Με 21 παίκτες η συγκέντρωση της Ελλάδας για τον «τελικό» με το Καζακστάν – Το σύνθημα για πρόκριση στο Euro 2024 (gallery)

Με 21 παίκτες η συγκέντρωση της Ελλάδας για τον «τελικό» με το Καζακστάν – Το σύνθημα για πρόκριση στο Euro 2024 (gallery)

Γιώργος Σακελλαρίου 21:09 - 17.03.2024 / Ανανεώθηκε: 21:10 - 17.03.2024

Η Εθνική Ελλάδας ξεκίνησε την προετοιμασία της για τον σπουδαίο αγώνα της Πέμπτης με το Καζακστάν.

Ο Γκουστάβο Πογέτ ξεκίνησε την προετοιμασία για τον πρώτο τελικό ενόψει Euro 2024 με 21 ποδοσφαιριστές.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός και κατ’ επέκταση η ΕΠΟ, είχε αιτηθεί την αναβολή της δεύτερης ε ζητήσει ν’ αναβληθεί η δεύτερη αγωνιστική των playoffs στη Stoiximan Superleague. Το αίτημά του έγινε δεκτό κι έτσι στη σημερινή πρώτη συγκέντρωση είχε κοντά του 21 ποδοσφαιριστές, αφού κι αρκετοί απ’ αυτούς που παίζουν στο εξωτερικό είχαν το Σάββατο υποχρεώσεις κι έτσι βρέθηκαν το απόγευμα στην πρώτη προπόνηση στη Νέα Σμύρνη.

Οι διεθνείς, λοιπόν, έπιασαν δουλειά για τον κρίσιμο ημιτελικό των playoffs του Nations League με στόχο την πρόκριση στο EURO 2024 απέναντι στο Καζακστάν. Το ματς να θυμίσουμε θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 21/03/2024, στις 21:45 στην OPAP Arena.

Στην πρώτη προπόνηση συμμετείχαν οι ακόλουθοι ποδοσφαιριστές: Αθανασιάδης, Βλαχοδήμος, Πασχαλάκης, Διούδης, Χατζηδιάκος, Κουλιεράκης, Ρέτσος, Ρότα, Μπάλντοκ, Σάλιακας, Μάνταλος, Πέλκας, Κουρμπέλης, Μπακασέτας, Κωνσταντέλιας, Ζέκα, Μασούρας, Xατζηγιοβάννης, Τζόλης, Ιωαννίδης, Τζαβέλλας. Μένει να αφιχθούν και οι Παυλίδης, Γιακουμάκης, Τσιμίκας, Σιώπης, Μαυροπάνος, Μπουχαλάκης.

Η αυριανή προπόνηση της Εθνικής Ομάδας θα πραγματοποιηθεί εκ νέου στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης στις 17:00 και θα είναι ανοιχτή και για τον κόσμο.

Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα αν περάσει αν περάσει θ’ αντιμετωπίσει εκτός έδρας τον νικητή του αγώνα ΓεωργίαΛουξεμβούργο. Σε περίπτωση αποκλεισμού, θα παίξει φιλικό εκτός έδρας με τον ηττημένο του άλλου ζευγαριού.

Δείτε φωτορεπορτάζ από την πρώτη προπόνηση

Το σύνθημα για το Euro

Στον αγωνιστικό χώρο, παράλληλα, με τις νέες μπάλες του Euro, οι διεθνείς σχημάτισαν το «Ε». Τα αρχικά της διοργάνωσης και φυσικά η πίστη και η επιθυμία για πρόκριση απομένει να γίνουν πράξη στους δύο «τελικούς» στις 21 και 26 του μήνα.

Στην προπόνηση οι διεθνείς γνώρισαν ήδη τη μπάλα του Euro 2024. Μία εκπληκτική μπάλα νέας τεχνολογίας που θα δουν οι ποδοσφαιρόφιλοι στη Γερμανία. Η νέα μπάλα, όπως έχει αναφερθεί, θα περιλαμβάνει «limb-tracking technology». Πρόκειται για μία τεχνολογία που ανιχνεύει αν ο ποδοσφαιριστής έχει βρει την μπάλα με το χέρι του, βοηθώντας τους διαιτητές. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί, βέβαια, είναι το αν θα χρησιμοποιείται μόνο σε παραβάσεις εντός μεγάλης περιοχής ή αν θα αφορά και φάουλ.

Όσο για το πως λειτουργεί, η εξήγηση είναι απλή. Κάθε μπάλα θα έχει στο εσωτερικό της ένα μικροτσίπ, το οποίο θα χρησιμοποιείται και στο ημί-αυτόματο οφσάιντ. Αυτό, λοιπόν, σε συνδυασμό με κάποιες κάμερες θα δημιουργούν μία 3D μακέτα του ποδοσφαιριστή και σε αυτή θα αποτυπώνεται το αν έχει βρει την μπάλα με το χέρι.

Για το ημί-αυτόματο οφσάιντ, η Adidas έχει αποκαλύψει ότι η μπάλα θα περιλαμβάνει και τσιπάκι Connected Ball Technology. Η «Fussball-liebe» (σ.σ «αγάπη για το ποδόσφαιρο»), όπως είναι το όνομά της, διαθέτει τσιπάκια, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί και στο Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα του Κατάρ.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει η συγκεκριμένη δυνατότητα σε διοργάνωση EURO. Πώς λειτουργεί, όμως, το ημί-ιαυτόματο οφσάιντ και πώς αναμένεται να μεταβάλλει το άθλημα;

Σε κάθε γήπεδο στο οποίο θα εφαρμοστεί το ημί-αυτόματο οφσάιντ, θα εγκατασταθούν 12 κάμερες υψηλής ανάλυσης στις οροφές των κερκίδων. Κάθε μία από αυτές θα παρακολουθεί 29 σημεία του σώματος κάθε παίκτη, 50 φορές το δευτερόλεπτο, υπολογίζοντας με απόλυτη ακρίβεια τη θέση που βρίσκεται στο γήπεδο.

Οι συγκεκριμένες μπάλες που θα χρησιμοποιούνται στους αγώνες θα είναι εξοπλισμένες με έναν ειδικό εσωτερικό αισθητήρα που θα στέλνει σήμα σχετικά με τη θέση τους, πεντακόσιες φορές το δευτερόλεπτο. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως η εικόνα από τη λειτουργία του συστήματος θα μεταδίδεται στις γιγαντοοθόνες του γηπέδου, προς ενημέρωση των θεατών.