Γκουαρδιόλα και Κλοπ έχουν κάνει πλέον το ποδόσφαιρο «δικό» τους άθλημα

Γιούργκεν Κλοπ- Πεπ Γκουαρδιόλα

i

Κλοπ / screenshot via Twitter

Γκουαρδιόλα και Κλοπ έχουν κάνει πλέον το ποδόσφαιρο «δικό» τους άθλημα

Sportal newsroom 11:11 - 24.12.2022 / Ανανεώθηκε: 11:20 - 24.12.2022

H αναμέτρηση της Μάντσεστερ Σίτι με τη Λίβερπουλ επιβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη κόντρα έχει αποκτήσει ιδιαίτερη αίγλη τα τελευταία χρόνια.

Μαντσεστερ Σίτι-Λίβερπουλ, Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Σίτι. Μία κόντρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει δώσει ματς με πολλές συγκινήσεις . Κάθε αγώνας τους έχει γκολ, ένταση, μεγάλες ευκαιρίες, νέους πρωταγωνιστές, είναι ντέρμπι με τα όλα του. Τελευταίο παράδειγμα το ματς των δύο ομάδων για το Carabao Cup, στο οποίο οι «Πολίτες» επικράτησαν με σκορ 3-2 και πέρασαν στους «8» της διοργάνωσης.

Μία κόντρα που ακόμα και εξωαγωνιστικά έχουν αρκετή ένταση μεταξύ των φιλάθλων. Προφανώς δεν είναι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μάντσεστερ Σίτι ή ακόμα και Λίβερπουλ-Έβερτον, αλλά πρόκειται ίσως για τη κορυφαία-καθαρά ποδοσφαιρικά- κόντρα των τελευταίων ετών.

Για όλα αυτά ευθύνονται δύο κύριοι, που κάθονται στην άκρη των πάγκων και δίνουν οδηγίες. Φυσικά ο λόγος γίνεται για τον Πεπ Γκουαρδιόλα και τον Γιούργκεν Κλοπ. Αυτοί οι δύο προπονητές έχουν αναγεννήσει τις ομάδες τους και τις έχουν κάνει πρωταγωνίστριες σε Αγγλία και Ευρώπη. 

Από τη μία είναι ο Καταλανός τεχνικός της Σίτι, ο οποίος έφτασε στο Έτιχαντ το 2017. Πολλά εκατομμύρια και αρκετές μεταγραφές μετά οι «Πολίτες» έχουν κατακτήσει τέσσερα από τα τελευταία έξι πρωταθλήματα, ενώ έχουν τέσσερα Καραμπάο Καπ και ένα FA Cup. Πέντε σεζόν τώρα η ομάδα από του Μάντσεστερ έχει παίξει φοβερό ποδόσφαιρο, με τρομερούς αυτοματισμούς μεταξύ των παιχτών, ενώ σκοράρει ανελλιπώς.

Ενδεικτικό το ότι η ομάδα του Γκουαρδιόλα είναι «μηχανή νικών και γκολ», ο μέσος όρος βαθμών στις χρονιές που πήρε το πρωτάθλημα είναι 94,25, ενώ ο αντίστοιχος των γκολ είναι 95,75! Το μόνο που τους λείπει είναι το Champions League, για το οποίο αρκετός κόσμος χλευάζει τον πρώην προπονητή της Μπαρτσελόνα, λόγω των πολλών εκατομμυρίων που ξοδεύει στις μεταγραφές. 

Η ευκαιρία υπήρχε, αλλά τα «κολλήματα» του Ισπανού και ο Κάι Χάβερτζ, έσβησαν τα όνειρα των οπαδών της Σίτυ. Λίγο πιο ανατολικά είναι η Λίβερπουλ, η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ. Ο Γερμανός έφτασε στο Άνφιλντ τον Οκτώβρη του 2015 σε μία ομάδα που χρειαζόταν ολικό «λίφτινγκ». Από την αρχή όμως έκανε το κόσμο της Λίβερπουλ να πιστέψει, ότι μπορεί η κατάσταση μπορεί να γυρίσει.

Και αυτό έκανε. Οχτώ χρόνια μετά οι τίτλοι έχουν έρθει και το πολυπόθητο πρωτάθλημα... έφτασε στο λιμάνι του. Ο 55χρονος προπονητής έγινε ήρωας και ευεργέτης στο μεγάλο λιμάνι, με το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι μπήκε στο πανό του Kop με τους θρύλους της Λίβερπουλ, Μπόμπι Πέισλι, Μπιλ Σάνκλι, Τζο Φάγκαν, Κένι Νταλγκλίς και Ράφα Μπενίτεθ.

Με όλα τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς ότι οι δύο τεχνικοί έχουν φτιάξει δύο από τις κορυφαίες ομάδες όλων των εποχών και σίγουρα τις καλύτερες στο κόσμο τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι δυο τους έχουν αλλάξει το ποδόσφαιρο και το έχουν κάνει «δικό» τους πλέον άθλημα. Οι δυο τους έχουν μπει στο «Hall of Fame» του ποδοσφαίρου και οι δυο τους θα αφήσουν μεγάλο κενό, όταν αποσυρθούν από τους πάγκους.