Η απίθανη ιστορία του επιθετικού που επί 20 χρόνια δεν έπαιξε ούτε ένα λεπτό στις ομάδες που «αγωνίστηκε»
i

Ο Κάρλος Κάισερ/ Screenshot

Η απίθανη ιστορία του επιθετικού που επί 20 χρόνια δεν έπαιξε ούτε ένα λεπτό στις ομάδες που «αγωνίστηκε»

Πάνος Μαλακτάρης • 16:44 - 05.01.2023 / Ανανεώθηκε: 15:57 - 28.04.2023

Ένα βιβλίο και μια ταινία βασίστηκαν στον Βραζιλιάνο Κάρλος Ενρίκε Ραπόσο, πιθανότατα τον μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό απατεώνα που έχει ποτέ δει ο πλανήτης

Ο γεννημένος το 1963 στο Ρίο Πάρδο της Βραζιλίας επιθετικός, αναφέρεται ακόμα και σήμερα ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής παρότι κατέχει ένα μοναδικό -και σίγουρα ακατάρριπτο- ρεκόρ. Όχι μόνο δεν κατάφερε να σημειώσει ποτέ κανένα γκολ με οποιαδήποτε ομάδα, αλλά και δεν κατόρθωσε να καταγράψει ούτε 1, ολογράφως ένα, λεπτό συμμετοχής!

Γνωστός περισσότερο ως Κάρλος Κάιζερ λόγω της ομοιότητάς του με τον Φραντς Μπεκενμπάουερ, έχει μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη απάτη που γνώρισαν ποτέ τα ποδοσφαιρικά γήπεδα παγκοσμίως. Φόρεσε δε τη φανέλα σημαντικών ομάδων, χωρίς να παίξει εν τέλει σε ούτε ένα παιχνίδι. Ξεκινώντας στα τμήματα υποδομής των Μποταφόγκο και Φλαμένγκο, τράβηξε την προσοχή των ανθρώπων της Πουέμπλα και υπέγραψε πριν τα 17 το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. 

Επέστρεψε στη γενέτειρά του υπογράφοντας στη Φλαμένγκο, την Ιντεπεντιέντε και τη Μπάνγκα, πριν κάνει το πρώτο και μοναδικό του ευρωπαϊκό πέρασμα από τη Γαλλική Γκαζελέκ Αζαξιό. Εκεί τον περίμεναν φίλαθλοι σε ένα μικρό αλλά γεμάτο γήπεδο, με τον «Κάιζερ» να θυμάται: «Υπήρχαν πολλές μπάλες στο γήπεδο και όλα έμοιαζαν να είναι έτοιμα για μια κανονική προπόνηση. Οπότε έτρεξα και άρχισα να κλωτσάω τις μπάλες προς το κοινό χαιρετώντας τους και φιλώντας το σήμα της ομάδας στη φανέλα μου. Οι φίλαθλοι τρελάθηκαν και κάναμε μόνο ασκήσεις, όλες οι μπάλες ήταν στην εξέδρα»

Δεν έμεινε καιρό εκεί και γύρισε στη Βραζιλία, υπογράφοντας συμβόλαια με τις Βάσκο ντα Γκάμα, Ελ Πάσο Sixshooters, Αμέρικα και ξανά Φλουμινένσε και Μποταφόγκο, πριν «κρεμάσει τα παπούτσια» -που ποτέ ουσιαστικά δε φόρεσε- του οριστικά το 1992 σε ηλικία 29 ετών. Σίγουρα αναρωτιέστε πώς τα κατάφερνε να τους ξεγελά όλους και για τόσα χρόνια. Ακούστε λοιπόν τι είχε σκαρφιστεί ο «τιτάνας» αυτός. 

Στην πρώτη προπόνηση σε κάθε ομάδα που υπέγραφε λοιπόν, ανέφερε στους υπεύθυνους πως είναι εκτός φόρμας και θα χρειαστεί μερικές εβδομάδες ατομικού προγράμματος με τον προσωπικό του -ανύπαρκτο- γυμναστή. Ζητούσε δε 6μηνα ή ετήσια το πολύ συμβόλαια. Κατόπιν ανέφερε πως είχε τραυματιστεί, και μέχρι να επιστρέψει στη δράση, το συμβόλαιό του έληγε. Έπαιρνε τα χρήματά του και αναζητούσε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. 

Η έλλειψη τηλεοπτικού υλικού λειτουργούσε επίσης υπέρ του, μιας και δεν καταγράφονταν συχνά τα -μη- κατορθώματά του. Έτσι φρόντιζε να κάνει παρέα με γνωστούς ποδοσφαιριστές οι οποίοι έλεγαν δυο καλά λόγια για τον Κάρλος σε προπονητές, εξασφαλίζοντάς του ένα συμβόλαιο στις επόμενες ομάδες του. Φρόντιζε επιπλέον να κάνει παρέα με δημοσιογράφους τους οποίους και αντάμειβε με δώρα ή και χρήματα κάθε φορά που έγραφαν κάτι καλό για το άτομό του. 

Ο Ρικάρντο Ρότσα, παλαίμαχος Βραζιλιάνος -κανονικός- ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε μεταξύ άλλων στις Γκουαρανί, Ρεάλ Μαδρίτης, Βάσκο ντα Γκάμα και Νιούελς ολντ Μπόις, έχει δηλώσει σχετικά: «Ο Κάρλος είχε ένα πρόβλημα. Την ίδια τη μπάλα. Λέει πως ήταν επιθετικός αλλά ποτέ δε σκόραρε. Μονίμως ήταν τραυματίας. Κατά τα άλλα ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος».

Η ζωή του μεταφέρθηκε τόσο σε βιβλίο, όσο και τηλεοπτικά, όταν το 2018 ο Λούις Μάιλς σκηνοθέτησε το «Κάιζερ: Ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που δεν έπαιξε ποτέ ποδόσφαιρο». Τι έχει δηλώσει ο ίδιος ο Ραπόσο για όλα αυτά; «Δε μετανιώνω για τίποτα. Οι ίδιες οι ομάδες εξαπατούν και απογοητεύουν τους παίκτες εδώ και χρόνια, οπότε κάποιος έπρεπε να πάρει μια άτυπη έστω εκδίκηση». Ένας γλυκός απατεώνας, σίγουρα ο μεγαλύτερος που έχει πατήσει το πόδι του στα ποδοσφαιρικά γήπεδα δηλώνοντας επαγγελματίας, σε μια εποχή πάντως σαφώς πιο αθώα και ρομαντική από όλες τις απόψεις.