Δημήτρης Κεραμίτσης: Ο 18χρονος Θεσσαλονικιός που έχει «τρελάνει» τον Μουρίνιο στη Ρόμα (vids)

Δημήτρης Κεραμίτσης

i

Δημήτρης Κεραμίτσης/©AS Roma

Δημήτρης Κεραμίτσης: Ο 18χρονος Θεσσαλονικιός που έχει «τρελάνει» τον Μουρίνιο στη Ρόμα (vids)

Κώστας Τόπας 08:45 - 06.04.2023 / Ανανεώθηκε: 08:45 - 06.04.2023

Από τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της Θεσσαλονίκης στην Ιταλία και την Ρόμα. Ο Δημήτρης Κεραμίτσης χάρισε στην U-19 των «τζιαλορίσι» την πρόκριση στον τελικό Κυπέλλου και «τρέλανε» τον Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος παρακολούθησε τον 18χρονο Έλληνα αμυντικό από τις εξέδρες.

Ο Δημήτρης Κεραμίτσης ήταν ο «χρυσός» σκόρερ της U-19 της Ρόμα στον ημιτελικό με την αντίστοιχη ομάδα της Ίντερ, με τον νεαρό Έλληνα κεντρικό αμυντικό να στέλνει την ομάδα του στον τελικό του Κυπέλλου Primavera Ιταλίας. Στις εξέδρες εθεάθη και ο τεχνικός της πρώτης ομάδας, Ζοσέ Μουρίνιο ο οποίος σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα γειτονικά Μέσα, έμεινε ενθουσιασμένος από την εικόνα που παρουσίασε καθ' όλη τη διάρκεια  του αγώνα, ο 18χρονος στόπερ.

Το βάπτισμα πυρός

Βέβαια, ο «Special One» γνωρίζει από πρώτο χέρι τον Δημήτρη Κεραμίτση μιας και στο παρελθόν τον είχε συμπεριλάβει και χρησιμοποιήσει με την πρώτη ομάδα των «τζιαλορόσι». Συγκεκριμένα, ήταν 16 Ιανουαρίου του 2022, όταν ο νεαρός Έλληνας κεντρικός αμυντικός έκανε το επαγγελματικό ντεμπούτο του σε ανδρικό επίπεδο, καθώς πέρασε ως αλλαγή στον αγώνα της Ρόμα με την Κάλιαρι.

Η αποθέωση από τον Μουρίνιο

Ο Ζοσέ Μουρίνιο τον έριξε στον αγωνιστικό χώρο του «Ολίμπικο» στις καθυστερήσεις του αγώνα κι έτσι ο Δημήτρης Κεραμίτσης έκανε το επαγγελματικό ντεμπούτο του σε ανδρικό επίπεδο στο 17ο έτος της ηλικίας του. Μάλιστα, το παιχνίδι ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τον νεαρό στόπερ, καθώς επέστρεψε στο γήπεδο της Έμπολι, στο οποίο αγωνιζόταν πριν πάρει μεταγραφή στη Ρόμα.

«Χαίρομαι για τη νίκη της ομάδας και για την απόδοση των συμπαικτών μου. Είμαι περήφανος που επέστρεψα με τη φανέλα της Ρόμα στην Έμπολι, όπου έφυγα όταν ήμουν παιδί», έγραψε χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

Η ανάρτηση του Δημήτρη Κεραμίτση

Ο Πορτογάλος τεχνικός έσπευσε να σχολιάσει τη δημοσίευση του Κεραμίτση, χρησιμοποιώντας τρία emoji που χειροκροτούν, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη συμπάθεια αλλά και την εμπιστοσύνη που έχει στον νεαρό Έλληνα άσο, που για τους Ιταλούς θυμίζει τον Κώστα Μανωλά.

Με τη συμμετοχή του αυτή, ο Κεραμίτσης πέρασε στην ιστορία της Ρόμα, καθώς έγινε ο τρίτος μικρότερος σε ηλικία ξένος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται σε επίσημο αγώνα με τους «τζιαλορόσι». Στη σχετική λίστα πρώτος είναι ένας άλλος Έλληνας, ο Λάμπρος Χούτος.

«Διαμάντι ο Κεραμίτσης, θυμίζει Μανωλά»

«Όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι έχει καλό ταμπεραμέντο: είναι πολύ σίγουρος για τον εαυτό του γιατί ξέρει ότι είναι δυνατός και έχει επίσης στο μυαλό του πού θέλει να πάει. Πίσω από αυτό το μωρό (έχει ύψος 1,93 εκατοστά), όπως συμβαίνει συχνά, υπάρχει μια απίστευτη ιστορία. Γιατί μέχρι πριν από μια-δυο σεζόν ήταν στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, παίζοντας ανάμεσα σε ερασιτέχνες. Σε σύντομο χρονικό διάστημα πέρασε από την απόλυτη ανωνυμία στο προσκήνιο στη Serie A. Χωρίς ενδιάμεσα βήματα. 

Ο Κεραμίτσης ήταν να παίξει με την ομάδα κάτω των 18, όμως ο Αλμπέρτο Ντε Ρόσι τον προώθησε σχεδόν αμέσως στην Primavera. Παίζει συνήθως στο κέντρο αριστερά, με... καλό πόδι το δεξί. Έχει πολλά δυνατά σημεία: ξέρει πώς να βάζει την μπάλα κάτω, είναι δυνατός στις ψηλές μπάλες και το να τον ξεπεράσεις ένας εναντίον ενός είναι μια αρκετά περίπλοκη αποστολή. Θυμίζει σε κάποιους τον Μανωλά. Ήδη τον Νοέμβριο προπονούνταν σποραδικά με την πρώτη ομάδα. Ο Μουρίνιο τον μελέτησε για πολύ καιρό και είχε το θάρρος να τον ρίξει στη μάχη κόντρα στην Κάλιαρι», αναφέρει το αφιέρωμα της «Corriere dello Sport».

Από τα αλώνια του ερασιτεχνισμού στα σαλόνια του ιταλικού ποδοσφαίρου

Η ιστορία του Δημήτρη Κεραμίτση υπενθυμίζει ότι το όνειρο δεν έχει ταβάνι, αρκεί κανείς να δουλεύει σκληρά και να είναι συνεπής στους στόχους που θέτει. Πριν ανοίξει τα «φτερά» του για Ιταλία, ο 18χρονος Έλληνας αμυντικός πέρασε σε μικρή ηλικία από τις ακαδημίες του Άρη, του Απόλλωνα Καλαμαριάς και του ΠΑΟΚ

Η αποχώρησή του από τις ακαδημίες του τελευταίου, χαλύβδωσε την αποφασιστικότητά του να κυνηγήσει το ποδοσφαιρικό του όνειρο -με την υποστήριξη πάντα και της οικογένειάς του- στο εξωτερικό. Αλλωστε αυτό εξήγησε ο πατέρας του μιλώντας στην εκπομπή «Ο Κόσμος των Σπορ» της ΕΡΤ3.

Το «κόψιμο» από τον ΠΑΟΚ

«Ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε ούτε εμείς να συμβεί τόσο γρήγορα. Ο στόχος να παίξει στη Ρόμα υπήρχε στο μυαλό του Δημήτρη, αλλά τόσο νωρίς ούτε εμείς περιμέναμε να του συμβεί. Χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια μέχρι να καθιερωθεί, όμως δεν βιαζόμαστε. Φίλοι μου έλεγαν ότι περίμεναν να τον δουν βασικό στον αγώνα κυπέλλου με τη Λέτσε, αλλά ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο με τον Μουρίνιο δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι ο Δημήτρης κατάφερε να χαίρει της εκτίμησης και της αγάπης από τη διοίκηση της Ρόμα και του προπονητή του.

Αποφασίσαμε να φύγουμε από την Ελλάδα και καθοριστικό σημείο στάθηκε η περίοδος που ο Δημήτρης ήταν στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ. Έγινε μεγάλη κουβέντα για το πως και γιατί έφυγε από τον ΠΑΟΚ. Από την μεριά μου θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο μόνος που δεν φταίει για τίποτα και για το ότι έφυγε ο Δημήτρης από τον ΠΑΟΚ είναι ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, τον οποίο δεν γνωρίζω προσωπικά, αλλά θέλω να είμαι δίκαιος και να μην συμπαρασέρνουμε τους πάντες σε λανθασμένες εκτιμήσεις και συμπεράσματα. Οι υφιστάμενοι του ήταν αυτοί που είχαν την ευθύνη στην απόφαση που λήφθηκε τότε, αλλά είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει εσωτερικά ο σύλλογος. Όταν το παιδί στα 12,5 του χρόνια σταμάτησε από τον ΠΑΟΚ, βρεθήκαμε σε ένα δίλημμα, είτε θα πηγαίναμε στον Ολυμπιακό, που μαζί με τον ΠΑΟΚ διαθέτουν τις καλύτερες ακαδημίες στην Ελλάδα, είτε θα φεύγαμε στο εξωτερικό.

Αποφασίσαμε ότι ο δρόμος μας είναι το εξωτερικό και έτσι χτίσαμε όλη τη διαδικασία σε συνεργασία ξαναλέω με τον Γιάννη Ισπιρλίδη. Χωρίς τη δική του βοήθεια, ο Δημήτρης δε θα έπαιζε ποτέ στη Serie A. Όταν πριν από ενάμιση χρόνο πήγε στην Έμπολι ήταν έτοιμος να παίξει. Το μόνο που του έλειπε ήταν η ατομική και ομαδική τακτική. Εκεί έχτισε το όνομά του και πέρσι με όσες ομάδες έπαιξε αντίπαλος, είτε ήταν η Μίλαν, Λάτσιο, η Ρόμα, η Φιορεντίνα, σε επίπεδο μικρών ομάδων, ήθελαν να τον πάρουν. Το μισό Καμπιονάτο ήθελε να τον αποκτήσει και τελικά επιλέξαμε το καλοκαίρι τη Ρόμα».

Από τα 14 έως τα 16 του χρόνια (γεννηθείς 01-07-2004) έπαιζε στα ανδρικά τμήματα του ΑΜΣ Πανοράματος, του Θερμαϊκού Θέρμης και της Κρήνης. Τη συμμετοχή του με τη μικτή Θεσσαλονίκης στα πανελλήνια πρωταθλήματα που διοργανώνει η ΕΠΟ ακολούθησε η συμμετοχή του σε διεθνές τουρνουά στο Βελιγράδι (με παρουσία των ποδοσφαιρικών ομάδων της Σερβίας, της Ελλάδας του Μαυροβουνίου, της Τσεχίας, της Σλοβενίας, της Ουγγαρίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Σλοβακίας).

Η μεταγραφή στην Έμπολι και η εμπιστοσύνη της Ρόμα

Το 2019, κλήθηκε στην Εθνική Ελλάδας Παίδων (Κ15), ενώ το επόμενο καλοκαίρι μετακόμισε στην Τοσκάνη για να βρει ποδοσφαιρική στέγη στην Έμπολι. Νωρίτερα είχε την ευκαιρία να δοκιμαστεί από κορυφαίες ομάδες στην Ιταλία, όπως τις Φιορεντίνα, Μίλαν, Αταλάντα και Ίντερ αλλά και στην Ολλανδία για την Βίλεμ και στην Σκωτία για την Ρέιντζερς.

Τη σεζόν 2020-21 αγωνίστηκε σε επτά φιλικά παιχνίδια και οκτώ επίσημα με τη φανέλα της Έμπολι, η οποία είδε στο πρόσωπο του Κεραμίτση το ταλέντο που διαθέτει, με αποτέλεσμα να τον «δέσει» με ένα τριετές επαγγελματικό συμβόλαιο. Οι πολλές καλές εμφανίσεις του με τη φανέλα της Έμπολι κέρδισαν τα βλέμματα των ανθρώπων της Ρόμα, οι οποίοι στο τέλος εκείνης της χρονιάς τον ένταξαν στο δυναμικό τους. Σήμερα, ο ύψους 1.93, Έλληνας σέντερ μπακ αποτελεί πυλώνα της άμυνας της U-19 της Ρόμα και το μόνο σίγουρο είναι πως έχει κερδίσει ήδη την εμπιστοσύνη του Ζοσέ Μουρίνιο.