Έντι, Χάου did you do this - Πως η Νιούκαστλ έφτασε από τα πρόθυρα του υποβιβασμού να διεκδικεί θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ
i

Έντι Χάουι/Photo by Richard Sellers/Getty Images/Ideal images

Έντι, Χάου did you do this - Πως η Νιούκαστλ έφτασε από τα πρόθυρα του υποβιβασμού να διεκδικεί θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ

Δημήτρης Χούπης 18:00 - 01.02.2023 / Ανανεώθηκε: 18:35 - 01.02.2023

Η Νιούκαστλ έχει εντυπωσιάσει το ποδοσφαιρικό κοινό, καθώς από ομάδα που έπαιζε τη σωτηρία της στη Πρέμιερ Λιγκ, πλέον κυνηγάει την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ και τον πρώτο της τίτλο μετά το 1955.

Η Νιούκαστλ κέρδισε την Σάουθαμπτον και στον δεύτερο ημιτελικό του Καραμπάο Καπ και θα πάει στου Γουέμπλεϊ, για να παίξει το πρώτο της τελικό μετά το 1976. Η πρόκριση αυτή επιβεβαιώνει την τρομερή εικόνα της ομάδας του Τάινσαϊντ μετά τον Νοέμβριο του 2021, που έφτασε στο Σεντ Τζέιμς Παρκ ο Έντι Χάου.

Πάμε όμως στον Οκτώβρη του 2021 και συγκεκριμένα στις 8 του μήνα, όταν η PCP Capital Partners και η RB Sports & Media αγόρασαν έναντι 300 εκατομμυριών λιρών τη Νιούκαστλ. Αυτή η είδηση έφερε κύμα χαράς και πανηγυρισμών από τους οπαδούς των «ανθρακωρύχων», οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους της πόλης για να γιορτάσουν την αγορά της ομάδας τους, με την ελπίδα ότι η σελίδα θα άλλαζε. Και άλλαξε.

«Αυτή είναι μια μακράς διάρκειας επένδυση. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τις μελλοντικές προοπτικές της Νιούκαστλ. Σκοπεύουμε να φέρουμε μια ενωμένη φιλοσοφία σε όλο το σύλλογο, να δημιουργήσουμε ένα ξεκάθαρο σκοπό και να παρέχουμε μια ηγεσία, που θα επιτρέψει στη Νιούκαστλ, να έχει μεγάλα επιτεύγματα στο μέλλον», ανέφερε η Amanda Staveley Διευθύνων Σύμβουλος της PCP Capital Partners.

Μέχρι τις 8 του Οκτώβρη η Νιούκαστλ με τον Στιβ Μπρους στο πάγκο είχε μόλις τρεις βαθμούς, με τρεις ισοπαλίες και ήταν στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Ο πρώτος στόχος ηταν η σωτηρία της ομάδας. Οι, αραβικής καταγωγής, ιδιοκτήτες των «ανθρακωρύχων» άρχισαν αμέσως τις αλλαγές στον σύλλογο. Πρώτη απ' όλες ήταν ο προπονητής, με τον Έντι Χάου να αντικαθιστά τον Στιβ Μπρους. Το ποδοσφαιρικό κοινό είχε μείνει με την απορία, καθώς μια ομάδα με πολλά λεφτά, αντί να επιλέξει έναν προπονητή σταρ, επέλεξε τον Άγγλο τεχνικό, ο οποίος προηγουμένως ήταν στην Μπόρνμουθ. O 43χρονος τεχνικός ανέλαβε μια ομάδα με πέντε πόντους και την άλλαξε αρκετά γρήγορα. Που να ήξεραν μάλιστα ότι μελλοντικά αυτός ο προπονητής θα άλλαζε τον ρου της ιστορίας της ομάδας. 

Οι φήμες που ήθελαν η ομάδα του Σεντ Τζέιμς Παρκ να αγοράσει όποιον παίκτη ήθελε και κυρίως παίκτες σταρ, πήγαιναν και ερχόντουσαν. Παρόλα αυτά ο 43χρονος τεχνικός δεν ήθελε «μεγάλους» παίκτες. Δεν ήθελε να παρασυρθεί από το υπέρογκο ποσό που μπορούσαν να διαθέσουν οι ιδιοκτήτες, ούτε να την «πατήσει», όπως την «πάτησαν» άλλες ομάδες, σαν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Τσέλσι. Ομάδες που είχαν τεράστιο μπάτζετ και αγόραζαν τους πάντες, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να μην τους έβγαιναν.

Τον Ιανουάριο του 2021 και όταν η ομάδα «καιγόταν» ο Χάου πήρε πέντε παίκτες, κανένας τους «μεγάλο» όνομα. Πρώτη μεταγραφή ο 32χρονος Κιέραν Τρίπιερ από την Ατλέτικο Μαδρίτης και ακολούθησαν ο Νταν Μπερν, ο Κρις Γουντ, ο Ματ Τάργκετ (δανεικός) και ο Μπρούνο Γκιμαράες. Ο τελευταίος μάλιστα έγινε αμέσως το αγαπημένο παιδί της εξέδρας. 

Ασύλληπτα νούμερα: Η Premier League ξόδεψε σχεδόν 1 δισ. ευρώ για μεταγραφές τον Ιανουάριο - Πόσα δαπάνησαν οι ελληνικές ομάδες
PREMIER LEAGUE

12:40 - 01.02.2023

Ασύλληπτα νούμερα: Η Premier League ξόδεψε σχεδόν 1 δισ. ευρώ για μεταγραφές τον Ιανουάριο - Πόσα δαπάνησαν οι ελληνικές ομάδες

Οι ομάδες της Premier League έσπασαν... ταμεία, δαπανώντας συνολικά 830 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές τον Ιανουάριου, τη στιγμή που οι σύλλογοι του ελληνικού πρωταθλήματος ξόδεψαν μόλις 6,2 εκατομμύρια ευρώ.

Από τη μία στιγμή στην άλλη η Νιούκαστλ γίνεται άλλη ομάδα, μεταμορφώνεται και αρχίζει και παίρνει νίκες. Μετά τον Γενάρη ξεκινάει ένα σερί οχτώ σερί θετικών αποτελεσμάτων με έξι νίκες και δύο ισοπαλίες, ενώ στη συνέχεια κάνει άλλες έξι νίκες και τερματίζει τελικά στην ενδέκατη θέση με 49 βαθμούς.

Ενώ όλοι περίμεναν ότι η ομάδα από το Τάινσαϊντ θα αλλάξει προπονητή, ο Έντι Χάου θα παραμείνει στη Νιούκαστλ και θα ανανεώσει, κάτι που επίσης έφερε τον ενθουσιασμό στο κόσμο του συλλόγου.  Παράλληλα κάνει ακόμα τρεις προσθήκες και θα μεταμορφώσει ακόμα περισσότερο την ομάδα του. Νικ Πόουπ, Σβεν Μπότμαν, ο Ματ Τάργκετ, που έγινε μόνιμος και η μεταγραφή ρεκόρ της ομάδας, Αλεξάντερ Ίσακ, κάνουν ακόμα καλύτερους τους «ανθρακωρύχους». Συνολικά ξόδεψε 201 εκατομμύρια λίρες για οχτώ παίχτες 

Φτάνουμε στο σήμερα και η Νιόυκαστλ είναι στην τρίτη θέση με 39 πόντους και γίνεται μεγάλη κουβέντα για το αν θα βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Μάλιστα έκανε και ρεκόρ, σημειώνοντας 15 σερί θετικά αποτελέσματα με δέκα νίκες και πέντε ισοπαλίες. Η ομάδα του Έντι Χάου αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα ότι ναι μεν στο ποδόσφαιρο τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία, αλλά και ότι με τη σωστή διαχείρισή τους και χωρίς μεγάλη σπατάλη, μία ομάδα μπορεί να αναγεννηθεί. Αυτό έχει καταφέρει ο Άγγλος τεχνικός, ο οποίος έχει γίνει θρύλος στη Νιούκαστλ και την έχει φέρει ένα ματς μακριά από το πρώτο της τίτλο μετά το 1955.