Ο Ντιέγκο Σιμεόνε, η εθνική Ελλάδος και το ντεμπούτο στα «αστέρια»: Ο Ηλίας Κωστής ζει το όνειρο στην Ατλέτικο (vids)

Ηλίας Κωστής

i

©Photo by Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images/Ideal Images

Ο Ντιέγκο Σιμεόνε, η εθνική Ελλάδος και το ντεμπούτο στα «αστέρια»: Ο Ηλίας Κωστής ζει το όνειρο στην Ατλέτικο (vids)

Κώστας Τόπας 11:46 - 05.10.2023

Η συνύπαρξη με τον Φερνάντο Τόρες, οι προπονήσεις με τον Ντιέγκο Σιμεόνε και το δίλλημα Ελλάδα ή Κύπρος. Ο Ηλίας Κωστής στο 20ο έτος της ηλικίας του έγραψε ιστορία κι έκανε ντεμπούτο με την Ατλέτικο στη νίκη με 3-2 επί της Φέγενορντ για τη φάση των ομίλων του Champions League.

4 Οκτωβρίου του 2023. Μία ημερομηνία που θα θυμάται για όλη του τη ζωή ο Ηλίας Κωστής. Ο νεαρός Ελληνοκύπριος αμυντικός έκανε ντεμπούτο με την Ατλέτικο στη νίκη με 3-2 επί της Φέγενορντ για τη φάση των ομίλων του Champions League κι έγραψε ιστορία. 

Γεννημένος τον Φλεβάρη του 2003 (1.88μ.) στη Θεσσαλονίκη και με μετέπειτα σταθμό της οικογενείας του το «Νησί της Αφροδίτης», ο Ηλίας Κωστής ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Άρσεναλ, συνέχισε σε αυτές του ΑΠΟΕΛ, λόγω της παρουσίας και του πατέρα του Γιώργου Κωστή αρχικά ως ποδοσφαιριστής και στη συνέχεια ως προπονητή στην Κύπρο και από το 2020 βρίσκεται στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Οταν δηλαδή τότε διένυε το 15ο έτος της ηλικίας του.

Η συνύπαρξη με τον Φερνάντο Τόρες

Στα 20 του πλέον έχει καταφέρει να κάνει τον Ντιέγκο Σιμεόνε να τον συμπεριλαμβάνει στα πλάνα του για την πρώτη ομάδα των «ροχιμπλάνκος». Ο τεχνικός της Ατλέτικο έχει εμπιστοσύνη στον Ηλία Κωστή, παρά το νεαρό (για την ελληνικά δεδομένα) της ηλικίας του. Ο Ελληνοκύπριος αμυντικός, ξεχωρίζει για τις τοποθετήσεις του, το passing game, τη δύναμη και την καλή τεχνική με την μπάλα. 

Γεννημένος στην Ελλάδα το όνομά του κυκλοφορεί στην Ευρώπη εδώ και καιρό. Ο κεντρικός αμυντικός ήταν ένα βασικό κομμάτι για τον Φερνάντο Τόρες στο Youth League στην πορεία για το Final 4 του 2022 και στους προημιτελικούς την περασμένη σεζόν. Ο Κωστής υπήρξε επίσης εξαιρετικός στη Β’ ομάδα της Ατλέτικο και ήταν απαραίτητος για την άνοδο. Παρά τις δυσκολίες στη νέα κατηγορία, ξεκίνησε σε 30 παιχνίδια και παρείχε ασφάλεια στην άμυνα. Ήταν απαραίτητος στον δεύτερο γύρο και στα Play Off ανόδου.

Το «βάπτισμα πυρός» με την πρώτη ομάδα της Ατλέτικο

Στην καλοκαιρινή περιοδεία, ο Τσόλο τον χρησιμοποίησε απέναντι στην κορεατική ομάδα, τη Μάντσεστερ Σίτι και τη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Ο 20χρονος αμυντικός όχι μόνο ανταποκρίθηκε, αλλά δικαίωσε και τον προπονητή για την εμπιστοσύνη του. Εργάζεται για να βελτιώσει τις τοποθετήσεις του και να μην υποφέρει όταν αντιμετωπίζει γρήγορους παίκτες. Με την αποχώρηση του Μουρίνιο (δανεικός στη Σαραγόσα) και τους συνεχείς τραυματισμούς στα μετόπισθεν με τους Χιμένεθ και Ρεϊνίλντο, ο Κωστής είναι μαζί με τον Μάρκο Μορένο ένα από τα εχέγγυα της Ακαδημίας για το κέντρο της άμυνας. Αν συνεχιστεί η μάστιγα των τραυματισμών στην άμυνα, ο Κωστή είναι έτοιμος.

Η επιθυμία να αγωνιστεί για την Ελλάδα

Ο Ηλίας Κωστής διαθέτει και την ελληνική και την κυπριακή υπηκοότητα. Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Ηλίας Κωστής επέλεξε την Ελλάδα ώστε να αγωνιστεί σε επίπεδο Εθνικής και όπως τότε τόνισαν οι Κύπριοι «χάθηκε για την Εθνική μας». 

Ο ποδοσφαιριστής κλήθηκε και συμμετείχε σε όλες τις μικρές Εθνικές ομάδες της Κύπρου από το 2018 όταν ήταν 15 ετών, μέχρι και τον Ιούνιο του 2023 που είχε κληθεί στην Εθνική Ελπίδων Κ21. Οι εμφανίσεις του Κωστή με τις μικρές Εθνικές ομάδες της Κύπρου, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο να πραγματοποιηθεί η μεταγραφή του στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Οπως μάλιστα τόνισε σε δηλώσεις του ο Εκτελεστικός Προέδρος του ΠΑΣΠ, Σπύρος Νεοφυτίδης:

«Επιθυμία του του ποδοσφαιριστή είναι να μην κληθεί στην Εθνική Ανδρών Κύπρου, αφού έχει δικαίωμα κλήσης στην Εθνική Ανδρών Ελλάδας και θέλει να εξαντλήσει τα περιθώρια για να αγωνιστεί με τα χρώματα της Ελλάδας. Η επιθυμία αυτή μεταβιβάστηκε στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου στις πολλές επαφές που έχουν γίνει κατά καιρούς με τον ίδιο ποδοσφαιριστή και την οικογένεια του. Ως εκ τούτου, ο Ηλίας Κωστή δεν μπορεί να κληθεί στην Εθνική Ανδρών της Κύπρου χωρίς τη θέληση του».

Το πρώτο τσεκάρισμα του Φαντ' Σιπ

Πριν από μερικά χρόνια το όνομα του Ηλία Κωστή είχε έρθει ξανά στο προσκήνιο. Ο λόγος ήταν ότι ο τότε ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής Ελλάδος, Τζον Φαντ' Σιπ, τον είχε προσεγγίσει προκειμένου να φορέσει τη γαλανόλευκη φανέλα.

Η επιβράβευση της Ατλέτικο

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ατλέτικο Μαδρίτης είχε προχωρήσει στην ανανέωση των συμβολαίων σε αρκετά παιδιά των ακαδημιών, προκειμένου να μην τους δει να αποχωρούν για άλλες ομάδες. Ενα από αυτά ήταν και ο Ηλίας Κωστής, με τους «ροχιμπλάνκος» να θεωρούν ότι έχει μέλλον στην πρώτη ομάδα. Ο 20χρονος στόπερ (μπορεί να παίξει και αριστερό ακραίο μπακ) πήρε την… επιβράβευση που έψαχνε καθώς η Ατλέτικο του προσέφερε νέο συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2027.

Η άνοδος του Ηλία Κωστή ήταν εκπληκτική και γι' αυτό φέτος ανέλαβε το γραφείο του σπουδαίου μάνατζερ Ζόζε Μέντες ο οποίος τον εκπροσώπησε και στις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συνεργασίας του με την Ατλέτικο. Βάσει Transfermarkt η αξία του νεαρού Ελληνοκύπριου αμυντικού φτάνει στις 100.000 ευρώ και το μόνο σίγουρο είναι ότι το μέλλον κάτω από τα φτερά του Ντιέγκο Σιμεόνε, του ανήκει...