Φάκελος «Μουντιάλ 2030»: Ο Μάνος Σταραμόπουλος αποκαλύπτει στο SPORTAL όλες τις πτυχές της ελληνικής υποψηφιότητας
i

Μάνος Σταραμόπουλος / © Sportal

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Φάκελος «Μουντιάλ 2030»: Ο Μάνος Σταραμόπουλος αποκαλύπτει στο SPORTAL όλες τις πτυχές της ελληνικής υποψηφιότητας

Τζιοβάνι Ζάκαρη 14:02 - 05.01.2023 / Ανανεώθηκε: 14:37 - 05.01.2023

Η Ελλάδα θέλει να γίνει μία από τις τρεις χώρες που θα αναλάβουν το Μουντιάλ του 2030 και μέσω του SPORTAL, ο Μάνος Σταραμόπουλος αποκάλυψε το παρασκήνιο της απόφασης, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στον ρόλο του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ένα ακόμη Μουντιάλ πέρασε στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας, με τη διοργάνωση του Κατάρ να καταλαμβάνει μία από τις κορυφαίες θέσεις όσον αφορά το θέαμα που μας πρόσφερε. Αουτσάιντερ που έφτασαν μέχρι και σε μικρό τελικό, ματς που είχαν «κλειδώσει» ξαφνικά να οδηγούνται στην παράταση και αποκλεισμοί σοκ όπως αυτός της Γερμανίας, καθήλωσαν τους τηλεθεατές μπροστά από μία οθόνη ουκ ολίγες φορές.

Όλα αυτά, εντούτοις, ανήκουν στο παρελθόν και ο κόσμος έχει μπει σε ρυθμούς κανονικότητας, ήτοι πρωταθλημάτων. Όμως στην Ελλάδα ο όρος «Παγκόσμιο Κύπελλο» δεν έχει σταματήσει να παίζει στο πίσω μέρος του μυαλού και αυτό διότι η χώρα μας ετοιμάζεται, παρέα με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, να θέσει υποψηφιότητα για να φέρει το Παγκόσμιο στα πάτρια εδάφη.

Όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος του ΠΣΑΤ και αναλυτής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου, Μάνος Σταραμόπουλος, τον περασμένο Νοέμβριο, τα τρία αυτά έθνη αποφάσισαν από κοινού να προσπαθήσουν να φέρουν τη μεγάλη αυτή διοργάνωση προς τα εδώ.

Το SPORTAL επικοινώνησε μαζί του, με αφορμή μάλιστα και τη μετακίνηση του Ρονάλντο που θα λειτουργήσει ως πρεσβευτής σε αυτή την καμπάνια, προκειμένου να μας δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την κοινή αυτή συνυποψηφιότητα.

Το συμβόλαιο του Κριστιάνο έχει και Ελλάδα!
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022

10:56 - 22.12.2022

Το συμβόλαιο του Κριστιάνο έχει και Ελλάδα!

Δημοσίευμα της ισπανικής «Marca», αποκαλύπτει ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα συνεχίσει την καριέρα του στην Αλ Νασρ και εμπλέκει στη συμφωνία και το Μουντιάλ 2030 που φέρεται ότι θα διεκδικήσει η Σαουδική Αραβία μαζί με την Ελλάδα.

Ο ίδιος αποκάλυψε τον λόγο για τον οποίο απορρίφθηκε η συνεργασία με τις Σερβία, Ρουμανία και Βουλγαρία (όσον αφορά το Euro του 2028), το αν ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να επηρεάσει την απόφαση της FIFA, το πως προέκυψε ο συνδυασμός με τις αραβικές χώρες και άλλες πολλές πτυχές αναφορικά με το Μουντιάλ του 2030.

Πώς πάρθηκε η απόφαση να συνδιοργανώσει το Μουντιάλ η Ελλάδα με τις Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία;

Κατ αρχάς πρέπει να πούμε ότι όλα ακόμη είναι υπό διερεύνηση. Το καλοκαίρι του 2020 συναντήθηκε στο Νταβός της Ελβετίας, στο μεγάλο οικονομικό φόρουμ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

O πρωθυπουργός του ζήτησε να βοηθήσει, ώστε η Ελλάδα να αναλάβει μία μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση. Τότε συζητήθηκε το θέμα της ανάληψης διοργάνωσης τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων. Όμως λίγο αργότερα εγκαταλείφθηκε γιατί διαπιστώθηκε ότι οι Άραβες είχαν υπογράψει μακρόπνοα συμβόλαια.

Την εποχή εκείνη η κοινή υποψηφιότητα που ετοιμαζόταν περιλάμβανε τη Σαουδική Αραβία, την Ιταλία και την Αίγυπτο. Όμως κάποια στιγμή ο πρόεδρος της UEFA σύμφωνα με πληροφορίες μας, επικοινώνησε με τον ομόλογό του της Ιταλικής ομοσπονδίας, Γκράβινα και του ζήτησε να αποσύρει την υποψηφιότητα.

Σε αντάλλαγμα του είπε να θέσει υποψηφιότητα (όπως και έκανε) για να διεκδικήσει τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2028 ή 2032. Τότε ο πρίγκιπας του θρόνου και διάδοχος, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν γνωρίζοντας τις άριστες σχέσεις που έχουν εδώ και χρόνια Ελλάδα και Σαουδική Αραβία, έβαλε στο παιχνίδι τη χώρα μας.

Ανοίγει ο δρόμος για Μουντιάλ στην Ελλάδα - Η δήλωση μήνυμα του Ινφαντίνο
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022

11:16 - 22.12.2022

Ανοίγει ο δρόμος για Μουντιάλ στην Ελλάδα - Η δήλωση μήνυμα του Ινφαντίνο

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο κλήθηκε να μιλήσει για το Παγκόσμιο Κύπελλο που ολοκληρώθηκε στο Κατάρ κι άφησε να εννοηθεί πως είναι θετικός στο να διεξαχθεί το Μουντιάλ του 2030 σε Σαουδική Αραβία, Ελλάδα και Αίγυπτο.

Μάλιστα πριν 3 ή 4 περίπου μήνες είχε επισκεφθεί την Αθήνα και είχε μιλήσει για το θέμα αυτό με τον Πρωθυπουργό, δίχως να βγει τίποτα προς τα έξω. Στη συνέχεια και περίπου ένα μήνα πριν ξεκινήσει το 22ο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε στη Ντόχα τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο ο οποίος άκουσε με προσοχή την πρόταση για κοινή υποψηφιότητα Ελλάδος, Σαουδικής Αραβίας και Αιγύπτου (πληροφορίες μας αναφέρουν ότι πρέπει να τη γνώριζε κιόλας) και τη βρήκε θαυμάσια.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βάσει του κανονισμού της Παγκόσμιας ομοσπονδίας η τελική φάση του Μουντιάλ πρέπει να περιστρέφεται. Οπότε μετά από αυτό του 2026 (ΗΠΑ, Μεξικό, Καναδάς) θα πρέπει να επιστρέψει στην Ευρώπη.

Γι αυτό και ο Πρίγκιπας μετά την Ιταλία, επέλεξε την Ελλάδα. Βεβαίως, ο Mπιν Σαλμά ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα αναλάβει τη χρηματοδότηση του κορυφαίου αυτού αθλητικού γεγονότος. Tα περισσότερα νέα γήπεδα θα κατασκευαστούν στο Ριάντ, ένα μεγάλο 80.000 θέσεων στο Κάιρο και θα διεξαχθούν και κάποια παιχνίδια της πρώτης φάσης (δεν έχει ξεκαθαρίσει ακριβώς αυτό) στην Ελλάδα.

Επιπλέον, ο Mπιν Σαλμά έχει αναθέσει ήδη σε κορυφαίο γραφείο των ΗΠΑ, ειδικευόμενο σε τέτοιου είδους υποθέσεις, να εξετάσει τα δεδομένα και να παρουσιάσει έναν άρτιο φάκελο. Έως τώρα κανείς επισήμως δεν είχε αναφερθεί στο όλο θέμα. Προ ενός μηνός όμως ο υπουργός Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας, Αχμέτ Κατίμπ βγήκε και δήλωσε ότι μελετάται σοβαρά η όλη υπόθεση. Τόνισε μάλιστα ότι αυτό θα συμβάλει στην αναγέννηση της χώρας του καθώς θα γίνουν μεγάλες και νέες υποδομές πέραν των γηπέδων και θα δοθεί μεγάλη έμφαση στον τουρισμό.

Προηγουμένως υπήρξε η πιθανότητα κοινής ανάληψης με Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία. Γιατί απορρίφθηκε αυτή η επιλογή;

Το θέμα αυτό αφορούσε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και όχι Παγκοσμίου Κυπέλλου. Και προφανώς θα αντελήφθησαν οι παράγοντες ότι δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα λόγω οικονομικών θεμάτων.

Εδώ όμως πρέπει να το τονίσουμε αυτό, ότι τη χρηματοδότηση θα την πραγματοποιήσει η Σαουδική Αραβία η οποία βλέποντας το «μικρό» Κατάρ να παρουσιάζει μία εκπληκτική διοργάνωση και το κυριότερο να αλλάζει την εικόνα όλη της χώρας θεωρεί ότι μπορεί και αυτή να το πετύχει!

Πόσο πιθανό είναι η FIFA να δώσει την ευκαιρία σε αυτές τις χώρες να διοργανώσουν το τουρνουά;

Παρακολουθώντας για 40 και πλέον χρόνια δια ζώσης το παγκόσμιο ποδόσφαιρο είμαστε σε θέση να πούμε ότι όντως η υποψηφιότητα αυτή, μπορεί να πετύχει τον σκοπό της.

Βεβαίως, πρέπει να επισημάνουμε ακόμη ότι επίσημη υποψηφιότητα οι τρεις χώρες δια μέσω των εθνικών τους ομοσπονδιών, δεν έχουν καταθέσει. Είδαμε μάλιστα πριν λίγο καιρό την Ουκρανία να πηγαίνει δίπλα σε Ισπανία και Πορτογαλία ως αντίβαρο για την Ελλάδα.

Μέσα στους όρους του Κριστιάνο Ρονάλντο με την Αλ Νασρ, είναι και η λειτουργία του ως πρεσβευτής της υποψηφιότητας. Αυτό μπορεί να δώσει πιθανότητες στις τρεις χώρες για ανάληψη ή είναι αυτό που λέμε μία «φούσκα»;

Φυσικά και μπορεί να δώσει πόντους και μάλιστα αρκετούς, αφού ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει μεγάλη διεισδυτικότητα. Ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σε άλλα θέματα. Όχι όμως ότι αυτό θα παίξει τον πρωτεύοντα ρόλο.

Αν επιλεγεί τελικά η Ελλάδα, ποια είναι τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν το τουρνουά. Το ρωτάω με την έννοια ότι αρκετοί λένε ότι θα περιλαμβάνεται πχ το Καραϊσκάκης και άλλοι λένε πως θα είναι μόνο τα καινούργια.

Κοιτάξτε, είμαστε ακόμη πολύ μακριά από το 2030, αφού γι αυτό μιλάμε. Αυτή τη στιγμή βάσει κανονισμού της Παγκόσμιας ομοσπονδίας τα γήπεδα που χρησιμοποιούνται είναι μίνιμουμ χωρητικότητας 40.000 θέσεων, κάτι που αυτή τη στιγμή μόνο το Ολυμπιακό στάδιο πληροί τις προϋποθέσεις.

Οπότε αν πάρει η Ελλάδα το πράσινο φως με Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο υπάρχει χρόνος να βελτιωθούν αρκετά γήπεδα, ή ακόμη και να κατασκευασθούν ένα ή δύο. Επαναλαμβάνουμε τα περισσότερα ματς θα διεξαχθούν στη Σαουδική Αραβία.

Κάθε διοργάνωση είναι αρκετά δαπανηρή. Τελικά μία τέτοια ανάληψη θα κάνει καλό στην Ελλάδα ή θα της δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα;

Όπως προανέφερα, τη χρηματοδότηση θα την αναλάβει η Σαουδική Αραβία και βεβαίως θα αποτελέσει μεγάλο πόλο έλξης η χώρα μας, η οποία έχει ως μεγάλο όπλο της τον τουρισμό.

Υποψηφιότητα έχουν θέσει αρκετές χώρες για αυτό το τουρνουά (όπως πχ Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη κλπ.). Ποιος θα μπορούσε να είναι ο μοχλός πίεσης για την Ελλάδα και τις άλλες δύο χώρες, ώστε να πείσουν τη FIFA να φέρει εδώ τη διοργάνωση;

Και το Μαρόκο έχει θέσει υποψηφιότητα δεν πρέπει να ξεχνάμε. Όσο για τις χώρες που αναφέρατε αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δύσκολα θα υπερισχύσουν. Την ίδια στιγμή το 2026 θα έχει ξαναγίνει τελική φάση πέραν του Ατλαντικού, οπότε δύσκολο να επαναληφθεί 

Θεωρείτε πως η Ελλάδα και η Αίγυπτος κυρίως, είναι έτοιμες να αναλάβουν μία τέτοια μεγάλη ευθύνη;

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι κατ’ αρχάς. Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει το 2004 μία άκρως εντυπωσιακή διοργάνωση. Τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στελέχη και άνθρωποι της εργάζονται ή εργάστηκαν σε κορυφαίες διοργανώσεις ποδοσφαίρου και έχουν φέρει εις πέρας με απόλυτη επιτυχία το έργο τους. Οπότε δεν βρίσκω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αφού επαναλαμβάνω το κόστος θα το καλύψει η Σαουδική Αραβία.