Η χειρότερη εμπειρία του Γκέτσε: «60 οπαδοί με απείλησαν κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης»

Μάριο Γκέτσε

i

© Photo by Selim Sudheimer/Getty Images

Η χειρότερη εμπειρία του Γκέτσε: «60 οπαδοί με απείλησαν κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης»

Κώστας Τόπας 09:43 - 11.06.2024 / Ανανεώθηκε: 09:43 - 11.06.2024

Ο Μάριο Γκέτσε θυμύθηκε την ημέρα που έφυγε από την Μπορούσια Ντόρτμουντ για να υπογράψει στην Μπάγερν Μονάχου και τις συνέπειες που είχε αυτό στην καριέρα του.

Η καριέρα του Μάριο Γκέτσε από τότε που εξερράγη ως παιδί στη Μπορούσια Ντόρτμουντ ήταν γεμάτη σκαμπανεβάσματα, κυρίως λόγω των σωματικών και προβλημάτων υγείας που τον ακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα, με την ωριμότητα που του δίνουν τα 32 του χρόνια και την αυτοπεποίθηση που νιώθει μετά από μια υπέροχη σεζόν στις τάξεις της Άιντραχτ, διηγείται στην «Zeit» μερικές από τις πιο λεπτές στιγμές της καριέρας του.

Ήταν τη σεζόν 2012-13 όταν διέρρευσαν τα νέα ότι, στο τέλος της χρονιάς, ο Μάριο Γκέτσε θα έφτιαχνε τις βαλίτσες του για να φύγει από την Μπορούσια Ντόρτμουντ και να υπογράψει για τον μεγαλύτερο αντίπαλο της, την Μπάγερν Μονάχου. Η μοίρα, πάντα ιδιότροπη, ήθελε και οι δύο ομάδες να έρθουν αντιμέτωπες στον τελικό του Champions League στο «Γουέμπλεϊ» που κατέληξε να πέσει στη βαυαρική πλευρά χάρη σε ένα γκολ στα τελευταία δευτερόλεπτα του Άριεν Ρόμπεν.

Το δίλημμα του Σάουθγκεϊτ να χωρέσει μια επίθεση 186 τερμάτων στην Αγγλία!
EURO 2024

08:49 - 11.06.2024

Το δίλημμα του Σάουθγκεϊτ να χωρέσει μια επίθεση 186 τερμάτων στην Αγγλία!

Οι Κέιν, Μπέλινγκχαμ, Φόντεν, Σάκα, Πάλμερ, Γουότκινς και Μπόουεν πρωταγωνίστησαν αυτή τη σεζόν με τις ομάδες του και ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ θα πρέπει να ολοκληρώσει το επιθετικό παζλ των «Τριών Λιονταριών» στο Euro.

Μέρες αργότερα, η Μπάγερν επισημοποίησε την υπογραφή του Μάριο Γκέτσε. Ίσως το μεγαλύτερο ταλέντο που υπήρχε εκείνη την εποχή στο γερμανικό ποδόσφαιρο. Σε αντίθεση με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος εντάχθηκε στην Μπάγερν ως ελεύθερος έναν χρόνο αργότερα, ο Γκέτσε άφησε όντως χρήματα στα ταμεία του συλλόγου. Συγκεκριμένα, 37 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι θαυμαστές του το κατάλαβαν ως προδοσία και φρόντισαν να του το ξεκαθαρίσουν.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ πώς μια μέρα 60 οπαδοί ήρθαν στην προπόνησή μας μόνο και μόνο για να με απειλήσουν. Ήμουν 20 χρονών και αποφάσισα να πάω στη Μπάγερν για λογικούς λόγους», λέει ο Γκέτσε, ο οποίος με το πέρασμα του χρόνου φαίνεται να έχει συνειδητοποιήστε τι συνέβη: «Μόνο αφού πήρα μεγάλη απόσταση, μπόρεσα να εκτιμήσω και να καταλάβω αυτές τις αντιδράσεις».

Από τον παράδεισο στην κόλαση

Μετά την υπογραφή του στην Μπάγερν Μονάχου, ο Μάριο Γκέτσε άγγιξε τον παράδεισο... αλλά κατέβηκε και στην κόλαση. Λίγους μήνες μετά την μεταγραφή του, ντύθηκε ήρωας της εθνικής του ομάδας για να πετύχει το γκολ που την έκανε πρωταθλητές κόσμου το 2014. Ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της καριέρας του. Δεν μπόρεσε όμως να το συνεχίσει.

Δεν άντεξε το βάρος των προσδοκιών και πό τα αδιάκοπα σωματικά του προβλήματα, δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει αυτό που υποσχέθηκε στη Ντόρτμουντ«Αν δεν ξεκινούσα δύο παιχνίδια, για μένα ήταν το τέλος του κόσμου. Αφού έμενα στον πάγκο, οδηγούσα σπίτι και άρχιζα να τρέχω για δύο ώρες», εξομολογείται ο Γερμανός.

Στη Βαυαρία μπόρεσε να συναντήσει τον Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος, από τη σκοπιά του, είχε δύο πρόσωπα: «Η ένταση του ήταν τεράστια. Θα μπορούσατε να δείτε μια σαφή διαφορά στη συμπεριφορά του ανάλογα με το αν επρόκειτο να παίξουμε Bundesliga ή στο Champions League ήταν δύο διαφορετικοί άνθρωποι».

Τελικά, ο Γκουαρντιόλα κατέληξε να φύγει από την Μπάγερν Μονάχου χωρίς να κατακτήσει κανένα Champions League. Ακριβώς το ίδιο συνέβη και με τον Μάριο Γκέτσε που το καλοκαίρι του 2016 επέστρεψε στην Μπορούσια Ντόρτμουντ με αντάλλαγμα 22 εκατομμύρια ευρώ.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, άφησε την αγαπημένη του Ντόρτμουντ και έκανε ένα βήμα πίσω, υπογράφοντας στην Αϊντχόφεν με ξεκάθαρο στόχο να απολαύσει ξανά το ποδόσφαιρο. «Το συμβόλαιό μου στη Ντόρτμουντ είχε μόλις λήξει, ο Covid ξέσπασε και για πρώτη φορά στη ζωή μου έμεινα χωρίς σύλλογο για τρεις μήνες. Μετά ο γιος μου γεννήθηκε πολύ νωρίς και ήταν στην εντατική για τρεις εβδομάδες. Μετά είχα μια εντελώς νέα προοπτική. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να είναι η οικογένειά μου υγιής».

Το ποδόσφαιρο του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία να επιστρέψει στην Bundesliga πέρυσι. Η Άιντραχτ απέκτησε τις υπηρεσίες του με αντάλλαγμα τρία εκατομμύρια ευρώ κι έκτοτε έγινε βασικό κομμάτι για τον Ντίνο Τοπμόλερ. Όχι μάταια, ήταν ο έβδομος παίκτης που έχει παίξει τα περισσότερα λεπτά στην ομάδα. Ο Γκέτσε, μετά από πολύ καιρό, απολαμβάνει ξανά το ποδόσφαιρο.