Χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα: Η βαθμολογία της UEFA μετά την ήττα του Παναθηναϊκού
i

© Intime

Χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα: Η βαθμολογία της UEFA μετά την ήττα του Παναθηναϊκού

Τζιοβάνι Ζάκαρη 00:03 - 24.08.2023 / Ανανεώθηκε: 00:48 - 24.08.2023

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από την Μπράγκα (2-1) με αποτέλεσμα να μην προσφέρει στην Ελλάδα τους βαθμούς που έχει ανάγκη, όσον αφορά τη βαθμολογία της UEFA.

Το βράδυ του Παναθηναϊκού στην Πορτογαλία δεν ήταν ιδανικό, αφού η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ηττήθηκε με 2-1 από την Μπράγκα. Πλέον η πρόκριση στους ομίλους του UEFA Champions League θα κριθεί στο ΟΑΚΑ, εκεί όπου οι «πράσινοι» χρειάζονται νίκη με 2 γκολ για να πάρουν το «μαγικό» εισιτήριο.

Όπως και να 'χει, το αποψινό αποτέλεσμα αποτελεί πλήγμα και για την Ελλάδα. Πιο αναλυτικά, μετά την ΑΕΚ, το «τριφύλλι» δεν μπόρεσε επίσης να αποκομίσει βαθμούς για το UEFA ranking, με την Ελλάδα να παραμένει στη 19η θέση έχοντας 22.325 πόντους. Όμως, την ίδια ώρα έπαιζε και η Μακάμπι Χάιφα που με την ισοπαλία της εναντίον της Γιούνγκ Μπόις αποκόμισε 150 πόντους για τη χώρα της (16η, 25,250). 

Επιπλέον, οι Ισραηλίτες έχουν πιο πολλές πιθανότητες να προκριθούν στους ομίλους από τον Παναθηναϊκό και να αποκομίσουν 1000 επιπλέον βαθμούς. Κάπως έτσι, το Ισραήλ με δύο εκπροσώπους θα αποκτήσει ένα μαξιλαράκι ασφαλείας το οποίο θα πρέπει η Ελλάδα να καλύψει. 

Συν τοις άλλοις, την Τετάρτη αγωνίστηκε και η Ντνίπρο που εξασφάλισε 100 βαθμούς για την Ουκρανία - την οποία επίσης η Ελλάδα κυνηγά - μετά την ισοπαλία με τη Σπάρτακ Τρνάβα. Πλέον, η χώρα της Ανατολικής Ευρώπης βρίσκεται στη 15η θέση, έχοντας 25.400 βαθμούς

Επιπλέον, με τις δύο αυτές ήττες, η Ελλάδα έχασε τη δυνατότητα να αυξήσει τη διαφορά από τους διώκτες της, οι οποίοι κατά κύριο λόγο αγωνίζονται την Πέμπτη και θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την όποια διαφορά.

Τι χρειάζεται η Ελλάδα για να μπει ξανά για τα καλά στο παιχνίδι της 15ης θέσης; 

Αφενός, κάθε αποκλεισμός από ομάδα που εκπροσωπεί τις Τσεχία, Δανία, Ισραήλ και Ουκρανία είναι ευπρόσδεκτος. Αφετέρου έρχεται ο δικός της ρόλος και οι σύλλογοι της χώρας μας πρέπει να παλέψουν σκληρά.

Σε πρώτο χρόνο, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός θα πρέπει να κερδίσουν στις ρεβάνς της ερχόμενης εβδομάδας και κατ' επέκταση να αποκλείσουν τους αντιπάλους τους. Ενδεχόμενη νίκη και πρόκριση των δύο θα προσφέρει στην Ελλάδα 2000 πολύτιμους πόντους (200+200 για τις νίκες και 800 + 800 για τις προκρίσεις).

Σε δεύτερο χρόνο, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θα πρέπει να επικρατήσουν των Τσουκαρίσκι και Χαρτς στις αναμετρήσεις της Πέμπτης. Μάλιστα, για τον «Δικέφαλο του Βορρά» είναι ακόμα πιο σημαντικό να φύγει πανηγυρίζοντας από τη Σκωτία, αφού δεν έχει δικλείδα ασφαλείας όπως έχουν οι Πειραιώτες με το Conference League (σε περίπτωση αποκλεισμού).

Αναλυτικά η βαθμολογία της UEFA:

© Live Seeding UEFA