Ο Εκόνγκ στο θρίλερ με τη Νότια Αφρική υπέγραψε την πρόκριση της Νιγηρίας στον τελικό του Κόπα Άφρικα!

Ο Εκόνγκ στο θρίλερ με τη Νότια Αφρική υπέγραψε την πρόκριση της Νιγηρίας στον τελικό του Κόπα Άφρικα!

Sportal newsroom 21:54 - 07.02.2024 / Ανανεώθηκε: 22:05 - 07.02.2024

Ο άσος του ΠΑΟΚ Τροστ-Εκόνγκ ευστόχησε σε πέναλτι για το 1-0, ήταν ψύχραιμος και στη διαδικασία των πέναλτι και η Νιγηρία με 4-2 στη ρώσικη ρουλέτα (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση).

Στο θρίλερ και στη ρώσικη ρουλέτα χαμογέλασαν τελικά οι «Σούπερ Αετοί».

Η Νιγηρία απέκλεισε στα πέναλτι με 4-2 τη Νότια Αφρική (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση) και θα διεκδικήσει το τρόπαιο, έπειτα από την τελευταία της κατάκτηση το 2013. Πρωταγωνιστής ο άσος του ΠΑΟΚ Γουίλιαμ Τροστ-Εκόνγκ, ο οποίος στο 67' άνοιξε το σκορ με πέναλτι, ενώ ήταν ψύχραιμος και στο τέταρτο χτύπημα της ομάδας του στη ρώσικη ρουλέτα. Έτσι, η Νιγηρία θα διεκδικήσει το τρόπαιο κόντρα στον νικητή που θα προκύψει αργότερα από τον δεύτερο ημιτελικό ανάμεσα στη διοργανώτρια Ακτή Ελεφαντοστού και το Κονγκό.

Οι «Σούπερ Αετοί» κουβαλούσαν μία κατάρα. Στα τέσσερα τελευταία Κόπα Άφρικα είχαν μόνο αποτυχίες σε ημιτελικούς.

Η Νιγηρία έχασε στους πέντε από τους έξι τελευταίους ημιτελικούς της στις διοργάνωση. Εξαίρεση ήταν το 2013 όταν στη συνέχεια κατέκτησαν την κούπα.

Η Νότια Αφρική, αντίθετα, δεν είχε φτάσει σε ημιτελική φάση εδώ και 24 χρόνια. Τότε η «Μπαφάνα Μπαφάνα», όπως και τώρα συνάντησε τη Νιγηρία κι αποκλείστηκε με 2-0.

Το δυνατό σημείο των δύο ομάδων ήταν η άμυνα. Η Νιγηρία με τον Εκόνγκ βασικό κι αρχηγό είχε ένα γκολ παθητικό και η Νότια Αφρική δύο γκολ παθητικό.

Η τυπικά φιλοξενούμενη Νότια Αφρική ήταν καλύτερη στο πρώτο ημίχρονο, αλλά δεν είχε πολύ μεγάλη φάση. Στο δεύτερο 45λεπτο η Νιγηρία ανέβηκε και στο 64’ ο Οσιμέν κέρδισε πέναλτι. Ο στόπερ του ΠΑΟΚ Τροστ-Εκόνγκ εκτέλεσε ψύχραιμα για το 1-0.

Άκυρο γκολ, πέναλτι και παράταση!

Το παιχνίδι απέκτησε τρελό ρυθμό, αφού η Νότια Αφρική ήθελε ν’ απαντήσει στο γκολ. Στο 75’ ο επιθετικός της Μαγκόπα σημάδεψε το αριστερό δοκάρι του Ενουαμπάλι, ενώ στο 85’ σκόραρε ο Οσιμέν για το 2-0.

Ο διαιτητής, όμως, κλήθηκε στο VAR να δει την προηγούμενη φάση στην περιοχή της Νιγηρίας. Ο Πέρσι Τάου δέχθηκε χτύπημα στην περιοχή, το γκολ του Οσιμέν ακυρώθηκε και δόθηκε πέναλτι στη Νότια Αφρική. Ο Μοκοένα ήταν ψύχραιμος και στο 89’ έκανε το 1-1!

Η ισοφάριση και ειδικά μετά το γκολ που ακυρώθηκε, σόκαρε τη Νιγηρία κι έδωσε φτερά στη Νότια Αφρική που άγγιξε το 2-1 στις καθυστερήσεις!

Στο 93’ ο Μαγκόπα σούταρε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι και στο 96’ χάθηκε τεράστια ευκαιρία. Ο Μοκοένα εκτέλεσε φάουλ, ο Ενουαμπαλί απομάκρυνε πάνω στον Μουντάου κι αυτός με πρόσωπο στην άδεια εστία αστόχησε!

Στην παράταση οι δύο ομάδες απέφυγαν τα ρίσκα, ήταν ιδιαίτερα προσεκτικές και δεν υπήρχαν φάσεις. Η Νότια Αφρική, παράλληλα, έμεινε στο 116’ με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής, μέσω ελέγχου στο VAR, του Κεκάνα.

Η διαδικασία των πέναλτι (η Νιγηρία εκτέλεσε πρώτη)

Μόφι: 1-0

Μοκοένα: απέκρουσε ο Ενουαμπάλι

Ομερούο: 2-0

Μαγιαμπέλα: 2-1

Αϊνα: άουτ

Μαγκόπα: απέκρουσε ο Ενουαμπάλι

Εκόνγκ: 3-1!

Εμβουάλα: 3-2

Ιχεανάτσο: 4-2