Ετσι θα είναι η διαιτησία στο Champions League: Λιγότερες καθυστερήσεις, «καθαρά» χέρια, λιγότεροι διάλογοι με τους παίκτες

Ορσάτο

i

©Intime

Ετσι θα είναι η διαιτησία στο Champions League: Λιγότερες καθυστερήσεις, «καθαρά» χέρια, λιγότεροι διάλογοι με τους παίκτες

Κώστας Τόπας 10:40 - 19.09.2023

Οι διαιτητές έχουν λάβει μια σειρά από οδηγίες από την UEFA, για αυτήν τη σεζόν του Champions League, προκειμένου να κάνουν τις αναμετρήσεις πιο... απολαυστικές.

Σήμερα (19/09) θα ηχήσει ξανά η μουσική του Champions League, αυτή που έγινε διάσημη με τα χρόνια και που όλοι την προσδιορίζουν ως την καλύτερη διασυλλογική διοργάνωση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Αυτή θα είναι και η τελευταία χρονιά της τρέχουσας μορφής, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την ίδια την διοργάνωση να εξελιχθεί κι έτσι η UEFA θέλει να της δώσει μια νέα νότα, τουλάχιστον όσον αφορά στην διαιτησία.

Το πιο εντυπωσιακό στην υπόθεση είναι ότι οι διαιτητές που θα διευθύνουν αγώνες αυτή τη σεζόν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων έχουν ξεκάθαρη εντολή από την UEFA να μην επηρεαστούν με τον προστιθέμενο χρόνο. Δηλαδή, δεν θα πρέπει να περιμένει κάποιος ποδοσφαιρόφιλος να δει αγώνες 110 λεπτών ή καθυστερήσεις 10 ή 12 λεπτών.

Πέντε ή έξι λεπτά οι καθυστερήσεις

Στην UEFA πιστεύουν ότι οι διαιτητές έχουν αρκετούς πόρους για να αποτρέψουν το να χαθεί τόσος χρόνος. Δεν πρόκειται να δίνουν καθυστερήσεις για τους πανηγυρισμούς των γκολ, ούτε να προσθέτουν λεπτά για κάθε γκολ που επιτυγχάνεται. Εκεί θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή. Μάλιστα έχουν λάβει τη σύσταση να μην συνομιλούν τόσο πολύ με τους παίκτες και να μην δίνουν περιττές εξηγήσεις. Ο στόχος είναι να προσπαθούν να αποφύγουν τη σπατάλη χρόνου και να προσθέτουν αν κι εφόσον χρειαστεί πέντε ή έξι λεπτά καθυστερήσεων στο τέλος

Οι παραβάσεις με χέρι

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί πολύ είναι αυτό των χεριών. Από την UEFA καταλαβαίνουν ότι πρέπει να επιστρέψουν στην κανονικότητα, οι διαιτητές να υποδείξουν την ξεκάθαρη παραβίαση που γίνεται με το χέρι. Ωστόσο, αυτό που επιθυμούνε είναι οι διαιτητές να μην καταφεύγουν σε σφυρίγματα για οποιοδήποτε χέρι που παράγεται σε ένα άλμα ή σε μια ποδοσφαιρική δράση.

Το VAR

Ο στόχος της UEFA με το VAR είναι να συνεχίσουν να είναι γρήγορη και σαφείς στη λήψη αποφάσεων. Το τι αναλύεται θα εξηγηθεί όταν η βιντεοδιαιτησία ενεργήσει μέσω τηλεόρασης. Είναι σαφές ότι πρέπει να είναι ένα εργαλείο για να βοηθήσει και να αποφύγει το λάθος του διαιτητή και όχι το αντίθετο.

Οι διαμαρτυρίες

Το τελευταίο μήνυμα της UEFA προς τους διαιτητές αφορά τις μαζικές διαμαρτυρίες από παίκτες ή ακόμα κι από προπονητές. Οι ρέφερι θα απαιτούν σεβασμό και δεν πρόκειται να συναινέσουν σε χειρονομίες ή τυπικές σκηνές μιας ομάδας παικτών που περιβάλλουν έναν διαιτητή.