Αρχίζει ο πλειστηριασμός για τη… θρυλική χαρτοπετσέτα και το πρώτο συμβόλαιο του Μέσι με τη Μπαρτσελόνα – Θα πουληθεί εκατομμύρια δολάρια

Αρχίζει ο πλειστηριασμός για τη… θρυλική χαρτοπετσέτα και το πρώτο συμβόλαιο του Μέσι με τη Μπαρτσελόνα – Θα πουληθεί εκατομμύρια δολάρια

Γιώργος Σακελλαρίου 16:44 - 08.05.2024 / Ανανεώθηκε: 01:01 - 20.05.2024

Στις 348.000 ευρώ είναι η τιμή εκκίνησης για τη θρυλική χαρτοπετσέτα, όπου υπέγραψε για πρώτη φορά τη δέσμευσή του με τη Μπαρτσελόνα ο Λιονέλ Μέσι.

Ο πλειστηριασμός για το θρυλικό έγγραφο θα ξεκινήσει απόψε κι έχει τιμή εκκίνησης τις 348 χιλιάδες ευρώ.

Μια από τις πιο όμορφες ιστορίες... αγάπης στο ποδόσφαιρο ξεκίνησε μ’ ένα κομμάτι χαρτί. Όταν ήταν μόλις 13 ετών, ο Λιονέλ Μέσι υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Μπαρτσελόνα σε ένα όχι και τόσο συνηθισμένο χαρτί. Για την ακρίβεια ήταν σε μία χαρτοπετσέτα. Τώρα, αυτό το χαρτί θα δημοπρατηθεί και η προσφορά για την αγορά του αναμένεται να φτάσει τα εκατομμύρια δολάρια.

Σε αυτό το ιστορικό ντοκουμέντο, ο κόσμος θα θυμηθεί τον Οράσιο Γκαγκιόλι (εκπρόσωπος του Μέσι εκείνη την εποχή), τον Γιόσεπ Μαρία Μινγκουέλα (του πιστώνεται ότι ανακάλυψε τον Αργεντινό σταρ) και τον Κάρλες Ρέξας, γραμματέα του καταλανικού συλλόγου, ο οποίος και το υπέγραψε. Ένα κομμάτι ιστορικής αξίας, γιατί αντιπροσωπεύει το πρώτο υπάρχον έγγραφο μεταξύ του Μέσι και των «μπλαουγκράνα».

Η αρχική πρόθεση ήταν να δημοπρατηθεί το διάστημα 18-27 Μαρτίου από τον βρετανικό οίκο στοιχημάτων Bonhams. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη ποτέ. Σχεδόν δύο μήνες μετά, φαίνεται τελικά ότι η διάσημη χαρτοπετσέτα θα έχει πλέον νέο ιδιοκτήτη. Η δημοπρασία θα ξεκινήσει απόψε και θα διαρκέσει έως τις 17 Μαϊου. Η τιμή εκκίνησης είναι 300.000 λίρες (348.000 ευρώ).

«Στη Βαρκελώνη, στις 14 Δεκεμβρίου 2000 και παρουσία των Μινγκουέλα, Οράσιο, Ρέξας, η Μπαρτσελόνα αναλαμβάνει υπό την ευθύνη της και παρά κάποιες αρνητικές απόψεις να υπογράψει τον παίκτη Λιονέλ Μέσι», αναφέρεται στο κείμενο στη χαρτοπετσέτα!

Την χαρτοπετσέτα έχει στην κατοχή του ο Γκαγκιόλι, πρώην εκπρόσωπος του Λέο και είναι αυτός που είχε την πρόθεση να το δημοπρατήσει μέσω της Bonhams. Αλλά το περιβάλλον του Μινγκουέλα αντιτάχθηκε.

«Θα έπρεπε να εκτεθεί στο μουσείο της Βαρκελώνης», είπε ο Μινγκουέλα στο Relevo στα μέσα Μαρτίου, όταν μαθεύτηκε ότι ο οίκος Bonhams ανέβαλε τη δημοπρασία λόγω της σύγκρουσης που ξεκίνησε και από τις δύο πλευρές. Σε αυτόν τον διάλογο, ο Ισπανός υποστήριξε επίσης ότι η ιδιοκτησία της χαρτοπετσέτας ανήκει όχι μόνο στον Γκαγκιόλι, αλλά και στον ίδιο και στον Ρέξας, που υπέγραψαν επίσης το χαρτί. Και δεν άργησε να φτάσει η δημόσια απάντηση του Αργεντινού.

«Οι εκδοχές του Μινγκουέλα είναι αντιφατικές. Μια μέρα είπε ότι η χαρτοπετσέτα ήταν στο γραφείο του σε ένα φάκελο. Και μια άλλη μέρα είπε ότι εγώ κράτησα τη χαρτοπετσέτα μετά τον αγώνα και την πήρα σπίτι. Δηλαδή, η χαρτοπετσέτα δεν ήταν ποτέ στο γραφείο του σε φάκελο. Εμπίπτει σε αντιφάσεις, δεν ήξερε ποτέ πού ήταν η χαρτοπετσέτα, επειδή δεν ήταν ποτέ δική του. Ήξερε πάντα ότι η χαρτοπετσέτα ήταν στα χέρια μου», σχολίασε ο Γκαγκιόλι στα μέσα ενημέρωσης Esport 3 και Diari Ara.

Ο Γκαγκιόλι είπε επίσης: «Ο Μινγκουέλα δεν μου ζήτησε ποτέ τη χαρτοπετσέτα από τον Δεκέμβριο του 2000. Τώρα απλώς εκμεταλλεύεται την παγκόσμια προβολή της πώλησης της χαρτοπετσέτας για να συντηρήσει σε βάρος της αλήθειας».