O,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο!
i

Κριστιάνο Ρονάλντο/@Intime

O,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο!

Γιάννης Καραγιάννης • 13:10 - 02.12.2022 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Πως το «πείραμα» της δεύτερης θητείας του Ρονάλντο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέτυχε και ο Πορτογάλος έγινε ο μόνος παίκτης στο Μουντιάλ χωρίς συμβόλαιο με ομάδα.

Τα «παράσημά» του είναι άπειρα. Τα ρεκόρ του, αμέτρητα. Εντούτοις, ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του αθλήματος είναι αυτή τη στιγμή χωρίς συμβόλαιο. Μια αλληλουχία γεγονότων, αλλά και το… μυαλό του ίδιου, έχουν φέρει τον Κριστιάνο Ρονάλντο να είναι ο μόνος παίκτης χωρίς ομάδα απ’ όσους βρίσκονται στο Μουντιάλ. Πώς, όμως, έφτασε σε αυτό το σημείο; Και τι έφταιξε ώστε το δεύτερο πέρασμα του CR7 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να έχει πικρό φινάλε;

Η αλήθεια είναι πως το πράγμα ήταν στραβό πριν καν ξεκινήσει. Κι αυτό γιατί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν είχε εξ αρχής πρόθεση να μπει σε διαδικασία απόκτησης του Κριστάνο. Αλλωστε, προτεραιότητα του τότε προπονητή της, Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ, ήταν η απόκτηση του Τζέιντεν Σάντσο και του Ραφαέλ Βαράν. Σε πρώτη φάση αυτά τα… χατίρια του έγιναν. Ωστόσο, οι «κόκκινοι διάβολοι» μπήκαν στο «κόλπο» για τον Ρονάλντο από ανάγκη ή, αν θέλετε, από... φόβο.

Ο ατζέντης του παίκτη, Ζόρζε Μέντεζ, άρχισε να… μοιράζει δεξιά και αριστερά ότι ο πελάτης του φεύγει από τη Γιουβέντους και βρίσκεται σε επαφές με τη Μάντσεστερ Σίτι. Στην πραγματικότητα, οι «πολίτες», και δη ο Γκουαρντιόλα, δεν ήταν ποτέ all in για μια τέτοια μεταγραφή, με δεδομένο το στυλ παιχνιδιού που έχει περάσει στην ομάδα ο Πεπ, αλλά και τον -αν μη τι άλλο- ιδιαίτερο χαρακτήρα του Ρονάλντο.

Στην κόκκινη πλευρά της πόλης «τσίμπησαν», όμως. Ούτε καν περνούσε από το μυαλό τους πως ένας θρύλος του συλλόγου θα φορούσε τη γαλάζια φανέλα της μισητής αντιπάλου. Κάπου εκεί «ζορίστηκε» πραγματικά ο Σόλκσιερ και έδωσε τη συγκατάθεσή του. Οι πρώην συμπαίκτες του Κριστιάνο, Ρίο Φέρντιναντ και Πατρίς Εβρά, τηλεφωνικά ανέλαβαν να τον «ψήσουν» να μην κάνει το... αδιανόητο. Και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η «παραμυθένια» επιστροφή Ρονάλντο στο «Ολντ Τράφορντ», που του απέφερε 500.000 λίρες την εβδομάδα!

Ευφορία, αλλά όχι ουσία

Αυτή η εξέλιξη έκανε πολλούς, κυρίως φίλα προσκείμενους, να θεωρήσουν πως η έλευση του CR7 θα ήταν αρκετή από μόνη της να βγάλει τον σύλλογο από το αγωνιστικό τέλμα που έχει περιέλθει στη μετά σερ Αλεξ Φέργκιουσον εποχή. Και η αλήθεια ήταν πως το ξεκίνημα του δεύτερου «γάμου» τον δύο πλευρών άφησε υποσχέσεις, με τον Ρονάλντο να σκοράρει δις (κόντρα στη Νιουκάστλ) στο δεύτερο ντεμπούτο του με τη Γιουνάιτεντ.

Εν τέλει, η επιστροφή του αποδείχθηκε «ταφόπλακα» για τον Σόλσκιερ που δεν έμελλε να είναι για πολύ ακόμα ο boss στο «Θέατρο των ονείρων». Ο Νορβηγός είχε ξεκινήσει να χρησιμοποιεί στην επίθεσή παίκτες μικρότερους σε ηλικία, σε μια προσπάθεια να κάνει την ομάδα του πιο «σύγχρονη». Ταχύτερη και ταυτόχρονα πιο πιεστική στα μαρκαρίσματα, κάτι που επιβάλλεται για να έχεις επιτυχία στην Premier League, την εποχή που κυριαρχεί το ποδόσφαιρο του Πεπ και του Γιούργκεν Κλοπ. Σε αυτό το επίπεδο ένας ποδοσφαιριστής με το αγωνιστικό στυλ και την ιδιοσυγκρασία του Ρονάλντο, παρά την αδιαμφισβήτητη αξία του, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις.

Κάπως έτσι, η συνύπαρξη Ρονάλντο-Σόλσκιερ διήρκεσε μόλις εννέα αγώνες, με τον Νορβηγό τεχνικό -και θρύλο του συλλόγου- να απαλλάσσεται των καθηκόντων του μετά από «βαριά» ήττα (4-1) στην έδρα της Γουότφορντ. Από εκείνο το σημείο και μετά, η σεζόν για τη Γιουνάιτεντ δεν πήρε ποτέ ξανά ανοδική πορεία.

Το report του Ράνγκνικ

Λίγο αργότερα ξεκίνησε η -σύντομη- εποχή Ράνγκνικ στο «Ολντ Τράφορντ», με τη διοίκηση να ελπίζει πως θα αποδεικνυόταν ικανός να σώσει σε κάποιο βαθμό τη σεζόν. Παρ’ όλα αυτά, οι παίκτες, και ειδικά ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ποτέ δεν «ψήθηκαν» από την παρουσία του Γερμανού. Ο Πορτογάλος, τελικά, ολοκλήρωσε τη σεζόν με 24 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις, αλλά με τη Γιουνάιτεντ να αρκείται μόνο σε ένα «εισιτήριο» για το Γιουρόπα Λιγκ της σεζόν 2022-23, ετοιμαζόταν για μια χρονιά μακριά από τη λάμψη του Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που γίνεται εύκολα κατανοητό πως δεν μπορούσε να «χωνέψει». Επίσης, με τη χρονιά να κλείνει με άσχημα αποτελέσματα, μπορούμε να μιλάμε για δικαίωση όσων υποστήριζαν πως, παρά την επαφή του με τα αντίπαλα δίχτυα, η Γιουνάιτεντ ήταν χειρότερη ως σύνολο όταν ο 37χρονος Πορτογάλος πατούσε το χορτάρι.

Το highlight της συνεργασίας του Ρονάλντο με τον Ράνγκνικ σημειώθηκε με το τέλος της αγωνιστικής περιόδου και ενώ, πριν την αποχώρησή του, ο 64χρονος τεχνικός έδωσε ραπόρτο στη διοίκηση για όλους τους παίκτες. Η εκτίμησή του σχετικά με τον Κριστιάνο ήταν ξεκάθαρη: με κάποιο τρόπο, πώληση ή λύση συμβολαίου, έπρεπε να αποτελέσει παρελθόν. Ωστόσο, οι Γκλέιζερς και γενικά οι υψηλά ιστάμενοι στην ιεραρχία του συλλόγου, πέταξαν την άποψή του στον κάλαθο των αχρήστων.

Τίτλοι τέλους με Τεν Χαγκ

Και φτάνουμε μερικούς μήνες πριν, στο καλοκαίρι που πέρασε, όπου ο Ερικ τεν Χαγκ παίρνει το χρίσμα και αναλαμβάνει τα «ηνία» στη Γιουνάιτεντ. Η υπόθεση μύριζε… μπαρούτι από νωρίς. Επειδή λόγω χαρακτήρα και ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας έμοιαζε εξαιρετικά δύσκολο ο Ολλανδός τεχνικός, που υπήρξε βοηθός του Πεπ Γκουαρντιόλα στην Μπάγερν, να μπορούσε να συνυπάρξει με τον 37χρονο Ρονάλντο. Αρχικά, και ειδικά on camera, αμφότεροι κράτησαν τα προσχήματα. Ωστόσο, το «πανηγύρι» άρχισε στα τέλη Ιουνίου, όταν ο Ρονάλντο ζητάει από τη διοίκηση να του επιτρέψει να μετακινηθεί σε σύλλογο που θα συμμετείχε στο Champions League.

Κάπου εκεί ξαναμπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι και ο Μέντεζ, ο οποίος εκτός των άλλων κάνει και ραντεβού με τον νέο ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Τοντ Μπόελι. Η διοίκηση δεν ενδίδει. Μάλιστα, ο εκτελεστικός διευθυντής, Ρίτσαρντ Αρνολντ, πείθει τον Ρονάλντο να μείνει και να δώσει τον καλύτερο του εαυτό. Λάθος απόφαση, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων.

Ο Ρονάλντο χάνει αρκετή από την προετοιμασία και, όπως φάνηκε στο γήπεδο, σημαντικό μέρος της σπιρτάδας και της εκρηκτικότητάς του, και για τον Τεν Χαγκ δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προτεραιότητα για τη θέση στην κορυφή της επίθεσης. Για εκεί ο Ολλανδός προτιμάει τον Ράσφορντ. Στα 14 παιχνίδια της Premier League πριν τη διακοπή o Ρονάλντο «γράφει» 10 συμμετοχές και ένα γκολ (στο εκτός έδρας 2-1 επί της Εβερτον). Μόλις τέσσερις από αυτές ήταν ως βασικός (σ.σ: σε αυτούς τους αγώνες η Γιουνάιτεντ έκανε μόνο μια νίκη) και έχει πάρει… εργολαβία κάτι μαγικές βραδιές στο Europa League με αντιπάλους όπως Σέριφ, η Ομόνοια κτλ.

Το ότι ο Τεν Χαγκ έβλεπε τον Ρονάλντο περισσότερο σαν μια φιγούρα που -ποδοσφαιρικά- ανήκει στο παρελθόν, φάνηκε περίτρανα στις δηλώσεις του μετά το τέλος του ντέρμπι με τη Σίτι (2/10). Η Γιουνάιτεντ χάνει 6-3 και μετά το ματς ο Ολλανδός δηλώνει πως δεν χρησιμοποίησε τον Κριστιάνο «από σεβασμό στη σπουδαία καριέρα του»! Επειτα από λίγες ημέρες, έρχεται η εντός έδρας αναμέτρηση με την Τότεναμ. Ο Ρονάλντο μένει στον πάγκο και τρία λεπτά πριν τη λήξη, με την ομάδα του να προηγείται 2-0, ενημερώνεται πως θα μπει αλλαγή. Αρνείται και φεύγει για τα αποδυτήρια χωρίς να έχει ακουστεί το τελευταίο σφύριγμα. Η διοίκηση, προφανώς με προτροπή του Τεν Χαγκ, τον αποκλείει από την αποστολή για το ντέρμπι της επόμενης αγωνιστικής κόντρα στην Τσέλσι, στο Λονδίνο.

Η συνέντευξη και το επόμενο βήμα

Και κάπου εκεί γίνεται κατανοητό και για τον πλέον ονειροπόλο οπαδό των «κόκκινων διαβόλων» πως αυτό το πράγμα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Προφανώς, το ίδιο αντιλήφθηκε και ο Ρονάλντο. Δίνοντας την περιβόητη συνέντευξη του στον Πιρς Μόργκαν, όπου έριξε βολές κατά προπονητή και διοίκησης, πήρε αυτό που ήθελε. Την ελευθερία του!

Προς τα που θα τι βρει αυτό που αναζητά παραμένει άγνωστο. Αλλά δύσκολα θα είναι σε σύλλογο top επιπέδου. Λίγο ο χαρακτήρας του, κάτι τα χρόνια που έχουν περάσει δυσκολεύουν το όλο project που έχει στο μυαλό του. Αλλωστε, ομάδες όπως η Μπάγερν, η Ντόρτμουντ, η Νάπολι, που το καλοκαίρι φημολογούνταν ότι θα ενδιαφέρονταν σε περίπτωση που ο Ρονάλντο ήταν διαθέσιμος, είχα φροντίσει από νωρίς να απεμπλακούν.

Κριστιάνο Ρονάλντο/©Intime

Ομάδα εννοείται πως θα βρει. Το θέμα είναι πού και σε ποιο επίπεδο. Θα ψαχτεί για μια τελευταία… ζαριά σε κάποιο σημαντικό ευρωπαϊκό κλαμπ; Θα ρίξει τον εγωισμό του και θα «ψηθεί» να πάει κάπου που το επίπεδο είναι χαμηλό, αλλά «φουσκώνουν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί; Την απόφασή του θα τη μάθουμε σύντομα. Μετά το τέλος της περιπέτειας της Πορτογαλίας στο Κατάρ. Πάντως, αν η επιλογή του είναι η δεύτερη ήδη υπάρχουν «μνηστήρες». Η φημολογία θέλει την Αλ Νασρ να του προσφέρει 200 εκατομμύρια ευρώ για να περάσει τα επόμενα 2,5 χρόνια στη Σαουδική Αραβία. Not bad...