Η 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Α ’Εθνικής 1983/1984 - Το μεγάλο διπλό του Άρη στο Καραϊσκάκη

«Οι Κυριακές που αγάπησα» Η 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Α ’Εθνικής 1983/1984 - Το μεγάλο διπλό του Άρη στο Καραϊσκάκη

Πάνος Δημητρίου • 13:12 - 06.11.2023

Η αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ ήταν η σημαντικότερη της 10ης αγωνιστικής της Superleague 2023/2024. Κάνοντας ένα σύντομο ταξίδι στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα 40 χρόνια πριν, θα σας παρουσιάσουμε την αντίστοιχη αγωνιστική του Πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής 1983/1984, που διεξήχθη στις 06/11/1983, εγκαινιάζοντας το αφιέρωμα «Οι Κυριακές που αγάπησα».

Στόχος της ενότητας αυτής είναι να φέρει στο προσκήνιο τις ποδοσφαιρικές μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος, μιας ρομαντικής εποχής, τότε που οι αγώνες διεξάγονταν κοινή ώρα, με την παρουσία φιλάθλων και των δυο ομάδων και οι φίλαθλοι ενημερώνονταν για τα αποτελέσματα από ένα μικρό τρανζίστορ…για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, γνωστές και άγνωστες ιστορίες…

Το μεγάλο ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Άρη βάφτηκε κίτρινο!

Η 10η αγωνιστική εκκινούσε με τον σημαντικό αγώνα του πληγωμένου πρωταθλητή Ολυμπιακού κόντρα στον φιλόδοξο Άρη στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Οι ερυθρόλευκοι προέρχονταν από οδυνηρό αποκλεισμό στην Ευρώπη και το Κύπελλο Πρωταθλητριών γνωρίζοντας βαριά ήττα με 3-0 στο Ντα Λούζ της Λισαβόνας από την Μπενφίκα στον επαναληπτικό του 1-0 του ΟΑΚΑ που είχε δώσει, προσωρινά όπως αποδείχθηκε, αρκετές ελπίδες πρόκρισης στην Ελληνική ομάδα. Σάν να μην έφτανε αυτό, η ομάδα του Πειραιά είχε μείνει αρκετά πίσω και στο πρωτάθλημα αφού βρισκόταν μόλις στην 6η θέση στις πρώτες εννιά αγωνιστικές. Οι Θεσσαλονικείς από την άλλη, φιγουράριζαν στις τρείς πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα και κατέβαιναν στον Πειραιά με αρκετή αισιοδοξία για ένα θετικό αποτέλεσμα.

Ο αγώνας που ήταν προγραμματισμένος για τις 15:00, όπως και όλοι οι υπόλοιποί, φιλοξένησε περίπου 20.000 θεατές και είχε πρωταγωνιστή εκτός από τους 22 ποδοσφαιριστές και τον διαιτητή Φακή που με τις αποφάσεις του ξεσήκωσέ τους οπαδούς των γηπεδούχων και προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των ποδοσφαιριστών.

Το Α΄ ημίχρονο βρήκε τους φιλοξενούμενους να παρατάσσονται με σωστή οργάνωση και εξαιρετικό στήσιμο τακτικά αφού τα προσωπικά μαρκαρίσματα του Κούη πάνω στον Μητρόπουλο, του Μιχαλίτσιου στον Λεμονή και του Τζιφόπουλου στον Αναστόπουλο είχαν αποδώσει καρπούς, μπλοκάροντας κάθε επιθετική ενέργεια των ερυθρολεύκων, που είχαν παράλληλα επιδοθεί σε ένα άτυπο διαγωνισμό σέντρας σημαδεύοντας συνεχώς το κεφάλι του Τάσου Μητρόπουλου, δίχως όμως αποτέλεσμα. Απέναντι στην τακτική αυτή, οι κιτρινόμαυροι διέθεταν δύο επιθετικά όπλα, τον Σουηδό Έρικσον και τον Δουλγεράκη που βρίσκονταν σε εξαιρετική μέρα, με στόχο να χτυπήσουν στην κόντρα.

Πράγματι, μετά από θαυμάσια σέντρα του Ζήνδρου στο 18’, ο Έρικσον αφρούρητος μέσα στην περιοχή με προβολή θα άνοιγε το σκορ για τον Άρη. Τρία λεπτά αργότερα θα μπορούσε να είχε γίνει το 0-2 αλλά ο Κούης καθυστέρησε από πλεονεκτική θέση και εξουδετερώθηκε την τελευταία στιγμή από την άμυνα του Ολυμπιακού. Η μοναδική κλασική ευκαιρία των γηπεδούχων καταγράφηκε στο 35’ όταν το πλασέ του Κουσουλάκη αποκρούστηκε στη γραμμή από τον Τζιφόπουλο.

Η επανάληψη βρήκε τον Ολυμπιακό να πιέζει την εστία του Άρη, έστω και ανορθόδοξα, με αποτέλεσμα να καταγράψει σημαντικές στιγμές με τον Κουσουλάκη, τον Παπαδόπουλο και στο 80’ μια μοναδική ευκαιρία όταν ο Αναστόπουλος μόνος του απέναντι στον τερματοφύλακα των κιτρινόμαυρων θα αστοχούσε. Ο αγώνας πήρε φωτιά στο τελευταίο λεπτό όταν γκολ του Βαμβακούλα θα ακυρωνόταν από τον διαιτητή για φάουλ στον τερματοφύλακα από τέσσερις ποδοσφαιριστές των γηπεδούχων!

Ακίνδυνος και ο Παναθηναϊκός απέναντι στον ΠΑΟΚ

Ο πρωτοπόρος και αήττητος Παναθηναϊκός φιλοξενούσε στη Λεωφόρο τον μαχητικό ΠΑΟΚ που προερχόταν από μια επική εμφάνιση στο Μόναχο απέναντι στην Μπάγερν, στα πλαίσια του Κυπέλλου Ουέφα φτάνοντας να διεκδικεί την πρόκριση στα πέναλτι και τελικά να λυγίζει στο δέκατο όγδοο πέναλτι (9-8) αλλά να κερδίζει την διεθνή αναγνώριση από την ποδοσφαιρική Ευρώπη γι’ αυτή του την προσπάθεια.

Το «τριφύλλι» προσπάθησε να μπει δυνατά στον αγώνα και να επωφεληθεί μιας πιθανής κούρασης του αντιπάλου λόγω και της υπερ-προσπάθειας του στην Ευρώπη, αλλά δίχως αποτέλεσμα. Η άριστη τακτική του προπονητή του ΠΑΟΚ Παλ Τσερνάι και ο συνήθως ανορθόδοξος τρόπο ανάπτυξης των πράσινων συνέβαλλαν στο μέτριο θέαμα και στην απουσία ευκαιριών. Οι γηπεδούχοι σημάδευαν το κεφάλι του Γρηγόρη Χαραλαμπίδη αλλά ο προσωπικός φρουρός του, Χάρης Μπανιώτης, καθάριζε κάθε πιθανό κίνδυνο και δεν επέτρεπε στον υψηλόσωμο επιθετικό να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα.

Οι λιγοστές καλές στιγμές του ντέρμπι δημιουργήθηκαν όποτε οι γηπεδούχοι αποφάσιζαν γρήγορα και αναπτύσσονταν από τον άξονα. Μόλις στο 3’ ο Γρηγόρης Παπαβασιλείου πέταξε την μπάλα στον κενό χώρο και βγαίνοντας απέναντι στον τερματοφύλακα Φορτούλα προτίμησε να τον περάσει, δίνοντας έτσι χρόνο στον Σκαρτάδο να αποκρούσει την μπάλα στην γραμμή του τέρματος και να αποσοβήσει το 1-0. Μία ακόμη καλή στιγμή καταγράφηκε στο Α΄ ημίχρονο με ένα σουτ του Ρότσα που πέρασε άουτ.

Ο Δικέφαλος του Βορρά είχε την υπεροχή στο νευραλγικό χώρο του κέντρου από το ξεκίνημα της αναμέτρησης, με την τριάδα Σκαρτάδου, Γεωργόπουλου και Βασιλάκου να επικρατεί κατά κράτος των μέσων του Παναθηναϊκού. Η λανθασμένη απόφαση του Γκμόχ να αντικαταστήσει τον Παπαβασιλείου, που ήταν από τους διακριθέντες έως εκείνη τη στιγμή με τον Θανάση Δημόπουλο ,ενέτεινε τα προβλήματα των πρασίνων και έδωσε το έναυσμα στους Θεσσαλονικείς να γίνουν πιο αποφασιστικοί.

Ο ΠΑΟΚ άγγιξε τη νίκη αφού στο 69 δημιούργησε και την πιο σημαντική ευκαιρία του αγώνα. Ο Χρήστος Δημόπουλος έφυγε μόνος του απέναντι στον Θωμά Λαφτσή αλλά το σουτ του ήταν κακό και η μπάλα κατέληξε στον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού. Το ντέρμπι τελείωσε δίχως νικητή.

Κερδισμένος της 10ης αγωνιστικής ο «Γηραιός»

Στον ένα πόντο πίσω από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό παρέμενε ο Ηρακλής. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης υποδεχόταν τον Εθνικό Πειραιά στο Καυτανζόγλειο και επιθυμούσε να επωφεληθεί από τυχόν απώλειες των υπολοίπων διεκδικητών στα ντέρμπι.

Οι γηπεδούχοι είχαν καλή απόδοση και βασίστηκαν στο μεθοδικό και ουσιαστικό παιχνίδι του Λάκη Παπαϊωάννου και του Σάββα Κωφίδη που επέβαλλαν τον ρυθμό τους. Οι δυο αυτοί ποδοσφαιριστές συνδυάστηκαν στο 29’ και με κεφαλιά ο Κωφίδης δεν δυσκολεύτηκε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Οι Πειραιώτες δεν το έβαλαν κάτω όμως. Μετά από εκτέλεση κόρνερ του Κοβάσεβιτς στο 37΄ ο Θωμάς Λιόλιος ,πάλι με κεφαλιά, θα ισοφάριζε.

Το νικητήριο γκολ σημειώθηκε στο 56’ με σουτ του Κωφίδη που διπλασίασε τα προσωπικά του τέρματα αλλά και της ομάδας του. Ο τερματοφύλακας του Ηρακλή, Γκεοργκίεφ απέτρεψε την ισοφάριση στη συνέχεια σε προσπάθεια του Πίττα και ο Μπατσινίλας σπατάλησε μια ακόμη ευκαιρία για τον Εθνικό για να φύγει με έναν κερδισμένο πόντο από την Θεσσαλονίκη.

Τα υπόλοιπα ματς της αγωνιστικής

Από το υπόλοιπο πρόγραμμα της αγωνιστικής θα ξεχώριζε η σημαντική βαθμολογική νίκη του Πανιωνίου απέναντι στον ΟΦΗ με 3-1, έχοντας ως κορυφαίο τον Δημήτρη Σαραβάκο που αποτελούσε συνεχή πηγή κινδύνων με 2 γκόλ και ένα κερδισμένο πέναλτι. Στα υψηλά στρώματα της βαθμολογίας παρέμενε και η ΑΕΚ με την ευρεία σε έκταση νίκη της επι του Αιγάλεω με 3-0 και σκόρερς τους Κώττη και Βλάχο.

Τέλος, σημαντικές νίκες καταγράφηκαν για τους Πανσερραϊκό ( 3-1 τον Πας Γιάννινα), Δόξα Δράμας (1-0 στη Θεσσαλονίκη τον Απόλλων Καλαμαριάς) και Λάρισα (1-0 με δυσκολία τον Απόλλων Αθηνών) στα ματς που έκλειναν το πρόγραμμα της αγωνιστικής.

Δείτε τα γκολ των αναμετρήσεων Ολυμπιακού-Άρη 0-1, Παναθηναϊκού-ΠΑΟΚ 0-0, Πανιωνίου-ΟΦΗ 3-1 και ΑΕΚ-Αιγάλεω 3-0 σε περιγραφές του Γιάννη Διακογιάννη, του Χρήστου Ράπτη, του Δημήτρη Πουλιάση και του Γιάννη Μαμουζέλου για την ΕΡΤ.

Baladeros LIVE: Το ιστορικό 2-4 του Φαλήρου, η γκέλα της ΑΕΚ και ο κερδισμένος Παναθηναϊκός

Κάντε Εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!