Ο Αλέ έστειλε την Ακτή Ελεφαντοστού στον τελικό του Κόπα Άφρικα με τη Νιγηρία του Εκόνγκ

Ο Αλέ έστειλε την Ακτή Ελεφαντοστού στον τελικό του Κόπα Άφρικα με τη Νιγηρία του Εκόνγκ

Sportal newsroom 23:59 - 07.02.2024 / Ανανεώθηκε: 00:04 - 08.02.2024

Η Ακτή Ελεφαντοστού ολοκλήρωσε το θαύμα και θα παίξει στον τελικό του Κόπα Άφρικα με τη Νιγηρία, αφού στον ημιτελικό νίκησε 1-0 το Κονγκό.

Το Κύπελλο Εθνών Αφρικής θα διεκδικήσουν η Νιγηρία, στην οποία είναι βασικό στέλεχος και ηγέτης ο στόπερ του ΠΑΟΚ Γουίλιαμ Τροστ-Εκόνγκ και η διοργανώτρια Ακτή Ελεφαντοστού!

Οι δύο φιναλίστ ήταν αντίπαλοι και στη φάση των ομίλων και θα συναντηθούν ξανά στον τελικό, ο οποίος θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 11 του μήνα.

Τότε για τον πρώτο όμιλο, η Νιγηρία επικράτησε 1-0 για τη δεύτερη αγωνιστική, με πέναλτι του Εκόνγκ!

Η διοργανώτρια Ακτή Ελεφαντοστού, βρέθηκε στον τελικό από το… πουθενά. Ήταν σχεδόν αποκλεισμένη στη φάση των ομίλων και μπήκε οριακά, μόλις με τρεις βαθμούς, σαν τέταρτη καλύτερη στους έξι ομίλους!

Στους «16» απέκλεισε στα πέναλτι τη Σενεγάλη και στα προημιτελικά νίκησε 2-1 στην παράταση το Μάλι, αφού ισοφάρισε στο 90’ και πέτυχε το χρυσό γκολ στο 122’!

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στους ομίλους είχε τρεις ισοπαλίες. Στη συνέχεια απέκλεισε την Αίγυπτο στα πέναλτι και νίκησε 3-1 τη Γουινέα του Αγκιμπού Καμαρά στον προημιτελικό.

Το 1974, η χώρα ονομαζόταν ακόμα ΖαΪρ όταν έφτασε και κατέκτησε τον δεύτερό της τίτλο στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Έκτοτε, είχε το 1998 και το 2015, τη δεύτερη φορά από την Ακτή Ελεφαντοστού.

Οι γηπεδούχοι στόχευαν πριν τη σέντρα στον 4ο τελικό τους τα τελευταία 18 χρόνια. Έχασαν τα δύο πρώτα τρόπαια, το 2006 και το 2012 και κέρδισαν τελικά το 2015 το δεύτερο Κόπα Άφρικα στην ιστορία τους. Η τελευταία φορά που είχαν χάσει σε ημιτελικό ήταν το 1994.

Ο Εκόνγκ στο θρίλερ με τη Νότια Αφρική υπέγραψε την πρόκριση της Νιγηρίας στον τελικό του Κόπα Άφρικα!
REST OF THE WORLD

21:54 - 07.02.2024

Ο Εκόνγκ στο θρίλερ με τη Νότια Αφρική υπέγραψε την πρόκριση της Νιγηρίας στον τελικό του Κόπα Άφρικα!

Ο άσος του ΠΑΟΚ Τροστ-Εκόνγκ ευστόχησε σε πέναλτι για το 1-0, ήταν ψύχραιμος και στη διαδικασία των πέναλτι και η Νιγηρία με 4-2 στη ρώσικη ρουλέτα (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση).

Το γκολ του Αλέ

Το Κονγκό ξεκίνησε καλύτερα και στο 9’ ο πρώην φορ του Ολυμπιακού Σεντρίκ Μπακαμπού σκόραρε, όμως, καταλογίστηκε φάουλ στον τερματοφύλακα Φοφανά κι ακυρώθηκε το γκολ.

Μετά το ημίωρο ανέβηκαν οι γηπεδούχοι και στο 40’ ο Αλέ αστόχησε σε κεφαλιά, ενώ στο 42’ ο Κεσιέ έκανε το αριστερό σουτ και η μπάλα κατέληκε στο δοκάρι.

Το γκολ που έκρινε την πρόκριση σημειώθηκε στο 65’. Σε σέντρα του Γκαντέλ από δεξιά, ο Αλέ έκανε εντός περιοχής το δεξί σουτ, η μπάλα έσκασε στο έδαφος και «κρέμασε» τον αντίπαλο γκολκίπερ. Ο σκόρερ της Ντόρτμουντ στο 71’ αστόχησε και δεν μπόρεσε να πετύχει το 2-0.