Η τέταρτη κούπα, το δεύτερο τρεμπλ, το «απωθημένο» του Ιντζάγκι και o Λαουτάρο στο «πάνθεον» (vids)

Η τέταρτη κούπα, το δεύτερο τρεμπλ, το «απωθημένο» του Ιντζάγκι και o Λαουτάρο στο «πάνθεον» (vids)

Ελένη Ανδρικοπούλου 13:08 - 10.06.2023 / Ανανεώθηκε: 13:08 - 10.06.2023

Το βράδυ του Σαββάτου (8/6,22:00) η Ίντερ θα διεκδικήσει κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτι το τρόπαιο του Champions League στον τελικό της Κωνσταντινούπολης. Αν τα καταφέρει θα είναι η τέταρτη φορά που πατά στην κορυφή της Ευρώπης, κάνοντας παράλληλα τρεμπλ, ο Ιντζάγκι θα κρατήσει στα χέρια του αυτό που του έλειπε περισσότερο κι ο Λαουτάρο Μαρτίνες θα γράψει ιστορία.

«Δεν είναι έργο τέχνης, αλλά όποιος ασχολείται με το ποδόσφαιρο, θέλει να το αγγίξει» ανέφερε ο δημιουργός της κούπας με τα μεγάλα... αυτιά, Γιουργκ Στάντελμαν. 

To φαβορί και το αουτσάιντερ, η πρωτάρα κόντρα στην έμπειρη, οι μπλε του Μάντσεστερ κόντρα στους μπλε του Μιλάνου είναι μερικές από τις φράσεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αναφερθούμε στον φετινό τελικό του Champions League. Η Μάντσεστερ Σίτι και η Ίντερ θα αναμετρηθούν το βράδυ του Σαββάτου (10/6, 22:00) στο «Ατατούρκ Ολιμπιάτ» με διακύβευμα την κατάκτηση της κούπας με τα μεγάλα... αυτιά. 

Αυτή θα είναι η δέκατη μονομαχία μεταξύ αγγλικής και ιταλικής ομάδας σε ευρωπαϊκό τελικό και η πέμπτη στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. 

Κύπελλο πρωταθλητριών / Champions League 

Λίβερπουλ - Ρόμα 1984 1-1 (4-2) 

Λίβερπουλ - Γιουβέντους 1985 0-1 

Λίβερπουλ - Μίλαν 2005 3-3 (3-2 πεν.) 

Λίβερπουλ - Μίλαν 2007 1-2 

Κύπελλο Κυπελλούχων 

Λιντς - Μίλαν 1973 0-1

Άρσεναλ - Πάρμα 1994 1-0 

Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ 

Λίβερπουλ - Γιουβέντους 1984 2-0 

Άρσεναλ - Μίλαν 1994 0-0, 0-2 

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λάτσιο 1999 0-1 

Η Ίντερ διαθέτει μια από τις πλέον βαριές φανέλες της Ευρώπης και η διαχρονικότητα της είναι αναμφισβήτητη. Έχει βρεθεί τρεις φορές στην κορυφή της Ευρώπης, ενώ άλλες δύο έχει συμμετάσχει στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. 13 χρόνια μετά είναι ξανά η μία εκ των δύο φιναλίστ και θα παλέψει για ένα ακόμη τρόπαιο. Αυτή τη στιγμή η Ίντερ βρίσκεται στην έβδομη θέση των ομάδων με τις περισσότερες κατακτήσεις του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ή μετέπειτα Champions League. Έξι φορές, μαζί με τον φετινό, σε τελικό οι «νερατζούρι», όσους και ο Άγιαξ και είναι στην όγδοη θέση της σχετικής λίστας, της οποίας ηγούνται η Ρεάλ με 17 και η Μίλαν με την Μπάγερν (από 11). 

Πέραν των Κυπέλλων Πρωταθλητριών ξεχωρίζουν οι δύο κατακτήσεις Διηπειρωτικών Κυπέλλων για τους «νερατζούρι» καθώς και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και παράλληλα τρεις κατακτήσεις Κυπέλλων ΟΥΕΦΑ. Σίγουρα η Ίντερ είναι πιο... έμπειρη στην Ευρώπη και με πιο πλούσιο βιογραφικό σε σύγκριση με την Μάντσεστερ Σίτι, η οποία έχει μόλις μια συμμετοχή σε τελικό Champions League και έχει κατακτήσει ένα Κύπελλο Κυπελλούχων. 

Οι προηγούμενοι 5 τελικοί της Ίντερ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και το Champions League

27-5-1964 Βιέννη Ίντερ-Ρεάλ Μαδρίτης 3-1 

27-5-1965 Μιλάνο Ίντερ-Μπενφίκα 1-0 

25-5-1967 Λισαβόνα Σέλτικ-Ίντερ 2-1 

31-5-1972 Ρότερνταμ Άγιαξ-Ίντερ 2-0 

22-5-2010 Μαδρίτη Ίντερ- Μπάγερν 2-0 

Ο δρόμος για την Κωνσταντινούπολη

Η Ίντερ έμεινε πίσω από την Μπάγερν Μονάχου στον όμιλο, χάνοντας μόνο από τους Γερμανούς (δις) και αφήνοντας πίσω της Μπαρτσελόνα και Βικτόρια Πλζεν. Στα νοκ άουτ η ομάδα του Ιντζάγκι απέκλεισε διαδοχικά τις πορτογαλικές Πόρτο και Μπενφίκα και στα ημιτελικά με δύο νίκες τη συντοπίτισσα Μίλαν. Στο 7-3-2 η φετινή της πορεία. 

Η «μάχη» για το τρεμπλ

Όποια ομάδα από τις δύο κατακτήσει το Champions League τη φετινή σεζόν θα κάνει παράλληλα και τρεμπλ. Θυμίζουμε η Μάντσεστερ Σίτι πανηγύρισε τον τίτλο της Premier League και πριν λίγες μέρες κράτησε στα χέρια της και το Κύπελλο Αγγλίας. Η μόνη αγγλική ομάδα που το έχει καταφέρει είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη σεζόν 1998-99. Από την άλλη η Ίντερ τη φετινή σεζόν κατέκτησε το Κύπελλο Ιταλίας και το Σούπερ Καπ Ιταλίας. Οι «νερατζούρι» το έχουν πετύχει ήδη μία φορά στην ιστορία τους τη σεζόν (2009-10).  

Οι καλύτερες χρονιές

Καλύτερη σεζόν για την Ίντερ ως τώρα είναι αυτή του 2009 - 2010, καθώς τότε η ομάδα του Μιλάνου πήρε το νταμπλ στην Ιταλία και παράλληλα κατέκτησε το Champions League, αλλά και του Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων εμπλουτίζοντας την τροπαιοθήκη του συλλόγου. 

Η πρώτη τους…επίσημη φορά!

Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ δεν έχουν συναντηθεί ποτέ ξανά σε επίσημο παιχνίδι. Το καλοκαίρι του 2010 αναμετρήθηκαν δύο φορές σε φιλικά προετοιμασίας και η Ίντερ νίκησε ισάριθμες φορές με σκορ 3-0. Ακολούθησε ένα ακόμα φιλικό το καλοκαίρι του 2011, όπου αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Σίτι να επικρατήσει με το ίδιο σκορ. 

Ο Λαουτάρο θέλει να γίνει ο δωδέκατος

Δέκα ποδοσφαιριστές στην ιστορία έχουν κατακτήσει Κύπελλο Πρωταθλητριών/ Champions League και Παγκόσμιο Κύπελλο την ίδια σεζόν. Ζεπ Μάιερ, Πολ Μπράιτνερ, Χανς-Γκέοργκ Σβάρτσενμπεκ, Φραντς Μπεκενμπάουερ, Γκερντ Μίλερ, Ούλι Χένες, Γιούπ Κάπελμαν το έκαναν το 1974 με Μπάγερν Μονάχου και Γερμανία, το 1998 ο Κριστιάν Καρεμπέ με Γαλλία και Ρεάλ Μαδρίτης, το 2002 ο Ρομπέρτο Κάρλος και αυτός με τη «Βασίλισσα» και τη Βραζιλία και το 2014 και πάλι το έκανε ποδοσφαιριστής της Ρεάλ, ο Σάμι Κεντίρα, με τους «μερέγχες» και την Γερμανία. Το 2018 το πέτυχε ο Ραφαέλ Βαράν με τους Μαδριλένους και τη Γαλλία. Ο Λαουτάρο Μαρτίνες, ο αρχηγός της Ίντερ και το «10» της ομάδας του Μιλάνου θέλει να προσθέσει το όνομα του σε αυτή τη λίστα. Θυμίζουμε ότι η Αργεντινή αναδείχθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια τον περασμένο Δεκέμβρη στο Μουντιάλ του Κατάρ. Από την άλλη το ίδιο επιθυμεί να κάνει από την μεριά του κι ο νεαρός επιθετικός της Σίτι, Χουλιάν Άλβαρες

Η Ίντερ και η Αγγλία

17 νίκες, 6 ισοπαλίες και 17 ήττες αριθμεί η Ίντερ κόντρα σε αγγλικές ομάδες, μάλιστα δεν έχει φέρει ισοπαλία από το 0-0 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2009 (και έκτοτε 7-0-6). Πρώτη φορά αντιμετωπίζει Άγγλους σε μονό αγώνα, τελευταία νοκ άουτ ήταν πέρυσι όταν και αποκλείστηκε από τη Λίβερπουλ (0-2, 1-0).

Οι… οιωνοί για την κούπα

Η Ίντερ έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της ότι την προηγούμενη φορά που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο η Γουέστ Χαμ (το Κυπελλούχων της σεζόν 1964-65), εκείνη είχε κατακτήσει το δεύτερο Κύπελλο Πρωταθλητριών της ιστορίας της. Από την άλλη η Σίτι «σκέφτεται» δύο πράγματα. Πρώτον ότι στον προηγούμενο τελικό στην Κωνσταντινούπολη είχαν βρεθεί ξανά αντιμέτωπες δύο ομάδες από Αγγλία και Ιταλία (Λίβερπουλ – Μίλαν το 2005), με τους Άγγλους να επιστρέφουν με το τρόπαιο στην πατρίδα τους (3-3, 3-2 πεν.). Δεύτερον ότι την τελευταία φορά που η Αργεντινή κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο (1986), το Κύπελλο Πρωταθλητριών το πανηγύρισε ομάδα για πρώτη φορά (Στεάουα Βουκουρεστίου). 

Ο Τζέκο και το ρεκόρ 

37 ετών, 2 μηνών και 25 ημερών θα είναι το βράδυ του τελικού ο Έντιν Τζέκο που αν σκοράρει για την Ίντερ θα… σπάσει το ρεκόρ του γηραιότερου σκόρερ (36 ετών και 33 ετών ο Πάολο Μαλντίνι της Μίλαν το 2005), όχι όμως και του γηραιότερου που έχει αγωνιστεί ποτέ σε τελικό (41 ετών και 86 ημερών ο Ντίνο Τζοφ της Γιουβέντους το 1983), ούτε και του γηραιότερου νικητή (38 ετών, 10 μηνών και 28 ημερών ο Μαλντίνι το 2007).   

Το «απωθημένο» του Ιντζάγκι 

Ο Σιμόνε Ιντζάγκι, έζησε μία ολόκληρη ποδοσφαιρική καριέρα στη «σκιά» του μεγαλύτερου κατά δύο χρόνια αδερφού του, Φιλίπο. Παρά τις 196 συμμετοχές, τα 55 γκολ και την παρουσία του σχεδόν σε όλα τα τρόπαια της Λάτσιο στον 21ο αιώνα, αλλά και τις τρεις συμμετοχές με την εθνική ομάδα της Ιταλίας, ήταν πάντα ο... μέτριος Ιντζάγκι. 

Ο Σιμόνε Ιντζάνγκι ήταν «παρών» στο τελευταίο της πρωτάθλημα (2000), σε τρία Κύπελλα Ιταλίας (2000, 2004, 2009) και στο Σούπερ Καπ Ευρώπης (2000). Ακόμα και οι τρεις πιο πρόσφατες επιτυχίες των «λατσιάλι» (Coppa Italia 2019 και Σούπερ Καπ Ιταλίας 2018, 2020) είχαν αυτόν ως «αρχιτέκτονα» στον πάγκο.

Φορώντας το κοστούμι του προπονητή ο 47χρονος Ιταλός έχει την ευκαιρία να ζήσει ό,τι δεν έζησε εντός των τεσσάρων γραμμών. Να πάρει στα χέρια του ένα από τα μεγάλα απωθημένα του: το πιο βαρύτιμο τρόπαιο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Κάτι που έχουν καταφέρει μόλις δύο άνθρωποι ως προπονητές έως τώρα στην ιστορία των «νερατζούρι»: ο Ελένιο Ερέρα (1964, 1965) και ο Ζοσέ Μουρίνιο (2010). 

«Ήταν ένα μεγάλο ταξίδι, το οποίο ξεκίνησε με την κλήρωσή μας σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο. Έχουμε δουλέψει πολύ για τον τελικό με τη Μάντσεστερ Σίτι. Θα αντιμετωπίσουμε την πιο δυνατή ομάδα του κόσμου, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να παίξουμε σαν ομάδα. Είναι πολύ λίγα τα αδύναμα σημεία τους. Το κίνητρο είναι πολύ σημαντικό στο ποδόσφαιρο και ευτυχώς οι ποδοσφαιριστές μου το έχουν πάντα. Η Σίτι διαθέτει ένα φανταστικό σύνολο και έναν προπονητή που έχει σημαδεύσει μια ολόκληρη εποχή. 

Τους σεβόμαστε πολύ, αλλά δεν τους φοβόμαστε. Πρόκειται για έναν αγώνα ποδοσφαίρου, δεν φοβάμαι τίποτα. Είναι το σημαντικότερο παιχνίδι της καριέρας μου και των παικτών μου επίσης. Πρόκειται για μία ανταμοιβή για την πολύ καλή φετινή μας πορεία. Πρέπει να είμαστε τέλειοι στο να ανακτάμε την κατοχή και να την αξιοποιούμε, κόντρα στην έντονη πίεση της Σίτι», δήλωσε ο Σιμόνε Ιντζάγκι ενόψει του μεγάλου τελικού.