Η ισχύς είναι γένους θηλυκού: Πώς η «Σιδηρά Κυρία» του Ολυμπιακού, Λίνα Σουλούκου, έγινε General Manager στη Ρόμα

H Λίνα Σουλούκου

i

© INTIME

Η ισχύς είναι γένους θηλυκού: Πώς η «Σιδηρά Κυρία» του Ολυμπιακού, Λίνα Σουλούκου, έγινε General Manager στη Ρόμα

Κώστας Τόπας 09:18 - 19.04.2023 / Ανανεώθηκε: 09:36 - 19.04.2023

Το όνομα Λίνα Σουλούκου έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να εμφανίζεται ολοένα και πιο δυναμικά στα δρώμενα του ποδοσφαίρου. Από αθλήτρια του βόλεϊ, στην ίδρυση εξειδικευμένου δικηγορικού γραφείου κι από τον Πειραιά στη Ρώμη. Το... άρωμα γυναίκας είναι πιο έντονο από ποτέ!

Η έμπειρη δικηγόρος, Λίνα Σουλούκου, η οποία από το 2018 έως το 2022 ήταν γενική διευθύντρια της ΠΑΕ Ολυμπιακός αναλαμβάνει πλέον ηγετικό ρόλο στην ομάδα της Ρώμης στην οποία είναι προπονητής ο Ζοσέ Μουρίνιο.

«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην οικογένεια Φρίντκιν για την ευκαιρία που μου έδωσαν: είχα την ευκαιρία να κατανοήσω και να εκτιμήσω το πνεύμα και τη φιλοδοξία τους και είναι τιμή μου που έχω την ευκαιρία να μοιραστώ τις προκλήσεις που περιμένουν στη Ρόμα. Είμαι ενθουσιασμένη που γίνομαι μέλος αυτού του ιστορικού συλλόγου και ανυπομονώ να διαθέσω την εμπειρία που έχω αποκτήσει στον κόσμο του διεθνούς ποδοσφαίρου στο σύλλογο, στους διευθυντές και σε όλους τους υπαλλήλους», ανέφερε χαρακτηριστικά στις πρώτες της δηλώσεις η Λίνα Σουλούκου.

Η Ελληνίδα νομικός, με ειδίκευση στο Αθλητικό Δίκαιο, λαμβάνει την πιο σημαντική θέση στο οργανόγραμμα του ιταλικού συλλόγου, ο οποίος ανήκει στην αμερικανική οικογένεια Φρίντκιν. Η Λίνα Σουλούκου μεγάλωσε μέσα σε μια αθλητική οικογένεια καθώς ο μπαμπάς της ήταν τερματοφύλακας και αργότερα προπονητής. Aσχολήθηκε με το βόλεϊ, ούσα επιτυχημένη αθλήτρια. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της εργάστηκε στο Τμήμα Ελέγχου Ντόπινγκ των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα 2004.

Ο Ολυμπιακός και η υπόθεση του Λάζαρου

Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2017, ίδρυσε ένα εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο με την αδερφή της, Άσπα, αλλά πολύ γρήγορα υπηρέτησε ως γενικός σύμβουλος σε διαφορετικούς φορείς του ποδοσφαίρου. Στο παρελθόν η Λίνα είχε διοριστεί στο πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ υπήρξε και τακτικό μέλος στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ. Από το 2018 ως το τέλος της σεζόν 2021-2022 διετέλεσε Γενική Διευθύντρια της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Η Λίνα Σουλούκου είχε πρωτοξεκίνησει στους «ερυθρόλευκους» το 2018 με αφορμή την υπόθεση τότε του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου.

Η υπόθεση Λάζαρου/©Intime

Εκείνη τη χρονιά, η ΑΕΚ είχε κάνει προσφυγή κατά του Ολυμπιακού αλλά και του παίκτη ισχυριζόμενη πως ο Έλληνας διεθνής έχει συμβόλαιο με τους «κιτρινόμαυρους» και για τη σεζόν 2018-19. Την υπεράσπιση των Πειραιωτών είχε αναλάβει η σημερινή CEO της Ρόμα, μαζί με την αδερφή της, Άσπα.

Πριν προσληφθεί από τους «ερυθρόλευκους», η Λίνα Σουλούκου είχε γίνει θέμα συζήτησης το 2017 ως νομική εκπρόσωπος του Μικαέλ Εσιέν (ξανά μαζί με την αδερφή της Άσπα), στη δικαστική διαμάχη για το συμβόλαιο και τα χρωστούμενα τότε της ΠΑΕ Παναθηναϊκός προς τον Γκανέζο μέσο.

Η Άσπα, η Λίνα και το αντίπαλο δέος!

Η Λίνα Σουλούκου υπήρξε πρώην συνεργάτιδα, επί σειρά ετών, με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΑΕ ΑΕΚ, επίσης δικηγόρο, Μηνά Λυσάνδρου. Ένας... συνεταιρισμός που διαλύθηκε όταν ο Λυσάνδρου αποδέχτηκε την πρόταση του Δημήτρη Μελισσανίδη και ανέλαβε την θέση του Νο2 στην Ένωση! Κάπως έτσι από... συμπαίκτες βρέθηκαν αντίπαλοι σε δικαστικά έδρανα.

Ασπα & Λίνα Σουλούκου/©Intime

Επίσης, η σημερινή CEO της Ρόμα, αποτέλεσε δικηγόρος του Γιώργου Δώνη, αλλά στις υπογραφές για το συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό, τον... εκπροσώπησε η αδερφή της Άσπα, με την πρώτη ωστόσο να έχει την... υψηλή καθοδήγηση. Την εκδίκαση της υπόθεσης Χριστοδουλόπουλου στην Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ, Λίνα και Άσπα Σουλούκου, εκπροσωπώντας Ολυμπιακό και Λάζαρο αντίστοιχα, τέθηκαν αντιμέτωπες με τον Μηνά Λυσάνδρου και την ΑΕΚ. Μία κατάσταση, η οποία θύμιζε και... οικογενειακή υπόθεση.

Ο συνεταιρισμός ήταν γνωστός στο χώρο του ποδοσφαίρου για περισσότερες πέρα του Γιώργου Δώνη υποθέσεις. ΠΑΣ Γιάννινα εναντίον Πανιωνίου για την αδειοδότηση. Ολιβιέ Καπό εναντίον Λεβαδειακού. Σεμπαστιάν Σάχα, Φαμπιάν Βάργκας και Γιώργος Αλεξόπουλος εναντίον ΑΕΚ και δεκάδες ακόμα περιπτώσεις.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και η Λίνα Σουλούκου/©Intime

Το 2019, η Λίνα Σουλούκου διορίστηκε ως η πρώτη Αντιπρόσωπος Διαφορετικότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση Συλλόγων (ECA), έχοντας ρόλο στο Εκτελεστικό Συμβούλιο. Επίσης, αποτέλεσε μέλος της Εκπαιδευτικής Συμβουλευτικής Επιτροπής της ECA και της Κοινωνικής Ομάδας εργασίας της Επιτροπής Διαλόγου της UEFA, μέλος της αντιπροσωπείας του ΕΕΣ για τη «Σύμβαση της UEFA για το μέλλον του ποδοσφαίρου», ενώ είχε χρέη προέδρου του Golden Boy Awards Panel (Tuttosport).

Το τέλος της συνεργασίας με Ολυμπιακό

Το περασμένο καλοκαίρι, ο Ολυμπιακός ενημέρωσε επίσημα πως η Λίνα Σουλούκου δεν θα συνεχίσει στο πόστο που είχε ως Γενική Διευθύντρια, αποχωρώντας από την ομάδα, ενώ τη θέση της ανέλαβε ο Κώστας Καραπαπάς.

Συνεδρίαση της "ομάδας Εργασίας" της ΕΠΟ για την εκλογή του νέου προέδρου της ΚΕΔ το 2020/©Intime

«Ήταν για έξι χρόνια ένα μοναδικό και αξέχαστο ταξίδι με την οικογένεια του Ολυμπιακού». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε το αποχαιρετιστήριο διαδικτυακό της μήνυμα. Η κυρία Σουλούκου ευχαρίστησε από καρδιάς τον ισχυρό άνδρα των Πειραιωτών, Βαγγέλη Μαρινάκη, «για την εμπιστοσύνη και την στήριξη που μου έδειχνε καθημερινά και έμπρακτα» αλλά και τον Μιλτιάδη Μαρινάκη για «τις πολύωρες συζητήσεις μας και τη βοήθειά του σε όλα τα επίπεδα». Στη συνέχεια δεν παρέλειψε ουδένα από την ερυθρόλευκη ποδοσφαιρικής της οικογένεια όπως αποκάλεσε τον σύλλογο του Πειραιά όπως και τον κόσμο της ομάδας που είναι «πάντα, άνευ όρων δίπλα μας σε όλα».

«Κριστιάνο; Ο Πρόεδρος όλα τα μπορεί!»

Η άλλοτε γενική διευθύντρια του Ολυμπιακού, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο οι Πειραιώτες να αποκτήσουν τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Η συνέντευξη της Λίνας Σουλούκου στην Tuttosport

«Μετά τους Ριβάλντο και Τουρέ, ο Μέσι ή ο Κριστιάνο για να κλείσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό; Ποτέ δεν ξέρεις! Ο πρόεδρος Μαρινάκης αγαπάει τον Ολυμπιακό και δεν θα σταματήσει ποτέ να βελτιώνει το σύλλογο. Δεν έχουμε περιορισμούς και ταβάνι στον Ολυμπιακό. Και το βασικό μας μότο είναι ένα-συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε. Ειδικά, πάντως, για τον Κριστιάνο, έχω τη φανέλα του σπίτι μου!», ήταν τα λόγια της στην «Tuttosport», με αφορμή την παρουσία της στην αρμόδια επιτροπή για τα βραβεία του Golden Boy 2021, την ανάδειξη δηλαδή των καλύτερων νέων ποδοσφαιριστών της χρονιάς.