Δώδεκα ομάδες για τρεις θέσεις: Eτσι λειτουργούν τα playoffs για το Euro!

Ελλάδα

i

©Intime

Δώδεκα ομάδες για τρεις θέσεις: Eτσι λειτουργούν τα playoffs για το Euro!

Κώστας Τόπας 15:41 - 19.03.2024 / Ανανεώθηκε: 19:25 - 20.03.2024

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχθεί στην «OPAP Arena» το Καζακστάν (21/03, 21:45) και πέντε ημέρες αργότερα ο νικητής του ζευγαριού θα αντιμετωπίσει τον νικητή του έτερου ημιτελικού μεταξύ Γεωργίας και Λουξεμβούργου για μια θέση στα γήπεδα της Γερμανίας.

Συνολικά 21 ομάδες έχουν ήδη εξασφαλίσει το εισιτήριο προκειμένου να αγωνιστούν στο Euro του 2024. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα τρεις ελεύθερες θέσεις και παράλληλα και δώδεκα ομάδες που θα αγωνιστούν στα playoffs για να αποκτήσουν το «μαγικό χαρτάκι» που θα τους οδηγήσει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το προσεχές καλοκαίρι στα γήπεδα της Γερμανίας.

Το UEFA Euro 2024 κάνει σέντρα στο Μόναχο την Παρασκευή 14 Ιουνίου και ολοκληρώνεται με τον τελικό στο Βερολίνο την Κυριακή 14 Ιουλίου. Πρώτα όμως, τα playoffs θα διεξαχθούν στις 21 Μαρτίου, στα οποία θα υπάρχουν συνολικά 12 ομάδες που θα αγωνιστούν, ώστε να μπορέσουν να βρεθούν στη Γερμανία. Μόνο τρεις όμως θα έχουν το εισιτήριο για την τελική φάση της διοργάνωσης.

Ποιες ομάδες αγωνίζονται στα playoffs:

Οι ομάδες που παίζουν σε αυτά τα playoffs είναι αυτές που είχαν την καλύτερη επίδοση στο Nations League στους αντίστοιχους ομίλους τους (Α, B, C και D). Εάν αυτές οι ομάδες έχουν ήδη προκριθεί, όσες έχουν την καλύτερη θέση στο Nations League και δεν έχουν προκριθεί αγωνίζονται στα playoffs. Με αυτόν τον τρόπο, οι 12 ομάδες που παίζουν στα playoffs είναι: Πολωνία, Εσθονία, Ουαλία, Φινλανδία, Ισραήλ, Ισλανδία, Βοσνία, Ουκρανία, Γεωργία, Λουξεμβούργο, Ελλάδα και Καζακστάν.

Η μορφή των playoffs

Η UEFA έχει οργανώσει τρεις «διαδρομές» για τη διανομή των ομάδων. Σε κάθε μία από αυτές, υπάρχουν τέσσερις ομάδες και δύο ημιτελικοί. Οι νικητές του καθενός από αυτούς θα αναμετρηθούν σε έναν «τελικό» ενός αγώνα για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο Euro. Επομένως, θα υπάρχει ένας νικητής από κάθε μία από τις τρεις «διαδρομές» και θα υπάρχουν συνολικά τρεις ομάδες που θα αγωνιστούν στο Euro της Γερμανίας. Με αυτόν τον τρόπο η ομάδα που θέλει να παίξει στο Euro Cup πρέπει να κερδίσει δύο παιχνίδια.

Το Path A των playoffs

  • Πολωνία - Εσθονία

  • Ουαλία - Φινλανδία

Το Path B των playoffs

  • Ισραήλ - Ισλανδία

  • Βοσνία - Ουκρανία

Το Path C των playoffs

  • Γεωργία - Λουξεμβούργο

  • Ελλάδα - Καζακστάν

Οι ημιτελικοί θα ξεκινήσουν αυτή την Πέμπτη 21 Μαρτίου και όσοι νικήσουν θα παίξουν τον τελικό την Τρίτη 26 Μαρτίου. Τα playoffs διεξάγονται σε έναν μόνο αγώνα. Εάν ένα ματς λήξει ισόπαλο, θα υπάρξει παράταση και, στην υποθετική περίπτωση που ούτε εκεί υπάρξει νικητής, θα διεξαχθεί η διαδικασία των πέναλτι.

Την Τρίτη 26 Μαρτίου θα μάθουμε τις ομάδες που θα βρεθούν στο Euro που διεξάγεται στη Γερμανία. Υπενθυμίζεται ότι, η Ελλάδα θα υποδεχθεί το Καζακστάν στην OPAP Arena στις 21 Μαρτίου 2024 σε μονό αγώνα ως γηπεδούχος και αν νικήσει θα παίξει στον τελικό των playoffs στις 26 Μαρτίου με τον νικητή του άλλου ημιτελικού ανάμεσα σε Γεωργία και Λουξεμβούργο, για μια θέση στη Γερμανία.

H Stoiximan παρουσιάζει το Κύπελλο του UEFA ΕURO 2024™ στο ελληνικό φίλαθλο κοινό σε μια μοναδική εκδήλωση
EURO

13:23 - 19.03.2024

H Stoiximan παρουσιάζει το Κύπελλο του UEFA ΕURO 2024™ στο ελληνικό φίλαθλο κοινό σε μια μοναδική εκδήλωση

Η Stoiximan, το brand που διαχειρίζεται η Kaizen Gaming, η Επίσημη Παγκόσμια Χορηγός του UEFA EURO 2024™, φέρνει στην Αθήνα το τρόπαιο για το οποίο θα αγωνιστούν 24 εθνικές ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου στα γήπεδα της Γερμανίας. Η επίσημη παρουσίασή του στο φίλαθλο κοινό θα πραγματοποιηθεί σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, που θα λάβει χώρα την Πέμπτη 21 Μαρτίου, από τις 15.00 έως τις 20.00, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στόχος της «γαλανόλευκης» είναι να πάρει τη νίκη κόντρα στο Καζακστάν στη Νέα Φιλαδέλφεια και ταυτόχρονα το εισιτήριο για τον τελικό, όπου εκεί θα παίξει εκτός έδρας. Σε περίπτωση που επικρατήσει και στον τελικό, τότε θα προκριθεί στο Euro της Γερμανίας, για πρώτη φορά μετά το 2012, ενώ θα δώσει το παρών σε μεγάλη διοργάνωση μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014.