Λουκά για το περιβόητο ΠΑΟΚ - Μακάμπι: «Δεν θυμόμουν ότι έφαγα κόκκινη, ήταν ένα... έγκλημα που στοίχισε»

Λιάσος Λουκά

i

© Intime

Λουκά για το περιβόητο ΠΑΟΚ - Μακάμπι: «Δεν θυμόμουν ότι έφαγα κόκκινη, ήταν ένα... έγκλημα που στοίχισε»

Ο Λιάσος Λουκά μίλησε για το περιβόητο ΠΑΟΚ - Μακάμπι Τελ Αβίβ του 2004 και για την κόκκινη κάρτα που δεν θυμήθηκε κανένας.

Ο Λιάσος Λουκά έχει μείνει στην ιστορία του ΠΑΟΚ για τους λάθος λόγους. Ο πρώην Κύπριος ποδοσφαιριστής στιγματίστηκε από μία κόκκινη κάρτα, την οποία δεν θυμήθηκε ποτέ.

Συγκεκριμένα, το 2004 ο Δικέφαλος ήρθε αντιμέτωπος με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ για τα προκριματικά του Champions League, Τα οικονομικά δεδομένα για την ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν ήταν καλά εκείνη την εποχή κι έτσι η πρόκληση των «χρυσοφόρων» ευρωπαϊκών ομίλων αποτέλεσε μία τεράστια ευκαιρία. 

Όταν πλέον ο ΠΑΟΚ είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εκείνης της σεζόν, η UEFA έστειλε το ποινολόγιο στο οποίο αναγραφόταν η τιμωρία που κουβαλούσε ο Κύπριος μέσος από το 2000 όταν ως ποδοσφαιριστής της Νέας Σαλαμίνας, είχε αποβληθεί σ’ έναν αγώνα για το Κύπελλο Ιντερτότο κόντρα στην Αούστρια Σάλτσμπουργκ.

Ωστόσο από το «ασπρόμαυρο στρατόπεδο» δεν μπήκε κανένας στον κόπο να δει το ποινολόγιο της UEFA κι έτσι έμεινε στην ιστορία ως «το φιάσκο με το fax».

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι πως ούτε ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής θυμόταν την κόκκινη που είχε δεχτεί μερικά χρόνια πριν, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του στον αγώνα με τους Ισραηλινούς να οδηγήσει τον σύλλογο στην... καταστροφή. 

Το επόμενο απόγευμα έσκασε σαν... βόμβα η είδηση της ένστασης από τους ανθρώπους της Μακάμπι, οι οποίοι γνώριζαν καλά τι έπρεπε να κάνουν από την στιγμή που ο Λιάσος Λουκά πέρασε στο παιχνίδι.

Με αφορμή λοιπόν αυτό το πρωτόγνωρο περιστατικό, πριν λίγες ώρες ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής μίλησε σε podcast της χώρας του και περιέγραψε πως βίωσε εκείνο το βράδυ. 

Αναλυτικά όσα είπε:

«Με ήθελαν δύο χρόνια και έγινε στα 23 μου, ήταν ο Εγκωμίτης, ο Γιασεμάκης. Ήταν πιο υψηλό το επίπεδο τότε, όλοι ήθελαν να πάνε εκεί, εδώ τώρα όμως ανεβήκαμε επίπεδο έρχονται εδώ οι Έλληνες και δεν πάνε εκεί οι Κύπριοι. Πήγα σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδος, εξαιρετική ατμόσφαιρα η Τούμπα. Όταν πας εκεί και να μην είσαι ΠΑΟΚ, γίνεσαι!»

Για την ατμόσφαιρα της Τούμπας:

«Έφυγα από την Αμμόχωστο, έπαιζα στο ΓΣΠ με 20.000 κόσμο και πήγα στην Τούμπα. Μιλάμε για… αρρώστια μεγάλη. Και στην Κύπρο υπάρχει αλλά εκεί είναι περισσότερο το πάθος, πιο φανατισμός. Η ατμόσφαιρα είναι κάτι εξαιρετικό».

Για το θέμα με την τιμωρία του και το ματς με την Μακάμπι:

«Σειρά λαθών έγινε, Το 99 παίξαμε με την Αούστρια Βιέννης (η Σαλαμίνα) και είχε δει κόκκινη κάρτα. Το 2004 ήταν το παιχνίδι με την Μακάμπι. Το χειρότερο της καριέρας μου. Έστειλαν από την UEFA τους τιμωρημένους, δεν το είδαν, αυτά. Εγώ δεν το θυμόμουν μετά από τόσο χρόνια. Ήμουν καλά στην ομάδα, αλλά αυτό στοίχισε και στον ΠΑΟΚ και σε μένα. Δεν μπορώ να κατηγορήσω κάποιον. Ήταν ένα.. έγκλημα. Τότε ήταν δύσκολο, τώρα οκ. Η οικογένεια Σαββίδη είναι τώρα εκεί και άλλαξε τον ΠΑΟΚ».