Γραμμένος: «Αυτές οι δηλώσεις οφείλονται στον αυθορμητισμό του Πογέτ - Δεν είναι καλή αυτή η εικόνα»

Βαγγέλης Γραμμένος

i

© Intime

Γραμμένος: «Αυτές οι δηλώσεις οφείλονται στον αυθορμητισμό του Πογέτ - Δεν είναι καλή αυτή η εικόνα»

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 08:43 - 14.11.2023 / Ανανεώθηκε: 08:50 - 14.11.2023

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος, μίλησε για το ζήτημα που έχει προκύψει με τον βοηθό του Γκουστάβο Πογέτ, Μαουρίσιο Ταρίκο.

Ο Μαουρίσιο Ταρίκο έχει γίνει μεγάλο θέμα συζήτησης μετά τις δηλώσεις του προπονητή της Εθνικής Ελλάδος, Γκουστάβο Πογέτ. Συγκεκριμένα ο Ουρουγουανός αποκάλυψε πως ο Αργεντινός δεν είναι πληρωμένος εδώ και οκτώ μήνες και ως αποτέλεσμα αυτού δεν βρέθηκε στην χθεσινή (13/11) προπόνηση της Εθνικής.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Δίκη στο Open» και μίλησε για όλα τα καυτά ζητήματα που απασχολούν και συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μεταξύ άλλων δήλωσε:

Αρχικά ο Βαγγέλης Γραμμένος μίλησε για το θέμα με τον απλήρωτο συνεργάτη του Γκουστάβο Πογιέτ και γιατί ο ομοσπονδιακός τεχνικός επέλεξε αυτή τη στιγμή για να το αποκαλύψει: «Δεν είναι καλή αυτή η εικόνα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένα εσωτερικό ζήτημα της Ομοσπονδίας και θα έπρεπε να λυθεί «εντός των τειχών», αναγκάζει τον προπονητή να βγει και να το πει δημοσίως και η ΕΠΟ να απαντήσει, επίσης, δημοσίως. Αν δεν έχει ελληνικό ΑΦΜ, προφανώς δεν μπορεί να πληρώσει η Ομοσπονδία, πώς θα πληρώσεις κάποιον που παρέχει υπηρεσία στη χώρα σου όταν αυτός δεν έχει ΑΦΜ; 

Επί 8 μήνες θα έπρεπε να έχει λυθεί το ζήτημα αλλά επιμένω ότι είναι εσωτερικό το θέμα και θα έπρεπε να παραμείνει στους «κόλπους» της, δηλαδή μεταξύ των υπηρεσιών και του ομοσπονδιακού προπονητή. Και το θέμα βγαίνει παραμονές ενός αγώνα που όλος ο φίλαθλος κόσμος της Ελλάδας θέλει να τον παρακολουθήσει, τον αγώνα με τη Γαλλία. Δεν είναι το πιο όμορφο πράγμα που μπορεί να βλέπει κανείς στους κόλπους της ΕΠΟ».

Για ποιους λόγους τα είπε τώρα ο Γκουστάβο Πογιέτ: «Το πιο παράδοξο είναι ότι οι δηλώσεις αυτές, επαναλαμβάνω, γίνονται παραμονές ενός αγώνα με μια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα όπως είναι οι Γάλλοι. Δεν μπορώ να προδικάσω την αιτία για το οποίο γίνεται αυτό. Ίσως να οφείλεται και στον αυθορμητισμό του κ. Πογιέτ ο οποίος τον διαθέτει. Πάλι όμως, παραμονές ενός τέτοιου αγώνα στην Αθήνα δεν δικαιολογούνται τέτοιου είδους δηλώσεις, ένθεν κακείθεν. Έπρεπε να λυθεί «εντός των τειχών» και όχι να βγαίνουμε τώρα στα media και να λέμε γιατί δεν πληρώνεται ο προπονητής, δεν έχει ΑΦΜ. Αυτά είναι ζητήματα που μπορούν να λυθούν».

Αν η διοίκηση της ΕΠΟ έπρεπε να χειριστεί αλλιώς το ζήτημα: «Το είπα και πριν, αυτά τα ζητήματα πρέπει να λύνονται προτού να βγουν προς τα έξω. Όμως το μεγάλο χρονικό διάστημα των 8 μηνών γεννά απορίες, όχι μόνο σε εμένα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Κατ’ αντιστοιχία, κι εγώ είχα αντιμετωπίσει προβλήματα με κάποιους ξένους που ερχόταν είτε στην ΚΕΔ είτε στην Εθνική ομάδα όμως φροντίζαμε να τα λύνουμε χωρίς να μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι το κακό στην όλη υπόθεση. Δεν μπορείς να έχεις απλήρωτο επί 8 μήνες έναν συνεργάτη του εθνικού προπονητή. 

Και επί 8 μήνες να μην λύνεται το πρόβλημα, πόσο σοβαρό είναι; Και, εν πάση περιπτώσει, αν δεν έχει ΑΦΜ, είναι υποχρεωμένος να βγάλει. Από τη στιγμή που δεν βγάζει, εσύ τι πρέπει να κάνεις ως διοίκηση. Πρέπει να φωνάξεις τον ομοσπονδιακό προπονητή και να τον θέσεις προ των ευθυνών του το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Δεν μπορώ να έχω απλήρωτο συνεργάτη σου, αν όντως είναι έτσι τα πράγματα, γιατί αυτός δεν είναι συνεπής στην υποχρέωσή του απέναντι στην Ομοσπονδία. Τόσο απλό είναι. Εξακολουθώ να υπερασπίζομαι αυτό που είπα πριν, αυτά τα ζητήματα λύνονται έγκαιρα, γρήγορα και εντός του «κόλπου» της Ομοσπονδίας».

Αν το ζήτημα αυτό προδίδει δυναμική ή αδυναμία διαχείρισης από πλευράς ΕΠΟ: «Ξεκάθαρα είναι αδυναμία διαχείρισης. Τι είδους δυναμική θα μπορούσε να είναι; Εδώ φαίνεται ένα πρόβλημα πριν από έναν μεγάλο αγώνα της Εθνικής. Είναι αδυναμία διαχείρισής μιας υπόθεσης η οποία κατά την άποψή μου θα μπορούσε να λυθεί σε αυτό το διάστημα των 8 μηνών, ακόμα και εντός μηνός. Δεν αναφέρθηκα στο προπονητικό κέντρο που είναι μεγάλο ζήτημα, η τοποθέτησή μου ήταν αποκλειστικά για το ζήτημα του συνεργάτη του Πογιέτ και της ΕΠΟ».

Για τη μη ύπαρξη προπονητικού κέντρου της Εθνικής: «Εμείς ξεκινήσαμε με τέτοια προσπάθεια. Θέλω να θυμίσω σε όσους δεν το γνωρίζουν ότι όταν πήγαμε στην ΕΠΟ βρήκαμε μια Ομοσπονδία με 13 εκατ. ευρώ χρέος, διαχειρίσιμο αλλά μεγάλο, και αποκλεισμένη από τα προγράμματα FIFA και UEFA, το FIFA Forward και το Hat-trick της UEFA. Ξέρετε πότε απεγκλωβίστηκαν, γιατί ακούω διάφορους. Τα προγράμματα αυτά απεγκλωβίστηκαν από τη διοίκηση της οποίας είχα την τιμή να είμαι πρόεδρος στις 20 Σεπτεμβρίου 2020, δηλαδή 2-3 μήνες πριν αποχωρήσω εγώ και οι συνεργάτες μου από την Ομοσπονδία. 

Αυτά για την αποκατάστασή της αλήθειας, γιατί μου διαβίβασαν πρώην συνεργάτες μου ότι τώρα υπάρχουν απεγκλωβισμένα τα προγράμματα κλπ. Δεν «ευλογώ τα γένια» της δικιάς μας διοίκησης αλλά αυτά ήταν πάρα πολλά χρήματα τα οποία στερούνταν επί σειρά ετών η ΕΠΟ, αν θυμάμαι καλά από το 2015 λόγω όχι ατασθαλιών αλλά λόγω παρατυπιών στη διαχείρισή τους από τις προηγούμενες διοικήσεις. Τότε βάλαμε παράλληλα το προπονητικό κέντρο με την ελπίδα ότι αυτά τα προγράμματα θα απεγκλωβιστούν. Η αλήθεια είναι ότι βοήθησε και η FIFA και η UEFA. 

Άργησαν όμως με αποτέλεσμα, ελλείψει ρευστότητας, να μην μπορούμε να κάνουμε κάτι. Παρ’ όλα αυτά θυμάμαι ο Κώστας Βρακάς, ένας εξαιρετικός συνεργάτης και φίλος, έτρεχε τότε το προπονητικό κέντρο της ΕΠΟ αλλά όταν δεν έχεις χρήματα δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Κι όταν ένα χρέος έρχεται και μπαίνει «θηλιά στο λαιμό» σου, πρέπει να το διαχειριστείς. Κλείνω με την επισήμανση ότι όταν φύγαμε από την Ομοσπονδία, το χρέος εκείνης της περιόδου που κληρονομήσαμε είχε μειωθεί, αν θυμάμαι καλά, κατά 2,5-3 εκατ. ευρώ».

Αν είχε βοήθεια από το υπουργείο Αθλητισμού για το προπονητικό κέντρο της Εθνικής: «Η αλήθεια είναι ότι με υφυπουργό, τότε, τον Γιώργο Βασιλειάδη είχαμε συζητήσει, είχε προσφερθεί να συμβάλλει σε αυτό. Εμείς ζητήσαμε χρήματα από την UEFA, επίσης η UEFA είχε πει ότι θα συμβάλλει αλλά θέλαμε και ίδιους πόρους τους οποίους δεν είχαμε. Να σας θυμίσω ότι είχαμε και μεγάλη απώλεια εσόδων λόγω της κακής συγκυρίας της ασθένειας του covid οπότε όλα αυτά ήρθαν και μπλόκαραν την όποια προσπάθεια είχαμε κατά νου να κάνουμε για να αποκτήσει επιτέλους η ΕΠΟ ένα προπονητικό κέντρο το οποίο το δικαιούται».

Αν είναι θέμα προσώπων, νοοτροπίας ή κάποιοι δε θέλουν να προχωρήσει η Εθνική: «Συνολικά στο ποδόσφαιρο είναι θέμα νοοτροπίας. Δεν ξεχωρίζει η Εθνική και δεν μπορεί να ξεχωρίζει όταν συνολικά το ποδόσφαιρο της χώρας έχει τόσο μεγάλη τοξικότητα, λογικό είναι τα «σκάγια» να παίρνουν και τις Εθνικές ομάδες. Είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί και ασφαλώς και η νοοτροπία όσων εμφιλοχωρούν στον χώρο του ποδοσφαίρου. 

Πώς είναι δυνατόν να ευδοκιμήσει μέσα σε ένα τόσο τοξικό περιβάλλον μια κουλτούρα η οποία θα έχει κατεύθυνση την πρόοδο; Σε ένα υγιές περιβάλλον οι απόψεις είναι αυτές που διαμορφώνουν την κουλτούρα και την οδηγούν στη σωστή κατεύθυνση. Αλλιώς πώς; Σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα δεν μπορεί να έχεις την απαίτηση να υπάρχει κουλτούρα προς το καλό. Γι αυτό λέγεται σωφρονιστικό, εκεί θα σωφρονιστούν, άσχετα που στην Ελλάδα δεν γίνεται αυτό».

Μαουρίσιο Ταρίκο: Αυτός είναι ο βοηθός του Πογέτ που είναι οχτώ μήνες απλήρωτος από την ΕΠΟ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

22:25 - 13.11.2023

Μαουρίσιο Ταρίκο: Αυτός είναι ο βοηθός του Πογέτ που είναι οχτώ μήνες απλήρωτος από την ΕΠΟ

Ο Μαουρίσιο Ταρίκο έχει γίνει μεγάλο θέμα συζήτησης τις τελευταίες ώρες, λόγω των δηλώσεων του Γκουστάβο Πογέτ, με τον οποίο μάλιστα έχει συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Αν μετάνιωσε για την εμπλοκή του στην ΕΠΟ: «Δεν μετάνιωσα. Ήταν μια εμπειρία ζωής για μένα. Ομολογώ ότι έχω βγει πιο δυνατός ως άνθρωπος και ως χαρακτήρα από τη θητεία μου στην ΕΠΟ. Είναι μια θέση, χωρίς υπερβολή, «ηλεκτρική καρέκλα». Δε θέλω να υπερασπιστώ κανέναν και πολύ περισσότερο τον εαυτό μου αλλά η αλήθεια είναι αυτή, δεν μετάνιωσα, έδωσα μία μάχη, η ιστορία θα δείξει».

Αν θα ξαναβάλει υποψηφιότητα για την προεδρία της ΕΠΟ: «Δεν υπάρχει καμιά τέτοια περίπτωση».