Τέσσερις Κουβανοί ποδοσφαιριστές εγκατέλειψαν την εθνική στο Gold Cup για να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ

Τέσσερις Κουβανοί ποδοσφαιριστές εγκατέλειψαν την εθνική στο Gold Cup για να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ

Γιώργος Σακελλαρίου 14:41 - 29.06.2023 / Ανανεώθηκε: 14:49 - 29.06.2023

Τέσσερις παίκτες από την εθνική Κούβας εκμεταλλεύτηκαν το ταξίδι στο Gold Cup για να δραπετεύσουν και να παραμείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τέσσερα μέλη της κουβανικής ανδρικής ομάδας ποδοσφαίρου εγκατέλειψαν την αποστολή μετά τον πρώτο τους αγώνα στο Gold Cup CONCACAF, ο οποίος έληξε με ήττα 1-0 από τη Γουατεμάλα στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Μαϊάμι.

Ο Κουβανός δημοσιογράφος Φράνσις Ρομέρο ανακοίνωσε την πληροφορία την Τετάρτη, η οποία επιβεβαιώθηκε αργότερα και από άλλα μέσα, αλλά κι από την κρατική αθλητική εφημερίδα Jit.

Οι τέσσερις ποδοσφαιριστές είναι οι Ρομπερνέι Καμπαγέρο, Κάρλος Ντενίλσον Μοράλες, Ναϊσέρ Σάντο και Χάσαελ Χερέρα. Κανείς δεν εμφανίστηκε για την πτήση από το Μαϊάμι στο Χιούστον, όπου η εθνική Κούβας θα δώσει τον δεύτερο αγώνα της στη φάση των ομίλων σε λίγες μέρες.

Περίπου τριάντα επίλεκτοι αθλητές από την Κούβα έχουν εγκαταλείψει τις εθνικές αποστολές επωφελούμενοι ταξίδια στο εξωτερικό εντός του 2023. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές εκατοντάδες, σύμφωνα με επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Οι σοβαρές οικονομικές δυσκολίες των Κουβανών, για περισσότερα από δύο χρόνια, έχουν τροφοδοτήσει μια άνευ προηγουμένου έξοδο από το νησί. Μόνο πέρυσι, 313.000 υπήκοοι έφτασαν παράνομα στα νότια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε αυτό προστίθενται, στην περίπτωση των αθλητών, τα προβλήματα που έχουν να πάνε στο εξωτερικό και να υπογράψουν σε ξένους συλλόγους, όπου μπορούν να κερδίσουν πολύ περισσότερα χζρήματα από ό,τι στις εθνικές διοργανώσεις της χώρας τους, κατά τη σύντομη επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Στα επίσημα ΜΜΕ αυτές οι εγκαταλείψεις χαρακτηρίζονται συνήθως ως «σοβαρή απειθαρχία» ή ακόμη και «προδοσίες». Η ομάδα της Κούβας, λοιπόν, ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της με ήττα στο Gold Cup την Τρίτη από τη Γουατεμάλα και το Σάββατο αντιμετωπίζει την αποκάλυψη του τέταρτου Ομίλου, τη Γουαδελούπη. Την ερχόμενη Τρίτη είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον Καναδά, που είναι θεωρητικά το φαβορί του ομίλου.