Όταν ο Φορτούνης «απέδειξε» ότι είναι ένα από τα καλύτερα «10αρια» στην ιστορία της εθνικής (vids)

Κώστας Φορτούνης

i

©Intime

Όταν ο Φορτούνης «απέδειξε» ότι είναι ένα από τα καλύτερα «10αρια» στην ιστορία της εθνικής (vids)

Κώστας Τόπας 12:26 - 01.09.2023 / Ανανεώθηκε: 12:29 - 01.09.2023

Ο Κώστας Φορτούνης δεν θα φορέσει ξανά το εθνόσημο στο στήθος και το Sportal θυμάται τις καλύτερες στιγμές του 30χρονου Έλληνα μεσοεπιθετικού με την «γαλανόλευκη».

Τίτλοι τέλους για Κώστα Φορτούνη κι εθνική Ελλάδος. Ο 30χρονος μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής (01/09) ανακοίνωσε μέσω social media την απόσυρσή του από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, για να αφοσιωθεί στις υποχρεώσεις της ομάδας του.

«Για πολλά χρόνια έδωσα τα πάντα για τη γαλανόλευκη και την Εθνική Ομάδα όμως θεωρώ ότι ο κύκλος αυτός έκλεισε και θέλω να αφοσιωθώ στις υποχρεώσεις της ομάδας μου», ανέφερε μεταξύ άλλων στο story που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

To Story του Κώστα Φορτούνη

Η απόφαση του Πογέτ

Ο Κώστας Φορτούνης ήταν εκτός επιλογών του Γκουστάβο Πογέτ στα ματς με Ιρλανδία και Γαλλία για τα προκριματικά του Euro 2024, με τον Ουρουγουανό προπονητή να αναφέρει στις δηλώσεις του ότι ο 30χρονος μεσοεπιθετικός δεν ταίριαζε στο πλάνο του για τους συγκεκριμένους αγώνες και ότι η απόφασή του δεν έχει να κάνει με εξωαγωνιστικά θέματα.

«Έπρεπε να αλλάξω το σύστημα για να χωρέσει ο Φορτούνης. Από 4-3-3 να παίξω ένα 4-2-3-1 και αυτή τη στιγμή ο Μπακασέτας δεν αγγίζεται (untouchable είναι η λέξη που χρησιμοποίησε στα αγγλικά). Απ’ αυτόν ξεκινάει η ενδεκάδα, είναι ένας παίκτης που μου προσφέρει γκολ. Ήταν το πιο δύσκολο τηλεφώνημα που έπρεπε να κάνω. Απογοητεύτηκε που έμεινε εκτός, αλλά του εξήγησα. Δεν καθίσαμε δύο ώρες στο τηλέφωνο, διότι έτσι και αλλιώς δεν θα άλλαζε η απόφαση μου. Μπορεί στο τέλος να κάνω λάθος», αποκάλυψε ο Γκουστάβο Πογέτ.

Πογιέτ με παίκτες Εθνικής Ελλάδας © Intime

Ο Κώστας Φορτούνης γεννήθηκε στα Τρίκαλα και αγωνίστηκε για πρώτη φορά με τη φανέλα της Εθνικής ανδρών στις 29 Φεβρουαρίου 2012 στο Παγκρήτιο Στάδιο σε φιλικό αγώνα εναντίον του Βελγίου με προπονητή τον Φερνάντο Σάντος. Αποτέλεσε μέλος της Εθνικής Νέων που συμμετείχε στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2011 στη Ρουμανία. Επίσης αγωνίστηκε σε 14 ματς της Εθνικής Ελπίδων, έχοντας πετύχει 4 γκολ και δώσει 3 ασίστ. Συνολικά με το εθνόσημο στο στήθος με την ομάδα Ανδρών, ο Κώστας Φορτούνης κατέγραψε 56 εμφανίσεις, με εννέα γκολ και ισάριθμες ασίστ και το Sportal θυμάται τις καλύτερες στιγμές του 30χρονου Έλληνα μεσοεπιθετικού με την «γαλανόλευκη».

Το ντεμπούτο επί Σάντος

Ο Τρικαλινός έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα επί Φερνάντο Σάντος σε αγώνα κόντρα στο Βέλγιο, σε αγώνα φιλικού επιπέδου. Εκεί κατέγραψε το πρώτο του 45λεπτο, αφήνοντας θετικές εντυπώσεις στον άλλοτε ομοσπονδιακό τεχνικό του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. 

Κώστας Φορτούνης & Φερνάντο Σάντος ©Intime

Τα πρώτα του γκολ

Η εθνική Ελλάδος μετά την αποτυχία με την τελευταία θέση στα προκριματικά του Euro 2016 υποδέχθηκε σε φιλική αναμέτρηση την Ισλανδία στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα προηγήθηκε στο σκορ με 2-0 χάρη στα γκολ του Κώστα Φορτούνη, τα οποία ήταν και τα πρώτα του, με το εθνόσημο στο στήθος. Παρόλα αυτά η Ισλανδία γύρισε τον αγώνα και επικράτησε της Ελλάδας με 3-2.

Το γκολ καριέρας κόντρα στους Αρμένιους

Στα προκριματικά του Euro 2020, απέναντι στην Αρμενία. ο Φορτούνης είχε ξεχωρίσει με την εμφάνισή του. Ναι μεν, η Ελλάδα ηττήθηκε 2-3 από την Αρμενία στο ΟΑΚΑ, για την 4η αγωνιστική των προκριματικών της διοργάνωσης, ωστόσο ο 30χρονος μεσοεπιθετικός συγκέντρωσε τα φώτα πάνω του. Στο 87' το πρώην, πλέον, «δεκάρι» της Ελλάδας πέρασε τέσσερις παίκτες της Αρμενίας, ακολούθως και τον τερματοφύλακα και με πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, μειώνοντας σε 2-3, αποτέλεσμα που έμεινε μέχρι τέλους.

Το γρήγορο γκολ με την Εσθονία

To 2018, tο γρήγορο γκολ του Φορτούνη (14') έβαλε τα θεμέλια για την εθνική ομάδα, η οποία πήρε τη νίκη στην έδρα της Εσθονίας για την πρεμιέρα του UEFA Nations League. Στο πρώτο 20λεπτο η εθνική ομάδα μπήκε πολύ δυνατά και πίεζε από το ξεκίνημα, δείχνοντας πιο ποιοτική. Αρχικά έχασε μια καλή στιγμή με τον Ακσάλου να μπλοκάρει το σουτ του Μάνταλου μετά από τρίγωνο που έκαναν οι Φορτούνης και Μήτρογλου με τον αρχηγό της ΑΕΚ. Στο 14' ωστόσο νέο τρίγωνο από τους διεθνείς μας είχε ευτυχή κατάληξη. Συγκεκριμένα ο Τοροσίδης έκανε τη σέντρα, ο Μήτρογλου με το κεφάλι βρήκε τον Φορτούνη και αυτός με ψύχραιμο πλασέ άνοιξε το σκορ.

Η «οβίδα» και η ασίστ με την Μολδαβία

Το 2020 η Εθνική μας ομάδα νίκησε με 2-0 τη Μολδαβία στο Κισινάου για το Nations League. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός πήρε φανέλα βασικού από τον Φαν Σιπ σε αυτό το σημαντικό ματς της εθνικής (και όχι μόνο έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά, αφού πέρα από το γκολ είχε και την ασίστ στο τέρμα του Μπακασέτα, αλλά απέδειξε για ακόμη μια φορά στον Ολλανδό προπονητή ότι ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Το ρεκόρ που έσπασε το 2020

Το 2020, ο Κώστας Φορτούνης είχε τρία γκολ και δύο ασίστ στα πέντε τελευταία παιχνίδια που έχει ξεκινήσει βασικός στην Εθνική Ελλάδας. Με εννέα γκολ έπιασε - όπως αναφέρει το Soccerbase - στην 20ή θέση των σκόρερ όλων των εποχών τους Γιώργος Σαμαρά, Ζήση Βρύζα και Γιώργο Καραγκούνη. Επίσης έγινε ο 43ος Έλληνας διεθνής, που φτάνει τις 50 συμμετοχές.

Ο Φορτούνης με τη φανέλα της Ελλάδας σκόραρε στα εξής ματς:

  • Ελλάδα - Ισλανδία 2-3 / 2 γκολ / 29/03/2016 Φιλικός αγώνας
  • Γιβραλτάρ - Ελλάδα 1-4 / 1 γκολ / 06/09/2016 Προκριματικά Mundial
  • Εσθονία - Ελλάδα 0-1 / 1 γκολ / 08/09/2018 Nations League
  • Λιχτενστάιν - Ελλάδα 0-2 / 1 γκολ / 23/03/2019 Προκριματικά EURO
  • Βοσνία Ερζεγοβίνη - Ελλάδα 2-2 / 1 γκολ / 26/03/2019 Προκριματικά EURO
  • Ελλάδα - Αρμενία 2-3 / 1 γκολ / 11/06/2019 Προκριματικά EURO
  • Αυστρία - Ελλάδα 2-1 / 1 γκολ / 07/10/2020 Φιλικός αγώνας
  • Μολδαβία - Ελλάδα 0-2 / 1 γκολ / 15/11/2020 Nations League