Κι όμως: Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες παραβίασε κανονισμό της IFAB κατά τη διαδικασία των πέναλτι κόντρα στη Λιλ που εισήχθη εξαιτίας του (vid)

Εμιλιάνο Μαρτίνες

Κι όμως: Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες παραβίασε κανονισμό της IFAB κατά τη διαδικασία των πέναλτι κόντρα στη Λιλ που εισήχθη εξαιτίας του (vid)

Κώστας Τόπας 08:54 - 20.04.2024 / Ανανεώθηκε: 08:54 - 20.04.2024

Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες παραβίασε έναν κανόνα κατά τη νίκη της Άστον Βίλα στη διαδικασία των πέναλτι επί της Λιλ, ο οποίος εισήχθη απευθείας λόγω της δικής του συμπεριφοράς σε έναν άλλο αγώνα.

Η ομάδα του Ουνάι Έμερι προκρίθηκε στα ημιτελικά του UEFA Europa Conference League με μια δραματική νίκη με 4-3 στη διαδικασία των πέναλτι επί της Λιλ, αφού η αναμέτρηση έληξε 3-3 μετά την παράταση στη Γαλλία. Επόμενος αντίπαλος για τους «χωριάτες» ο Ολυμπιακός, ο οποίος άφησε εκτός την Φενέρμπαχτσε στη «ρώσικη ρουλέτα».

Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες αντίκρισε δύο κίτρινες κάρτες, όμως δεν αποβλήθηκε ποτέ. Και παρότι πολλοί μπορεί να θεώρησαν ότι αυτό οφείλεται σε λάθος του διαιτητή, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ο Αργεντινός γκολκίπερ δεν αποβλήθηκε διότι τη μία κάρτα την αντίκρισε στην κανονική διάρκεια του αγώνα και συγκεκριμένα στο 39ο λεπτό, ενώ την άλλη στη διαδικασία των πέναλτι.

Εμιλιάνο Μαρτίνες: «Απλά δεν καταλαβαίνω τους κανονισμούς...»
CONFERENCE LEAGUE

08:39 - 20.04.2024

Εμιλιάνο Μαρτίνες: «Απλά δεν καταλαβαίνω τους κανονισμούς...»

Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες εξέφρασε τα παράπονά του για τους κανονισμούς της UEFA και για την τιμωρία που του επέβαλλε, με αποτέλεσμα να απουσιάσει από το πρώτο ματς της Άστον Βίλα με τον Ολυμπιακό για τα ημιτελικά του Conference League.

Και ο κανονισμός αναφέρει ότι στη... ρωσική ρουλέτα μηδενίζονται οι κάρτες, που έχουν δοθεί είτε στην κανονική διάρκεια είτε στην παράταση.

Τώρα προέκυψε ότι ο Αργεντινός Παγκόσμιος πρωταθλητής παραβίασε έναν κανονισμό κατά τη διάρκεια των πέναλτι ότι ήταν άμεσα υπεύθυνος για την εισαγωγή του στο ποδόσφαιρο. Η IFAB, το όργανο που αποφασίζει τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου, έφερε μια σειρά αλλαγών γύρω από τη διαδικασία των πέναλτι μετά τη νίκη της Αργεντινής επί της Γαλλίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο Εμιλιάνο Μαρτίνες χρησιμοποίησε κάθε... κόλπο για να μπερδέψει τους αντιπάλους του, συμπεριλαμβανομένου του πετάγματος της μπάλας μακριά και το άγγιγμα των γκολπόστ. Η IFAB εισήγαγε αυστηρότερους κανόνες σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν οι τερματοφύλακες κατά τη διάρκεια ενός πέναλτι, εν μέρει ως αποτέλεσμα αυτού του αγώνα.

Οι αλλαγές στον κανονισμό 14 ορίζουν ότι «ο αμυνόμενος τερματοφύλακας πρέπει να παραμένει στη γραμμή του τέρματος, στραμμένος προς τον παίκτη, ανάμεσα στα δοκάρια, χωρίς να αγγίζει τα δοκάρια, το δοκάρι ή τα δίχτυα του τέρματος, μέχρι να εκτελεστεί η μπάλα. Ο τερματοφύλακας δεν πρέπει να συμπεριφέρεται σε έναν τρόπο που αποσπά άδικα την προσοχή του παίκτη, π.χ. καθυστερεί την εκτέλεση του λακτίσματος ή αγγίζει τα δοκάρια, το δοκάρι ή το δίχτυ του τέρματος».

Η IFAB διευκρίνισε ότι «ο τερματοφύλακας δεν πρέπει να συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν δείχνει σεβασμό για το παιχνίδι και τον αντίπαλο, δηλαδή αποσπώντας άδικα την προσοχή του παίκτη».

Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες παραβίασε αυτούς τους κανονισμούς κατά τη διάρκεια των πέναλτι εναντίον της Λιλ, μαζεύοντας την μπάλα πριν από το πρώτο πέναλτι του Ναμπίλ Μπεντάλεμπ προτού προειδοποιηθεί από τον διαιτητή για τη συμπεριφορά του. Ωστόσο, η τακτική του απέδωσε καρπούς, καθώς ο πρώην αστέρας της Τότεναμ, Μπεντάλεμπ, έχασε το πέναλτι, με τον Αργεντινό κίπερ να σώζει αργότερα την προσπάθεια του Μπέντζαμιν Αντρέ και να σφραγίσει τη νίκη για την Άστον Βίλα.