Ερχονται νέες αλλαγές για το οφσάιντ και τον χρόνο για πανηγυρισμούς στα γκολ (vids)
i

VAR/©Photo by Visionhaus/Getty Images/Ideal Images

Ερχονται νέες αλλαγές για το οφσάιντ και τον χρόνο για πανηγυρισμούς στα γκολ (vids)

Κώστας Τόπας 09:49 - 02.03.2023 / Ανανεώθηκε: 11:09 - 02.03.2023

Η FIFA ετοιμάζεται να υποβάλει προτάσεις προκειμένου να αλλάξει κάποιους από τους συνηθισμένους κανόνες του ποδοσφαίρου, σε μια προσπάθεια να αναπτυχθεί.

Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ 2022, ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, έκανε λόγο για το φαινόμενο της σπατάλης χρόνου στους αγώνες, τονίζοντας πως πρέπει να μειωθεί, γιατί αποτελεί καταστροφή για το σημερινό ποδόσφαιρο.

Μάλιστα, σε μια συνάντηση με το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (IFAB) - το όργανο που είναι αρμόδιο για τη θέσπιση κανόνων για το ποδόσφαιρο - την επόμενη εβδομάδα, ο Ινφαντίνο θα μιλήσει για το «στοπ» στις καθυστερήσεις με το ρολόι που... σταματάει το χρόνο, αλλά και για ένα διαφορετικό οφσάιντ από αυτό που γνωρίζουμε έως σήμερα.

Τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα είναι άμεσα, αλλά εξετάζονται για το 2024. Ενας από τους κανόνες που θα τεθούν σε ισχύ, από τις 30 Ιουνίου, είναι να συμπεριλαμβάνονται οι πανηγυρισμοί στα γκολ στον πρόσθετο χρόνο, δηλαδή να μην επιτρέπονται όσα ακολουθούν και ξεπερνούν το ενάμιση λεπτό.

Επίσης, ο κανόνας για το οφσάιντ, που έχει ήδη συζητηθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις της IFAB, θα επανεξεταστεί. Ο παίκτης δεν θεωρείται ότι βρίσκεται σε θέση οφσάιντ όταν δέχεται την μπάλα από αντίπαλο, σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις. Οπως επίσης ένας αμυνόμενος παίκτης που εγκαταλείπει τον αγωνιστικό χώρο χωρίς την άδεια του διαιτητή θα θεωρείται ότι βρίσκεται στη γραμμή τέρματος. Από την άλλη όμως, ένας επιθετικός παίκτης μπορεί να βγει ή να παραμείνει εκτός του αγωνιστικού χώρου προκειμένου να μην συμμετέχει σε ενεργό παιχνίδι. Αν κι εφόσον όμως ο παίκτης ξαναμπεί και εμπλακεί στο παιχνίδι πριν από την επόμενη διακοπή του παιχνιδιού, ο παίκτης θα θεωρείται ότι βρίσκεται σε θέση οφσάιντ.

Επίσης αναμένεται να θεσπιστεί ένας ακόμα νέος νόμος. Συγκεκριμένα, θα τεθεί σε ισχύ ο κανόνας που αναφέρει ότι ο τερματοφύλακας στα πέναλτι θα απαγορεύεται να αποσπά την προσοχή του σουτέρ, για παράδειγμα, καθυστερώντας την εκτέλεση του πέναλτι ή αγγίζοντας τα δοκάρια.