Κώτσιρας: Ένα πολυεργαλείο που μεταμορφώθηκε στα χέρια του Τερίμ

Γιάννης Κώτσιρας

i

© Intime

Κώτσιρας: Ένα πολυεργαλείο που μεταμορφώθηκε στα χέρια του Τερίμ

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 12:29 - 18.01.2024 / Ανανεώθηκε: 12:29 - 18.01.2024

Ο πολυθεσίτης Γιάννης Κώτσιρας και η αθόρυβη δουλειά υπό τις οδηγίες του Φατίχ Τερίμ.

Από τη μέρα της έλευσής του στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα, ο Φατίχ Τερίμ έχει καταφέρει να δώσει το δικό του στίγμα στον Παναθηναϊκό.

Ο Τούρκος τεχνικός αποτελεί μία ισχυρή προσωπικότητα στον χώρο του ποδοσφαίρου κι όπως έχει αποδειχτεί σε αυτά τα πρώτα ματς, ο ίδιος είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τις ιδέες του και να... πεθάνει για αυτές.

Μία από τις πρώτες αλλαγές του πολύπειρου κόουτς, συγκριτικά με τα όσα παρουσίαζε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ακούει στο όνομα Γιάννης Κώτσιρας.

Ο δεξιός οπισθοφύλακας του «τριφυλλιού» έχει μετατραπεί σε μία αξιόπιστη λύση για όλες τις θέσεις. Στα δύο ντέρμπι Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό και στην σπουδαία αναμέτρηση πρωταθλήματος της Opap Arena απέναντι στην ΑΕΚ, ο 31χρονος παίκτης έχει καταφέρει να αγωνιστεί σε πέντε (!) θέσεις μέσα σε μία εβδομάδα, με το τελικό πρόσημο να είναι απολύτως θετικό.

Η αρχή έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, στο πρώτο ματς κόντρα στους Πειραιώτες για τη φάση των «16». Ο Κώτσιρας ξεκίνησε στην αναμέτρηση ως δεξιός οπισθοφύλακας, ενώ λίγα λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, η έλευση του Βαγιαννίδη τον οδήγησε στον χώρο της μεσαίας γραμμής.

Πρόκειται για μία κίνηση-ματ του Φατίχ Τερίμ, την οποία δεν περίμενε κανένας. Ο ποδοσφαιριστής των πρασίνων έκανε αισθητή την παρουσία του, πίεσε, έκλεψε μπάλες και οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην υπεροχή, παρότι στο τέλος η νίκη δεν ήρθε.

Λίγες μέρες μετά, στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Τούρκος κόουτς παρέμεινε πιστός στις ιδέες του και παρέταξε τον Κώτσιρα από το ξεκίνημα στη θέση της μεσαίας γραμμής, δίπλα στον Βιλένα.

Ο 31χρονος ανέλαβε να εξουδετερώσει τον Πινέδα και τα κατάφερε. Ο Μεξικανός δεν έμεινε σχεδόν ποτέ αμαρκάριστος, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να απειλήσει την αντίπαλη εστία. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να μην κερδίζει πολλά στο επιθετικό κομμάτι με την παρουσία του Κώτσιρα στο κέντρο, ωστόσο τα κέρδη είναι πολλά και κυρίως αφορούν την ανασταλτική λειτουργία.

Οι τέσσερις θέσεις στο Φάληρο

Στη ρεβάνς του «Γ. Καραϊσκάκης», ο Κώτσιρας φόρεσε το περιβραχιόνιο και με μία συγκινητική εμφάνιση οδήγησε την ομάδα του στην πολυπόθητη πρόκριση. Στον αγωνιστικό χώρο του Φαληρικού γηπέδου συνέβησαν πολλά απίστευτα πράγματα, όπως το ντεμπούτο του Αϊκαντίν από τη θέση του φορ, ωστόσο ο δεξιός οπισθοφύλακας κατάφερε να κλέψει την παράσταση.

Μέσα σε 120 λεπτά, ο 31χρονος ποδοσφαιριστής άλλαξε τέσσερις θέσεις, αλλά ποτέ δεν έπαιξε στη «φυσική» του. Αρχικά ξεκίνησε ως αμυντικός μέσος όπως και στο ματς με την ΑΕΚ, στη συνέχεια αγωνίστηκε ως «8-10άρι», ενώ στην παράταση κατά διαστήματα βρέθηκε στις δύο θέσεις των εξτρέμ.

Η συνεισφορά του από όλες τις θέσεις ήταν σημαντική κι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα. Μέχρι στιγμής, η απόφαση του Τερίμ να του αλλάξει θέση αποτελεί δικαίωση για τον Τούρκο και μένει να δούμε πως θα τον διαχειριστεί στα επερχόμενα απαιτητικά ματς.