Ο Τερίμ των ντέρμπι: Η χειρονομία στους οπαδούς της Μπεσίκτας, το επεισόδιο με Ρομπίνιο και όλες οι εκρήξεις του (vids)

Φατίχ Τερίμ

i

Photo by /BSR Agency/Getty Images/Ideal Images

Ο Τερίμ των ντέρμπι: Η χειρονομία στους οπαδούς της Μπεσίκτας, το επεισόδιο με Ρομπίνιο και όλες οι εκρήξεις του (vids)

Κώστας Τόπας 14:10 - 07.01.2024 / Ανανεώθηκε: 15:04 - 07.01.2024

Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον Παναιτωλικό για την 17η αγωνιστική της Stoiximan Super League, αλλά στο μυαλό των «πρασίνων» είναι και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο. Πώς έχει ζήσει τα μεγάλα παιχνίδια στην Τουρκία ο Φατίχ Τερίμ.

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Κυριακή (07/01, 17:00) τον Παναιτωλικό, με στόχο να κάνει το 2Χ2 υπό την καθοδήγηση του Φατίχ Τερίμ και να παραμείνει στο κυνήγι της πρώτης θέσης στην κατάταξη. Ωστόσο, στο μυαλό των «πρασίνων» βρίσκεται και το προσεχές ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στις 10 Ιανουαρίου στη Λεωφόρο. Το πρώτο μεγάλο παιχνίδι που θα κληθεί να διαχειριστεί ο 70χρονος Τούρκος προπονητής. 

Αυτοκράτορας, (χρισμένος) ιππότης, οξύθυμος, μεγαλομανής, πετυχημένος, ιστορικός, αλαζόνας, πρωταγωνιστής. Με όλα αυτά ο Φατίχ Τερίμ έχει συνδυαστεί. Ωστόσο, στην Τουρκία, ο τεχνικός του Παναθηναϊκού αποτελεί την εικόνα της γειτονικής χώρας στο ποδόσφαιρο. 

16:32 - 27.12.2023

Η άφιξη του Φατίχ Τερίμ στην Αθήνα

Ο Φατίχ Τερίμ έφτασε στην Αθήνα για να υπογράψει και τυπικά ως ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού.

«Αυτοί που κοιτάζουν τον Τερίμ, βλέπουν την Τουρκία», είχε γράψει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Αλπέρ Γκιορμιούς σε μια προσωπογραφία για τον συμπατριώτη του. Ηζωή του Τερίμ είναι γεμάτη αντιθέσεις και περιλαμβάνει τα πάντα. Δεν είναι τυχαίο ότι έγινε ντοκιμαντέρ στο Netflix.

Το ξύλο, η ζήλεια και το τέλος της ένδοξης καριέρας ως ποδοσφαιριστής

«Θα ανοίγαμε την πόρτα του ελικοπτέρου για να φανεί η φανέλα μου. Ήμουν τόσο φοβισμένος που πρέπει να μελάνιασα τον ώμο του ανθρώπου που βρισκόταν δίπλα μου. Το παιχνίδι συνεχιζόταν, αλλά ο κόσμος με έβλεπε, όπως κι αστυνομία. Κανείς δεν έβλεπε το ματς. Κατεβαίναμε και φυσικά έφυγαν τα καπέλα όλων από τον αέρα», είχε πει χαρακτηριστικά ο Τερίμ για το γεγονός ότι είχε βρεθεί μέσα από ένα... ελικόπτερο που τον μετέφερε στο κέντρο του γηπέδου σε ένα προς τιμήν του παιχνίδι με αντίπαλο την Τράμπζονσπορ.

Αυτά που έκανε ο Τερίμ εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου όμως τον έφερναν συχνά πυκνά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Το 1977 είχε χτυπήσει τον αστυνομικό και μέλος του ΔΣ της Γαλατασαράι, Γκιουντιούζ Ακτούγκ, που είχε εκφράσει την αντίθεση στη μεταγραφή του. Παρά το γεγονός ότι ο Ακτούγκ του έκανε μήνυση, καταγγέλλοντας και την κλοπή ενός δαχτυλιδιού και 10.000 λιρών από τον Τερίμ, εν τέλει δεν συνέβη τίποτα με τον τότε 21χρονο ποδοσφαιριστή, αφού η μήνυση αποσύρθηκε.

Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1980 ο Τερίμ είχε πρωταγωνιστήσει ξανά, καθώς είχε χτυπήσει έναν φίλαθλο της Φενέρμπαχτσε και του επιβλήθηκε πρόστιμο. Το επόμενο έτος συνελήφθη επειδή... ζήλεψε. Στην έξοδο ενός καζίνο επιτέθηκε και τραυμάτισε στο κεφάλι έναν άντρα που φλέρταρε με την ηθοποιό Μιουζντέ Αρ, με την οποία είχε δεσμό.

Το 1983 χτύπησε με το κεφάλι τον αρχηγό της Φενέρμπαχτσε, το 1984 χαστούκισε παίκτη της αιώνιας αντιπάλου, με συνέπεια να τιμωρηθεί με δύο αγώνες και το 1985 επιτέθηκε κι έφτυσε στο πρόσωπο τον διαιτητή Χαμζά Αλάν, αρνήθηκε να βγει από τον αγωνιστικό χώρο, προκάλεσε το κοινό στην εξέδρα και τελικά χρειάστηκε η συνδρομή της αστυνομίας. Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να του επιβληθεί τιμωρία πέντε αγωνιστικών. Πράγμα που οδήγησε και στο τέλος της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής.

Η χειρονομία στους οπαδούς της Μπεσίκτας

Στις 31 Οκτωβρίου 2003, η Γαλατάσαραϊ του Τερίμ αντιμετώπισε την Μπεσίκτας στο στάδιο «Ινονού», με το ντέρμπι να γίνεται άκρως επεισοδιακό σε αγωνιστικό χώρο, αποδυτήρια και εξέδρες. Ο φακός  «έπιασε» τον Τερίμ να κάνει μία χειρονομία (τοποθέτησε τον αντίχειρα μεταξύ του δείκτη και του μεσαίου δακτύλου σε σχήμα γροθιάς) προς τους φιλάθλους των γηπεδούχων και η φωτογραφία δημοσιεύθηκε την επόμενη ημέρα στον Τύπο. Στην Τουρκία ονομάζεται «nah», θεωρείται άσεμνη και σε υπόθεση που εξετάστηκε τον Οκτώβριο του 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας την έκρινε προσβλητική.

Οταν βγήκε από το... σακάκι του

Κατά τη διάρκεια του εκτός έδρας αγώνα της Τουρκίας με τη Λετονία για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016, ο Φατίχ Τερίμ έγινε έξω φρενών με αποτέλεσμα να βγάλει το σακάκι του και να το πετάξει προς τον πάγκο. Εκείνο το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου 2014 η εθνική ομάδα της πατρίδας του δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη.

Η... παραλίγο γροθιά στον Ρομπίνιο

Στις 19 Μαΐου 2019, η Γαλατάσαραϊ πήρε σπουδαία νίκη 2-1 της Μπασακσεχίρ, με αποτέλεσμα μάλιστα να φτάσει και στο μεγαλύτερο εντός έδρας αήττητο της ιστορίας της (36 ματς) που κρατούσε από το διάστημα 1996-1998. Τότε κατέκτησε το όγδοο πρωτάθλημα με τον Τερίμ στον πάγκο της. Αυτός ήταν ο προτελευταίος τίτλος του με την «τσιμ μπομ». Στο ματς με την Μπασακσεχίρ, ο Τερίμ ξέφυγε και έτρεξε προς τον Ρομπίνιο, απειλώντας τον χαρακτηριστικά με τη σφιγμένη του γροθιά!

Το επεισοδιακό ντέρμπι με την Φενέρμπαχτσε

Το 2018 έπεσε βαρύς ο πέλεκυς προς τους κατηγορούμενους του επεισοδιακού ντέρμπι Γαλατασαράι - Φενέρμπαχτσε. Το Επαγγελματικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ποδοσφαίρου (PFDK) της Τουρκικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (TFF) τιμώρησε τον Φατίχ Τερίμ με επτά αγώνες και τον προπονητή της Φενέρ Χασάν Σας, με οκτώ για μια συμπλοκή που ακολούθησε μετά ντέρμπι.

Στον Τερίμ επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 65.000 τουρκικών λιρών (11.900 ευρώ) για προσβολή των διαιτητών και για αντιαθλητικά σχόλια μετά τον αγώνα. 

🔴Sportal Sunday Live με Ολυμπιακός - ΑΕΚ και Άρης - ΠΑΟΚ

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!