Ποιος είναι ο Φατίχ Τερίμ - Οι μεγάλες του στιγμές

Φατίχ Τερίμ

i

© Intime

Ποιος είναι ο Φατίχ Τερίμ - Οι μεγάλες του στιγμές

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 15:45 - 26.12.2023 / Ανανεώθηκε: 16:21 - 26.12.2023

Ο Φατίχ Τερίμ είναι έτοιμος να αποτελέσει τον νέο προπονητή του Παναθηναϊκού και το Sportal σας παρουσιάζει το «who is who» του Τούρκου προπονητή.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον Παναθηναϊκό. Οι πληροφορίες που από νωρίς το μεσημέρι άρχισαν να έρχονται από την Τουρκία σχετικά με ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Φατίχ Τερίμ βγήκαν αληθινές και έχουμε πλέον οριστικά αλλαγή εποχής στους πράσινους με απόφαση Αλαφούζου

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ εδώ και μέρες βρισκόταν σε συζητήσεις με τον σπουδαίο Τούρκο προπονητή και τις τελευταίες ώρες έφτασε σε οριστική συμφωνία μαζί του για τον επόμενο 1,5 χρόνο. Παράλληλα, ενημέρωσε τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς ότι δε θα συνεχίσει στον σύλλογο και ήδη λύθηκε το συμβόλαιο του Σέρβου προπονητή.

Το «who is who» του Φατίχ Τερίμ

Η προπονητική σταδιοδρομία του Τερίμ ξεκίνησε από την Άνκαραγκιουτζου. Ήταν προπονητής του συλλόγου για 18 μήνες, προτού μετακινηθεί στην Γκεζτεπέ της Σμύρνης για ένα χρόνο. Δεν είχε καμία σημαντική επιτυχία με τις δύο ομάδες. Διορίστηκε ως βοηθός του προπονητή της Εθνικής Τουρκίας, Σεπ Πιόντεκ, το 1990. Επίσης, ήταν προπονητής της Εθνικής Τουρκίας Κ21. Αφού υπηρέτησε ως βοηθός προπονητή για τρία χρόνια, διορίστηκε προπονητής το 1993. Υπό τη διαχείρισή του, η Τουρκία προκρίθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1996, για πρώτη φορά στην ιστορία της. 

Παρόλο που δεν είχαν καλή απόδοση στη διοργάνωση, χάνοντας όλους τους αγώνες και χωρίς να σκοράρουν, η πρόκριση εξακολουθούσε να θεωρείται μεγάλο επίτευγμα για το τουρκικό ποδόσφαιρο. Μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1996, ο Τερίμ υπέγραψε συμβόλαιο με τη Γαλατασαράι, με την οποία κέρδισε το πρωτάθλημα Τουρκίας για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ τη σεζόν 1999-2000, με αποτέλεσμα να γίνει ο πιο πετυχημένος προπονητής στην ιστορία του συλλόγου. Η αποχώρησή του επέτρεψε στον Μίρτσεα Λουτσέσκου να κερδίσει το ΟΥΕΦΑ Σούπερ Καπ το 2000 για τη Γαλατασαράι.

Στη συνέχεια, ο Τερίμ μετακόμισε από τη Γαλατασαράι στη Φιορεντίνα, υπογράφοντας μονοετές συμβόλαιο. Το επιθετικό του στυλ ποδοσφαίρου και η τεταμένη σχέση του με τον πρόεδρο και ιδιοκτήτη του συλλόγου, Βιττόριο Τσέκι Γκόρι, έκαναν τον Τερίμ δημοφιλή στους οπαδούς των «Βιόλα». Μπορεί εκείνη τη σεζόν να έφτασε μέχρι και τον τελικό Κυπέλλου Ιταλίας, ωστόσο, στα μέσα ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό του, επειδή ο Τσέκι Γκόρι δεν είχε σκοπό να κάνει τις επενδύσεις που ζήτησε. 

Η απόδοση της ομάδας μειώθηκε σημαντικά από τότε και οι συνεχείς συγκρούσεις του με τον Τσέκι Γκόρι οδήγησαν τον Τερίμ να παραιτηθεί πριν από το τέλος της σεζόν. Ο Ρουμάνος θρύλος του ποδοσφαίρου, Γκεόργκι Χάτζι, επαίνεσε το έργο του στη Φλωρεντία: «Σε πέντε μήνες έφτιαξε μια εκπληκτική ομάδα. Ονομάστε μου έναν άλλο ξένο ικανό για αυτό. Είναι εξαιρετικός - θα μπορούσε να προπονήσει οποιαδήποτε ομάδα»

Στα μέσα του 2001, ο Τερίμ διορίστηκε προπονητής της Μίλαν. Μεταμόρφωσε το σύστημα της ιταλικής ομάδας, εφαρμόζοντας ένα στυλ πολύ παρόμοιο με το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο του Ρίνους Μίχελς, παίζοντας ένα σχήμα 4–3–1–2 με τον Ρούι Κόστα ως παίκτη-κλειδί, τον οποίο έφερε από την προηγούμενη ομάδα του, τη Φιορεντίνα

Ο Τερίμ έχτισε μια άκρως επιθετική ομάδα, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Μίλαν ήταν επίσης ευάλωτη στην άμυνα, δεχόταν απροσδόκητα γκολ κι έκανε αρκετές γκέλες κόντρα σε «υποδεέστερες» ομάδες. Μετά από αρκετά απογοητευτικά αποτελέσματα και συγκεκριμένα στις 4 Νοεμβρίου 2001, το συμβόλαιό του λύθηκε μετά από μόλις πέντε μήνες.

Το καλοκαίρι του 2002, ο Τερίμ επέστρεψε στη Γαλατασαράι. Ωστόσο, τα εσωτερικά προβλήματα στη διοίκηση της ομάδας, οι οικονομικές δυσκολίες στο σύλλογο και η αποτυχία των πολιτικών μεταγραφών του, οδήγησαν σε ένα άδοξο τέλος, με αποτέλεσμα ο ίδιος να παραιτηθεί τον Μάρτιο του 2004, κάνοντας ένα διάλειμμα στην καριέρα του.

Φατίχ Τερίμ © Intime

Το καλοκαίρι του 2005, ο Τερίμ έγινε ο προπονητής της Εθνικής Τουρκίας για δεύτερη φορά, αναλαμβάνοντας τους τρεις τελευταίους αγώνες πρόκρισης (που διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2005) - με τη Δανία, την Ουκρανία και την Αλβανία - στον 2ο προκριματικό όμιλο της UEFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Η Τουρκία τερμάτισε δεύτερη στον όμιλο και έτσι προκρίθηκε στα πλέι οφ των δύο αγώνων με την Ελβετία, η οποία κέρδισε το πρώτο ματς με 2-0 στη Βέρνη. 

Η Τουρκία κέρδισε τον επαναληπτικό αγώνα με 4–2 στην Κωνσταντινούπολη, αλλά έχασε την πρόκριση για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, λόγω του κανονισμού των εκτός έδρας γκολ. Στο Euro του 2008 η Τουρκία με τον Τερίμ στον πάγκο έφτασε μέχρι και τα ημιτελικά της διοργάνωσης, ενώ τον Οκτώβριο του 2009 και βλέποντας ότι η χώρα του δεν μπορούσε πλέον να τερματίσει στις δύο πρώτες ομάδες του 5ου Ομίλου των προκριματικών με φόντο το Μουντιάλ της Ν. Αφρικής, ο ίδιος ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Τη σεζόν 2011-12, ο Τούρκος προπονητής επέστρεψε στη Γαλατάσαραι για την τρίτη του θητεία στον σύλλογο. Ο Τερίμ οδήγησε την ομάδα ξανά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος για τις επόμενες δύο χρονιές (2011-12, 2012-13), γράφοντας ιστορία. Στις 22 Αυγούστου 2013, ο Τερίμ διορίστηκε προσωρινός προπονητής της Τουρκίας, αντικαθιστώντας τον Αμπντουλάχ Άβτσι, με σκοπό να οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα ξανά σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Ωστόσο, η Τουρκία γνώρισε τον αποκλεισμό στα προκριματικά κι έτσι δε έδωσε το παρών στα γήπεδα της Βραζιλίας, στο Μουντιάλ του 2014.

Το 2017, ο Τερίμ επέστρεψε ξανά στον πάγκο της Γαλατασαράι και μέσα σε μία πενταετία κατάφερε να κατακτήσει άλλα 2 πρωταθλήματα κι ένα Κύπελλο με την αγαπημένη του ομάδα.

Τι λένε οι Τούρκοι για τους 2 «θρύλους» της Γαλατά που έγιναν «τιμονιέρηδες» σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο του Παναθηναϊκού
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

15:10 - 26.12.2023

Τι λένε οι Τούρκοι για τους 2 «θρύλους» της Γαλατά που έγιναν «τιμονιέρηδες» σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο του Παναθηναϊκού

Ο Φατίχ Τερίμ αναλαμβάνει τα ηνία του Παναθηναϊκού, διαδεχόμενος τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και στο «τριφύλλι» θα... ανταμώσει με τον Εργκίν Αταμάν, κάτι που έχει φέρει χαρά και στις τάξεις των φίλων της Γαλατασαράι.

Συνολικά μετρά στο παλμαρέ του 8 Πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα, 4 Σούπερ Καπ και 1 Κύπελλο UEFA, έχει οδηγήσει σε επιτυχίες την Εθνική Τουρκίας (3η θέση στο Euro 2008) και αποτελεί τον κορυφαίο τεχνικό της γειτονικής χώρας, έχοντας ένα σπουδαίο όνομα.