Το Σεβίλλη League, ο Μουρίνιο και οι Έλληνες: Η ανασκόπηση του Europa League για το 2023
i

©Photo by Mohammad Javad Abjoushak/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Το Σεβίλλη League, ο Μουρίνιο και οι Έλληνες: Η ανασκόπηση του Europa League για το 2023

Δημήτρης Χούπης 18:00 - 31.12.2023

Το 2023 στο Europa League είχαμε μια ακόμη κατάκτηση της Σεβίλλη, έναν ακόμα τελικό για τον Μουρίνιο και έντονη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στη διοργάνωση.

Europa League και Σεβίλλη πάνε μαζί. Άλλωστε πλέον έχει μετονομαστεί σε… Σεβίλλη League. Το 2023 η ομάδα της Ανδαλουσίας κατέκτησε το έβδομο τρόπαιο της, όντας προηγουμένως στο Champions League.

Η πορεία της δεν ήταν καθόλου εύκολη αφού για να φτάσει μέχρι το τέλος έπρεπε να αποκλείσει την Αϊντχόφεν, τη Φενέρμπαχτσε, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Γιουβέντους. Στον τελικό συνάντησε τη Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος για δεύτερη σερί χρονιά έφτασε σε τελικό ευρωπαϊκή διοργάνωσης με τους «τζιαλορόσι».

Σε αυτό το παιχνίδι ερχόντουσαν αντιμέτωποι δύο αήττητοι. Ο Μουρίνιο που δεν είχε γνωρίσει ποτέ την ήττα σε τελικό, αλλά και η Σεβίλλη, η οποία μετρούσε 6/6 ευρωπαϊκούς τελικούς. Στο τέλος εκείνης της βραδιάς αυτοί που χαμογέλασαν όμως ήταν οι Ανδαλουσιανοί. Η ισπανική ομάδα επικράτησε με 4-1 της Ρόμα στη διαδικασία των πέναλτι και κατέκτησε το έβδομο Europa League στην ιστορία της, το δεύτερο μέσα σε τέσσερις σεζόν.

Η ελληνική εκπροσώπηση στη διοργάνωση

Το δεύτερο μισό του 2023 είχε έντονη ελληνική παρουσία. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ κατάφεραν να μπουν στο Europa League, ωστόσο κανείς από τους τρεις δεν μπόρεσε να συνεχίσει στη διοργάνωση.

Οι «πράσινοι» έπαιξαν στη διοργάνωση μετά από τον αποκλεισμό τους από την Μπράγκα στα playoffs του Champions League. Στον όμιλο βρήκαν απέναντί τους τη Βιγιαρεάλ, τη Ρεν και τη Μακάμπι Χάιφα και ενώ ξεκίνησαν με νίκη και ισοπαλία επί των «κίτρινων υποβρυχίων» και των Ισραηλινών, στο τέλος τερμάτισαν τελευταίοι.

Οι επτά πιθανοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού αν περάσει τη Φερεντσβάρος
CONFERENCE LEAGUE

17:35 - 18.12.2023

Οι επτά πιθανοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού αν περάσει τη Φερεντσβάρος

Ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με τη Φερεντσβάρος για τα playoffs του Europa Conference League και σε περίπτωση που περάσει από τους Ούγγρους, θα κληρωθεί με κάποια εκ των επτά πρώτων της φάσης των ομίλων του θεσμού.

Ίδια τύχη είχε και η ΑΕΚ, η οποία επίσης έπαιξε στο Europa League μετά τον αποκλεισμό από την Αντβέρπ στα playoffs του Champions League. Μόνο που εκείνη είχε… βουνό να ανέβει αφού στον όμιλό της είχε την Μπράιτον, τον Άγιαξ και τη Μαρσέιγ. Στις πρώτες δύο αγωνιστικές η Ένωση πήρε «διπλό» στην Αγγλία, ισοπαλία με τον «Αίαντα» στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά στο τέλος κι εκείνη τερμάτισε τελευταία.

Ο Ολυμπιακός από την άλλη έπεσε σε όμιλο με τη γνωστή Φράιμπουργκ, τη νικήτρια του Confernce League Γουέστ Χαμ και την άσημη Μπάτσκα Τόπολα. Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν με το αριστερό στον όμιλο, γνωρίζοντας εντός έδρας ήττα από τη γερμανική ομάδα με 2-3 και αμέσως μετά έφεραν ισοπαλία 2-2 στη Σερβία με την Μπάτσκα. Ωστόσο οι νίκες επί της Γουέστ Χαμ στο «Καραϊσκάκης» και της Τόπολα επίσης στο Νέο Φάληρο, του έδωσαν την ευκαιρία να αγωνιστεί σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και μετά το 2024.