Ο πιστός στρατιώτης Κουρμπέλης έφτασε από το ναδίρ στο ζενίθ και απογειώθηκε (vids)

Δημήτρης Κουρμπέλης

i

©Sportal

Ο πιστός στρατιώτης Κουρμπέλης έφτασε από το ναδίρ στο ζενίθ και απογειώθηκε (vids)

Κώστας Τόπας 15:17 - 31.05.2023 / Ανανεώθηκε: 15:29 - 31.05.2023

Ο Δημήτρης Κουρμπέλης υπηρέτησε για επτά χρόνια τον Παναθηναϊκό, με τον οποίο έζησε λύπες, χαρές και χάραξε σπουδαία πορεία για να ανοίξει, όπως όλα δείχνουν, για πρώτη φορά τα «φτερά» του και να μετακομίσει στο εξωτερικό για λογαριασμό της Τράμπζονσπορ. Εκεί όπου θα σμίξει ξανά με τον φίλο και παλιό του συμπαίκτη Τάσο Μπακασέτα αλλά και τον Μανώλη Σιώπη.

«Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ήρθε σε συμφωνία με τον Αστέρα Τρίπολης και τον ποδοσφαιριστή Δημήτρη Κουρμπέλη για την υπογραφή συμβολαίου συνεργασίας», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Παναθηναϊκού το 2016 όταν ο 29χρονος Έλληνας μέσος εντάχθηκε στους «πράσινους» από τους Αρκάδες. Εκείνη την εποχή, οι «κιτρινομπλέ» πούλησαν πολύ ακριβά τον ποδοσφαιριστή για τα δεδομένα, ενώ το «τριφύλλι» αναγκάστηκε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ικανοποιήσει την μεγαλύτερη επιθυμία του Μαρίνου Ουζουνίδη, ο οποίος ήταν τότε στα ηνία της ομάδας.

Δημήτρης Κουρμπέλης ©Intime

Ο γεννημένος στις 2 Νοεμβρίου του 1993 μέσος ξεκίνησε την καριέρα του στα τμήματα υποδομής της Αρκαδικής ομάδας με την οποία έγινε επαγγελματίας το 2010. Έκτοτε έχει φορέσει τη φανέλα του Αστέρα Τρίπολης 131 φορές σε Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Europa League σημειώνοντας τρία γκολ. Με τις εθνικές ομάδες Νέων και Ελπίδων (Κ19, Κ20 και Κ21) αγωνίστηκε μεταξύ 2011-2014 καταγράφοντας 28 συμμετοχές και 1 γκολ.

Το πρώτο του γκολ με το «τριφύλλι» στο στήθος

Στην πρώτη του χρονιά στον Παναθηναϊκό, ο Κουρμπέλης είχε μια γεμάτη σεζόν, καταγράφοντας 25 συμμετοχές και μία ασίστ με το «τριφύλλι» στο στήθος. Οπως και το 2017/18, ο έμπειρος μέσος κατέγραψε 30 εμφανίσεις συνολικά σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και προκριματικά Europa League. Το πρώτο του γκολ με τον Παναθηναϊκό, το πανηγύρισε το 2018, κόντρα στη Λαμία. Ο πρώην πλέον, αρχηγός του Παναθηναϊκού βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα στο 89ο λεπτό με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι που κέρδισε ο Χατζηγιοβάννης με τον Γιώργο Δώνη να δίνει εντολή να αναλάβει την ευθύνη ο Δημήτρης Κουρμπέλης και αυτός με την σειρά του να δικαιώνει τον προπονητή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά δίχτυα στην καριέρα του ήρθε στις 24 Ιουλίου 2014 στην εντός έδρας αναμέτρηση του Αστέρα με την Ροβανιέμι.

Νέο συμβόλαιο κι αρχηγός

Η σεζόν 2019/20 ήταν πιο παραγωγική για τον Δημήτρη Κουρμπέλη, καθώς σε 37 συμμετοχές που κατέγραψε σε εγχώριες διοργανώσεις, μέτρησε τέσσερα γκολ και μία ασίστ. Μάλιστα, στις 4 Δεκεμβρίου του 2019, ο Παναθηναϊκός επέκτεινε τη συνεργασία τους. Ο «Κούρμπε» υπέγραψε νέο συμβόλαιο διάρκειας τρεισήμισι ετών με βελτιωμένες αποδοχές που τον έκαναν τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη της ομάδας. Μάλιστα, μετά από αυτή τη νέα συμφωνία ο 29χρονος μέσος έγινε και ο αρχηγός του Παναθηναϊκού.

Δημήτρης Κουρμπέλης ©Intime

Οι 14... μαρτυρικοί μήνες

Στις 20 Ιανουαρίου του 2021, ο Έλληνας χαφ πέρασε την πόρτα του χειρουργείου στο νοσοκομείο «Υγεία» εν προκειμένω να υποβληθεί σε λαπαροσκοπική επέμβαση αποκατάστασης συνδρόμου κοιλιακών - προσαγωγών, όπου και του τοποθετήθηκε το λεγόμενο πλέγμα. Οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ένα μήνα αποχής, όμως η περίπτωση ήταν ειδική και ο τραυματισμός του διήρκησε 14 φορές περισσότερο από όσο αναμενόταν.

Τον Απρίλιο του 2021, ο Κουρμπέλης ταξίδεψε στο Μόναχο, εκεί όπου οι άνθρωποι του κέντρου επιβεβαίωσαν πως η επέμβαση που είχε υποβληθεί, ήταν επιτυχημένη και του έβγαλαν ένα ειδικό πρόγραμμα αποθεραπείας. Σε αυτή τη διαδικασία, πρώην αρχηγός του «τριφυλλιού» βρήκε πολλά εμπόδια και χρειάστηκε ακόμα οκτώ μήνες για να έρθει η στιγμή να αγωνιστεί και πάλι. Μέχρι τότε όμως, πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές, ακούγοντας διαρκώς παρατάσεις στο κομμάτι της αποθεραπείας του, αλλά δεν τα παράτησε λεπτό…

Δημήτρης Κουρμπέλης ©Intime

Επιστροφή μετά από 425 ημέρες

Χρειάστηκαν να περάσουν 425 ημέρες από τον τραυματισμό του, προκειμένου ο Δημήτρης Κουρμπέλης να πατήσει ξανά χορτάρι. Συγκεκριμένα, ήταν 9 Φεβρουαρίου του 2022, όταν ο «Κούρμπε» στεκόταν στην πλάγια γραμμή στο κέντρο του γηπέδου και ήταν έτοιμος να περάσει στη θέση του Τάσου Χατζηγιοβάνη στο παιχνίδι Κυπέλλου με την Αναγέννηση Καρδίτσας (σ.σ. εκτός έδρας), αφήνοντας πίσω του 14 μήνες πόνου, ιδρώτα, προσπάθειας και εναλλαγής συναισθημάτων. Ο Σωκράτης Διούδης έφτασε μέχρι το κέντρο του γηπέδου για να του μεταφέρει το περιβραχιόνιο του αρχηγού, την ίδια στιγμή που και ο διαιτητής της αναμέτρησης του έδινε το χέρι του για τα «σιδερένιος».

Τα δάκρυα στα μάτια

Μετά το τέλος του αγώνα, ο Δημήτρης Κουρμπέλης, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του κι ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα του καθ’ όλη τη διάρκεια τους τραυματισμού του, εκφράζοντας παράλληλα το πόσο δύσκολος ήταν ο καιρός που προηγήθηκε.

«Η αλήθεια είναι πως ήταν πάρα πολύ δύσκολος όλος αυτός ο καιρός. Τώρα θα με πιάσουν τα κλάματα. Δεν θέλω να κλαφτώ… Πέρασε όμως αυτός ο καιρός. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα που μου στάθηκε σε όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο που πέρασα. Επίσης τον φυσικοθεραπευτή της ομάδας, Ξενοφώντα Κωνσταντάκη, γιατί ήταν από πάνω μου κάθε μέρα για πολλές ώρες. Με είδε σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, αλλά πάντα μου έδινε το χέρι να σηκωθώ. Σίγουρα θα χρειαστώ χρόνο για να φτάσω στο 100%, είναι μεγάλο το διάστημα που λείπω, αλλά όλο αυτό το διάστημα σκεφτόμουν αυτή τη στιγμή: να επιστρέψω και να πατήσω το γήπεδο. Είμαι πολύ χαρούμενος, συνεχίζουμε!», ανέφερε ο διεθνής αμυντικός μέσος.

Η κατάκτηση του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό

Μία από τις καλύτερες στιγμές που ο Δημήτρης Κουρμπέλης έζησε στον Παναθηναϊκό, ήταν η κατάκτηση Κυπέλλου. Στις 21 Μαίου του 2022, οι «πράσινοι» του Ιβάν Γιοβάνοβιτς επικράτησαν 1-0 του ΠΑΟΚ σε έναν συγκλονιστικό, συναρπαστικό, γεμάτο ένταση, πάθος αλλά και επεισόδια και διακοπές τελικό και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας μετά από οκτώ χρόνια. Ο Έλληνας χαφ  πέρασε στον αγωνιστικό χώρο στο 65ο λεπτό καταθέτοντας στο χορτάρι όλη του την ενέργεια και όλο του το πάθος βάζοντας το κορμί και την ψυχή του για να φτάσει η ομάδα του στον τίτλο.

«Η χαρά και η συγκίνησή μου είναι πολύ μεγάλες. Ο Παναθηναϊκός είχε οχτώ χρόνια να κατακτήσει έναν τίτλο και είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι που βάλαμε τέρμα σε αυτή την αρνητική περίοδο. Και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί ξανά. Για όσους είμαστε χρόνια στην ομάδα και ζήσαμε αυτή τη δύσκολη πενταετία, ειδικά για εμένα ως αρχηγό, είναι μία ανακούφιση αυτό το τρόπαιο. Νιώθουμε χαρά και συγκίνηση και θέλουμε να έχουμε ανάλογη συνέχεια. Η βελτίωσή μας δεν θα σταματήσει, έχουμε υψηλότερους στόχους να πετύχουμε», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κουρμπέλης σε παλαιότερη συνέντευξή του στην «Live Sport».

«Με ταρακούνησε…»

Σε μια από καρδιάς εξομολόγηση ο Δημήτρης Κουρμπέλης μίλησε για τις πρώτες τους σκέψεις την ώρα που τραυματίστηκε, το χρόνο απουσίας του, το πως αντιμετώπισε τον τραυματισμό του αλλά και πως κατάφερε να τον ξεπεράσει.

«Τα είχα καλά με το μυαλό μου, υπέφερα έπρεπε να γίνει αυτό, έπρεπε να σταματήσω. Στην αρχή το διάστημα που μου είχαν πει ότι θα μείνω έξω, ήταν κατά πολύ μικρότερο από το διάστημα που έμεινα. Όσο περνούμε ο καιρός αυτό με ταλαιπωρούσε περισσότερο, ειδικά στο μυαλό γιατί περνούσε ο καιρός και έβλεπα ότι αυτό μένει εκεί. Πήγα παντού για 2η γνώμη. Όταν συνεχίζεις να πονάς μετά από τόσο μεγάλο διάστημα, είναι πολλά που ταλανίζουν στο μυαλό σου. Με ταρακούνησε πολύ κι εγώ δεν ήμουν έτσι. Έκλαψα από συγκίνηση όταν γύρισα και έπαιξα, στην Καρδίτσα στο Κύπελλο, στη συνέντευξη μετά τον αγώνα».

Δημήτρης Κουρμπέλης ©Tourette Photography

Ο νέος του ρόλος

Φέτος, ο Δημήτρης Κουρμπέλης, υπό την καθοδήγηση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ανέλαβε έναν νέο... ρόλο, που δεν τον είχαμε συνηθίσει, καθώς από πέρυσι τα περισσότερα παιχνίδια δεν τα έπαιξε στο «6», αλλά σε έναν ρόλο πολύ πιο ενεργό επιθετικά, που πλησιάζει αυτόν του «οκταριού» με στόχο να γίνει ένας σύγχρονος «box to box» μέσος κι είναι αλήθεια πως ανταποκρίνεται. Πατούσε περιοχή ώστε να βοηθάει το «τριφύλλι» με έναν έξτρα παίκτη στην επίθεση ώστε να διεμβολίσει το αντίπαλο αμυντικό πλάνο και με αυτόν τον τρόπο βγήκε απ’ τα καλούπια που είχε συνηθίσει μέχρι τώρα.

Το λάθος στην Τρίπολη

Στις 30 Ιανουαρίου του 2023, ο Παναθηναϊκός έδινε ένα κρίσιμο παιχνίδι στην Τρίπολη κόντρα στον Αστέρα. Μία αναμέτρηση που ενδεχομένως, ο Κουρμπέλης θα θέλει γρήγορα να ξεχάσει, καθώς αποβλήθηκε στο 33ο λεπτό της αναμέτρησης, αφήνοντας την ομάδα του με δέκα παίκτες. Συγκεκριμένα είδε δύο κίτρινες κάρτες μέσα σε επτά λεπτά. Στο 26' τιμωρήθηκε με κίτρινη για ένα χτύπημα πάνω στον Σίτο, ενώ ο πρώην αρχηγός των «πρασίνων» έπεσε επικίνδυνα πάνω στον παίκτη των Αρκάδων λίγο αργότερα.

Η αποβολή του Δημήτρη Κουρμπέλη ©Intime

Στο τέλος ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από τον Αστέρα με 1-0, γνώρισε την τρίτη ήττα στα τέσσερα τελευταία ματς του πρωταθλήματος, και έμεινε στη δεύτερη θέση της Stoximan Super League, με την αποβολή του Κουρμπέλη να παίζει καθοριστικό ρόλο.

Ανέλαβε την ευθύνη

Μετά την ήττα του Παναθηναϊκού στην Τρίπολη και την αποβολή του στο ματς με τον Αστέρα, ο Κουρμπέλης δήλωσε «μοναδικός υπεύθυνος» για το αποτέλεσμα του «τριφυλλιού» στο «Θ. Κολοκοτρώνης» και απολογήθηκε για την κόκκινη κάρτα που δέχθηκε στο παιχνίδι.

«Σήμερα δεν μπορώ να μιλήσω ποδοσφαιρικά. Άφησα την ομάδα με 10 παίκτες και είμαι ο υπεύθυνος για την ήττα. Δέχομαι όποια κριτική και τα πάντα. Η ομάδα είναι η αλήθεια πως δεν περνάει και την καλύτερη περίοδο. Είχαμε συνηθίσει αλλιώς αλλά το ποδόσφαιρο έτσι είναι. Σου γυρίζει η τύχη και τα πάντα. Έχει διαφορά το πως πήραμε τα ματς στον πρώτο και πως χάσαμε στον δεύτερο γύρο. Πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι, ο δρόμος είναι μακρύς ακόμη.

Πίεση μπορώ να πω πως είχαμε από την αρχή, κάθε επόμενο ματς έπρεπε να το κερδίσουμε όπως κάθε ματς που έχουμε. Ξέραμε πως θα έχουμε πίεση. Δεν είναι εύκολο να είσαι πρώτος. όλοι σε κυνηγούν. Κάποια ματς δεν μας πήγαν. Σήμερα ήμουν εγώ υπεύθυνος για την ήττα, άλλη φορά κάποιος άλλος. Τώρα πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι και να δείξουμε πόσο δυνατοί είμαστε γιατί έχουμε πολυ καλή ομάδα και χάσαμε βαθμούς στα σημεία. Αν ήταν καποιος άλλος στη θέση μου θα συμφωνούσε αλλά πάντα κάνω σκληρή κριτική στον εαυτό μου και νομίζω σήμερα δεν μπορείς να κρυφτείς από αυτό».

Πώς έζησε το πρώτο του γκολ μετά από το 2020

Στις 18 Φεβρουαρίου του 2023, ο Δημήτρης Κουρμπέλης έκανε κόντρα στον Βόλο ένα από τα καλύτερα φετινά του παιχνίδι και κατάφερε να πετύχει μάλιστα και το πρώτο του γκολ μετά τον Δεκέμβριο του 2020, βάζοντας τους «πράσινους» μπροστά στο σκορ μετά από σωρεία χαμένων ευκαιριών. Όπως ήταν λογικό, ο έμπειρος μέσος το έζησε έντονα και ξέσπασε, με την τηλεοπτική κάμερα φυσικά να τον ακολουθεί.

Σήκωσε ανάστημα

Σε κάθε παιχνίδι από την αποβολή του και ύστερα, ο Δημήτρης Κουρμπέλης επιβεβαίωσε πως επέστρεψε για να βοηθήσει την ομάδα του. Κόντρα στον Παναιτωλικό βρέθηκε ξανά μέσα στην φάση του γκολ του Παναθηναϊκού, καθώς υπέρμετρη ψυχραιμία του έβγαλε στον Μαντσίνι, σε μια φάση που οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές δεν θα σκεφτόντουσαν την ομάδα, αλλά να τελειώσουν την φάση μόνοι τους.

Η αρχηγική ομιλία πριν το ντέρμπι των «αιωνίων»

Στις 9 Απριλίου, ο Παναθηναϊκός πήρε το ντέρμπι της Λεωφόρου με τους «πράσινους» να επικρατούν του Ολυμπιακού με 2-0, για την 4η αγωνιστική των Play Offs της Stoiximan Super League. Για ακόμη ένα παιχνίδι μεγάλος πρωταγωνιστής για την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήταν o Δημήτρης Κουρμπέλης. Ο 29χρονος μέσος πριν προσθέσει ακόμη μια εξαιρετική εμφάνιση στο ενεργητικό του, είχε φροντίσει να εμψυχώσει τους συμπαίκτες του με μια αρχηγική ομιλία πριν την σέντρα του μεγάλου ντέρμπι.

«Είμαστε η καλύτερη ομάδα κι αξίζουμε όλα όσα έχουμε κάνει φέτος μέσα στο γήπεδο. Γι’ αυτές τις βραδιές δουλέψαμε όλη τη χρονιά, πάμε να νικήσουμε και να δείξουμε σε όλους τι σημαίνει Παναθηναϊκός», είπε στους συμπαίκτες του ο 29χρονος μέσος, πριν βγουν στον αγωνιστικό χώρο.

Το ιστορικό επίτευγμα

Λίγες ημέρες πριν το ντέρμπι, ο Δημήτρης Κουρμπέλης έφτασε σε ένα σπουδαίο επίτευγμα, καθώς έφτασε τις 300 συμμετοχές στην καριέρα του. Οι 252 από τις συνολικές συμμετοχές του είναι για την Super League, όπου έχει σημειώσει και 9 τέρματα. Συνολικά έχει 11 στην καριέρα του, αφού έχει σκοράρει σε μια αναμέτρηση για το Κύπελλο Ελλάδας με το «τριφύλλι» και σε μία για τα ευρωπαϊκά Κύπελλα με τους Αρκάδες.

Από το Κορακοβούνι και την Super League στην Τουρκία

Ο Δημήτρης Κουρμπέλης μετά το τέλος της φετινής σεζόν, είχε  στα χέρια του πρόταση και μάλιστα αρκετά υψηλών αποδοχών από την τουρκική Τράμπζονσπόρ, με τους οικονομικούς όρους του συμβολαίου να είναι καλύτεροι σε σχέση με του Παναθηναϊκού. Η τουρκική ομάδα των Τάσου Μπακασέτα και Μανώλη Σιώπη είχε βάλει στο μεταγραφικό της στόχαστρο τον Αρκά διεθνή μέσο προσφέροντας του ετήσιες αποδοχές 900.000 ευρώ (2,7 εκατ. ευρώ στα τρία χρόνια).

Τάσος Μπακασέτας & Δημήτρης Κουρμπέλης ©Intime

Από την πλευρά του ο Παναθηναϊκός είχε καταθέσει εδώ και λίγες ημέρες την πρότασή προς τον Δημήτρη Κουρμπέλη, προσφέροντας του αυξημένες αποδοχές 30% σε σχέση με το προηγούμενο συμβόλαιό του και από 500.000 ευρώ, να του δίνει 650.000 ευρώ συν μπόνους στόχων και συμμετοχών. Τελικά, η απόφαση που έλαβε ο «Κούρμπε» ήταν να αποχωρήσει από τους «πράσινους» και να ανοίξει  - όπως όλα δείχνουν - για πρώτη φορά τα φτερά για το εξωτερικό για λογαριασμό της περυσινής πρωταθλήτριας στην Τουρκία. Εκεί όπου θα σμίξει ξανά με τον Τάσο Μπακασέτα και να αγωνιστεί και στο πλευρό του Μανώλη Σιώπη.