Ιστορική στιγμή για την Έβερτον: Εξαγοράστηκε από αμερικανική εταιρεία επενδύσεων

Έβερτον

i

©Photo by George Wood/Getty Images/Ideal Images

Ιστορική στιγμή για την Έβερτον: Εξαγοράστηκε από αμερικανική εταιρεία επενδύσεων

Κώστας Τόπας 12:33 - 15.09.2023

Ο πλειοψηφικός ιδιοκτήτης της Everton, Φαρχάντ Μοσίρι, κατέληξε σε συμφωνία για την πώληση των μετοχών του στην 777 Partners.

Ιστορική στιγμή για τα «ζαχαρωτά», καθώς αποκτούν νέους ιδιοκτήτες, μιας και ο Φαρχάντ Μοσίρι, συμφώνησε να πουλήσει το 94% του μεριδίου του στον σύλλογο στο αμερικανικό επενδυτικό ταμείο 777 Partners. Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023, με την επιφύλαξη έγκρισης της Premier League, της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και της Αρχής Οικονομικής Συμπεριφοράς.

Τα οικονομικά προβλήματα του συλλόγου επανάφεραν τις συζητήσεις με την αμερικανική εταιρεία «777 Partners» αφού οι συνομιλίες με την MSP Sports Capital κατέρρευσαν τον Αύγουστο. Η εξαγορά του συλλόγου αναμένεται να βάλει τέλος στην ταραχώδη θητεία του ιδιοκτήτη Φάραντ Μοσίρι, ο οποίος ήρθε για πρώτη φορά στην καθημερινότητα του συλλόγου το 2016. 

Ο Μοσίρι ανέφερε σε δήλωση: «Η φύση της ιδιοκτησίας και της χρηματοδότησης των κορυφαίων ποδοσφαιρικών συλλόγων έχει αλλάξει αμέτρητα από τότε που επένδυσα για πρώτη φορά στην Έβερτον πριν από επτά χρόνια. «Οι μέρες ενός ιδιοκτήτη/ευεργέτη είναι φαινομενικά απρόσιτες για τους περισσότερους, και οι μεγαλύτεροι σύλλογοι ανήκουν πλέον συνήθως σε εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων με καλούς πόρους, ειδικούς επενδυτές στον αθλητισμό ή εταιρείες και κεφάλαια που υποστηρίζονται από το κράτος».

Ο ιδρυτής της 777, Τζος Γουάντερ, δήλωσε από την πλευρά του: «Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι με την ευκαιρία να γίνουμε μέλος της οικογένειας της Έβερτον ως θεματοφύλακες του συλλόγου και θεωρούμε προνόμιο να μπορούμε να χτίσουμε πάνω στην περήφανη κληρονομιά και τις αξίες της. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να συνεργαστούμε με οπαδούς και ενδιαφερόμενους φορείς για να αναπτύξουμε την αθλητική και εμπορική υποδομή για τις ομάδες ανδρών και γυναικών που θα αποφέρουν αποτελέσματα για τις μελλοντικές γενιές των υποστηρικτών της Έβερτον».

Η 777 Partners ανυπομονεί για το νέο γήπεδο «παγκόσμιας κλάσης»

Η Έβερτον βρίσκεται 18η στην Premier League αφού πήρε μόλις έναν βαθμό από τους τέσσερις πρώτους αγώνες της αυτή τη σεζόν. Διανύει δύσκολες ημέρες τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου, ξεφεύγοντας ελάχιστα από τον υποβιβασμό τις δύο τελευταίες σεζόν, συμπεριλαμβανομένης της παραμονής τους με τη νίκη την τελευταία ημέρα της περασμένης σεζόν.

Τον επόμενο μήνα ο σύλλογος θα πάει ενώπιον μιας ανεξάρτητης επιτροπής για υποτιθέμενη παραβίαση των κανόνων του Financial Fair Play της Premier League, αλλά η Έβερτον αρνήθηκε ότι έκανε λάθος και είπε ότι ήταν «έτοιμη να υπερασπιστεί σθεναρά» τη θέση της.

Τον Μάρτιο, ο σύλλογος σημείωσε οικονομικές ζημίες για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, ανεβάζοντας τις σωρευτικές του ζημίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σε περισσότερες από 500 εκατομμύρια ευρώ! Τα «ζαχαρωτά» βρίσκονται επίσης στη διαδικασία κατασκευής ενός νέου γηπέδου στο Bramley-Moore Dock και το κόστος μπορεί να φτάσει τα 800 εκατομμύρια ευρώ, μια αύξηση 300 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τα στοιχεία που ανέφερε ο σύλλογος πέρυσι.