Εντρικ: Η γέννηση ενός σούπερ σταρ!
i

Εντρικ/printscreen

Εντρικ: Η γέννηση ενός σούπερ σταρ!

Γιάννης Καραγιάννης • 11:53 - 16.12.2022 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Πως η Ρέαλ αποφάσισε να επενδύσει περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ για τον Εντρικ και οι άνθρωποι που ήταν καθοριστικοί για να κλείσει το deal.

Βρισκόμαστε στο 2008. Τότε, ένας αδύνατος 15χρονος πιτσιρικάς, ονόματι Νέιμαρ, στέλνει τα πρώτα… σινιάλα στο βραζιλιάνικο κοινό, συμμετέχοντας με τη φανέλα της Σάντος στο «Copinha», ένα από τα σπουδαιότερα τουρνουά ποδοσφαίρου παγκοσμίως, στις νεαρές ηλικίες. Η συγκεκριμένη διοργάνωση έχει «βγάλει» κατά καιρούς διάφορους σταρ της «σελεσάο», αλλά ποτέ δεν είχε γίνει τόσος ντόρος για κάποιον πιτσιρικά από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή ο Νέιμαρ.

Μέχρι τις αρχές του 2022 που πάτησε στην ίδια «σκηνή» ο Εντρικ. Αν και στις περισσότερες των περιπτώσεων έβρισκε απέναντί του μεγαλύτερους σε ηλικία αντίπαλους, πριν κλείσει τα 16 του ο επιθετικός της Παλμέιρας σημειώνει έξι γκολ σε επτά εμφανίσεις και… αβίαστα παίρνει τον τίτλο του πολυτιμότερου του τουρνουά. Μερικά από τα τέρματά του, δε, ήταν εξαιρετικής ομορφιάς, όπως το «ψαλίδι» που σημείωσε από τα όρια της περιοχής απέναντι στην Οέστε.

Η προαγωγή στην πρώτη ομάδα

Μοιραία, δεν άργησε να έρθει η ώρα που αγωνίστηκε για πρώτη φορά με τη φανέλα της Παλμέιρας, την οποία «υπηρετεί» από τα 11 του. Πριν λίγο καιρό, και συγκεκριμένα στις 6 Οκτωβρίου, κάνει το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα, μπαίνοντας αλλαγή στο 4-0 επί της Κοριτίμπα. Σε ηλικία 16 ετών, δύο μηνών και 16 ημέρων γίνεται ο νεότερος παίκτης που φόρεσε ποτέ τη φανέλα της «Βερντάο».

Λίγες μέρες αργότερα, ήρθαν και τα πρώτα γκολ (δύο) στη νίκη (3-1) επί της Ατλέτικο Παραναένσε. Συνολικά, έχει τρία σε εννιά συμμετοχές στο πρωτάθλημα και αυτό το σύντομο διάστημα που αγωνίζεται με τους «μεγάλους» ήταν αρκετό για να πείσει τεράστια ευρωπαϊκά κλαμπ να κάνουν την κίνησή τους.

Αν και μικρός το δέμας, ο Εντρικ δεν είχε κανένα πρόβλημα να συναγωνιστεί στα ίσια φτασμένους επαγγελματίες και να τους κάνει δύσκολη τη ζωή, κάτι που στη Ρεάλ πιστεύουν ότι θα μπορέσει να κάνει για πολλά ακόμα χρόνια φορώντας τη λευκή φανέλα της «βασίλισσας».

Διαφορετικά, δεν έχει λογική να αποφασίζουν οι «μερένχες» να επενδύσουν περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ (μαζί με τα μπόνους) για να τον αποκτήσουν από την Παλμέιρας, γνωρίζοντας επιπλέον πως θα μετακινηθεί στη Μαδρίτη το καλοκαίρι του 2024, όταν θα συμπληρώσει τα 18.

Ρίσκο. Μεγάλο. Αλλά οι Μαδριλένοι θεωρούν πως, εφόσον τα πράγματα κυλήσουν όπως τα υπολογίζουν, και η εξέλιξη του Εντρικ είναι η αναμενόμενη, τα χρήματα που δαπανήθηκαν τώρα στο μέλλον θα μοιάζουν με… ψίχουλα. Γι' αυτό έδωσαν στον Εντρικ συμβόλαιο ως το 2027 με οψιον για 3τή επέκταση, από τώρα.

Ενας… σύγχρονος Ρομάριο

Τι έκανε, όμως τη Ρεάλ να υποκύψει στις απαιτήσεις της Παλμέιρας και να «δεσμεύσει» ένα τόσο μεγάλο ποσό; Σίγουρα, έπαιξαν τον ρόλο τους τα 165 γκολ που έβαλε ο Εντρικ σε 169 παιχνίδια με τις μικρότερες ομάδες της Παλμέιρας!

Πρόκειται για παίκτη που μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις της επίθεσης, αλλά βγάζει κυρίως το ψωμί τους αγωνιζόμενος στην κορυφή. Και λόγω της κοψιάς του, αλλά και της ευχέρειας που έχει στο γκολ υπάρχει… προφανής σύγκριση. Πολλοί τον θεωρούν «νέο Ρομάριο», αλλά μιλάμε για ποδοσφαιριστές δύο διαφορετικών εποχών. Ο Εντρικ, εξ ανάγκης, δουλεύει πολύ πιο σκληρά, μέσα κι έξω από τον αγωνιστικό χώρο, σε σχέση με τον πιο… αλέγκρο Ρομάριο. 

Ο Εντρικ με τον Κάρλο Αντσελότι/printscreen

Θα ήταν ιεροσυλία έστω να υπονοηθεί πως ο μικρός από την Ταγκουατίνγκα είναι καλύτερος, ωστόσο σε σχέση, με τον Ρομάριο που ήταν γεννημένος σκόρερ, το παιχνίδι του Εντρικ είναι πιο πολυδιάστατο. Εχει τρεξίματα, δύναμη -απίστευτη για την ηλικία του- και εξαιρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά. Και διαφορετικό «καλό». Το αριστερό του εξαπολύει... ρουκέτες.

Επίσης, είναι ξεκάθαρο πως ακόμα είναι «τραχύς». Οι αποφάσεις που παίρνει κάποιες φορές μέσα στο γήπεδο δεν έρχονται στο κατάλληλο timing και συχνά δείχνει να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ένστικτό του. Ωστόσο, όλα αυτά είναι λογικά για την ηλικία του. Πρακτικά, μιλάμε για ένα παιδί που καλείται να ζήσει στον κόσμο των μεγάλων και να αποδώσει στο κορυφαίο επίπεδο.

Δεδομένα έχει την ποιότητα να φτάσει ως εκεί που πιστεύουν οι άνθρωποι της Ρέαλ, Με την κατάλληλη βοήθεια. Κυρίως, όμως έχει αυτό που Αγγλοι ονομάζουν κατάλληλο… mindset. Γιατί παρότι στα 16 του ζει πράγματα που δύσκολα μπορούν να διαχειριστούν πιο έμπειροι άνθρωποι, εκείνος παραμένει ταπεινός, έχοντας μόνιμα στο μυαλό του τη βελτίωση μέσω της προπόνησης…

Αυτοί που τον πίστεψαν

O Εντρικ ξεκίνησε το ποδόσφαιρο το 2010, σε ηλικία 4 ετών, στη σχολή ποδοσφαίρου Gol de Letra, στο Βαλπαραΐσο. Η συγκεκριμένη σχολή ανήκε στον Φάμπιο Ροντρίγκεζ, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που διέγνωσε ότι μπροστά του είχε ένα «διαμαντάκι». 

Από κοντά και η σύζυγός του, Μαρίλια Ρόσα, η οποία ήταν η πρώτη προπονήτρια του και αυτή που του έδωσε τη δυνατότητα να ξεκινήσει σε αυτήν την ηλικία να προπονείται υπό πιο… κανονικές συνθήκες, με δεδομένο πως στη σχολή δεν έπαιρναν παιδιά μικρότερα των 6 ετών. 

Ο μικρός, από τις πρώτες προπονήσεις, ξεχώρισε σαν τη μύγα μέσα στο γάλα, εντυπωσιάζοντας τον Ροντρίγκεζ, που εν τέλει έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να καταλήξει στην Παλμέιρας. Επί της ουσίας, πήρε υπό την προστασία του όλη την οικογένεια. Δεν έπαιρνε μηνιαία συνδρομή για τον Εντρικ, γνωρίζοντας ότι η οικονομική κατάσταση των γονιών του ήταν άσχημη, ενώ αργότερα -λίγο πριν πέσουν οι υπογραφές με την Παλμέιρας- φρόντισε ώστε ο πατέρας του Εντρικ, Ντόουγκλας Ράμος Σόουζα, να βρει δουλειά στο Σάο Πάουλο, προκειμένου να πάρει οικονομική… ανάσα και να μπορεί να βρίσκεται κοντά στο πιτσιρικά

Το δεύτερο πρόσωπο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε ο Εντρικ και η οικογένειά του να αποφασίσουν πως η προοπτική της Ρέαλ είναι η καταλληλότερη ήταν ο Χούνι Κάλαφατ. Για το… next big thing του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, εννοείται πως δεν ενδιαφέρονταν μόνο οι Μαδριλένοι. Τσέλσι, Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Σίτι τον είχαν τσεκάρει πολλάκις, αλλά ο Κάλαφατ έβαλε το χεράκι του ώστε να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ως ποδοσφαιριστής, υπήρξε άσημος. Ξεκίνησε να αποκτά ποδοσφαιρική οντότητα, όταν ο Ρονάλντο έγινε παίκτης της Ρεάλ και ο Κάλαφατ ήταν το δεξί… και το αριστερό χέρι του όσο το «Φαινόμενο» αγωνιζόταν στους «μπλάνκος». Αν και γεννημένος στην Ισπανία, επειδή είχε μεγαλώσει στη Βραζιλία, έδειξε αμέσως να έχει έναν ξεχωριστό κώδικας επικοινωνίας με τους ποδοσφαιριστές (και τις οικογένειές τους), που αποκτά η Ρεάλ από τη συγκεκριμένη αγορά.

Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι είχε ποδοσφαιρικές γνώσεις, το διέγνωσε η ιεραρχία του συλλόγου και του έδωσε μια θέση αρχικά στις ακαδημίες. Σήμερα ο Κάλαφατ έχει φτάσει να είναι ουσιαστικά το νούμερο 3 της Ρεάλ, πίσω από τον Φλορεντίνο Πέρεθ και τον Χοσέ Ανχελ Σάντσες.

Σε αυτόν πιστώνονται οι μεταγραφές των Ροντρίγκο, Εντερ Μιλιτάο, Ρεΐνιερ και Βινίσιους, τους οποίους εκτός ότι τους επέλεξε και τους βοήθησε και με την προσαρμογή τους στη Μαδρίτη. Για να τους πείσει, δε, να επιλέξουν το πρότζεκτ της Ρεάλ και όχι κάποιον άλλον μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο πέρασε αρκετές ώρες με αυτούς και τις οικογένειές τους. Μιλώντας και, κυρίως, ακούγοντας. Αυτό, λένε, πως είναι το μεγαλύτερο προσόν του. Το ίδιο έκανε και στην περίπτωση του Εντρικ, ταξιδεύοντας αμέτρητες φορές στο Σάο Πάουλο μέχρι τελικά να πείσει την οικογένεια του πως η Μαδρίτη είναι ο κατάλληλος προορισμός για το νέο «διαμάντι» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου…