Το έμμεσο δίλημμα της ΕΠΟ για τον τελικό: Λεωφόρος ή Χαριλάου
i

©intime

Το έμμεσο δίλημμα της ΕΠΟ για τον τελικό: Λεωφόρος ή Χαριλάου

Μπάμπης Τσιμπίδας 16:40 - 12.04.2024 / Ανανεώθηκε: 10:24 - 29.05.2024

Η διατύπωση της επιστολής της ΕΠΟ προς Παναθηναϊκό και Άρη για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, θέτει στην πραγματικότητα μόνο μία λύση για να διεξαχθεί το παιχνίδι με την παρουσία οπαδών.

Με τον πιο επίσημο τρόπο, η ΕΠΟ μετέθεσε την ευθύνη για τη παρουσία θεατών στον τελικό του Κυπέλλου στους δύο φιναλίστ. Η διοργανώτρια αρχή του θεσμού, δήλωσε αδυναμία να διασφαλίσει μία εγκατάσταση που θα πληροί τις προδιαγραφές του νέου αθλητικού νόμου και ξεκαθαρίζει πως αν δεν μεσολαβήσει κάτι, Παναθηναϊκός και Άρης θα αγωνιστούν στο Πανθεσσαλικό Στάδιο κεκλεισμένων των θυρών.

Η Ομοσπονδία ενημέρωσε τις δύο ομάδες πως το κόστος για να αποκτήσει το Πανθεσσαλικό Στάδιο τις υποδομές που απαιτούνται είναι μεγάλο. Ενώ παρότι δεν καταγράφεται επισήμως, πλέον ούτε ο χρόνος επαρκεί για τις εργασίες τοποθέτησης καμερών, τουρνικέ, ηλεκτρονικών συστημάτων κ.α.

Η επιστολή της ΕΠΟ προς Παναθηναϊκό και Άρη, αναφέρει ότι οι συνολικές παρεμβάσεις στο Πανθεσσαλικό Στάδιο κοστίζουν 260.000 ευρώ και ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ζήτησε οι 70.000 ευρώ να καταβληθούν από την Ομοσπονδία. Μία απαίτηση που η διοίκηση του Τάκη Μπαλτάκου απέρριψε κατηγορηματικά.

Είναι μία ενέργεια που αντιτίθεται πλήρως στις δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου της ΕΠΟ. Ο οποίος μετά τη σύσκεψη με τους προέδρους των δύο φιναλίστ (Αλαφούζος και Καρυπίδης) στις 28 Μαρτίου, είχε δηλώσει πως η Ομοσπονδία θα συνείσφερε στην κάλυψη των εξόδων για τις παρεμβάσεις στο Πανθεσσαλικό Στάδιο.

Πρακτικά, η διοργανώτρια αρχή ζητάει από Παναθηναϊκό και Άρη να αποδεχτούν τις κλειστές κερκίδες ή να συμφωνήσουν σε άλλη έδρα. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως ακόμα και αν οι δύο φιναλίστ συναινέσουν στο ΟΑΚΑ, κόντρα στη διακηρυγμένη άρνηση των Θεσσαλονικέων, έπειτα θα τεθεί το ζήτημα της κάλυψης του κόστους της τοποθέτησης καμερών υψηλής ευκρίνειας.

Το «Σπύρος Λούης» χρειάζεται λιγότερες παρεμβάσεις από το Πανθεσσαλικό Στάδιο, αλλά δεν παύει να έχει ελλείψεις. Οπότε, θα ακολουθήσει άλλος ένας φαύλος κύκλος με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα μέχρι το παχνίδι της 18ης Μαΐου.

Επί της ουσίας, η ΕΠΟ μεταφέρει στις ομάδες το εξής δίλημμα, παρότι δεν το διατυπώνει ευθέως στην επιστολή της: να επιλέξουν το «Απόστολος Νικολαΐδης» ή το «Κλεάνθης Βικελίδης», αν θέλουν να έχουν θεατές. Τα δύο γήπεδα έχουν τις αναγκαίες υποδομές και δεν χρειάζονται επιπλέον εργασίες για να φιλοξενήσουν τους οπαδούς.

Το πως θα έρθει στον δημόσιο διάλογο αυτό το δίλημμα και ποιος θα το προτείνει πρώτος, δεν έχει μεγάλη σημασία. Με τον τρόπο που τοποθετείται η ΕΠΟ στην επιστολή προς τον Παναθηναϊκό και τον Άρη, αποκλείει άλλη λύση. Διότι άλλα επαρχιακά γήπεδα επίσης δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του αθλητικού νόμου (όπως πχ το AEL FC Arena), ενώ οι έδρες Ολυμπιακού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δεν συγκεντρώνουν την παραμικρή πιθανότητα.

Άρα, η Ομοσπονδία προχωρά σε μία κίνηση πίεσης προς τις δύο ομάδες και απεκδύεται των ευθυνών της, καθιστώντας σαφές πως η ίδια δρομολογεί τον τελικό στο άδειο Πανθεσσαλικό Στάδιο. Τι άλλο μπορεί να προκύψει τη Δευτέρα, που έχει θέσει περιθώριο η διοίκηση Μπαλτάκου για να πάρει απαντήσεις, θα φανεί στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.