Αγγλικές ομάδες στην Ευρώπη: Κυριαρχία με έξι πρώτες θέσεις στους ομίλους

Αγγλική κυριαρχία στην Ευρώπη

i

© Glomex

Αγγλικές ομάδες στην Ευρώπη: Κυριαρχία με έξι πρώτες θέσεις στους ομίλους

Πάνος Κορομηλάς 15:31 - 15.12.2023

Η φάση των ομίλων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ολοκληρώθηκε, με τις αγγλικές ομάδες να καταλαμβάνουν έξι από τις οκτώ δυνατές πρώτες θέσεις και να επιβεβαιώνουν σε μεγάλο βαθμό τον τίτλο του φαβορί.

Με τη φάση των ομίλων στις διοργανώσεις της Ευρώπης να έχει πλέον ολοκληρωθεί, έγιναν γνωστές και οι τελικές κατατάξεις των ομάδων στις τρεις διασυλλογικές διοργανωσεις της UEFA.

Φανερή λοιπόν έγινε για ακόμη μια σεζόν η κυριαρχία των αγγλικών ομάδων σε Champions League, Europa League και Conference League, αφού έξι από τις οκτώ ομάδες που συμμετείχαν στη φάση των γκρουπ, κατέκτησαν τελικά την πρώτη θέση. Εξαιρέσεις αποτελούν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε μια πορεία που θέλει σίγουρα να αφήσει πίσω και η Νιουκάστλ που εξ' αρχής είχε δύσκολο έργο στον «όμιλο του θανάτου».

Ας τα δούμε όμως από την αρχή. Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Νιουκάστλ ήταν οι ομάδες που πήραν τα εισιτήρια για το φετινό Champions League, αφού τερμάτισαν στις τέσσερις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος την περασμένη σεζόν.

Η πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι, μέτρησε το απόλυτο των νικών σε έξι αναμετρήσεις απέναντι σε Λειψία, Γιουνγκ Μπόιζ και Ερυθρό Αστέρα και κατέλαβε εύκολα την πρώτη θέση του ομίλου. Η Άρσεναλ είχε σαφώς πιο δύσκολο έργο με Αϊντχόφεν, Λανς και Σεβίλλη και συγκέντρωσε 13 βαθμούς, τερματίζοντας και αυτή στο «ρετιρέ».

Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ και Νιουκάστλ δεν είχαν ωστόσο αντίστοιχες πορείες. Η ομάδα του Τεν Χαχ, αν και φαινομενικά ήταν μέσα στα φαβορί για τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου, απογοήτευσε με την εικόνα της. Ηττήθηκε από Κοπεγχάγη και Γαλατασαράι, για να ολοκληρώσει τελικά την πορεία της στην τελευταία θέση.

Η Νιουκάστλ ήταν και η τελευταία εκπρόσωπος της χώρας στο Champions League. H ομάδα του Έντι Χάου, στην επανεμφάνιση στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μετά από 21 χρόνια, βρέθηκε σε δύσκολη θέση απέναντι σε Παρί Σεν Ζερμέν, Μίλαν και Μπορούσια Ντόρτμουντ. Με πέντε βαθμούς μετά από έξι αγώνες, τερμάτισε τελευταία σε ένα γκρουπ που κρίθηκε στις λεπτομέρειες. 

«Τρία στα τρία» στο Europa League

Γουέστ Χαμ, Μπράιτον και Λίβερπουλ συμμετείχαν στο Europa League, με τις δύο πρώτες να βρίσκονται στο δρόμο δύο ελληνικών ομάδων. Το σύνολο του Ντέιβιντ Μόγιες, με απολογισμό πέντε νίκες και μία ήττα έκοψε πρώτο το νήμα. Δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα απέναντι σε Φράιμπουργκ και Μπάτσκα Τόπολα, ενώ η μοναδική της ήττα προήλθε από τον Ολυμπιακό στην αναμέτρηση του «Γ. Καραϊσκάκης».

Η Μπράιτον ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της με το αριστερό, γνωρίζοντας την ήττα από την ΑΕΚ μέσα στο γήπεδό της. Στη συνέχεια όμως ανέβασε την απόδοσή της, μέτρησε τέσσερις νίκες και μια ισοπαλία σε πέντε αγώνες, για να ολοκληρώσει στην πρώτη θέση, ξεπερνώντας τον Άγιαξ, τη Μαρσέιγ και την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα.

Τέλος, η Λίβερπουλ είχε πιο ευνοϊκή κλήρωση απέναντι σε Τουλούζ, Ουνιόν Σεντ Ζιλουάζ και ΛΑΣΚ Λιντζ και εξασφάλισε εύκολα την πρώτη θέση στο γκρουπ. 

Αποτελεσματική και στην Ευρώπη η Άστον Βίλα

Τελευταία εκπρόσωπος σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, η Άστον Βίλα του Ουνάι Έμερι. Συνεχίζοντας την ξέφρενη πορεία που κάνει τη φετινή σεζόν, κατέλαβε την πρώτη θέση στον όμιλο του Conference League, ξεπερνώντας τα εμπόδια των Άλκμααρ, Λέγκια Βαρσοβίας και Ζρίνσκι.

Ο τελικός απολογισμός βρίσκει έξι από τις οκτώ ομάδες στην πρώτη θέση του γκρουπ τους, τη Νιουκάστλ που στάθηκε αξιοπρεπώς σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που προβλημάτισε με την εικόνα της, γνωρίζοντας έναν απρόσμενο αποκλεισμό. Κυριαρχικές εμφανίσεις για τις ομάδες της Αγγλίας που δείχνουν για ακόμη μια χρονιά ικανές να φτάσουν ως το τέλος της διαδρομής.