Η απίθανη σύνδεση της Γουέστ Χαμ με την Ένωση Παραλιμνίου: Μια σχέση που ξεκίνησε ο Μπόμπι Μουρ και κρατάει 52 χρόνια

ΕΝΠ - Γουέστ Χαμ

i

©printscreen

Η απίθανη σύνδεση της Γουέστ Χαμ με την Ένωση Παραλιμνίου: Μια σχέση που ξεκίνησε ο Μπόμπι Μουρ και κρατάει 52 χρόνια

Κώστας Τσιακλής 15:30 - 09.03.2023 / Ανανεώθηκε: 15:31 - 09.03.2023

Με αφορμή την αναμέτρηση της Γουέστ Χαμ με την ΑΕΚ Λάρνακας για το Conference League, αντιπροσωπεία της Λονδρέζικης ομάδας επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου, με την οποία συνδέονται εδώ και 52 χρόνια.

Η Γουέστ Χαμ αντιμετωπίζει την Πέμπτη (09/03 19:45) την ΑΕΚ Λάρνακας, για τη φάση των «16» του Conference League. Η αγγλική ομάδα προσγειώθηκε στην Κύπρο κι άνθρωποι του συλλόγου επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου, με την οποία διατηρούν μια ιδιαίτερη σχέση εδώ και 52 χρόνια.

Η σύνδεση των δύο ομάδων ξεκίνησε το 1971, ωστόσο οι βάσεις ξεκίνησαν να μπαίνουν από τη δεκαετία του 60. Τότε, μια οικογένεια Κυπρίων διατηρούσε ένα εστιατόριο με παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα κοντά στο παλιό γήπεδο της Γουέστ Χαμ, το «Άμπτον Παρκ», 

Τα αδέρφια Παρνέρου ήταν υποστηρικτές της Λονδρέζικης ομάδας και είχαν την τιμή να φιλοξενήσουν αρκετές φορές στην επιχείρηση τους, αστέρες της Γουέστ Χαμ. Ένας εξ αυτών ήταν και ο Μπόμπι Μουρ, ο οποίος σήκωσε ως αρχηγός της εθνικής Αγγλίας το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966.

Σταδιακά άρχισε να αναπτύσσεται μια φλική σχέση μεταξύ των Κυπρίων και του θρυλικού ποδοσφαιριστή και ο Μπόμπι Μουρ τους δώρισε δύο επίσημες φανέλες της Γουέστ Χαμ. Τα αδέρφια Παρνέρου δεν δίστασαν να στείλουν τις φανέλες στην άλλη τους αγάπη, την Ένωση Νέων Παραλιμνίου και έκτοτε η ομάδα από την ελεύθερη Αμμόχωστο αγωνίζεται με βυσσινί εμφανίσεις.

Με αφορμή λοιπόν τον αγώνα της Γουέστ Χαμ κόντρα στην ΑΕΚ Λάρνακας, το γραφείο τύπου των «σφυριών» θέλησε να κάνει ένα ντοκιμαντέρ με την ιστορία που συνδέει τις δύο ομάδες και επισκέφτηκε το «Τάσος Μάρκου», το γήπεδο στο οποίο αγωνίζεται η ομάδα του Παραλιμνίου.

Το παρών τους στη συνάντηση έδωσαν οι Δήμος Κωνσταντίνου και Πιερής Φλουρή που ήταν μέλη της ομάδας της Ένωσης που φόρεσε για πρώτη φορά τη βυσσινί στολή, αλλά και ο πρόεδρος του συλλόγου, Κυριάκης Τίκκης.

Από πλευράς Γουέστ Χαμ, παρευρέθηκε μεταξύ άλλων και ο εμβληματικός αρχηγός, Μαρκ Νομπλ, ο οποίος αποκάλυψε πως διαθέτει σπίτι στην περιοχή.

Ο Μαρκ Νομπλ μίλησε για τη σύνδεση των δύο συλλόγων και ανέφερε: «Γνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλη ιστορία μεταξύ των δύο ομάδων, με κυριότερο το βυσσινί χρώμα, που είναι κάτι το εξαιρετικό. Έρχομαι σε αυτά τα μέρη της Κύπρου όλη μου τη ζωή, εδώ και 30 χρόνια. Έχω φίλους στην περιοχή, γνώρισα αρκετούς θρύλους και ο πρώην αρχηγός είναι φίλος μου. Είναι ένα σπίτι μακριά από το σπίτι για 'μένα.

Επισκέφθηκα την ομάδα το περασμένο καλοκαίρι, όταν σταμάτησα το ποδόσφαιρο. Βλέπεις παντού, για παράδειγμα στο βενζινάδικο, τα σήματα της Γουέστ Χαμ. Είναι μία πολύ ωραία ιστορία και τώρα που αποσύρθηκα, θέλω να την ενισχύσω περισσότερο».

Στη συνέχεια ο Άγγλος κλήθηκε να σχολιάσει για το αν δέχθηκε πρόταση από την κυπριακή ομάδα το περασμένο καλοκαίρι μετά την απόφαση του να αποσυρθεί και για το αν υπάρχει βάση οπαδών της Γουέστ Χαμ στην περιοχή.

«Ναι (σ.σ. γέλια) μου ζήτησαν να έρθω να παίξω, αλλά νομίζω ήταν περισσότερο αστείο. Γνώριζαν ότι το είχα ήδη αποφασίσει. Είχα έρθει να δω ένα παιχνίδι το καλοκαίρι, εκεί έγινε η "πρόταση". Μου άρεσε αρκετά το γήπεδο, καθώς μου θυμίζει λίγο την ιστορία της Γουέστ Χαμ, που έφυγε από ένα πιο μικρό γήπεδο και πήγε σε μεγαλύτερο.

Θεωρώ ότι υπάρχουν αρκετοί οπαδοί. Όταν είμαι εδώ με την οικογένεια μου, βλέπεις αρκετούς, ιδίως ντόπιους. Συναντάς και Άγγλους που διαμένουν στην Κύπρο, που με βρίσκουν στον δρόμο και συζητάμε για την ομάδα. Είναι κάτι ωραίο. Όταν έγινε η κλήρωση, γνώριζα ότι θα έρθω στην Κύπρο και θα είμαι με την ομάδα επίσης, προσπαθώντας να προωθήσω ακόμη περισσότερο το κλαμπ στην περιοχή».

Τη συνάντηση αυτή έκανε γνωστή και η ομάδα της Ένωσης με ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα το ποστάρισμα των «βυσσινί» αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ίσως η αρχή της νέας σελίδας του χρυσού βιβλίου της ομάδας μας!!!

Η 1η επίσημη γνωριμία των 2 ομάδων είναι γεγονός!!

Σήμερα είχαμε την τιμή και την χαρά να έχουμε στο Στάδιο μας αντιπροσώπους της επίσημης ομάδας της West Ham United.

Μαζί με τον γενικό Αρχηγό Mark Noble, με τον οποίο πλέον το Δ.Σ του σωματείου μας διατηρεί άψογους δεσμούς…μέλη του προσωπικού της WEST ΗΑΜ παρευρέθηκαν στον χώρο όπου με ένα μεγάλο φωτογραφικό υλικό και διάφορες συνεντεύξεις, έθεσαν ως στόχο την δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ όπου θα επεξηγεί την τεράστια ιστορία που συνδέει τις 2 ομάδες.

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές αυτής της ένδοξης ιστορίας, οι διάδοχοι των αδερφών Παρνέρου παρευρέθηκαν στον χώρο όπου εξιστορήσαν λεπτομερώς την ιστορία του 1971 η οποία αποτέλεσε την αφορμή χάραξης της δικής μας ένδοξης βυσσινί ιστορίας.

Παρόντες ήταν και οι παλαίμαχοι της τότε εποχής όπου και οι ίδιοι μίλησαν για τα δικά τους βιώματα αλλά και το αίσθημα που ένιωσαν όταν πρωτοφορέσαν την βυσσινί φανέλα.

Δηλώσεις τόσο στο προσωπικό της WEST HAM αλλά και του σταθμού Alpha Κύπρου που παρευρέθηκε στον χώρο, έκανε και ο πρόεδρος του ποδοσφαιρικού τμήματος της ομάδας μας κ.Κυριάκος Τίκκης ο οποίος τόνισε την ιστορικής σημασίας σημερινή συνάντηση και έθεσε τον πήχη ψηλά όσον αφορά μια μελλοντική συνεργασία των 2 ομάδων.

Κύπριοι φίλαθλοι της WEST HAM United και της Ε.Ν.Π παρευρέθηκαν στον χώρο όπου ανάφεραν την δική τους ιστορία και την σύνδεση τους με την Αγγλική ομάδα.

Εκ μέρους όλων των τμημάτων της ΕΝΩΣΙΣ και του Συνδέσμου Φιλάθλων δόθηκαν διάφορα αναμνηστικά δώρα προς τους ανθρώπους της WEST HAM. Δώρα επίσης μεγάλης σημασίας δόθηκαν και από την ομάδα της WEST HAM προς την ομάδα μας. Ξεχωριστό δώρο βέβαια αποτέλεσαν τα 2 ομοιώματα εμφανίσεων του 1971 τα οποία ανήκουν στον ποδοσφαιριστή Bobby Moore!

Έχουμε πει πολλές φορές ότι στην ΈΝΩΣΗ κάτι αλλάζει…οι στόχοι πλέον που έχουν τεθεί υλοποιούνται σε μεγάλο βαθμό και είναι πλέον ξεκάθαρο πως μπορούμε να ελπίζουμε και να ονειρευόμαστε!

Ας ελπίσουμε πως αυτή η συνάντηση θα δώσει το έναυσμα για την νέα μεγάλη σελίδα της ιστορίας μας».