«Εις το όνομα του Άλκη»: Ο Λ. Παπάς ξεναγεί το Sportal στη Δομή που θέλει να βάλει τέλος στην οπαδική βία
i

© Facebook

«Εις το όνομα του Άλκη»: Ο Λ. Παπάς ξεναγεί το Sportal στη Δομή που θέλει να βάλει τέλος στην οπαδική βία

Τζιοβάνι Ζάκαρη 08:20 - 12.02.2023 / Ανανεώθηκε: 08:26 - 12.02.2023

Ο εκ των ιδρυτών της ΜΚΟ «Εις το όνομα του Άλκη», Λευτέρης Παπάς, ξενάγησε το Sportal στο εσωτερικό μίας οργάνωσης, που στόχο έχει να βάλει τέλος στην οπαδική βία.

O χρόνος κυλάει, όμως ο Άλκης Καμπανός δεν ζει για να τον ευχαριστηθεί όπως κάθε παιδί θα έκανε στην ηλικία του. Ένας φίλος, ένας συμφοιτητής, ένα παιδί 19 χρονών έχασε άδικα τη ζωή του στην οδό Θεόδωρου Γαζή 18, όπου βρισκόταν παρέα με τους φίλους του. Και την έχασε επειδή προτιμούσε το «κίτρινο» αντί του «ασπρόμαυρου».

Ο Άλκης, ένας αθώος νεαρός, έκανε το λάθος να πει πως είναι Άρης και οι χούλιγκαν του ΠΑΟΚ δεν του το συγχώρησαν εύκολα. Οι κατηγορούμενοι επιτέθηκαν στον νεαρό και στην παρέα του με μαχαίρια, ρόπαλα και άλλα αιχμηρά αντικείμενα, με αποτέλεσμα ο ίδιος να χάσει τη ζωή του από ακατάσχετη αιμορραγία.

Η κτηνωδία αυτή ήχησε έντονα στα αυτιά του Λευτέρη Παπά, ο οποίος αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να αναλάβει δράση. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη και πρόεδρος του ΔΣ, της Δομής 1ης Φεβρουαρίου «Εις το όνομα του Άλκη». Το Sportal συνομίλησε με τον ίδιο προκειμένου να μας ξεναγήσει στη ΜΚΟ του, που στόχο έχει να διώξει μια για πάντα τη βία από τα γήπεδα αλλά και έξω από αυτά.

O κ. Παπάς μας εξήγησε πως η οργή που τον κατέκλυσε για τον θάνατο ενός παιδιού, με αφορμή τα οπαδικά κίνητρα, στάθηκε ως βασικός λόγος για να ξεκινήσει την οργάνωση. Πρότεινε την ιδέα στους συνιδρυτές του και κάπως έτσι όλη η ιδέα πήρε σάρκα και οστά.

«Εκτός από πρόεδρος του Δ.Σ. είμαι και ο εμπνευστής της Δομής και πρότεινα την ίδρυση της σε άλλα δύο άτομα. Τρεις άγνωστοι,, μεταξύ μας, άνθρωποι ιδρύσαμε αυτό που εμπνεύστηκα και σχεδίασα. Όταν έμαθα για τη δολοφονία, την οργή τη διαδέχθηκαν τα δάκρυα, τα δάκρυα τα διαδέχθηκε η απόγνωση και η διάθεση για αναχωρητισμό και τανάπαλιν.

Όμως αποφάσισα πως έπρεπε να κάνω κάτι, να ενεργήσω. Ήμουν σίγουρος ότι για να αλλάξει η σαθρή κοινωνία που δημιουργήσαμε, η κοινωνία των ανθρωποειδών, στην οποία αφήσαμε απροστάτευτο το παιδί μας και αδερφό μας, Άλκη, ΔΕΝ θα άλλαζε αν δεν ενεργοποιούνταν η κοινωνία των πολιτών».

Έτσι άρχισα να γράφω για τη Δομή και τους άξονες δράσεις της, αφού επέλεξα την ονομασία Δομή 1ης Φεβρουαρίου 2022 - Εις το Όνομα του Άλκη».

Κι αν η μάνα που χθες έβρισες στο γήπεδο ήταν αυτή που έχασε το γιο της;

Κι αν η μάνα που χθες έβρισες στο γήπεδο ήταν αυτή που έχασε το γιο της;

Ένα χρόνο μετά από τη δολοφονία του Άλκη η βία είναι εκεί, σε πολλές διαφορετικές, κατά κανόνα πιο ήπιες, μορφές, θέμα χρόνου να κλιμακωθεί και να θεριέψει και πάλι, στο χέρι μας να την εξαφανίσουμε από τα γήπεδα, από τα social, απ' τα μυαλά μας!

Μάλιστα ο κ. Παπάς μπορεί να ξεκίνησε το πρότζεκτ χωρίς να έχει καμία συγγενική σχέση με τον Άλκη, ωστόσο μέσα από αυτό ανακάλυψε πως ο ίδιος τελικά είχε κάποιους δεσμούς με την οικογένεια του.

«Δεν ήξερα τον Άλκη. Αλλά εκ των υστέρων ανακάλυψα ότι υπάρχει μία προσωπική σύνδεση μου με την οικογένεια του παιδιού».

Η συζήτηση έφτασε στο αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Αν δηλαδή μία χώρα με έντονο το τοξικό στοιχείο στο ποδόσφαιρο, μπορεί να αλλάξει ρότα και να διώξει τη βία που κρύβει μέσα της. Για τον κ. Παπά υπάρχει πρόσφορο έδαφος το οποίο έχει ποτιστεί με… αίμα.

«Θεωρώ ότι στο συγκεκριμένο τομέα τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Πιστεύω ότι μεγάλη μάζα πολιτών έχει παγώσει και έχει πονέσει από τη δολοφονία του Άλκη και είναι έτοιμη να μετακινηθεί. Κάπως έτσι, η ατζέντα θα περάσει από τα χέρια των λίγων στα χέρια των πολλών.

Αυτή η πεποίθηση μου εδράζεται στο ότι οι σπόροι της ενσυναίσθησης και του δικαιώματος στη συνύπαρξη, καθώς και στα πολλά χρώματα, που η Δομή προσπαθεί να σπείρει, μπορούν να καρπίσουν γιατί πέφτουν σε ένα καλά ποτισμένο χωράφι.....με αίμα».

Κούγιας για δίκη των 12: «Θα βοηθήσουμε τη Δικαιοσύνη να εκδώσει μια δίκαιη απόφαση» (vid)
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

10:59 - 06.02.2023

Κούγιας για δίκη των 12: «Θα βοηθήσουμε τη Δικαιοσύνη να εκδώσει μια δίκαιη απόφαση» (vid)

Ο δικηγόρος της οικογένειας του αδικοχαμένου 19χρονου, Αλέξης Κούγιας, άφησε αιχμές για τη στάση των συνηγόρων υπεράσπισης των δώδεκα κατηγορουμένων ατόμων που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού.

Μάλιστα, ερωτηθείς για το τι θα έλεγε στους δράστες της επίθεσης αν τους αντίκριζε, ο ίδιος επέρριψε ευθύνες πρώτα στον εαυτό του για το τι δεν έκανε εκείνος και η κοινωνία σωστά, προκειμένου οι συγκεκριμένοι άνθρωποι να μη φτάσουν σε αυτό το σημείο. Εν συνεχεία, όμως τόνισε πως αν ήταν να μιλήσει στους κατηγορούμενους, θα το έκανε μόνο αν εκείνοι είχαν τη διάθεση να ζητήσουν συγγνώμη για τις πράξεις τους.

«Τη σκέψη μου τη βάρυναν και τη σκοτείνιασαν πολύ περισσότερο οι ευθύνες οι δικές μας, για το πως μία κοινωνία δυτικού τύπου κατέληξε να έχει αποσαθρωθεί σε τέτοιο βαθμό. Όλες οι δομές της, η δικαστική εξουσία, η Αστυνομία, τα ΜΜΕ, η εκτελεστική εξουσία, η τοπική αυτοδιοίκηση κλπ). Οδηγώντας τους δολοφόνους του Άλκη στην κατηγορία του ανθρωποειδούς.Πιστεύω ότι σε αυτόν τον σαθρό κύκλο υπήρξαν θύματα πριν γίνουν αδίστακτοι θύτες.

Προϋπόθεση, όμως για να τους αντιμετωπίσουμε με αυτήν την προσέγγιση είναι να αντιληφθούν τι έχουν κάνει και έμπρακτα να ζητήσουν την λύτρωση μέσω της ειλικρινούς έργω και λόγω συγνώμη. Η ομερτά εντούτοις που έχουν επιλέξει, στηριζόμενοι και ίσως εκβιαζόμενοι από τα… αδέρφια και τα ξαδέρφια τους, δείχνει ότι παραμένουν, πιθανότατα, αμετανόητοι».

Κλείνοντας μας μίλησε για το πως η οργάνωση συντηρεί τον σκοπό της, προκειμένου να παραμένει ενεργή και να μεταδίδει το μήνυμα κατά της βίας, η οποία βασίζεται κατ' αποκλειστικότητα στην συνδρομή των μελών.

«Η Δομή βασίζεται στην εθελοντική προσφορά. Οι δαπάνες δημιουργίας της καλύφθηκαν εκ των ένδον. Η εγγραφή μελών και εθελοντών στη Δομή είναι δωρεάν. Αυτή τη στιγμή οι μόνοι πόροι που έχουμε είναι η ετήσια συνδρομή, όσων μελών την έχουν τακτοποιήσει. Η ετήσια συνδρομή κυμαίνεται, συμβολικά, από 1 € έως 19 € και επαφίεται στη διάθεσή των μελών, να επιλέξουν το ποσό».