Η ασυνήθιστη συμβουλή στους οπαδούς της Μπόκα για τον τελικό του Copa Libertadores (vids)

Οπαδοί Μπόκα Τζούνιορς

i

PrtScr

Η ασυνήθιστη συμβουλή στους οπαδούς της Μπόκα για τον τελικό του Copa Libertadores (vids)

Κώστας Τόπας 10:59 - 03.11.2023

Η Μπόκα Τζούνιορς υπενθυμίζει στους υποστηρικτές της που θα ταξιδέψουν στο Ρίο ντε Τζανέιρο ότι οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές χειρονομίες στη Βραζιλία οδηγούν σε άμεση σύλληψη.

Απομένουν λιγότερες από 48 ώρες για τον τελικό του Copa Libertadores στο «Μαρακανά» του Ρίο (Σάββατο, 22:00, ώρα Ελλάδας) και η πόλη της Βραζιλίας γίνεται μπλε και κόκκινη, τα χρώματα της Μπόκα Τζούνιορς και της Φλουμινένσε. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες έχει προκύψει συναγερμός λόγω σκληρών επεισοδίων μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων.

Το προξενείο της Αργεντινής επιβεβαίωσε αυτές τις μέρες ότι περιμένει συνολικά περισσότερους από 100.000 οπαδούς της Μπόκα στο Ρίο, μια μετακίνηση οπαδών που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά επεισόδια. Ηδη πάντως οπαδοί των δύο ομάδων έχουν έρθει στα χέρια, με αποκορύφωμα όλων τα επεισόδια σε παραλία εκεί όπου μάλιστα εκσφενδονίστηκαν διάφορα αντικείμενα. Μέχρι και καρέκλες, ομπρέλες και ξαπλώστρες!

Όταν φτάνουν οι ηπειρωτικοί τελικοί ενός αγώνα  που περιλαμβάνουν την κινητοποίηση χιλιάδων φιλάθλων στο εξωτερικό, οι συμμετέχοντες σύλλογοι ανησυχούν για την ευημερία των οπαδών τους, προσπαθώντας να τους προσφέρουν τη μέγιστη άνεση εντός των ορίων τους. Αυτό που δεν είναι καθόλου συνηθισμένο είναι η συμβουλή που έδωσε αυτή την εβδομάδα η Μπόκα Τζούνιορς στους οπαδούς της που θα ταξιδέψουν, με ή χωρίς εισιτήριο, στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο σύλλογος της Αργεντινής δημοσιοποίησε ένα σύντομο έγγραφο, στο οποίο επισυνάπτει την επαφή του προξενείου της Αργεντινής στην πρωτεύουσα του Ρίο ντε Τζανέιρο, και όπου τρεις από τις πέντε συμβουλές που δίνονται τραβούν την προσοχή επειδή αναφέρονται σε προσβολές και ρατσισμό, χειρονομίες, σε προβοκάτσια των ντόπιων πολιτών και χρήση ναρκωτικών.

«Τα ρατσιστικά/ξενοφοβικά συνθήματα και χειρονομίες συνιστούν σοβαρό έγκλημα που επισύρει ποινές φυλάκισης έως και 5 ετών που δεν μπορεί να αποφυλακιστεί», ξεκινάει η αναφορά, χωρίς να υπάρχει ρητή θέση εναντίον αυτού του τύπου συμπεριφοράς.

Παρά τις εκστρατείες που πραγματοποιεί η Conmebol, τα τελευταία χρόνια οι ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον Βραζιλιάνων οπαδών και παικτών συνεχίζουν να επαναλαμβάνονται σε ηπειρωτικές διοργανώσεις. κυρίως από Αργεντινούς και Παραγουανούς οπαδούς. Η Μπόκα ζητά επίσης να αποφευχθεί «κάθε είδους πρόκληση στον βραζιλιάνικο λαό». Πέρα από την ποδοσφαιρική αντιπαλότητα Αργεντινής-Βραζιλίας, οι οπαδοί της Μπόκα που ταξιδεύουν στο Ρίο ντε Τζανέιρο θα βρουν τη συμπάθεια των ντόπιων οπαδών. Δεδομένου ότι οι «torcedores» της Φλαμένγκο, η Μποταφόγκο και η Βάσκο ντα Γκάμα θέλουν την ήττα του αντιπάλου τους, Φουμιένσε, στον τελικό.

«Συναγερμός» στο Ρίο για τον τελικό: 100.000 οπαδοί της Μπόκα, με 105 λεωφορεία και 20 αεροπλάνα την ημέρα (vids)
REST OF THE WORLD

08:52 - 03.11.2023

«Συναγερμός» στο Ρίο για τον τελικό: 100.000 οπαδοί της Μπόκα, με 105 λεωφορεία και 20 αεροπλάνα την ημέρα (vids)

«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στο Ρίο ενόψει του τελικού του Copa Libertadores, μεταξύ Μπόκα Τζούνιορς και Φλουμινένσε, με χιλιάδες οπαδούς της αργεντίνικης ομάδας να καταφθάνουν στη Βραζιλία με οποιονδήποτε τρόπο.

Η τρίτη μοναδική συμβουλή είναι αυτή που αναφέρεται... στη χρήση ναρκωτικών. «Η κατανάλωση ναρκωτικών τιμωρείται σοβαρά στη Βραζιλία», εξηγείται στη δήλωση. Το Ρίο ντε Τζανέιρο έχει λάβει εξαιρετικά μέτρα ασφαλείας για έναν αγώνα υψηλού κινδύνου, ένα από αυτά, για παράδειγμα, είναι η απαγόρευση της πώλησης αλκοολούχων ποτών γύρω από το Μαρακανά.