Το ευρωπαϊκό όνειρο του Τσαλχάνογλου, το τηλεφώνημα από τον Ερντογάν και η κατάρα των Τούρκων (vids)

Χακάν Τσαλχάνογλου

i

©Photo by Mattia Ozbot - Inter/Inter via Getty Images/Ideal Images

Το ευρωπαϊκό όνειρο του Τσαλχάνογλου, το τηλεφώνημα από τον Ερντογάν και η κατάρα των Τούρκων (vids)

Κώστας Τόπας 14:54 - 09.06.2023

Ο μέσος της Ίντερ, Χακάν Τσαλχάνογλου, θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος Τούρκος που θα κατακτήσει το Champions League και να γράψει ιστορία με χρυσά γράμματα στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Ποτέ δεν αρνήθηκε την καταγωγή του. Αντίθετα, ήταν πάντα περήφανος γι' αυτό, για την επιλογή του να υπερασπιστεί τα χρώματα της Τουρκίας. Ο Χακάν Τσαλχάνογλου γεννήθηκε στο Μανχάιμ της Γερμανίας, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να κρατήσει ζωντανή τη χώρα καταγωγής της οικογένειας του.

Η Κωνσταντινούπολη θα φιλοξενήσει τον τελικό του Champions League μεταξύ Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ το βράδυ του Σαββάτου (10/06, 22:00) και η μεγάλη αυτή αναμέτρηση θα είναι μια σημαντική σύμπτωση για τον Τσαλχάνογλου, ο οποίος θα μπορούσε να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης μπροστά στους δικούς του ανθρώπους.

Πάντα δίπλα στην πατρίδα του

«Είμαι ερωτευμένος με την Κωνσταντινούπολη. Για μένα είναι η πιο όμορφη πόλη που υπάρχει. Η κουλτούρα μας είναι πολύ ενδιαφέρουσα, κάθε φορά που πηγαίνω εκεί μου αρέσει να είμαι εκεί. Ανυπομονώ να φτάσω εκεί μαζί με την ομάδα για να παίξω στον τελικό. Είμαι πολύ χαρούμενος που το παιχνίδι παίζεται εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο 29χρονος μέσος των «νερατζούρι».

Ο Τσαλχάνογλου ήταν συντετριμμένος στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν ο καταστροφικός σεισμός έπληξε το νότιο τμήμα της Τουρκίας και τις βόρειες περιοχές της Συρίας, προκαλώντας τεράστιες ζημιές καθώς και χιλιάδες νεκρούς και εκτοπισμένους.

Ο μέσος της Ίντερ ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της συγκέντρωσης χρημάτων για να βοηθήσει τους πληγέντες, θέτοντας τη δημοτικότητά του στην υπηρεσία των πιο αδύναμων. 

«Το έθνος μου πέρασε μια δύσκολη στιγμή λόγω του σεισμού. Νιώθω το καθήκον να βοηθήσω τον λαό μου αφού είμαι και αρχηγός της εθνικής ομάδας. Ελπίζω ο τελικός του Champions League να φέρει λίγη χαρά στους ανθρώπους μου», τόνισε χαρακτηριστικά στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA.

Ευκαιρία να γράψει ιστορία ως Τούρκος

Ένα επιπλέον «κίνητρο» για τον Τσαλχάνογλου για να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης με την Ίντερ, αντιπροσωπεύεται από ένα στατιστικό που είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς. Μέχρι στιγμής, κανένας Τούρκος παίκτης δεν έχει καταφέρει ποτέ να κατακτήσει την κούπα με τα μεγάλα «αυτιά». Η Τουρκία, μάλιστα, είναι η χώρα με την υψηλότερη θέση (12η) στην κατάταξη της UEFA που δεν μπορεί να καυχιέται πρωταθλητές Ευρώπης με τους αντίστοιχους συλλόγους τους. 

«Ο αγώνας με τη Σίτι είναι πολύ κοντά. Το ραντεβού στον τελικό πλησιάζει και νομίζω ότι είναι φυσιολογικό να ονειρεύεσαι την κούπα. Για να είμαι ειλικρινής, ήξερα ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε εδώ, πάντα έτσι πίστευα από το πρώτο παιχνίδι των ομίλων. Θα ήθελα να είμαι ο πρώτος Τούρκος που θα κατακτήσει το Champions League. Θα ήταν ξεχωριστό να το κάνω στο σπίτι μου. Ας ελπίσουμε ότι το όνειρό μου θα γίνει πραγματικότητα». Μόνο τρία ασημένια μετάλλια έχουν κατακτήσει στο παρελθόν οι Γιλντιράι Μπαστούρκ (το 2002, με την Λεβερκούζεν), Χαμίτ Αλτιντόπ (2010, Μπάγερν) και Σαχίν (2013, Μπορούσια Ντόρτμουντ.).

Το τηλεφώνημα από τον Ερντογάν

Το ότι η προσμονή της Τουρκίας για τον τελικό είναι σε σπασμωδικά επίπεδα μπορεί να γίνει κατανοητό και από τις δηλώσεις του Τσαλχάνογλου αμέσως μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ιταλίας στις 24 Μαΐου. 

«Εχω λάβει πολλά μηνύματα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας με πήρε επίσης δύο φορές τηλέφωνο. Ελπίζω ότι ως παίκτης της Τουρκίας μπορώ να γράψω μια απίστευτη ιστορία. Ανυπομονώ», κατέληξε ο Τούρκος μέσος.