Τα μεγαλύτερα «αχ» ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη (vids)

Τα μεγαλύτερα «αχ» ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη (vids)

Βασίλης Πολυχρονόπουλος 19:24 - 24.08.2023 / Ανανεώθηκε: 19:31 - 24.08.2023

Οι μεγάλες χαμένες ευκαιρίες είναι μέσα στο πρόγραμμα στο ποδόσφαιρο και μαθαίνεις να ζεις με αυτές. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες που μένουν αξέχαστες και δεν... χωνεύονται με τίποτα.

Το «αχ» είναι μία λέξη που μπορεί να ακουστεί περισσότερες φορές και από τη λέξη «μπάλα» κατά τη διάρκεια - η και μετά τη λήξη- ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Για μία πάσα που παραλίγο να βγει αλλά δεν βγήκε, για ένα λάθος που θα μπορούσε να κοστίσει και κυρίως για μία χαμένη ευκαιρία που αν δεν ήταν χαμένη θα άλλαζε τελείως τα δεδομένα της αναμέτρησης.

Στην τελευταία περίσταση θα σταθούμε που είναι και η πιο συχνή, ενώ έχουμε και ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα. Ο λόγος για την τεράστια χαμένη ευκαιρία του Αντράζ Σπόραρ στο 63ο λεπτό του παιχνιδιού του Παναθηναϊκού με την Μπράγκα. Το Τριφύλλι βρισκόταν πίσω στο σκορ και με ένα εύστοχο πλασέ του Σλοβένου επιθετικού σε κενή εστία θα έφερνε το ματς στα ίσια. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Ο Σπόραρ όμως δεν είναι ούτε ο πρώτος (και κατά πάσα πιθανότητα ούτε ο τελευταίος), που χάνει μια τόσο μεγάλη ευκαιρία σε ευρωπαϊκή αναμέτρηση ελληνικής ομάδας. Πάμε να δούμε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, που έχουν μείνει αξέχαστες στους Έλληνες οπαδούς...

Το πλασέ του Ντέμη

Η ΑΕΚ έπαιζε στη Ρωσία με τη Λοκομοτίβ Μόσχας για τα προημιτελικά Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1998, με το πρώτο ματς στη Ν. Φιλαδέλφεια να έχει έρθει 0-0. Στη ρεβάνς λοιπόν το σκορ ήταν στο 1-1 και όσο παρέμενε η Ένωση είχε την πρόκριση στα χέρια της. Στο 90ο λεπτό λοιπόν είχε τη μεγάλη ευκαιρία να τη «σφραγίσει», όμως ο Ντέμης Νικολαΐδης αστόχησε σε κενή εστία, ενώ μερικά δευτερόλεπτα μετά ο Δικέφαλος δέχθηκε δεύτερο γκολ και τελικά αποκλείστηκε με το τελικό 2-1.

Η κεφαλιά του Αμανατίδη

Ο Ολυμπιακός προηγούταν με 1-0 της Γιουβέντους. Σκορ που τον έστελνε στα ημιτελικά του Champions League (1999). Με ένα ακόμη γκολ μάλιστα, θα εξασφάλιζε ότι ακόμη και αν δεχόταν γκολ, το ματς θα πήγαινε στην παράταση. Ο Αμανατίδης λοιπόν «άγγιξε» αυτό το γκολ, με μια φοβερή κεφαλιά, που όμως δεν κατέληξε στα δίχτυα. Και αυτό στοίχισε στους «ερυθρόλευκους», που λίγο αργότερα ισοφαρίστηκαν σε 1-1 και αποκλείστηκαν.

Το σουτ του Βλάοβιτς

Ο Παναθηναϊκός έχανε με 3-1 από την Μπαρτσελόνα, όμως ήταν μέσα στο κόλπο για την πρόκριση στους «4» του Champions League (2002), διότι με ένα δεύτερο γκολ θα έπαιρνε το εισιτήριο για την επόμενη φάση παρόλο που θα έχανε. Στα τελευταία λεπτά τους ματς έχασε μια τεράστια ευκαιρία με τον Βλάοβιτς, ο οποίος εξαπέλυσε ένα δυνατό σουτ στην κίνηση και η μπάλα πέρασε λίγο δίπλα από το δοκάρι.

Το άχαστο του Παπάζογλου (που τελικά δεν στοίχισε)

Ο ΠΑΟΚ κέρδιζε με 1-0 τη Φενέρμπαχτσε στο γήπεδο της Τούμπας τη σεζόν 2010-11 για τα playoffs του Europa League. Στο 90ο λεπτό του δόθηκε η ευκαιρία να «κλειδώσει» από το πρώτο ματς την πρόκριση στους ομίλους της διοργάνωσης, αλλά ο Παπάζογλου έχασε το... άχαστο. Το θετικό είναι πως αυτή η ευκαιρία δεν στοίχισε τελικά στον Δικέφαλο του βορρά, που στη ρεβάνς της Πόλης.

Το δοκάρι του Ναπολεόνι

Ο Ατρόμητος είχε κάνει ήδη μεγάλη υπέρβαση, αφού κέρδιζε την Άλκμααρ με 2-0 μέσα στην Ολλανδία για τα playoffs του Europa League τη σεζόν 2013-14. Όμως λόγω της ήττας του με 3-1 στο Περιστέρι στο πρώτο ματς αυτό δεν ήταν αρκετό για να πάρει μια ιστορική πρόκριση, που βάσει εικόνας άξιζε. Ήθελε ακόμη ένα γκολ. Στο 86ο λεπτό έφτασε πολύ κοντά, όταν το σουτ του Ναπολεόνι μέσα από την περιοχή τράνταξε το δοκάρι. Το 0-2 παρέμεινε μέχρι και το τελικό σφύριγμα και οι Περιστεριώτες γνώρισαν τον αποκλεισμό.

Το «πάνω στη γραμμή» του Μασούντ

Η ΑΕΚ ήταν στο 0-0 με την Ντιναμό Κιέβου στη ρεβάνς επί ουκρανικού εδάφους για τους «32» του Europa League (2017-18). Και ήθελε ένα γκολ για την πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού μετά το 1-1 του πρώτου αγώνα. Όμως δεν το βρήκε ποτέ, παρότι είχε ένα... τσουβάλι ευκαιρίες και φυσικά ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ εκείνης της χρονιάς. Στο 51ο λεπτό του αγώνα ο Μασούντ αστόχησε με απίστευτο τρόπο, όντας σχεδόν πάνω στη γραμμή και οι φίλοι του Δικεφάλου έζησαν μία «διασκευή» της ευκαιρίας του Ντέμη Νικολαΐδη στη Μόσχα.