Οταν ο Καντονά έδωσε κλωτσιά στον ρατσισμό (vids)
i

Έρικ Καντονά/©Photo by Steve Morton/EMPICS via Getty Images/Ideal Images

Οταν ο Καντονά έδωσε κλωτσιά στον ρατσισμό (vids)

Κώστας Τόπας 11:43 - 25.01.2023 / Ανανεώθηκε: 12:17 - 25.01.2023

Πέρασαν 28 χρόνια από τη μέρα που ο Ερίκ Καντονά χτύπησε με κλωτσιά Kung Fu οπαδό της Κρίσταλ Πάλας στην εξέδρα, μια ενέργεια που ο Γάλλος ποδοσφαιριστής χαρακτήρισε ως την κορυφαία στιγμή της καριέρας του

Ο Γάλλος θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πραγματοποίησε ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα που έχουμε δει από ποδοσφαιριστές, στον αγώνα με την Κρίσταλ Πάλας στις 25 Ιανουαρίου του 1995.

Στο 56ο λεπτό του αγώνα στο «Selhurst Park» αντίκρισε την κόκκινη κάρτα του ρέφερι, για χτύπημα στον τότε αμυντικό των «αετών», Ρίτσαρντ Σο. Ο εκνευρισμός του ήταν τόσος που δεν άντεξε άλλο και προσπάθησε πάνω σε σπριντ για μια μακρινή μπαλιά του Πέτερ Σμάιχελ, να... πάρει την εκδίκησή του.

Αποχωρώντας και περνώντας μπροστά από εξέδρα με φίλους της Πάλας, άκουσε πολλά από τις κερκίδες. Γιουχαΐσματα, ύβρεις, ειρωνείες. Εκείνη τη στιγμή ένας 20χρονος – τότε – φίλος της ομάδας του Λονδίνου, Μάθιου Σίμονς, του είπε: «Ώρα να κάνεις... νωρίς μπάνιο. Γαμ@@@@ και γύρνα πίσω στη Γαλλία, παλιογ@@@@@».. Ο «βασιλιάς» Ερίκ δεν κρατήθηκε άλλο και αφού σηκώθηκε στον αέρα κλώτσησε έναν οπαδό που ήταν στην πρώτη σειρά της εξέδρας.

Αμέσως τον κράτησαν όσο μπορούσαν και δεν έδωσαν συνέχεια στο περιστατικό οι άνδρες ασφαλείας, με τον Καντονά να μοιάζει αφηνιασμένος και να προσπαθεί να χτυπήσει τον οπαδό με κάθε τρόπο.

Οι εφημερίδες στο Νησί ανέφεραν το χτύπημα του Καντονά ως κλωτσιά Kung Fu. Ο Τύπος, οι οπαδοί και γενικά οι Άγγλοι θα τα βάλουν με τον Καντονά. Ο τύπος που δέχτηκε την κλωτσιά αλλά και κάποιες γροθιές εν συνεχεία θα αποκαλυφθεί ότι είχε συμμετάσχει σε εκδηλώσεις του ακροδεξιού εθνικού μετώπου και του φασιστικού κόμματος BNP (British National Party).

Ο παλαίμαχος Γάλλος άσος, μέσω του ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε πριν από μερικά, μίλησε για το περιστατικό λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν μετανιώνει για την επιλογή του. Μάλιστα, όπως τόνισε για το μόνο που μετανιώνει είναι που δεν τον κλώτσησε πιο δυνατά.

«Για το μόνο που μετανιώνω είναι που δεν τον χτύπησα πιο δυνατά. Με τιμώρησαν για εννιά μήνες καθώς ήθελαν να με κάνουν παράδειγμα προς αποφυγή. Η κορυφαία στιγμή της καριέρας μου; Όταν έκανα κλωτσιά Kung Fu στον χούλιγκαν, επειδή αυτού του είδους οι άνθρωποι δεν πρέπει να είναι στο παιχνίδι. Νομίζω ότι ίσως είναι σαν ένα όνειρο για κάποιους, να κλωτσήσεις αυτούς του είδους ανθρώπους. Το έκανα λοιπόν για αυτούς, για να είναι ευχαριστημένοι. Είναι ένα είδος λύτρωσης και ελευθερίας για αυτούς», σχολίασε ο 56χρονος πλέον Καντονά που είναι αφηγητής αλλά και εκ των σεναριογράφων του ντοκιμαντέρ «Τhe United way».

Μετά από την κλωτσιά στον Σίμον στον αγώνα της Κρίσταλ Πάλας με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Καντονά συνελήφθη και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δυο εβδομάδων η οποία μετατράπηκε σε 120 ώρες κοινωνικής εργασίας. Η ομάδα του τον τιμώρησε με αποκλεισμό τεσσάρων μηνών και η FA του «σταμάτησε» το ποδόσφαιρο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 1995. Από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 1995.