Τσιμίκας, ένας Έλληνας Θεός στο Μέρσεϊσάιντ (vids)

Κώστας Τσιμίκας

i

©Liverpool FC

Τσιμίκας, ένας Έλληνας Θεός στο Μέρσεϊσάιντ (vids)

Κώστας Τόπας 09:52 - 26.09.2023

Ο Κώστας Τσιμίκας θα συνεχίσει να ζει το όνειρό του στη Λίβερπουλ, μιας κι έβαλε την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο με τους «Reds» και το Sportal κάνει ταξίδι στα τελευταία μαγικά χρόνια του «Greek Scouser» στην «κόκκινη» πλευρά του Μέρσεϊσαϊντ.

Ο «Greek Scouser» πέρασε τη πρώτη του χρονιά στο «Άνφιλντ» χωρίς να δείξει κάτι το ιδιαίτερο. Ενδεχομένως να έζησε και μία από τις χειρότερες σεζόν στην καριέρα του, μιας και οι τραυματισμοί αλλά και ο covid επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό τις επιδόσεις του με τη φανέλα της Λίβερπουλ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ολοκλήρωσε την πρώτη του χρονιά με μόλις επτά συμμετοχές (225’). 

Το νέο περιβάλλον, οι υψηλότατες απαιτήσεις και ο εξωφρενικής κλίμακας ανταγωνισμός είχαν σχηματίσει ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον Έλληνα μπακ, ο οποίος βέβαια δεν το έβαλε ποτέ κάτω και κατάφερε μέσα σε έναν χρόνο να γίνει κομβικός παίκτης της ομάδας του με έξι ασίστ σε 26 εμφανίσεις κι επιτέλους τραγούδι στα χείλη των οπαδών των «Reds».

«Από παιδί είχα όνειρο να παίξω σε μια μεγάλη ομάδα. Αυτό το όνειρο έγινε πραγματικότητα στη Λίβερπουλ» επέμενε να απαντά όταν τον ρωτούσαν για το μέλλον του και σήμερα έχει δικαιώσει και με το παραπάνω τους ιθύνοντες του συλλόγου του για την απόφασή τους να δαπανήσουν 13 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου το καλοκαίρι του 2020 να τον αποκτήσουν από τον Ολυμπιακό.

Ο ανταγωνισμός με Ρόμπερτσον

Σε κάθε παιχνίδι του με τη φανέλα της Λίβερπουλ, ο «Greek Scouser» παρουσιάζεται όλο και καλύτερος. Αλλωστε, η αγωνιστική του εκτόξευση έχει προκαλέσει έναν γλυκό πονοκέφαλο στον προπονητή του. Ο Γιούργκεν Κλοπ έχει καταλήξει πλέον στο να μοιράζει τον χρόνο στην αριστερή πτέρυγα. 

Στα περισσότερα παιχνίδια, ο Άντι Ρόμπερτσον αποτελεί την πρώτη του επιλογή, ωστόσο και ο Κώστας Τσιμίκας κοντράρει πλέον στα ίσα τον Σκωτσέζο μπακ των «Reds». Αυτός ο ανταγωνισμός έχει δώσει θετικά στοιχεία και στην ίδια την Λίβερπουλ.

Το καλύτερο του παιχνίδι

Στις 14 Απριλίου του 2022, ο Γιούργκεν Κλοπ έδωσε φανέλα βασικού στον Κώστα Τσιμίκα στον δεύτερο προημιτελικό του Champions League ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Μπενφίκα (3-3). Τότε, ο Γερμανός τεχνικός σίγουρα δεν μετάνιωσε για την απόφασή του να τον ρίξει στη «μάχη» εξ' αρχής.

Ο Έλληνας αριστερός μπακ ήταν καταπληκτικός, με αποτέλεσμα να γνωρίσει την αποθέωση στο Άνφιλντ και να κατακτήσει το βραβείο του MVP. Ο «Τσίμι» έκανε την ασίστ στο 1-0, στο γκολ του Κονατέ (από εκτέλεση κόρνερ), ενώ είχε και δεύτερη, στο 3-1 του Φιρμίνο (από εκτέλεση φάουλ). Τελείωσε το ματς έχοντας 56/65 πάσες, δημιούργησε τέσσερις ευκαιρίες, είχε 1-3 επαφές με τη μπάλα, 2/4 ντρίμπλες, 2/2 τάκλιν, ενώ ουδείς κατάφερε να τον ντριμπλάρει! Η εντυπωσιακή του εμφάνιση κόντρα στους «Αετούς» τον οδήγησε ώστε να αναδειχθεί ο κορυφαίος εκείνης της βραδιάς!

«Tsimi - Tsimi - Tsimi, Our Kostas Tsimikas»

Οι τρομερές του εμφανίσεις του Κώστα Τσιμίκα, έκαναν τον κόσμο της ομάδας του να υποκλιθεί. «Πολύ καλός για να είναι αναπληρωματικός» έγραφε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σχόλια στα social media και είναι απόλυτα ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις των οπαδών της Λίβερπουλ για τον Τσιμίκα. «Εχουμε τους δύο καλύτερους μπακ στον κόσμο. Ρόμπερτσον και Τσιμίκα», έγραφε ένα άλλο. 

Όπως φαίνεται ο Έλληνας διεθνής μπακ περνάει ευχάριστα την θητεία του στην Λίβερπουλ, και αυτό βγαίνει προς τα έξω. Άλλωστε ο 27χρονος έχει καταφέρει με τις εξαιρετικές του εμφανίσεις, να γίνει ένας από τους αγαπημένους της κερκίδας.

Γι’ αυτό και οι φίλοι της Λίβερπουλ έσπευσαν να εμπνευστούν ένα... έπος και να του βγάλουν τραγούδι στον ρυθμό των Abba, «Tsimi - Tsimi - Tsimi, Our Kostas Tsimikas. His passport says he's Greek but we all know that he's scouse». Ενα τραγούδι το οποίο σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει: «Το διαβατήριο του δικού μας Κώστα Τσιμίκα λέει μεν πως είναι Έλληνας, όλοι ξέρουμε όμως είναι παιδί της πόλης του Λίβερπουλ και είναι scouse».

«Ζω τη ζωή στο έπακρο, ανατριχιάζω όταν παίζω με Εθνική και Λίβερπουλ»

Λόγω του χαρακτήρα του είναι από τους πιο αγαπητούς τόσο στα αποδυτήρια όσο και στην κόκκινη εξέδρα και ήδη έχει το παρατσούκλι «Greek Scouser» από τους οπαδούς του ΚΟΡ. Ο Τσιμίκας ζει την κάθε μέρα στο έπακρο απολαμβάνοντας όλες τις στιγμές.

«Το πιο σημαντικό πράγμα για εμένα είναι να είμαι καλός άνθρωπος, να είμαι χαρούμενος και να ζήσω την ζωή μου. Όπως λένε, ζεις μόνο μια φορά, οπότε πρέπει να ζήσεις τη ζωή σου στο έπακρο και την κάθε στιγμή σαν να είναι μοναδική. Θυμάμαι όταν ήμουν 3 ετών η μητέρα μου έγραψε τον αδερφό μου σε μια ποδοσφαιρική ακαδημία κι εγώ έκλαιγα με μια κούκλα στην αγκαλιά μου. Από τότε, συνήθιζε να λέει ότι έπαιζα ποδόσφαιρο μαζί της. Σαν ποδοσφαιριστής, άλλαζα πολλά μέρη. Οι γονείς μου και ο αδερφός μου θυσίασαν πολλά πράγματα για να βρίσκομαι εδώ που είμαι τώρα. Εδώ στη Λίβερπουλ, ζω το όνειρό μου», είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του.

«Ειλικρινά, όταν ήμουν παιδί, το όνειρό μου ήταν να μεγαλώσω και να παίξω στο υψηλότερο επίπεδο, στο καλύτερο πρωτάθλημα, με την μεγαλύτερη ομάδα. Αυτό το όνειρο έγινε πραγματικότητα μέσα από σκληρή δουλειά. Πάντα ήμουν ταπεινός και προσγειωμένος, είμαι 100% ο ίδιος άνθρωπος. Θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό και εδώ στη Λίβερπουλ απολαμβάνω κάθε στιγμή. Άλλωστε, είμαι ένας scouser πλέον. Είμαι ο μοναδικός Έλληνας στην ομάδα και φυσικά εκπροσωπώ την χώρα μου. Θέλω να κάνω τους Έλληνες ακόμα πιο περήφανους και να κερδίσω περισσότερα τρόπαια με την ομάδα. Κάθε φορά που φοράω την φανέλα της Εθνικής και της Λίβερπουλ νιώθω ανατριχίλα και κάνω οτιδήποτε είναι δυνατόν για να τους κάνω όσο πιο υπερήφανους μπορώ», κατέληξε ο «Τσίμι».

Ο πρώτος τίτλος

Τον Μάιο του 2022, ο Κώστας Τσιμίκας πανηγύρισε τον πρώτο του τίτλο με τη Λίβερπουλ κι έγινε μόλις ο τρίτος Έλληνας που κατακτά κούπα στο Νησί, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πάρτι και μπορεί να καμαρώνει για το γεγονός πως είναι και εκείνος κομμάτι μίας ακόμα υπέροχης ποδοσφαιρικής ιστορίας στο βιβλίο των «Reds».

«Τι συναίσθημα! Περήφανος που κέρδισα το πρώτο μου τρόπαιο με αυτόν τον μεγάλο σύλλογο! Έρχονται κι άλλα», είχε γράψει χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι ο Κώστας Τσιμίκας δεν είχε πάρει φανέλα βασικού στον τελικό του FA Cup κόντρα στην Τσέλσι, ωστόσο ο Κλοπ τον έριξε στη μάχη στο δεύτερο μέρος της παράτασης (111'). Οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην διαδικασία των πέναλτι κι έπειτα από 13 εκτελέσεις, ο «Greek Scouser» ανέλαβε την τελευταία εκτέλεση πέναλτι, νίκησε τον Μεντί και με αυτόν τον τρόπο έγινε ο νέος ήρωας του Λίβερπουλ.

Ανταμείφθηκαν οι κόποι του

Την Δευτέρα (25/09) ο Κώστας Τσιμίκας είδε τους κόπους του να ανταμείβονται. Υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τη Λίβερπουλ, το οποίο είναι μέχρι το 2027 κάτι που σημαίνει ότι θα παραμείνει στο Μέρσεϊσαϊντ για τέσσερα χρόνια ακόμα.

«Νιώθω πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ και επέκτεινα το συμβόλαιό μου. Νιώθω όλες οι θυσίες που έκανα και η δουλειά απέδωσαν καρπούς. Αλλά αυτό με κρατάει να έχω ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο για τη συνέχεια. Όπως έχω πει πολλές φορές αυτή η ομάδα έχει να πετύχει πολλά ακόμα. Περισσότερη επιτυχία, περισσότερη δουλειά και περισσότερα τρόπαια. Για εμένα είναι η κατάκτηση τροπαίων είναι το πιο σημαντικό, να είσαι αφοσιωμένος σε κάθε περίσταση, να είσαι μέρος όλου αυτού. Νομίζω αυτή η ομάδα έχει προοπτική να κερδίσει περισσότερα τρόπαια.

Όλοι είμαστε 100% συγκεντρωμένοι για τα επόμενα παιχνίδι και όλοι είναι έτοιμοι να πετύχουμε μεγάλα πράγματα στο μέλλον», ήταν τα λόγια του Έλληνα μπακ στην επίσημη ιστοσελίδα των «Reds» λίγο μετά τις υπογραφές.

Σε αυτά τα τρία χρόνια ο πρώην παίκτης των «ερυθρολεύκων» μετράει 63 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και δώδεκα ασίστ. Προφανώς το highlight του με τη Λίβερπουλ είναι το νικητήριο πέναλτι στον τελικό του FA Cup με την Τσέλσι τη σεζόν 2021-22. Την ίδια χρονιά μάλιστα κατέκτησε και το League Cup.