«Κατέστη σαφές ότι ο ποδοσφαιριστής υπέστη σωματική βλάβη»: Το σκεπτικό της Επιτροπής για την απόρριψη της έφεσης του Ολυμπιακού

Ο Χουάνκαρ στο Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός

i

© Intime

«Κατέστη σαφές ότι ο ποδοσφαιριστής υπέστη σωματική βλάβη»: Το σκεπτικό της Επιτροπής για την απόρριψη της έφεσης του Ολυμπιακού

Τζιοβάνι Ζάκαρη 17:48 - 10.11.2023 / Ανανεώθηκε: 18:06 - 10.11.2023

Το σκεπτικό της γνωστοποίησε η Επιτροπή Εφέσεων, για την απόρριψη της έφεσης που κατέθεσε ο Ολυμπιακός σε σχέση με την πρωτόδικη τιμωρία μετά το ματς με τον Παναθηναϊκό.

Την απόφαση να απορρίψει την έφεση που κατέθεσε ο Ολυμπιακός πήρε η αρμόδια Επιτροπή της ΕΠΟ, σε σχέση με την πρωτόδικη τιμωρία των Πειραιωτών, για τα όσα συνέβησαν στο ματς με τον Παναθηναϊκό. Η Ε.Ε. δεν μείωσε την ποινή που είχαν λάβει οι «ερυθρόλευκοι» από το Πειθαρχικό Όργανο της Super League, με αποτέλεσμα ο μηδενισμός, το -1, το χρηματικό πρόστιμο και τα δύο ματς κεκλεισμένων να παραμείνουν.

window.setTimeout(function () { let scriptCss = document.createElement('link'); scriptCss.href = 'https://www.sportal.gr/css/sport-widgets.css?v=1699615566'; scriptCss.rel = 'stylesheet'; scriptCss.type = 'text/css'; document.body.appendChild(scriptCss); let scriptTag = document.createElement('script'); scriptTag.src = 'https://widgets.sportal365.com/loader.bundle.min.js'; scriptTag.defer = true; scriptTag.onload = function () { let widgetLoaderConfig = { CDN_URL: 'https://widgets.sportal365.com', ODD_CLIENT: 'default', APP_LINK: 'desktop', API_URL: 'https://football.cache.proxy.sportal365.com/', API_KEY: '2f852b4de2f3a5cf3188e74b33087bb4:2c18422f8e826a7d11aeed52edb2449e', LANG: 'el', REQUEST_INTERVAL: 30, ENABLE_BET_SLIP: false, AUTHOR: false, THEME: "light", TOURNAMENT_ORDER: "sportal_gr", LINK_OPTIONS_V2: { 'player': {'url': '/player/{playerId}'}, 'team': {'url': '/team/{teamId}'}, 'tournament': {'url': '/tournament/{tournamentId}'}, 'match': { 'url': '/match/{matchId}', 'sort': {'criteria': 'alphabetically', 'direction': 'asc'} }, 'configuration': { 'newWindow': false }, 'standings_tournament': {'url': '/rezultati/takmicenje/{standingsId}/tabela'} } }; window.setTimeout(function () { new SMPWidgetsLoader(widgetLoaderConfig); }, 200); }; document.head.appendChild(scriptTag); }, 0);

Η Επιτροπή της ΕΠΟ, λοιπόν, γνωστοποίησε το σκεπτικό της για αυτή την απόφαση και σε εκείνη ανέφερε πως κατέστη σαφές ότι ο Χουάνκαρ υπέστη σωματική βλάβη. Η ίδια υποστήριξε πως αυτό αποδεικνύεται από τα έγγραφα του Υγεία, τη γνωμάτευση του γιατρού Γώγου, τα πρακτικά της πρώτης δίκης και αυτά της δεύτερης. 

Αναλυτικά τι αναφέρει το σκεπτικό της Επιτροπής Εφέσεων μεταξύ άλλων: 

«13.    Εν προκειμένω, από όλο το συλλεγέν νομοτύπως αποδεικτικό υλικό και κυρίως, από το με ημερομηνία 22/10/2023 Φύλλο Αγώνος, την με ημερομηνία 22/10/2023 Έκθεση του Παρατηρητή του αγώνα, την υπ’ αριθμόν πρωτ. 1003/2/114/1/6-ξδ, από 22/10/2023, ιατρική βεβαίωση, έκθεση που συνέταξε ο ιατρός του αγώνος, τα πρακτικά της 26 -10- 2023 που τηρήθηκαν ενώπιον του Πρωτοβαθμίου Μονομελούς Πειθαρχικού οργάνου, τα ιατρικά έγγραφα που αφορούν τον φερόμενο ως υποστάντα τη σωματική βλάβη ποδοσφαιριστή της  Π.Α.Ε.  ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ  (Ακοογράμματα  από  τα Νοσοκομεία Υγεία, εξιτήριο από το Νοσοκομείο Υγεία) και από τα με ημερομηνία 3/11/23 Πρακτικά που τηρήθηκαν κατά την εκδίκαση της υποθέσεως ενώπιον της Επιτροπής Εφέσεων, καθώς και από όλη την επ’ ακροατηρίω, πειθαρχική διαδικασία, αποδεικνύονται τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά: Στις 22/10/2023 και ώρα 19:30, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής ημέρας του πρωταθλήματος SUPER LEAGUE 1 ΕΛΛΑΔΟΣ 2023-2024 διεξηγέτο στο Στάδιο «Γ. ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ (ΠΕΙΡΑΙΑΣ)» ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των ομάδων ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ, όπως προαναφέρθηκε ανωτέρω, με γηπεδούχο την πρώτη Π.Α.Ε..

Στο 49’ λεπτό της αναμετρήσεως μεταξύ των ανωτέρω Π.Α.Ε., όταν ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ πέτυχε γκολ, ισοφαρίζοντας το σκορ, ερρίφθησαν κροτίδες από τους φιλάθλους της γηπεδούχου ομάδος Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και στο σημείο έμπροσθεν της θύρας 28 όπου πραγματοποιούσε προθέρμανση ο παίκτης της Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ, Πέρεθ Λόπες Χουάν Κάρλος – Χουάνκαρ. Μία από τις κροτίδες έσκασε κοντά του προκαλώντας του προσωρινή απώλεια ακοής στο (αρ) αυτί του και δεν μπορούσε να σταθεί ή να σηκωθεί και μέσα στο γήπεδο είχε οριζόντιο νυσταγμό λόγω του θορύβου από την κροτίδα (όπως επί λέξει αναφέρει ο γιατρός του αγώνα Χρ. Γώγος στην από 22/10/2023 ιατρική του γνωμάτευση που συνετάγη πριν την οριστική διακοπή του αγώνα). Μαζί με τον γιατρό του αγώνα, προσέτρεξαν στο σημείο που βρισκόταν πεσμένος ο ως άνω ποδοσφαιριστής, και οι δύο γιατροί των αγωνιζομένων ομάδων, Χ. Θεός της Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και Π. Αλεξανδρόπουλος, της Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ. Μετά από περίπου 5’ λεπτά εξέτασης του ως άνω ποδοσφαιριστή από την οποία προέκυψε η προαναφερόμενη διάγνωση του ιατρού του αγώνα, ο τελευταίος ζήτησε να μεταφερθεί ο παθών στο ιατρείο, ο δε διαιτητής σφύριξε δύο (2) φορές διακόπτοντας προσωρινά τον αγώνα. Ο γιατρός του αγώνα, επιβεβαίωσε εκ νέου ότι και στο ιατρείο ο ασθενής ποδοσφαιριστής είχε ακόμα αστάθεια καθώς και έκπτωση ακοής (βλ. την από 22/10/23 ιατρική του γνωμάτευσή του). Στη συνέχεια και μετά από 60’ λεπτά, ο γιατρός του αγώνα, επανεξέτασε τον εν λόγω ποδοσφαιριστή, παρουσία και των άλλων δύο γιατρών των διαγωνιζομένων ομάδων και διαπίστωσε πως ο ποδοσφαιριστής βελτιώθηκε μεν ως προς την ακοή του, αλλά δεν μπορούσε να σηκωθεί (βλ. την ως άνω από 22/10/23 ιατρική του γνωμάτευση).

Κατέστη λοιπόν, σαφές από την κλινική εξέταση του εν λόγω ποδοσφαιριστή από τον γιατρό του αγώνα, παρουσία και των άλλων δύο γιατρών των διαγωνιζόμενων ομάδων, σε τρεις τουλάχιστον διαφορετικές στιγμές και που απείχαν η πρώτη (εξέταση) από την τελευταία (εξέταση), πάνω από μία (1) ώρα, ότι ο ποδοσφαιριστής υπέστη σωματική βλάβη της υγείας του και συγκεκριμένα υπέστη απώλεια της ακοής του από το (αρ.) αυτί και ότι δεν μπορούσε να σταθεί ή να σηκωθεί εμφανίζοντας και αστάθεια. Προς τούτο και ο διαιτητής έχοντας την αρχική γνωμάτευση του ιατρού του αγώνα περί της ως άνω σωματικής βλάβης διέκοψε προσωρινά των αγώνα. Η σοβαρότητα της εν λόγω σωματικής βλάβης προέκυψε και κατά την τελευταία εξέταση του παίκτη από τον γιατρό του αγώνα. Συγκεκριμένα, ο γιατρός του αγώνα διέγνωσε μόνον βελτίωση της απώλειας ακοής, επαναλαμβάνοντας τη διάγνωσή του ότι ο τραυματισθείς ποδοσφαιριστής δεν μπορούσε να σηκωθεί, τελική γνωμάτευση, κατά την οποία είναι προφανές και βέβαιο, με βάση τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης σε συνδυασμό και με τους κανόνες της κοινής λογικής και τα διδάγματα της κοινής πείρας, ότι ο ποδοσφαιριστής αυτός είχε υποστεί από την έκρηξη της ριφθείσας πλησίον του κροτίδας, τέτοια σωματική βλάβη, η οποία τον καθιστούσε ανίκανο να συνεχίσει τα καθήκοντά του και δη να συμμετάσχει αγωνιζόμενος στον εν λόγω αγώνα, καθώς δεν είναι δυνατόν για ένα ποδοσφαιριστή ευρισκόμενο στην κατάσταση αυτή (μερική απώλεια ακοής και αδυναμία έγερσης) να μπορεί να διατυπωθεί η άποψη ότι μπορεί να μπει στο γήπεδο, να τρέξει και να αγωνισθεί.

Ο γιατρός δε του αγώνα συντάσσοντας την εν λόγω επίσημη ιατρική του βεβαίωση, αφενός μεν βεβαίωσε την αρχική σωματική βλάβη συνεπεία της ρίψης κροτίδος που οδήγησε στην προσωρινή διακοπή, αφετέρου δε, δεν γνωμάτευσε σχετικά με την ικανότητα αυτού ενόψει της προπεριγραφόμενης κλινικής του εικόνας (μερική απώλεια ακοής, αδυναμία έγερσης, αστάθεια), να συνεχίσει ή όχι τα καθήκοντά του.

Ωστόσο η τοποθέτηση αυτή του γιατρού, κατά τα ανωτέρω, ουδόλως εμποδίζει τον διαιτητή και ορθώς, σύμφωνα με την μείζονα σκέψη που προηγήθηκε να κάνει χρήση του αποκλειστικού δικαιώματος και ταυτόχρονα υποχρεώσεώς του που του δίνει η διάταξη του άρθρου 15§6 περ. δ΄ Π.Κ. Ε.Π.Ο. και να αποφανθεί υπέρ της οριστικής διακοπής της επίμαχης ποδοσφαιρικής αναμετρήσεως, αφού επληρούντο όλες οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις αυτής (οριστικής διακοπής), προφανώς εκτιμώντας κυρίως τα ιατρικά δεδομένα που είχαν καταγραφεί από τον γιατρό του αγώνος, στην έγγραφη γνωμάτευσή του και που αφορούσαν τη σωματική βλάβη που είχε υποστεί ο ποδοσφαιριστής και τη σοβαρότητά της, όπως σαφώς προέκυπτε κατά το σκέλος τούτο από το εν λόγω έγγραφο και μάλιστα σε τρεις τουλάχιστον χρονικές στιγμές.

Τα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά σχετικά  με  την  κατάσταση  της  υγείας  του  εν  λόγω ποδοσφαιριστή ορθώς αξιολογήθηκαν από το διαιτητή, κρίση η οποία αποτυπώθηκε με την απόφαση του για οριστική διακοπή του αγώνα με την αιτιολογία, η οποία καταγράφηκε στο φύλλο αγώνα ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση του.

Χωρίς κόσμο το «Γ. Καραϊσκάκης» για το υπόλοιπο του 2023 στις ελληνικές διοργανώσεις – Πότε θα έχει πάλι κόσμο ο Ολυμπιακός
SUPER LEAGUE

16:00 - 10.11.2023

Χωρίς κόσμο το «Γ. Καραϊσκάκης» για το υπόλοιπο του 2023 στις ελληνικές διοργανώσεις – Πότε θα έχει πάλι κόσμο ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός θα έχει ξανά τον κόσμο στο πλευρό του στις ελληνικές διοργανώσεις από το νέο έτος και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας.

Σημειώνεται δε, ότι η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, απώλεσε το δικαίωμα να προσβάλλει με ένσταση κατ’ άρθρον 23§§1γ και 4α του Κ.Α.Π. της Ε.Π.Ο. την απόφαση του διαιτητή για οριστική διακοπή του αγώνα, η οποία έπρεπε να υποβληθεί εντός δυο (2) εργασίμων ημερών μετά την τέλεση του αγώνα. Το ίδιο βράδυ, ο υποστείς σωματική βλάβη ποδοσφαιριστής, διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Υγεία, όπου διαγνώσθηκε με Υπολειμματική ακοή αριστερά σε όλες τις συχνότητες (βλ. το από 22/10/23 και ώρα 23:00 Ακοόγραμμα). Την δε επομένη από τα με ημεροχρονολογία 23/10/23 ακοογράμματα του Νοσοκομείου Μητέρα και Υγείας, αντίστοιχα, προκύπτει έκπτωση της ακοής αριστερά 20 με 30. Από δε το με ημεροχρονολογία 23/10/23 ηλεκτρονυσταγμο- γράφημα, προέκυψε, από υδροδιακλυσμούς θερμού – ψυχρού που έγιναν εναλλάξ, υπαισθησία του αριστερού λαβυρίνθου (στους θερμούς διακλυσμούς), ευρήματα συμβατά με υπαισθησία του αριστερού λαβυρίνθου. Το δε ενημερωτικό σημείωμα – εξιτήριο (23-10-23) του Νοσοκομείου Υγεία, εκτός των άλλων, διαγιγνώσκει οξύ ακουστικό τραύμα (ΑΡ) ωτός, με συνοδή λαβυρινθική συνδρομή.

14. Από τα ανωτέρω αποδείχθηκε ότι ο ως άνω ποδοσφαιριστής της φιλοξενούμενης ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, με αριθμό φανέλας (3), υπέστη την ανωτέρω σωματική βλάβη από τη ριφθείσα πλησίον του κροτίδα, από τους φιλάθλους της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ως μόνη ενεργό αιτία. Η σωματική αυτή βλάβη,  μετά  την  διάγνωσή  της  από  τον  γιατρό  του  αγώνα, οδήγησε τον διαιτητή στην προσωρινή διακοπή του αγώνα και ύστερα από επανειλημμένες διαγνώσεις του ως άνω γιατρού σε μεταγενέστερους χρόνους που επιβεβαίωναν την σωματική βλάβη, ο διαιτητής άχθηκε ορθώς στην οριστική διακοπή του αγώνα, τηρώντας τις διατάξεις του Κ.Α.Π. και τις σχετικές διατάξεις του Π.Κ. Ε.Π.Ο., όπως αναλύθηκε τόσο στην μείζονα σκέψη που προηγήθηκε, όσο και στην ανάλυση (αιτιολογία) και αναγωγή των ουσιαστικών περιστατικών στις αντίστοιχες διατάξεις του Π.Κ. Ε.Π.Ο. και τον Κ.Α.Π».