Η παραίτηση Ανιέλι, το «μυστικό» συμβόλαιο του Κριστιάνο και τα «μαγειρεμένα» νούμερα της Γιουβέντους
i

Ο Αντρέα Ανιέλι και το υπόλοιπο πρώην ΔΣ της Γιουβέντους/©Photo by Valerio Pennicino/Getty Images/Ideal Images

Η παραίτηση Ανιέλι, το «μυστικό» συμβόλαιο του Κριστιάνο και τα «μαγειρεμένα» νούμερα της Γιουβέντους

Κώστας Τόπας 12:50 - 02.01.2023

Η Γιουβέντους είναι στο επίκεντρο λόγω των γεγονότων των τελευταίων εβδομάδων, μετά την παραίτηση τους Αντρέα Ανιέλι και του υπόλοιπου διοικητικού συμβουλίου. Ποια είναι η επόμενη ημέρα για την «Γηραιά Κυρία».

Πριν από μερικές εβδομάδες, σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της Γιουβέντους υπέβαλε την παραίτησή του και πλέον αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στην ιταλική ομάδα. Από τον πρόεδρο της ομάδας, Αντρέα Ανιέλι, τον αναπληρωτή του, Πάβελ Νέντβεντ και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Μαουρίτσιο Αριβαμπένε μέχρι το κατώτατο μέλος του συμβουλίου, όλοι έχουν παραιτηθεί από την θέση τους, πράγμα που σημαίνει ότι η Γιουβέντους περνάει σε μία νέα εποχή αβεβαιότητας, για την ώρα τουλάχιστον. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ανιέλι εγκαταλείπει την ηγεσία του συλλόγου ύστερα από 12 χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Μάιο του 2010.

Το στίγμα: Η Γιουβέντους αποχαιρετά το 2022 αφόρητα πληγωμένη
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

14:16 - 22.12.2022

Το στίγμα: Η Γιουβέντους αποχαιρετά το 2022 αφόρητα πληγωμένη

Μία από τις χειρότερες χρονιές της σύγχρονης ιστορίας της «Vecchia Signora» είναι αυτή που ολοκληρώνεται, αφήνοντάς τη με κατηγορίες περί οικονομικών ατασθαλιών και την παραίτηση σύσσωμου του διοικητικού της συμβουλίου

Μία εξέλιξη που αιφνιδίασε τους πάντες αφού κανείς δεν περίμενε να συμβεί κάτι τέτοιο τώρα. Εν μέσω Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι περισσότεροι περίμεναν την παραίτησή τους, αλλά το προσεχές καλοκαίρι. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ιταλικά Μέσα τα μέλη του Δ.Σ. θα παραμείνουν τυπικά στις θέσεις τους μέχρι να υπάρξει διάδοχη κατάσταση κάτι που αναμένεται να συμβεί στις 18 Ιανουαρίου. Πώς έφτασε όμως σε αυτό το σημείο το διοικητικό συμβούλιο των «μπιανκονέρι»;

Οι λόγοι για τους οποίους προχώρησε σε αυτή την κίνηση ο Αντρέα Ανιέλι και οι συνεργάτες του έχουν σχέση με την έρευνα που διεξήχθη από την εισαγγελία του Τορίνο και την κατηγορία της ψευδούς λογιστικής. Οπως επίσης και για στοιχεία κι ανακοινώσεις σχετικά με την μεταγραφική αγορά, καθώς και παρεμπόδιση/χειραγώγηση της CONSOB -της κυβερνητικής Αρχής της Ιταλίας για τη ρύθμιση της αγοράς- αλλά και την παροχή λανθασμένων πληροφοριών. Η Γιουβέντους έκλεισε για 5η σερί χρονιά με αρνητικό ισολογισμό τη χρονιά κι εδώ και καιρό βρίσκεται στο στόχαστρο της εισαγγελίας του Τορίνο για πλαστά οικονομικά στοιχεία.

Μερικούς μήνες πριν οι οικονομικές αρχές της Ιταλίας μαζί με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοίνωσαν πως θα κοιτούσαν τις μεταγραφές υπεραξία. Συνολικά, στο στόχαστρό τους ήταν 62 μεταγραφές και τις 42 από αυτές τις έκανε η Γιουβέντους! Συγκεκριμένα η Γιουβέντους πήρε τον Νικολό Ροβέλα για 18 εκατομμύρια ευρώ κι έδωσε τον Μανόλο Πορτανόβα και τον Έλια Πετρέλι για το ίδιο ποσό τη στιγμή που αξία τους ήταν πάρα πολύ χαμηλότερη. Παρόμοιες διαπραγματεύσεις έκανε με τη Μαρσέιγ (Φράνκο Τόνγκια – Ακέ Μάρλεϊ), τη Βασιλεία (Κάλι Σενέ – Χαϊντάρι Αλμπιάν), την Αμιάν (Ραφαέλ Ντε Φονσέκα – Φέλιξ Ενζουανγκό) και με πολλούς άλλους συλλόγους τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης άλλης μιας μεταγραφής με την Μπαρτσελόνα και δύο με τη Μάντσεστερ Σίτι.

Εγκρίθηκε ο αναθεωρημένος ισολογισμός με ζημία ύψους 239 εκατ. ευρώ!

Μετά και τον αναθεωρημένο ισολογισμό που ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου του 2022, η Γιουβέντους ανακοίνωσε ζημία ύψους 239,3 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χασούρα που έχει παρουσιάσει ποτέ σύλλογος της Serie A, όμως ακόμα κι έτσι οι απώλειες είναι μικρότερες σε σχέση με τον ισολογισμό που είχε κατατεθεί τον προηγούμενο Σεπτέμβρη και αποκάλυπτε ζημία που ξεπερνούσε τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Το μπέρδεμα με τους μισθούς και το «μυστικό» συμβόλαιο του Κριστιάνο Ρονάλντο

Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2020, 23 παίκτες της Γιουβέντους υπέγραψαν συμφωνίες για μείωση των μισθών τους κατά τέσσερις μήνες, τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 για να βοηθήσουν τον σύλλογο να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη περίοδο. Σήμερα όμως ο ιταλικός σύλλογος παλεύει να αποδείξει το αντίθετο, ότι οι παίκτες παραιτήθηκαν από τους μισθούς τους μόνο για έναν μήνα. 

Φαινομενικά συνέχισαν να αμείβονται με μισθούς «στα μαύρα» – επιτρέποντας στους παίκτες και τον σύλλογο να αποφύγουν τους φόρους, αλλά και παραποιώντας τον λογαριασμό των μισθών για να φαίνεται ότι τα βιβλία ήταν ισορροπημένα. Εάν υπάρχουν πράγματι στοιχεία για αυτό, τότε σίγουρα πρόκειται για μία τεράστια οικονομική απάτη.

 Η έρευνα σε αυτόν τον τομέα του συλλόγου ξεκίνησε με αναφορές για ένα «μυστικό» συμβόλαιο με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που του έδινε επιπλέον μισθούς και μπόνους που ήταν εκτός του «επίσημου μισθού».

«Μαγειρεμένα» νούμερα

Η Γιουβέντους τις τρεις προηγούμενες σεζόν 2018-19, 2019-20 και 2020-21 ερευνάται πως «μαγείρεψε» τις υπεραξίες με πολλές ανταλλαγές παικτών προκειμένου α) να χωρέσει στα οικονομικά της τον Κριστιάνο Ρονάλντο, β) να παραμείνει εντός πλαισίου του Financial Fair Play της UEFA και γ) να μην ξεφύγει το οικονομικό πρόβλημα που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Ωστόσο, η «Γηραιά Κυρία» αποφάσισε να σταματήσει την συγκεκριμένη τακτική καθώς οι παράγοντες του ήξεραν πως θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο άμεσο μέλλον. Γι’ αυτό άλλωστε και προχώρησαν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν από την πανδημία.

Στις 18 Ιανουαρίου το νέο διοικητικό συμβούλιο

Για την ώρα πάντως, ο Μαουρίτσιο Σκαβαρίνο διορίστηκε γενικός διευθυντής ενώ ο Αριβαμπένε θα αναλάβει τη διαχείριση των λειτουργιών του συλλόγου μέχρι τον διορισμό του νέου διοικητικού συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για τις 18 Ιανουαρίου. Μένει να φανεί αν η οικογένεια Ανιέλι θα επιλέξει κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας για αντικαταστάτη του προέδρου ή θα προχωρήσει σε πώληση των μετοχών της ομάδας.

Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι η Γιουβέντους δεν θα έχει πρόεδρο μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου και οι μεγάλες επενδύσεις είναι απίθανες σε μια τόσο χαοτική περίοδο για τον σύλλογο.

Η Γιουβέντους ήδη δυσκολευόταν να ισορροπήσει τα βιβλία και σημείωσε οικονομικές… ζημιές ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, επομένως δεν μπορεί να δαπανήσει πάρα πολλά στη μεταγραφική αγορά του Γενάρη, όταν ακόμα δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της έρευνας ή πώς ο έλεγχος θα αλλάξει την κατάσταση των οικονομικών του συλλόγου.

Στην αναμονή ο Ντελ Πιέρο

Ο θρύλος της Γιουβέντους Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο παρακολουθεί την κατάσταση στο Τορίνο και αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στον σύλλογο με κάποια ιδιότητα. Ο πρώην αρχηγός των «μπιανκονέρι» ήταν σε ζωντανή σύνδεση στο BeIn sport, όταν κυκλοφόρησε η είδηση ​​για την παραίτηση ολόκληρου του διοικητικού συμβουλίου.

«Κάνετε την ερώτηση σε κάποιον σαν εμένα που πέρασε 20 χρόνια με την ομάδα;. Πέρασα πολλά με την Γιουβέντους. Προφανώς, η σχέση μεταξύ εμένα, της ομάδας και των ιδιοκτητών και των οπαδών είναι αρκετά βαθιές, πολύ βαθιές για να είμαι ειλικρινής. Γιατί τα έχουμε περάσει όλα, από την κορυφή μέχρι τα κάτω και πάλι πίσω στην κορυφή.

Ότι αφορά την Γιουβέντους είναι πολύ σημαντικό για μένα. Υπάρχει ανησυχία και συναισθηματική εμπλοκή, παραμένω δίπλα στον σύλλογο και βλέπουμε…», τόνισε χαρακτηριστικά ο 48χρονος παγκόσμιος πρωταθλητής του 2006 με την Ιταλία και πρώτος σκόρερ στην ιστορία της «Μεγάλης Κυρίας».

Ανιέλι: «Χάθηκε η ενότητα»

Επί προεδρίας Ανιέλι η Γιουβέντους κέρδισε 18 τρόπαια: 9 πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα Ιταλίας, 5 Σούπερ Καπ Ιταλίας και έφτασε στον τελικό του Champions League δύο φορές, το 2015 και το 2017. Ο τέως πρόεδρος Ανιέλι έστειλε μήνυμα σε όλους τους υπαλλήλους του ιταλικού συλλόγου, μετά την παραίτηση ολόκληρου του διοικητικού συμβουλίου αναφέροντας ότι αυτή η ενέργεια ήταν απαραίτητη γιατί «χάθηκε η ενότητα», ενώ έκανε αναφορά και στο «Γ. Καραϊσκάκης».

«Παίζω για τη Γιουβέντους, δουλεύω για τη Γιουβέντους. ένας στόχος: Νίκη. Όσοι έχουν το προνόμιο να φορούν τη φανέλα των Μπιανκονέρι το γνωρίζουν. Όσοι εργάζονται σε μια ομάδα γνωρίζουν ότι η σκληρή δουλειά νικάει το ταλέντο αν το ταλέντο δεν δουλεύει σκληρά. Η Γιουβέντους είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους στον κόσμο και όσοι εργάζονται ή παίζουν εδώ γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα είναι χάρη στις προσπάθειες όλης της ομάδας.

Έχουμε συνηθίσει να κερδίζει η ιστορία και το DNA μας. Από το 2010 τιμήσαμε την ιστορία μας πετυχαίνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα: το Στάδιο, 9 σκουντέτο ανδρών στη σειρά, η πρώτη ομάδα στην Ιταλία που είχε εκπομπές στο Netflix και στο Amazon Prime, το J|Medical centre, 5 διαδοχικά σκουντέτο γυναικών από την πρώτη ημέρα. Και περισσότερα, η συμφωνία με τη Volkswagen (λίγοι το γνωρίζουν), η επίτευξη των τελικών του Champions League στο Βερολίνο και το Κάρντιφ (οι μεγαλύτερες λύπες μας), η συμφωνία με την Adidas, το Next Gen Coppa Italia, τον πρώτο σύλλογο που εκπροσώπησε ομάδες στην Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA Επιτροπή, το J|Museum και πολλά άλλα.

Ώρες, μέρες, νύχτες, μήνες και σεζόν με στόχο τη βελτίωση πάντα ενόψει ορισμένων περιπτώσεων. Καθένας από εμάς μπορεί να θυμηθεί εκείνη τη στιγμή πριν μπει στον αγωνιστικό χώρο: Αφήνεις τα αποδυτήρια και στρίβεις δεξιά, περίπου 20 σκαλοπάτια με μια σχάρα ενδιάμεσα, άλλα 10 σκαλοπάτια και βρίσκεσαι εκεί: «el miedo escénico» και μέσα εκείνη τη στιγμή ξέρεις ότι όλη η ομάδα είναι μαζί σου και το αδύνατο γίνεται εφικτό. Μπερναμπέου, Όλντ Τράφορντ, Αλιάνζ Αρίνα, Στάντιο Βεστφάλεν, Σαν Σίρο, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Σέλτικ Παρκ, Καμπ Νου: όπου κι αν πηγαίναμε όταν η ομάδα ήταν ενωμένη, δεν φοβόμασταν κανέναν», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Προσωρινός πρόεδρος της Γιουβέντους ο Τζανλούκα Φερέρο

Οπως αποφάσισε η Exor, η εταιρεία των Ανιέλι, στην οποία υπάγονται οι μετοχές της Γιουβέντους, χρέη προσωρινού προέδρου θα αναλάβει ο Τζανλούκα Φερέρο, ο οποίος είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της Fenera Holding, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Banca del Piemonte και μέλος του διοικητικού συμβουλίου σε Italia Independent Group, Lol srl και Pygar.