Η νύχτα που δεν ξημέρωνε: Η 31η Ιανουαρίου της Τσέλσι είχε θρίλερ, ταξίδια, έγγραφα που χάθηκαν και πολλά εκατομμύρια
i

Μπόελι (κέντρο) και Εγκμπαλί (δεξιά) έπαιξαν... ρέστα και δικαιώθηκαν/©Mike Egerton/Getty Images

Η νύχτα που δεν ξημέρωνε: Η 31η Ιανουαρίου της Τσέλσι είχε θρίλερ, ταξίδια, έγγραφα που χάθηκαν και πολλά εκατομμύρια

Γιάννης Καραγιάννης • 17:39 - 01.02.2023 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

To... μπρα ντε φερ μεταξύ Μπενφίκα και Τσέλσι έβγαλε νικητές τους Λονδρέζους, οι οποίοι, στο παρά 5', εξασφάλισαν την απόκτηση του Έντσο Φερνάντες, πετυχαίνοντας τον στόχο που είχαν θέση από την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου.

To ταξίδι που πραγματοποίησε ο Τοντ Μπόελι μαζί με τον Μπεχντάντ Εγκμπαλί στο Κατάρ για να παρακολουθήσουν το Μουντιάλ ήταν αυτό που κυρίως τους οδήγησε στο να γίνουν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές την τελευταία ημέρας της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου.

Οι εκ των συνιδιοκτητών της Τσέλσι, στο Λουσαΐλ είδα για πρώτη φορά από κοντά τον παίκτη που έμελλε να γίνει ο μεγάλος… έρωτάς τους και να εξελιχθεί στον νούμερο έναν στόχο των Λονδρέζων στο μεταγραφικό «παράθυρο» που έκλεισε την Τρίτη.

Μπόελι και Εγκμπαλί ήταν ανάμεσα στους περίπου 90.000 θεατές που βρέθηκαν στο «Lousail Stadium», βλέποντας την Αργεντινή να κερδίζει 2-0 το Μεξικό και τον Έντσο Φερνάντες να διαμορφώνει το τελικό σκορ στο 87’ με ένα ασύλληπτης ομορφιάς τέρμα. Το νούμερο 24 της «αλμπισελέστε», που στην πρεμιέρα κόντρα στη Σαουδική Αραβία είχε μείνει στον πάγκο, «έλαμψε» και στην πορεία εξελίχθηκε σε μια από τις αποκαλύψεις και του σταρ του τουρνουά.

Με τις όποιες ποδοσφαιρικές γνώσεις διαθέτουν, Μπόελι και Εγκμπαλί έκριναν πως ο Φερνάντες έπρεπε πάση θυσία άμεσα να μετακινηθεί στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Ωστόσο, η άποψή τους στηρίχτηκε με στοιχεία και στατιστικά από τον υπεύθυνο του μεταγραφικού σχεδιασμού της Τσέλσι, Κάιλ Μακόλι, και τον τεχνικού διευθυντή, Κρίστοφερ Βιβέλ.

Αυτό το κουαρτέτο μελέτησε όλες τις πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του από την παρουσία του Φερνάντες σε Μπενφίκα και Αργεντινή και κατέληξε στην οριστική απόφασή του.

Τέτοιες κινήσεις, όμως, χρειάζονται και τον κατάλληλο άνθρωπο να τις… προωθήσει. Στην περίπτωση αυτή, όπως και σε πολλά άλλα σπουδαία ποδοσφαιρικά deals, το νερό για να γυρίσει ο μύλος της μεταγραφής Φερνάντεζ το έριξε ο Ζόρζε Μέντεζ.

Ο Πορτογάλος super agent ήταν αυτός που έριξε τις πρώτες γέφυρες προς τους συμπατριώτες του και, κυρίως, τον πρόεδρο της Μπενφίκα, Ρούι Κόστα, αλλά κι αυτός που την ύστατη στιγμή φρόντισε ώστε να μην τιναχθούν τα πάντα στον αέρα.

Το να πειστεί ο Φερνάντες πως το ποδοσφαιρικό μέλλον του βρίσκεται στην Αγγλία ήταν το εύκολο της υπόθεσης. Λίγο το πρότζεκτ που του παρουσίασαν, που τον έχει ως κεντρικό «πυλώνα» σε αυτό που θέλουν να «χτίσουν» Μπόελι και Εγκμπαλί, κάτι το οικονομικό «πακέτο» που του πρότειναν, δεν ήθελε και πολύ. Αυτό που ήθελε… πάρα πολύ, ήταν να καμφθεί το πείσμα του Ρούι Κόστα, πράγμα που έγινε κυριολεκτικά την ύστατη ώρα πριν κλείσει το μεταγραφικό «παράθυρο».

Η αδιάλλακτη στάση των Λουζιτανών, που δεν δέχονταν τίποτα λιγότερο από τη ρήτρα των 120 εκατομμυρίων ευρώ και χωρίς να γίνουν… ευκολίες πληρωμής (δόσεις), κάμφθηκε μέσα από επίπονη προσπάθεια και αφού πρώτα χρειάστηκε να μεταφερθεί το… μισό «Στάμφορντ Μπριτζ» στη Λισαβόνα!

Την 31η Ιανουαρίου, κι ενώ τα πάντα κινδύνευαν να τιναχθούν στον αέρα, ο Μέντες έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να μείνουν «ζωντανές» οι διαπραγματεύσεις και, κυρίως, να πείσει τον Ρούι Κόστα να βρεθεί ξανά στο ίδιο χώρο με τον Εγκμπαλί, ο οποίος είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό των «μπλε». Οι Άγγλοι, έχοντας καταλάβει πως το… κάστρο δεν θα πέσει εύκολα και θέλοντας να είναι προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο, έστειλαν ιδιωτικό τζετ στη Λισαβόνα, στο οποίο βρίσκονταν άνθρωποι του συλλόγου, δικηγόροι και μέλη του ιατρικού τιμ. Παράλληλα, είχαν «κλείσει» και ιατρικό κέντρο στην πόλη, όπου θα περνούσε από τα απαραίτητα ιατρικά ο Φερνάντες.

Το… μπρα ντε φερ του Εγκμπαλί με τον Ρούι Κόστα και την Μπενφίκα κράτησε σχεδόν 12 ώρες, όπως αναφέρουν στην Αγγλία, αλλά τελικά η Τσέλσι ολοκλήρωσε το πιο ακριβό deal στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Το κατάφερε εξασφαλίζοντας πως θα καταβάλει τα 120 εκατομμύρια ευρώ σε τέσσερις δόσεις, κάτι που οι άνθρωποί τους θεωρούν πως θα τους βοηθήσει να μείνουν εντός ορίων του Financial Fair Play.

Ωστόσο, λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης και της προτεραιότητας που είχαν δώσει οι Λονδρέζοι στην απόκτηση του Αργεντινού μέσου, σχεδόν όλος ο οργανισμός της Τσέλσι είχε πέσει πάνω σ’ αυτήν την υπόθεση. Ως αποτέλεσμα, οι υπόλοιπες υποθέσεις που «έτρεχαν» την τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου πέρασαν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα.

Ο μεγαλύτερος χαμένος όλου αυτού του… παροξυσμού ήταν ο Χακίμ Ζίγες. O Μαροκινός εξτρέμ έβλεπε ως σανίδα σωτηρίας το να συνεχίσει δανεικός από την Τσέλσι στην Παρί Σεν Ζερμέν και βρισκόταν στην πρωτεύουσα της Γαλλίας περιμένοντας να ολοκληρωθεί και τυπικά η μετακίνησή του. Ματαίως, μιας και οι άνθρωποι της Τσέλσι είχαν ρίξει όλο το βάρος τους στην «επιχείρηση Φερνάντες» και έστειλαν τα έγγραφα που απαιτούνταν για να οριστικοποιηθεί το deal εκπρόθεσμα.

Προφανώς, Μπόελι και Εγκμπαλί, ούτε που… ασχολούνται. Τη δουλειά τους την έκαναν κι έφταναν στον απόλυτο στόχο που είχαν θέσει από την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου. Βέβαια, έκαναν το… κομμάτι τους με το αζημίωτο, ωστόσο οι ιδιοκτήτες της Τσέλσι θεωρούν πως στον Έντσο Φερνάντες βρήκαν έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να γίνει το… πρόσωπο του συλλόγου και η «κολώνα» της μεσαίας γραμμής για την επόμενη δεκαετία.