Κρις Κόλμαν: Ένας Ουαλός που δάκρυσε για τον Ατρόμητο

Κρις Κόλμαν: Ένας Ουαλός που δάκρυσε για τον Ατρόμητο

Τζιοβάνι Ζάκαρη 18:27 - 10.10.2023

Έπειτα από 641 μέρες στον πάγκο του Ατρόμητου, ο Κρις Κόλμαν αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο του Περιστερίου, αλλά το Sportal εξηγεί μέσω συγκεκριμένων ιστοριών τους λόγους που θα μείνει στο… Έβερεστ των προσωπικοτήτων που πέρασαν από την ομάδα.

Από το ημίχρονο του αγώνα κόντρα στον Παναθηναϊκό, με το σκορ να είναι στο 3-0 και με τον Ατρόμητο να παίζει με δέκα παίκτες, το διαζύγιο του Κρις Κόλμαν με τους Περιστεριώτες ήταν αναπόφευκτο και εκείνος που το γνώριζε πρώτος ήταν ο ίδιος ο προπονητής.

Είναι τέτοια η εμπειρία του, η ευστροφία του και η επίγνωση της πραγματικότητας που γνώριζε τόσο τα δικά του όρια, αλλά και τα όρια της διοίκησης της ομάδας στην οποία βρίσκεται περίπου δύο χρόνια.

Μάλιστα, ήταν τόσο έντονο αυτό το χρονικό διάστημα, που το δέσιμο του Κρις Κόλμαν με όλους τους… κατοίκους στο Μαζαράκη ήταν ισχυρό. Μην ξεχνάει κανείς πότε ανέλαβε τον Ατρόμητο ο Κρις Κόλμαν. Ο Ουαλός τεχνικός πήρε την τεχνική ηγεσία σε μια σεζόν που εξελισσόταν σε φιάσκο, καθώς ένα καλοκαίρι τεράστιων επενδύσεων με μεταγραφές επιπέδου Κουλούρη, Χατζηισαΐα, Μπεντινέλι κλπ., όχι μόνο δεν είχε φέρει τα ιδεατά αποτελέσματα, αλλά είχε φέρει την ομάδα στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου.

Η έλευση του Κρις Κόλμαν έφερε έναν άλλον αέρα, σπουδαίες προσωπικότητες στα αποδυτήρια (Κουλούρης, Χαρίσης, Γιαννιώτης κλπ.) έπιναν νερό στο όνομά του και τελικά ο Ατρόμητος σώθηκε σχετικά άνετα και συγκεκριμένα στις 3-4 αγωνιστικές πριν από τη λήξη των playouts.

Η παραμονή του ήταν τόσο αυτονόητη υπόθεση, όσο και πολύ εύκολη διαδικασία, αφού Ατρόμητος και Κόλμαν είχαν κάνει το «κλικ» και η σχέσή τους ήταν τέτοια που ξεπερνούσε τα συμβόλαια.

Το ειλικρινές κλάμα ενός Ουαλού που έγινε… Περιστεριώτης

Και φτάνουμε στο σήμερα, έπειτα από ένα καλοκαίρι που ο Κρις Κόλμαν απέδειξε περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πόσο αγάπησε και αγαπά τον Ατρόμητο. Τι συνέβη; Η απόφαση για μείωση του μπάτζετ επηρέασε και το δικό του συμβόλαιο, που προκειμένου να μείνει στη δεύτερη «οικογένειά» του, αποδέχθηκε γερή μείωση αποδοχών ενώ ακόμα και η άρνηση του τότε άμεσου βοηθού του, Κιτ Σάιμονς, να απορρίψει την πρόταση των Περιστεριωτών δεν τον επηρέασε. Ο ίδιος ήθελε Ατρόμητο. End of story, που λένε και στο χωριό του.

Φτάνοντας, λοιπόν, στο βράδυ της Κυριακής, ο Κρις Κόλμαν έφτασε στο τελειωτικό σημείο των σκέψεών του ότι δεν μπορεί πλέον να βοηθήσει την κατάσταση που έχει περιέλθει και ο ίδιος και η ομάδα του. Για πρώτη φορά ένιωθε τόσο ανήμπορος. Δεν άντεξε, ξέσπασε. Ο Κρις Κόλμαν στα αποδυτήρια του «Απόστολος Νικολαΐδης» έκλαψε. Αστείο και να πιστέψει κάποιος ότι σκέφτηκε το συμβόλαιό του με τον Ατρόμητο. Μιλάμε ίσως για τον πλούσιο προπονητή που δουλεύει στη χώρα μας. Έκλαψε, γιατί ένιωσε ότι πλέον δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης, αντίθετα ένιωσε μέρος του προβλήματος. Εξαιρετικά αμφίβολο αν κάποιος άλλος προπονητής έχει νιώσει ως προπονητής του Ατρόμητου.

«Είναι το καλύτερο για την ομάδα»

Πρωί της Δευτέρας με πολλούς ανθρώπους μέσα στην ομάδα να πηγαίνουν σχεδόν άυπνοι στο Μαζαράκη. Μεταξύ αυτών ο τεχνικός διευθυντής, Γιάννης Αγγελόπουλος και φυσικά ο Κρις Κόλμαν. Οι δύο άνδρες που έχουν κάτι παραπάνω από εξαιρετική σχέση, που είχε σφυρηλατηθεί από διαφωνίες και χαρές, είχαν μια απόλυτα ειλικρινή συζήτηση, η οποία είχε κύριο εκφραστή τον ίδιο τον Κόλμαν. «Νιώθω ότι εγώ δεν μπορώ να βοηθήσω άλλο, παρά μόνο με την αποχώρησή μου. Δεν θέλω να είμαι ένα επιπρόσθετο πρόβλημα. Γιάννη, αν πρέπει να αλλάξεις τον προπονητή, πρέπει να το κάνεις τώρα που έχεις περισσότερο χρόνο. Δεν θα το αντέξει η συνείδησή μου, να μην καταφέρω να ανατρέψω την κατάσταση μέχρι την επόμενη διακοπή». Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Ουαλός, με τα υπόλοιπα που ειπώθηκαν να μένουν μέσα στον αυστηρώς οικογενειακού κύκλου στο Μαζαράκη.

Το χειροκρότημα στα αποδυτήρια

Νιώθει ο Κρις Κόλμαν ότι φταίνε κάπου στην όλη πορεία οι παίκτες; Και βέβαια, αλλά ποτέ δεν τους έβγαλε στη σέντρα δημόσια και πολύ περισσότερο με τις επιλογές του. Στήριξη μέχρι τέλους σε σημείο που τελικά αυτή η συμπεριφορά του, του στοίχισε τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς. Έτσι έκανε και σήμερα το πρωί στο Μαζαράκη.

Ο Κρις Κόλμαν αποχωρεί σαν φίλος και φυσικά βρέθηκε στη σημερινή προπόνηση για να πει το τελευταίο αντίο σε όλους, τουλάχιστον ως προπονητής της ομάδας. Μάζεψε όλους τους πρώην ποδοσφαιριστές του στα αποδυτήρια και δεν είχε να πει κακό λόγο για κανέναν: «Σας πιστεύω, πρέπει τώρα να πιστέψετε και εσείς στον εαυτό σας. Είστε καλοί παίκτης, είστε καλή ομάδα και αυτό που χρειάζεται είναι ένα ή δύο καλά αποτελέσματα για να αλλάξει η πορεία. Σας ευχαριστώ όλους για τη συνεργασία, δεν έχω παράπονο από κανέναν», ήταν τα λόγια του με όλους τους ποδοσφαιριστές να ξεσπούν σε χειροκροτήματα, δίνοντας το δικό τους «respect» σε αυτή την προσωπικότητα που είχαν μπροστά τους, το δικό τους «ευχαριστώ» για τη στήριξη (κόντρα σε όλα) που τους παρείχε και ενδεχομένως βλέποντας μπροστά τους όλα τα λάθη που έχουν κάνει οι ίδιοι, να τα επωμίζεται ένας άνθρωπος που σαφώς είχε τις ευθύνες του, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να τον οδηγούν τον ίδιο στο «αμήν» και στην έξοδο.

Κύριος άνευ… συγκρίσεως

Στον στυγνό επαγγελματισμό, όμως, υπάρχουν και τα συμβόλαια. Ε, λοιπόν, ακόμα και αυτά πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Προφανώς, στη συνεργασία των δύο πλευρών υπήρχε πρόβλεψη για αποζημίωση σε περίπτωση που έφταναν στο σημερινό σημείο, αλλά ο Κρις Κόλμαν δεν μπήκε σε καμία διαδικασία αξίωσης του συγκεκριμένου όρου. Ακόμα κι όταν από πλευράς Ατρόμητου θίχτηκε το συγκεκριμένο ζήτημα, ο ίδιος ο Κρις Κόλμαν ξέκοψε τη συζήτηση.

Στον Ατρόμητο ήξεραν και ξέρουν την προσωπικότητα που περπατούσε καθημερινά για πολλές ώρες στο Μαζαράκη, αλλά η συμπεριφορά του Κρις Κόλμαν στην πιο δύσκολη στιγμή (εκεί δηλαδή που φανερώνονται πολλά για το ποιόν του ανθρώπου) απλά θα τους μείνει χαραγμένη στη μνήμη, με τις συγκρίσεις με άλλους ανθρώπους που ευεργετήθηκαν στο Περιστέρι να είναι αναπόφευκτη και εκ προοιμίου άδικη με τους συναδέλφους του Κρις Κόλμαν.