Η αφαίρεση 18 βαθμών της Φίτεσε, ο υποβιβασμός μετά από 35 χρόνια και ο «παράνομος» ρόλος του Αμπράμοβιτς

Η αφαίρεση 18 βαθμών της Φίτεσε, ο υποβιβασμός μετά από 35 χρόνια και ο «παράνομος» ρόλος του Αμπράμοβιτς

Κώστας Τόπας 08:08 - 20.04.2024

H ανεξάρτητη επιτροπή αδειοδότησης της Ολλανδικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (KNVB), επέβαλλε ποινή αφαίρεσης 18 βαθμών στην ομάδα του Άρνεμ για σωρεία παραβάσεων. Ποιος ο ρόλος του Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Η Φίτεσε έλαβε αφαίρεση 18 βαθμών λόγω προβλημάτων αδειοδότησης την Παρασκευή (19/04) και θα υποβιβαστεί από την Eredivisie. Η KNVB, το διοικητικό όργανο του ολλανδικού ποδοσφαίρου, επέβαλε την τιμωρία αφού διαπιστώθηκε ότι ο σύλλογος δεν πληρούσε τις απαιτήσεις των κανονισμών αδειοδότησης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον «The Guardian», η επιτροπή αδειοδότησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν «ενδείξεις» ότι ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι,  Ρομάν Αμπράμοβιτς, ήλεγχε -ή εξακολουθούσε να ελέγχει- τη Φίτεσε.

Το 2022, ο Αμπράμοβιτς αποκλείστηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ομάδας της Premier League  μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον ρόλο του στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα, η KNVB έχει πλέον επίγνωση των «κινδύνων» παραβίασης των κυρώσεων, καθώς συνεχίζει να ερευνά τυχόν δεσμούς μεταξύ Φίτεσε και Αμπράμοβιτς.

Ο επιχειρηματίας τιμωρήθηκε επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και δέσμευσε τα περιουσιακά του στοιχεία ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Αμπράμοβιτς αναγκάστηκε επίσης να πουλήσει την Τσέλσι, αφού του επιβλήθηκε κύρωση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για, όπως αποκάλεσε, ότι επέτρεψε στη «βίαιη και βάρβαρη εισβολή» του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Η Φίτεσε και οι Ρώσοι ιδιοκτήτες τους είχαν μακροχρόνιους δεσμούς με την Τσέλσι, την οποία κατείχε ο Αμπράμοβιτς για σχεδόν 20 χρόνια. Η ολλανδική ομάδα κινδύνευε ήδη να υποβιβαστεί μετά από μια λιγότερο εντυπωσιακή σεζόν, αλλά πλέον έχει επιβεβαιωθεί ότι θα υποβιβαστεί μετά την αφαίρεση βαθμών

Υποβιβασμός μετά από 35 χρόνια

Ο απολογισμός πόντων της Φίτεσε έχει πέσει τώρα στο -1 ως αποτέλεσμα της κύρωσης και έτσι την καταδίκασε στην πρώτη της χρονιά στη δεύτερη κατηγορία της Ολλανδίας μετά από 35 χρόνια. Ο σύλλογος ανέφερε ότι δεν θα ασκήσει έφεση καθώς θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την τρέχουσα άδεια του.

«Αν και αυτή είναι μια μαύρη μέρα για τα πάντα και για όλους όσους ενδιαφέρονται για τη Φίτεσε, αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα», δήλωσε ο προσωρινός γενικός διευθυντής Έντγουιν Ρέιντγιες.

Η Φίτεσε προβιβάστηκε στην Eredivisie το 1989 αλλά δεν έχει κερδίσει ποτέ το πρωτάθλημα. Το μοναδικό της σημαντικό τρόπαιο ήρθε το 2017 όταν κατέκτησε το Κύπελλο Ολλανδίας. Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά του Αμπράμοβιτς ανακοινώθηκαν μετά από έρευνα που αποκάλυψε στοιχεία για υποτιθέμενες συμφωνίες διαφθοράς που έκαναν την περιουσία του επιχειρηματία. Σύμφωνα με το BBC το 2022, ο Αμπράμοβιτς έκανε δισεκατομμύρια αφού αγόρασε μια εταιρεία πετρελαίου από τη ρωσική κυβέρνηση σε μια στημένη δημοπρασία το 1995. 

Ο τηλεοπτικός σταθμός είπε ότι πλήρωσε περίπου 196 εκατομμύρια λίρες για τη Sibneft, πριν την πουλήσει πίσω στη ρωσική κυβέρνηση για 10,2 δισεκατομμύρια λίρες το 2005. Μια ξεχωριστή έρευνα το 2023 διαπίστωσε επίσης ότι ο Αμπράμοβιτς μεταβίβασε ένα μυστικό μερίδιο σε έναν ρωσικό γίγαντα των μέσων ενημέρωσης σε δύο  στενούς φίλους του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η έκθεση, βασισμένη σε έγγραφα που διέρρευσαν, ανέφερε ότι η συμφωνία των 26 εκατομμυρίων λιρών το 2010 είναι η «πιο ξεκάθαρη χάρτινη διαδρομή» που συνδέει οικονομικά τον Αμπράμοβιτς και τον Ρώσο πρόεδρο.

O Αμπράμοβιτς χρηματοδοτούσε κρυφά τη Φίτεσε, ενώ ήταν ιδιοκτήτης στην Τσέλσι

Ρόμαν Αμπράμοβιτς © Photo by Paul Gilham/Getty Images

Νεμάνια Μάτιτς, Γκαέλ Κακουτά, Λούκας Πιαζόν, Μπερτράν Τραορέ, Ντόμινικ Σολάνκε, Μέισον Μάουντ. Ο αριθμός των παικτών που δόθηκαν δανεικοί από την Τσέλσι στην Φίτεσε τη δεκαετία του 2010. Οι δύο σύλλογοι δεν ανακοίνωσαν ποτέ επίσημη συνεργασία, παρά τη στενή αυτή σχέση. Όμως, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν, το περιεχόμενο των οποίων αποκαλύπτεται από τον «Guardian», αποδεικνύεται ότι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο πρώην ιδιοκτήτης των «μπλε», χρηματοδοτούσε τον ολλανδικό σύλλογο για χρόνια.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες προέρχονται από την εταιρεία υπεράκτιων υπηρεσιών (offshore), MeritServus με έδρα την Κύπρο. Η εξαγορά της Φίτεσε από τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς και το περιβάλλον του ξεκίνησε το 2010, όταν ο σύλλογος αγοράστηκε επίσημα από τον γεωργιανό επιχειρηματία Μεράμπ Τζορντάνια. Μία από τις εταιρείες που προσδιορίζονται στις συμφωνίες πιστεύεται ότι ανήκει στον Αλεξάντερ Τσιγκιρίνσκι, ο οποίος έγινε πρόεδρος του συλλόγου το 2013 και ήταν κοντά στο τότε αφεντικό της Τσέλσι.

Τουλάχιστον 117 εκατ. ευρώ

Συνολικά, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς φέρεται να διέθεσε τουλάχιστον 117 εκατομμύρια ευρώ στην Φίτεσε με τη μορφή δανείου. Ο Μπρους Μπακ, πρόεδρος της Τσέλσι κατά τη σχετική περίοδο, ανέφερε μέσω των δικηγόρων του ότι δεν γνώριζε αυτές τις πληροφορίες. Το 2018, ο Αλεξάντερ Τσιγκιρίνσκι παρέδωσε την Φίτεσε στον Βάλερι Όφι, έναν άλλο Ρώσο επιχειρηματία. Αναγκάστηκε να πουλήσει το κλαμπ κατά τη διάρκεια του 2022, μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως αντίποινα για τη ρωσική στρατιωτική εισβολή που πραγματοποιήθηκε στην Ουκρανία. Ο ολλανδικός σύλλογος, επί του παρόντος 14ος στην Eredivisie, ανήκει πλέον σε αμερικανική κοινοπραξία.

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες έρχονται σε κόντρα με τους κανονισμούς της UEFA, καθώς απαγορεύεται στις ομάδες που παίζουν μεταξύ τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που αγωνίζονται εναντίον άλλων ομάδων να παίζουν ανεξάρτητα για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των διοργανώσεων και έτσι ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο να μην ελέγχει δύο ομάδες στην ίδια διοργάνωση.