Πειραματική ενδεκάδα, άνετη νίκη με... σεφτέ Φαν Βέερτ (0-2)
i

ΑΕΚ/intime

Πειραματική ενδεκάδα, άνετη νίκη με... σεφτέ Φαν Βέερτ (0-2)

Κώστας Τσίλης 23:42 - 15.12.2022 / Ανανεώθηκε: 01:21 - 16.12.2022

Με πολλές απουσίες και ενδεκάδα πειραματική, η ΑΕΚ κέρδισε με 2-0 την Κηφισιά στην Ριζούπολη και έκανε πολύ πιο εύκολη την ρεβάνς στην Νέα Φιλαδέλφεια

Μετά από σχεδόν 35 μέρες αγωνιστικής απραξίας, ασυνήθιστής για όλους αυτήν την εποχή αλλά και με δέκα ονόματα σ’ ένα μακρύ απουσιολόγιο, για την ΑΕΚ η πρώτη δοκιμασία απέναντι στην Κηφισιά για το κύπελλο, δεν ήταν εξ ορισμού μια εύκολη υπόθεση. Και ας χώριζε τις δυο ομάδες, μια κατηγορία. Παρόλα αυτά η ΑΕΚ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και κέρδισε μάλλον εύκολα με 2-0. Έστω και αν λόγω των απουσιών, η ενδεκάδα που επέλεξε ο Ματίας Αλμέιδα ήταν πειραματική και ενδεχομένως να μην είχε ξαναπαίξει μαζί ούτε σε οικογενειακό διπλό.

Βεβαίως η αλήθεια είναι πως κανείς δεν ξέρει πως θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί, αν η πρώτη μεγάλη φάση του ματς, που έγινε στο 19ο λεπτό κατέληγε γκολ. Διότι ήταν φάση που έκανε η Κηφισιά. Ο Κουιρουκίδης εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Μουκουντί, μπήκε στην περιοχή, πλάσατε, αλλά ο Στάνκοβιτς απέκρουσε. Το «ριμπάουντ» πήγε στον Ταλάλ, αλλά το δικό του σουτ κόντραρε πάνω στον Χατζισαφί που έβαλε εξαιρετικά το κορμί του.

Από εκείνο το σημείο και μετά, όλο το ματς ήταν για την ΑΕΚ. Με απόλυτο έλεγχο της κυκλοφορίας της μπάλας και του ρυθμού και με τον Γκαρσία να βρίσκει τρόπο να ξεκλειδώσει την άμυνα των γηπεδούχων μ’ ένα εντυπωσιακό γκολ. Στο 34’ ο Σιντιμπέ πέρασε την μπάλα στο πλάι στον Λιβάι, εκείνος την έφερε μπροστά του και με δυνατό σουτ από τα όρια της περιοχής, την έστειλε στα δίχτυα.

Η ΑΕΚ συνέχιζε να πιέζει, να κλέβει μπάλες και να προσπαθεί να περάσει την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή. Και στο φινάλε του ημιχρόνου, σ’ ένα απ’ αυτά τα περάσματα, ο Μαζουλουξής πήγε πολύ άτσαλα και επικίνδυνα και μαζί με την μπάλα, κτύπησε και το πόδι του Αραούχο. Ο διαιτητής υπέδειξε αμέσως το πέναλτι και ο Φαν Βέερτ ευστόχησε για να στείλει την ΑΕΚ με προβάδισμα δυο γκολ στα αποδυτήρια.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι ρυθμοί του ματς ήταν λογικό να πέσουν. Με την ΑΕΚ να είναι και πάλι η ομάδα που έψαχνε τρόπους να απειλήσει. Και το έκανε κυρίως από την δεξιά πλευρά και με τον Γκαρσία. Από τον Λιβάι άλλωστε, ξεκίνησαν και οι δυο μεγάλες χαμένες ευκαιρίες της ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο. Πρώτα όταν πέρασε την μπάλα στον Αραούχο στο ύψος του πέναλτι και εκείνος σούταρε ψηλά άουτ. Και στην συνέχεια, όταν με διαγώνια σέντρα βρήκε τον Μάνταλο, εκείνος συνδυάστηκε εξαιρετικά με τον Φαν Βέερτ αλλά η τελική του προσπάθεια ήταν άστοχη. Έτσι το σκορ δεν άλλαξε μέχρι τέλους. Αλλά η Κηφισιά τελείωσε το ματς με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Μπαρμπόσα στο 79’.

Οι ενδεκάδες:

ΚΗΦΙΣΙΑ (Γιώργος Πετράκης): Αναγνωστόπουλος, Μαζουλουξής, Βαφέας, Μπαρμπόσα, Ποζατζίδης (58’ Να), Πέϊος (81’ Ιατρούδης), Παπασάββας, Ταλάλ (81’ Γκίνη), Κουιρουκίδης (58’ Καλλέργης), Τετέι, Παναγιώτου (92’ Σμπώκος).

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Χατζισαφί, Μήτογλου, Μουκουντί, Σιντιμπέ (66’ Ρότα), Γιόνσον, Φράνσον (66’ Φράνσον), Μάνταλος (81’ Πινέδα), Γκαρσία (87’ Σκόνδρας), Φαν Βέερτ, Αραούχο.(87’ Χριστόπουλος)

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ

Η συνολική αλλά και η ατομική διαφορά ποιότητας, είναι αυτή που επί της ουσίας έκρινε το ματς. Το γκολ που βρήκε η ΑΕΚ με την προσωπική ενέργεια του Γκαρσία, είναι αυτό που ξεκλείδωσε την μέχρι εκείνη την στιγμή πολύ συνεπή ανασταλτική λειτουργία της Κηφισιάς

MVP

Μπορεί υποχρεωτικά λόγω των απουσιών, να χρειάστηκε ο Λιβάι Γκαρσία να αλλάξει θέση στο γήπεδο. Έφυγε από την κορυφή της επίθεσης για να παίξει ως δεξί εξτρέμ. Παρόλα αυτά πέτυχε ένα πολύ θεαματικό γκολ και γενικώς ήταν ο πιο επικίνδυνος παίκτης της ΑΕΚ και αυτός που ταλαιπώρησε περισσότερο την άμυνα της Κηφισιάς.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΚΩΝ

Ο Ματίας Αλμέιδα συνέχισε με την καθιερωμένη και πετυχημένη συνταγή αυτού του ιδιότυπου 4-4-2. Με τον Αραούχο να έχει ρόλο ελεύθερο πίσω από τον φορ και με δυο χαφ στην μεσαία γραμμή. Μόνο που άλλαξε τους ρόλους σε σχέση με προηγούμενα ματς, λόγω των πολλών απουσιών. Με τον Γκαρσία να μετατίθεται στο δεξί άκρο της επίθεσης, τον Μάνταλο στο αριστερό και τον Φαν Βέερτ στην κορυφή. Από την άλλη μεριά ο Γιώργος Πετράκης  προσπάθησε με μια συμπαγή μεσαία γραμμή και ουσιαστικά πεντάδα στην άμυνα, να κρατήσει κλειστούς τους χώρους προς την εστία του.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Ο Τομ Φαν Βέερτ πέτυχε το πρώτο του γκολ με την φανέλα της ΑΕΚ. Και το πέτυχε στο πρώτο ματς που ξεκινά βασικός με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Ο Ολλανδός φορ έχασε σχεδόν ολόκληρο τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος με τραυματισμό και είχε μπει μόνο ως αλλαγή στα δυο ντέρμπι. Με Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο και με Ολυμπιακό στο Φάληρο.

H ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙKH

Η ΑΕΚ πλέον στρέφεται στην επιστροφή της σε επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις για το πρωτάθλημα, στις 21 Δεκεμβρίου με την Λαμία στην Opap Arena. Σ’ ένα ματς που από επιστροφές από τραυματισμούς, ο Αλμέιδα μπορεί να υπολογίζει μόνο σε Γαλανόπουλο και Μαχαίρα. Όσο για την Κηφισιά, συμπτωματικά η επόμενη αγωνιστική της υποχρέωση είναι και πάλι με την ΑΕΚ, αλλά αυτή την φορά με την Β ομάδα για το πρωτάθλημα της Superleague 2.