Πόσο δύσκολο ήταν να βγάλει ΑΦΜ ο Μαουρίσιο Ταρίκο - Τι προβλέπει ο νόμος για τις συμβάσεις

Ο Πογέτ και ο Ταρίκο

Πόσο δύσκολο ήταν να βγάλει ΑΦΜ ο Μαουρίσιο Ταρίκο - Τι προβλέπει ο νόμος για τις συμβάσεις

Τζιοβάνι Ζάκαρη 21:05 - 13.11.2023

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν με την περίπτωση του Μαουρίσιο Ταρίκο, ο οποίος σύμφωνα με τον Γκουστάβο Πογέτ έμεινε απλήρωτος για οκτώ μήνες από την ΕΠΟ.

Χαμός επικρατεί στις τάξεις της ΕΠΟ και αφορμή στέκονται οι δηλώσεις του Γκουστάβο Πογέτ, ο οποίος υποστήριξε πως ο άμεσος συνεργάτης του, Μαουρίσιο Ταρίκο, είναι απλήρωτος για οκτώ μήνες. 

Η αντίδραση της Ομοσπονδίας ήταν άμεση και μέσω ανακοίνωσής της υποστήριξε πως ο Αργεντίνος δεν είχε ΑΦΜ και επομένως δεν μπορούσε να πληρωθεί. «Ο κ. Ταρίκο παρά τις επανειλημμένες προτροπές των οικονομικών υπηρεσιών της ΕΠΟ, αρνείται μέχρι και σήμερα να λάβει ελληνικό ΑΦΜ.

Για το λόγο αυτό δεν μπορεί να εκδώσει νόμιμο παραστατικό και για τον ίδιο λόγο δεν μπορεί η ΕΠΟ να καταβάλει την αμοιβή του», ανέφερε συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία, λίγο μετά τις δηλώσεις του τεχνικού.

Πόσο δύσκολη είναι η απόδοση ΑΦΜ σε πολίτη τρίτης χώρας;

Το πρώτο ερώτημα που γεννάται, λοιπόν, αφορά το πόσο εύκολο είναι να εκδώσει ένας πολίτης τρίτης χώρας ΑΦΜ. Αφενός, κάθε άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα με νόμιμο τρόπο, έχει δικαίωμα να εκδώσει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, ούτως ώστε να μπορεί να εργαστεί.

Η διαδικασία είναι πανομοιότυπη με όσους έχουν την ελληνική ιθαγένεια, με μία μικρή διαφορά. Αντί να καταθέσουν ως δικαιολογητικό την ταυτότητά τους, θα πρέπει να καταθέσουν το διαβατήριο που έχουν σε ισχύ και την άδεια διαμονής τους στην Ελλάδα. Το πιθανότερο είναι πως ο Ταρίκο τα είχε και τα δύο, ειδάλλως θα προέκυπτε ζήτημα παράνομης παραμονής του στην Ελλάδα. 

Αυτό που θα έπρεπε να κάνει, λοιπόν, ο προπονητής θα ήταν να κλείσει ένα ραντεβού με την αρμόδια ΔΟΥ και να παραβρεθεί εκεί έχοντας μαζί του τα εξής δικαιολογητικά. Την άδεια διαμονής του στην Ελλάδα, έγγραφη δήλωση με το γνήσιο της υπογραφής του και το διαβατήριο του. Μία σχετικά εύκολη διαδικασία η οποία παραμένει άγνωστο το γιατί δεν πραγματοποιήθηκε, με την ΕΠΟ να υποστηρίζει πάντως πως ο Ταρίκο ήθελε να πληρωθεί σε μία ξένη εταιρία, κάτι το οποίο είναι αδύνατον. 

Τι ισχύει με τις συμβάσεις και τι συμβαίνει με την ΕΠΟ

Το δεύτερο ερώτημα που προκύπτει είναι το τι ορίζει ο νόμος για τις συμβάσεις. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, σε κάθε «Έντυπο 3» - δηλαδή το έντυπο στο οποίο γίνεται η αναγγελία πρόσληψης - θα πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά ορισμένα στοιχεία, 

Για το φυσικό πρόσωπο, λοιπόν, θα πρέπει να αναγράφονται όνομα, επώνυμο, όνομα πατρός, διεύθυνση, ΑΔΤ και ημερομηνία έκδοσης, ΑΦΜ και ΔΟΥ.. Αυτό που παραμένει άγνωστο και αναμένεται να διαλευκανθεί τις επόμενες ημέρες είναι το τι συνέβη στην περίπτωση του Μαουρίσιο Ταρίκο.