Στα όρια της κατάρρευσης το ιταλικό ποδόσφαιρο - Το κύμα της μεγάλης φυγής και το εξευτελιστικό ποσό για τα τηλεοπτικά
i

© Photo by Nicolò Campo/LightRocket via Getty Images

Στα όρια της κατάρρευσης το ιταλικό ποδόσφαιρο - Το κύμα της μεγάλης φυγής και το εξευτελιστικό ποσό για τα τηλεοπτικά

Βασίλης Πολυχρονόπουλος 20:01 - 28.06.2023 / Ανανεώθηκε: 20:08 - 28.06.2023

Η Serie A βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και απ' ότι φαίνεται δεν υπάρχει φως στο τούνελ...

Τη σεζόν που μας πέρασε το ιταλικό ποδόσφαιρο φάνηκε να βρίσκεται στα καλύτερα του. Έγινε η έκπληξη, με τη Νάπολι να φτάνει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 33 χρόνια, ενώ οι ομάδες της χώρας είχαν εξαιρετική παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Συγκεκριμένα, υπήρξε παρουσία ιταλικών ομάδων και στους τρεις τελικούς των διοργανώσεων της UEFA. Η Ίντερ στο Champions League, η Ρόμα στο Europa League και η Φιορεντίνα στο Conference League

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι το ιταλικό ποδόσφαιρο όχι μόνο δεν είναι στα καλύτερα του, αλλά βιώνει μια μεγάλη κρίση και βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Και αυτό έχει φανεί από τις πρώτες μέρες της μεταγραφικής περιόδου. Η Μίλαν έχασε πολύ εύκολα τον Τονάλι από τη Νιούκαστλ, η Νάπολι θα χάσει πολύ εύκολα τον Κιμ απ' ότι φαίνεται (ενώ είναι πολύ πιθανό να φύγει και ο Οσίμεν), η Ίντερ έχει χάσει εδώ και κάτι μήνες τον Σκρίνιαρ και για τη Γιουβέντους μοιάζει απίθανο να κρατήσει το δίδυμο Κιέζα - Βλάχοβιτς τη νέα σεζόν.

Φυσικά, η ρίζα του προβλήματος είναι μία. Η οικονομική κατάσταση της Λίγκας. Κοινώς, δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για δείγμα. Και η αλήθεια είναι πως φαινόταν εδώ και καιρό ότι θα ερχόντουσαν δύσκολες μέρες για τη Serie A και τις ομάδες της. Αρκετά ιταλικά ΜΜΕ και δημοσιογράφοι της χώρας έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά τόσο η Λίγκα όσο και η Ομοσπονδία έβαζε το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι και προχωρούσε. Όμως τώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να το κάνει αυτό, διότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

Και αυτό γιατί κατατέθηκαν οι προτάσεις για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, οι οποίες ήταν στην καλύτερη εξευτελιστικές, με τους υπεύθυνους να παθαίνουν σοκ. Συγκεκριμένα, το ποσό που φέρεται να προσφέρθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα για τα δικαιώματα της Serie A ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νάπολι, Αουρέλιο Ντι Λαουρέντις, είναι λιγότερα. Φυσικά, τα 600 εκατ. ευρώ είναι ψίχουλα, αν αναλογιστεί κανείς ότι Λίγκα και Ομοσπονδία είχαν θέσει ως μίνιμουμ το 1,5 δισ. ευρώ, που και πάλι δεν ήταν ικανοποιητικό ποσό.

Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν δεκτές, με τη Λίγκα και την Ομοσπονδία να συνεχίζουν να ψάχνουν, έχοντας την ελπίδα πως κάποιο δίκτυο θα καταθέσει καλύτερη πρόταση, η οποία θα φέρει και περισσότερα χρήματα στα ταμεία. 

Χρήματα τα οποία έχει πιο πολύ ανάγκη από ποτέ το ιταλικό ποδόσφαιρο, το οποίο πάει ολοταχώς για κραχ. Και για να το αποφύγει θα πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα και να ανατραπεί το σκηνικό, ώστε να αρχίσουν να μπαίνουν και πάλι λεφτά τόσο στο ταμείο της Λίγκας όσο και των ομάδων.

Tags: