Λούκα Μόντριτς: Το παιδί του πολέμου σήμερα είναι το ποδόσφαιρο (vids)

Λούκα Μόντριτς

i

©Photo by Jonathan Moscrop/Getty Images/Ideal Images

Λούκα Μόντριτς: Το παιδί του πολέμου σήμερα είναι το ποδόσφαιρο (vids)

Κώστας Τόπας 14:11 - 26.06.2023 / Ανανεώθηκε: 14:49 - 26.06.2023

Ο Λούκα Μόντριτς είναι... βιονικός. Και αγαπάει πολύ και το ποδόσφαιρο κι αυτό το απέδειξε γι' ακόμη μία φορά με το γεγονός ότι στα 37 του χρόνια έβαλε την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο με την Ρεάλ. Ωστόσο, ο Κροάτης μέσος χρειάστηκε να περάσει Γολγοθά για να καταφέρει ό,τι έχει πετύχει σήμερα τόσο με τη φανέλα των «μερένχες» όσο και με το εθνόσημο στο στήθος.

Τι κι αν διανύει το 37ο της ηλικίας του; Ο Λούκα Μόντριτς έχει τόση δίψα για ποδόσφαιρο που μπορεί να κάνει θαύματα στον αγωνιστικό χώρο. Γι' αυτό άλλωστε και η Ρεάλ Μαδρίτης αποφάσισε να επεκτείνει τη συνεργασία μαζί του έως το 2024.

Ο Λούκα Μόντριτς είναι αιώνιος ή θα έπρεπε να είναι. Το ποδόσφαιρο είναι αυτό που είναι χάρη σε παίκτες όπως ο Κροάτης μέσος, ικανοί να διασκεδάσουν και να κάνουν τους φιλάθλους χαρούμενους ανεξάρτητα από το χρώμα της φανέλας. Ο μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης απολαμβάνει τη δουλειά του, όπως αποδεικνύεται από εμφανίσεις που έκανε τη σεζόν χωρίς να νοιάζεται στο ελάχιστο για την ηλικία των 37 ετών.

Το «όχι» στα πετροδόλαρα

Ενώ πολλοί θρύλοι του παιχνιδιού έχουν ήδη μεταπηδήσει στη Σαουδική Pro League τα τελευταία χρόνια, ειδικά φέτος, ο αστέρας της Ρεάλ Μαδρίτης δεν ήθελε να ακολουθήσει τα βήματά τους. Η προσφορά που έλαβε ο Μόντριτς ήταν τριετές συμβόλαιο, με ετήσιες απολαβές 200 εκατομμύρια ευρώ και θα του έδινε τη δυνατότητα να ανταμώσει ξανά με τους πρώην συμπαίκτες του από την Ρεάλ, Κριστιάνο Ρονάλντο και Καρίμ Μπενζεμά, στο Σαουδικό Pro League της επόμενης σεζόν.

Ωστόσο, με τον προπονητή Κάρλο Αντσελότι να παραμένει πιστός στον 37χρονο μέσο ακόμη και εν μέσω αλλαγών στη μεσαία γραμμή, ο Μόντριτς θα παραμείνει αναπόσπαστο μέλος της ομάδας για την επόμενη σεζόν, φορώντας τη φανέλα της Ρεάλ. Ενας μεγάλος λόγος για την απόφασή του να παραμείνει στη Μαδρίτη για έναν ακόμη χρόνο είναι ώστε να μπορεί να ηγηθεί της μεσαίας γραμμής, από τη στιγμή που στο ρόστερ υπάρχουν νεαροί ποδοσφαιριστές όπως ο Εντουάρντο Καμαβινγκά, Ορελιέν Τσουαμενί και πλέον ο Τζουντ Μπέλιγχαμ. Ο Αντσελότι ποντάρει στην εμπειρία και την ποιότητα του Μόντριτς αλλά και του Τόνι Κρόος, από τους οποίους περιμένει να λειτουργήσουν ως «δάσκαλοι» προς τους νεότερους.

12η χρονιά πιστός «στρατιώτης»

Ετσι, ο Μόντριτς θα συνεχίσει να φορά τη φανέλα των Μαδριλένων ως το καλοκαίρι του 2024, όταν και θα έχει συμπληρώσει 12 σεζόν με τα χρώματά τους. Και θα έχει την ευκαιρία να εμπλουτίσει ακόμα περισσότερα τα επιτεύγματά του μαζί τους, τα οποία καταγράφονται στον εξής… ψαρωτικό απολογισμό.

Συνολικά 488 παιχνίδια με 37 γκολ συν 77 ασίστ και κατάκτηση 23 τίτλων: 5 Champions League, 3 πρωταθλημάτων, 2 Κυπέλλων, 5 Παγκόσμιων Κυπέλλων Συλλόγων, 4 Ευρωπαϊκών Σούπερ Καπ και 4 ισπανικών Σούπερ Καπ. Κι όλα αυτά συνοδευόμενα από πλήθος προσωπικών διακρίσεων, με αποκορύφωμα τη «Χρυσή Μπάλα» του 2018, αλλά και την ανάδειξή του σε παίκτη της ίδιας χρονιάς από FIFA και UEFA.

Ο «μαέστρος» της μεσαίας γραμμής

Ο Λούκα Μόντριτς αναφέρεται ως «μαέστρος» της μεσαίας γραμμής για την κυριαρχία του στα βασικά στοιχεία του ποδοσφαίρου, την τακτική στρατηγική και την ακρίβεια στην εκτέλεση. Το τακτικό του όραμα και ο στρατηγικός του σχεδιασμός τον συγκρίνουν με μαέστρο ορχήστρας. Η Ρεάλ Μαδρίτης μπήκε στη μεταβατική φάση μόλις ο Κριστιάνο Ρονάλντο έφυγε για το Τορίνο. 

Ο Μόντριτς και άλλοι είχαν το καθήκον να αποδείξουν ότι η Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να κινηθεί ακόμα και χωρίς τον Κριστιάνο. Μπορεί να υπήρξαν καιροί που ο Κροάτης δέχτηκε πίεση και η λαμπρή καριέρα του με τη Ρεάλ Μαδρίτης πλησίαζε στο τέλος της με βάση τους συνεχείς δεσμούς με ιταλικούς συλλόγους και τη μέτρια απόδοση του, ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε από το να πάρει από το χέρι τους «μερένχες» και να τους οδηγήσει ξανά στη δόξα.

Η σκληρή πλευρά της ζωής…

Ο δρόμος προς την επιτυχία δεν ήταν εύκολος και ούτε στρωμένος με ροδοπέταλα για τον Λούκα Μόντριτς. Γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1985 και μεγάλωσε στον οικισμό Μοντρίτσι. Στο έκτο έτος της ηλικίας του, ο Κροάτης μέσος αναγκάστηκε να βιώσει τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής. Οταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία το 1991, ο αστέρας της Ρεάλ Μαδρίτης αναγκάστηκε με τη μητέρα του να δώσει σκληρό αγώνα για να επιβιώσουν.

Ολα αυτά χωρίς την παρουσία του πατέρα του ο οποίος ενσωματώθηκε στον στρατό της Κροατίας. Οι πρώτες του αναμνήσεις ήταν η δολοφονία του παππού του από Σέρβους εθνικιστές, με το πατρικό του σπίτι να καίγεται ολοσχερώς. Το κατάλυμα που ζούσε μαζί με την μητέρα του, ήταν ακατάλληλο δίχως νερό και ηλεκτρισμό. Εκεί που έβρισκε παρηγοριά ήταν σε μια αλάνα της γειτονιάς του στο Μόντριτσι, παίζοντας μπάλα. Ονειρό του να παίξει ποδόσφαιρο σε κάποια ομάδα. Αλλά δεν ήταν εύκολο για έναν σύλλογο να τον εντάξει στο δυναμικό του, εξαιτίας του σωματότυπου του.

Τελικά, η Ζαντάρ ήταν εκείνη η οποία αποφάσισε να τον «αγκαλιάσει» και να τον βάλει στις Ακαδημίες της. Ακόμα κι εκεί όμως, ο Μόντριτς τα βρήκε σκούρα καθώς είχε σκληρή αντιμετώπιση τόσο από τους προπονητές του όσο κι από τους συμπαίκτες του. Από την άλλη όμως είχε τον πατέρα του, ο οποίος δεν σταμάτησε ποτέ να τον πιστεύει και να τον ενθαρρύνει για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Μία μέρα πήρε την απόφαση να του κατασκευάσει επικαλαμίδες από ξύλο, ώστε να αντέχει τις σκληρές προπονήσεις

Το άλμα στην Premier League

Ακολούθησε η Ντιναμό Ζάγκρεμπ η οποία εκτίμησε το ταλέντο του και του προσέφερε το πρώτο του συμβόλαιο, για να έρθει στη συνέχεια η Τότεναμ. Eπαιξε 32 αγώνες στην Premier League τη σεζόν 2010–11, σκοράροντας τρία γκολ, σημειώνοντας δύο ασίστ και κάνοντας τον υψηλότερο μέσο όρο πάσης ανά αγώνα για τα «σπιρούνια» με 62,5 και ποσοστό ακρίβειας 87,4%. Στο τέλος της σεζόν, ο Μόντριτς είχε ψηφιστεί ως ο παίκτης της χρονιάς στην Τότεναμ. Ο τότε προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, είπε ότι θα είχε επιλέξει τον Μόντριτς ως τον παίκτη της χρονιάς για εκείνη τη σεζόν. Η Ρεάλ Μαδρίτης παρατήρησε τη λάμψη του Μόντριτς και εν μέσω των έντονων εικασιών για μετακόμιση στο «Στάμφορντ Μπριτζ» για λογαριασμό της Τσέλσι, ο Φλορεντίνο Πέρεθ δεν έχασε ποτέ το βλέμμα του στον Μόντριτς.

Ο διακαής πόθος του Φλορεντίνο Πέρεθ

Στις 27 Αυγούστου 2012, η ​​Ρεάλ Μαδρίτης ανακοίνωσε ότι είχε συμφωνήσει σε μια συμφωνία με την Τότεναμ για ένα ποσό μεταγραφής περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Μόντριτς υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με τον ισπανικό σύλλογο και μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου είπε σε λίγους δημοσιογράφους.

«Είμαι έτοιμος για όλα. Θα δουλέψω σκληρά για την ομάδα και ελπίζω ότι οι ικανότητές μου μπορούν να φέρουν επιτυχία στην ομάδα. Είμαι περήφανος και τιμή μου που βρίσκομαι εδώ. Έχω προπονηθεί και δούλεψει σκληρά από το Euro 2012. Μετά από μερικά παιχνίδια, ελπίζω να είμαι στο κορυφαίο μου επίπεδο. Είναι τιμή να παίζω για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Είναι ο καλύτερος και μεγαλύτερος ποδοσφαιρικός σύλλογος στον κόσμο».

Ο πρώτος τίτλος με την Ρεάλ μέσα σε 36 ώρες

Δύο μέρες αργότερα, έκανε το ντεμπούτο του στη Ρεάλ Μαδρίτης εναντίον της Μπαρτσελόνα στον δεύτερο αγώνα του τελικού του Supercopa de Espana του 2012 στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», αντικαθιστώντας τον Μεσούτ Οζίλ στο 83ο λεπτό. Η Ρεάλ κέρδισε τον αγώνα, δίνοντας στον Μόντριτς το πρώτο του τρόπαιο με τον σύλλογο 36 ώρες μετά την ανακοίνωση της υπογραφής του.

Αμέτρητες διακρίσεις

Τον Ιανουάριο του 2017, για πρώτη φορά ο Λούκα Μόντριτς συμπεριλήφθηκε στην Ομάδα της Χρονιάς της UEFA για το 2016. Ηταν αναπόσπαστό κομμάτι όταν η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε τη La Liga 2016–17, καθώς και το UEFA Champions League εκείνη τη σεζόν, όπου έδωσε την ασίστ για το δεύτερο γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο στον τελικό εναντίον της Γιουβέντους. Ο Μόντριτς συμπεριλήφθηκε στην ομάδα του Champions League της σεζόν και έγινε ο πρώτος Κροάτης που κέρδισε το Champions League τρεις φορές. Έλαβε επίσης το βραβείο UEFA Club Football για τον καλύτερο μέσο της σεζόν του Champions League.

Στον διαγωνισμό για το Βραβείο Ανδρών της Χρονιάς της UEFA, ήρθε τέταρτος, ενώ για τη Χρυσή Μπάλα 2017, πέμπτος. Για τρίτη φορά συμπεριλήφθηκε επίσης στην FIFA FIFPro World XI. Τον Δεκέμβριο του 2017 με τη Ρεάλ Μαδρίτης έλαβε το βραβείο Χρυσής Μπάλας ως ο καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης για την απόδοσή του. Τον ίδιο μήνα συμπεριλήφθηκε για δεύτερη φορά στην Ομάδα της Χρονιάς της UEFA για το 2017. Ο Μόντριτς ήταν βασικός όταν η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε το UEFA Champions League 2017-18.

Για τις εμφανίσεις του σε όλη τη σεζόν, ο Μόντριτς συμπεριλήφθηκε στην ομάδα της σεζόν στο Champions League για τρίτη συνεχόμενη φορά. Αργότερα έλαβε το βραβείο UEFA Club Football για τον καλύτερο μέσο της σεζόν του Champions League για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Τον Ιούλιο του 2018, ανακοινώθηκε ότι η φανέλα του Μόντριτς ήταν η πιο ζητούμενη φανέλα του συλλόγου μετά την αποχώρηση του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Γιουβέντους.

Μετά την επιτυχημένη σεζόν 2017-18 με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ήρθε η ώρα για τον Λούκα Μόντριτς να ανεβάσει την ιδιότητά του ως ένας από τους καλύτερους στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η Κροατία τοποθετήθηκε στον τέταρτο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2018 μαζί με το φαβορί, Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι και τις Ισλανδία και Νιγηρία.

Η Κροατία ξεκίνησε λαμπρά το τουρνουά με νίκη επί της Νιγηρίας και στον επόμενο αγώνα με την Αργεντινή, η εθνική του ομάδα διέλυσε τον Μέσι με 3-0. Ο Μόντριτς πέτυχε ένα φανταστικό γκολ με το σήμα κατατεθέν του μακρινό σουτ καθώς η Κροατία προκρίθηκε ως ηγέτης του ομίλου.

Ο γύρος των «16» και οι προημιτελικοί ήταν απογοητευτικοί, αλλά η Κροατία δεν μάσησε. Κέρδισε την Αγγλία στους ημιτελικούς, αλλά δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τη Γαλλία στους τελικούς. Ο Μόντριτς ήταν στα καλύτερά του στη Ρωσία. Έκανε τα πάντα. Ήταν γρήγορος, ακόμα και στα 33. Έτρεχε πάνω - κάτω. Είχε τρέξει 64.3738 χιλιόμετρα στο τουρνουά πριν τον τελικό.  Αλλά αυτό που πάντα ξεχώριζε και που ήταν η λήψη των αποφάσεών του σε ένα γήπεδο.

Λόγω της απόδοσης του συλλόγου και της εθνικής ομάδας του στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2018, ο Μόντριτς έλαβε τη Χρυσή Μπάλα κι έπειτα ο Μόντριτς κέρδισε το βραβείο UEFA για τον καλύτερο παίκτη της χρονιάς και το βραβείο του καλύτερου παίκτη FIFA, ενώ τον Δεκέμβριο, πρόσθεσε τη Χρυσή Μπάλα στον προσωπικό του απολογισμό, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά από το 2007 που το βραβείο δεν κέρδισε ο Λιονέλ Μέσι ή ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Κι έπεται συνέχεια..

Ο Λούκα Μόντριτς κατάφερε να κατακτήσει την τρίτη θέση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ το 2022 με την εθνική ομάδα της Κροατίας, η οποία και επικράτησε με 2-1 στον μικρό τελικό κόντρα στο Μαρόκο. Αν μη τι άλλο ο μεγάλος αρχηγός των Κροατών έκανε μια ακόμα επική εμφάνιση, ωστόσο… παρά τα όσα ακούγονται, φαίνεται πως δεν θα είναι η τελευταία του παράσταση με την αγαπημένη του εθνική ομάδα. 

Ο σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης, έφερε… μεγάλη χαρά στους συμπατριώτες του, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να αποσυρθεί άμεσα από την Εθνική ομάδα της χώρας του! Μπορεί πριν από μερικές εβδομάδες να έχασε τον τελικό του Nations League κόντρα στην Ισπανία, αλλά αυτό δεν πρόκειται να του σταθεί εμπόδιο στη συνέχεια της καριέρας του.

«Να αποσυρθώ εγώ; Θέλω σίγουρα να παίξω στο Nations League με την Κροατία για μια ακόμη φορά. Είμαστε στα ημιτελικά και θα το κάνω. Όταν τελειώσει αυτό, θα δούμε τι θα κάνω…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός των Κροατών.

Επαιξε στα 656 από τα 690 λεπτά που αγωνίστηκε η Κροατία στο Μουντιάλ

Ο 37χρονος αστέρας της Ρεάλ Μαδρίτης, κατάφερε ν' αγωνιστεί στα 656 από τα συνολικά 690 λεπτά των αγώνων της Κροατίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στο Κατάρ.

Θα κυνηγήσει το «όνειρο» με την Κροατία και στο EURO 2024

Κάποιοι βιάστηκαν να τον βγάλουν στη... σύνταξη, αλλά ο βιονικός Λούκα Μόντριτς, έχει άλλη άποψη. Παρά την απώλεια ενός ακόμα τίτλου, αυτόν του Nations League, μετά από το Παγκόσμιο Κύπελλο εν έτει 2018, ο αρχηγός της Κροατίας θα δώσει ό,τι έχει για να διεκδικήσει το τρόπαιο του επόμενου καλοκαιριού: του EURO 2024.