Θρύλε της Ευρώπης Ολυμπιακέ: Ανεπανάληπτη ανατροπή με «εξάρα» και πρόκριση στα προημιτελικά

Οι παίκτες του Ολυμπιακού

i

© Intime

Θρύλε της Ευρώπης Ολυμπιακέ: Ανεπανάληπτη ανατροπή με «εξάρα» και πρόκριση στα προημιτελικά

Τζιοβάνι Ζάκαρη 00:38 - 15.03.2024 / Ανανεώθηκε: 12:39 - 15.03.2024

Ένας... θρύλος ήταν ο Ολυμπιακός στη Σερβία, εκεί όπου έκανε ολική ανατροπή κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ (6-1). Με αυτόν τον τρόπο πανηγύρισε μία από τις πιο ιστορικές προκρίσεις στην ιστορία του, παίρνοντας εισιτήριο για τους «8» του Europa Conference League.

Μάγκικα, πειραιώτικα και θρυλικά, ο Ολυμπιακός επικράτησε της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 6-1 στη Σερβία, παίρνοντας ίσως την πιο ιστορική ευρωπαϊκή πρόκριση της ιστορίας του στους «8» του Europa Conference League. Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν το κορυφαίο παιχνίδι της βραδιάς τους και «λύγισαν» τους Ισραηλινούς, έχοντας σε εξαιρετικό βράδυ τον Ντανιέλ Ποντένσε.

Από νωρίς οι Πειραιώτες ήταν εκείνοι που είχαν τον έλεγχο της κυκλοφορίας, εντούτοις η Μακάμπι είχε περιορίσει τα αμυντικά κενά. Η πρώτη μεγάλη στιγμή μετατράπηκε σε γκολ για τους «ερυθρόλευκους», το οποίο ήρθε στο 10ο λεπτό. Οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν σε ανισορροπία την αντίπαλη άμυνα, ο Φορτούνης - ο οποίος έκλεψε προηγουμένως - τροφοδότησε τον Ποντένσε και εκείνος με μαγευτική ατομική ενέργεια έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και μέσα. 

Το τέμπο του αγώνα έπεσε στα επόμενα λεπτά, με τη γηπεδούχο να προσπαθεί να κόψει τον ρυθμό που απέκτησαν οι «ερυθρόλευκοι». Αυτοί είχαν τεράστια ευκαιρία για το 2-0 στο 25’, με τον Ελ Κααμπί να βλέπει τον Μισπάτι να σταματά το εξαιρετικό του σουτ. Οι παίκτες του Μεντιλίμπαρ συνέχισαν να ελέγχουν εξ ολοκλήρου το ματς, με την ομάδα του Ισραήλ να περιμένει στο μισό της. Μόλις βγήκε πιο μπροστά, άφησε κενά στα άμυνά της. 

Αυτό έδωσε στον Ολυμπιακό τη δυνατότητα να πιέσει και να πετύχει δεύτερο γκολ. Ο Ποντένσε έκλεψε από τον Σαχάρ, έστρωσε στον χώρο για τον Φορτούνη και εκείνος με ένα άψογο πλασέ έκανε το 0-2 στο 37’. Μετά το συγκεκριμένο αποτέλεσμα οι Πειραιώτες έμειναν μόνιμοι κάτοικοι στην αντίπαλη περιοχή. Εντούτοις, οι οργανωμένες επιθέσεις των «ερυθρόλευκων» σταματούσαν στην επίσης καλά οργανωμένη άμυνα της Μακάμπι. Υπό τον φόβο ενός τρίτου τέρματος, οι ποδοσφαιριστές του Ρόμπι Κιν έμειναν πίσω και περίμεναν να φύγουν σε κάποια κόντρα. 

Αντιθέτως, γκολ πέτυχε ξανά ο Ολυμπιακός! Ο Ποντένσε σέντραρε άψογα στον Ελ Κααμπί και εκείνος από το δεύτερο δοκάρι έκανε το 0-3 (45+3') με καρφωτή κεφαλιά. Αυτό ήταν και το σκορ του πρώτου μέρους, με το οποίο οι παίκτες του Μεντιλίμπαρ άρχισαν να ελπίζουν πως η πρόκριση μπορεί να έρθει. 

Παρά το ισχυρό προβάδισμα, οι Πειραιώτες είχαν ψυχραιμία και έπαιζαν με ηρεμία. Αυτή έφυγε στο 55ο λεπτό, όταν η Μακάμπι… ξεμύτισε για πρώτη φορά. Ο Ρέτσος βρήκε τον Κανιτσόφσκι εντός της περιοχής και ο Μαριάνι καταλόγισε πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Ζαχάβι, ο οποίος στο 57ο λεπτό νίκησε τον Τζολάκη από τα 11 μέτρα.

Ακολούθησε ένα διάστημα δίχως ευκαιρίες, με τις δύο ομάδες να προσπαθούν - η κάθε μία για τους λόγους της - να ηρεμήσουν το παιχνίδι τους. Αυτή η ψυχραιμία έφερε ξανά στον Ολυμπιακό το γκολ και τι γκολ… Ο Ορτέγκα έβγαλε μία σέντρα στην καρδιά της περιοχής και ο Ελ Κααμπί στο 65ο λεπτό έκανε ένα απίθανο ψαλιδάκι, το οποίο κατέληξε στην εστία. Έπειτα ήρθε το εξαιρετικό σουτ του Ποντένσε στο 67’, το οποίο πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. 

Στο 77’ ο Πέρετζ έχασε μεγάλη ευκαιρία για το 4-2, όταν η κεφαλιά του πέρασε ξυστά από το δεξί δοκάρι. Αυτή ήταν και μία από τις λιγοστές επιθέσεις της γηπεδούχου, αφού ο Ολυμπιακός δεν σταμάτησε λεπτό να ψάχνει το πέμπτο γκολ. Βέβαια, με το πέρας του 80λεπτου οι «ερυθρόλευκοι» πόνταραν αρκετά στην άμυνά τους, φοβούμενοι κάποιο τέρμα που θα τα τελείωνε όλα. Σε αυτό πλησίασε ο Γιόβετιτς στο 90+3’, του οποίου το πλασέ πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι. Τελικά το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση, μετά την ισοφάριση του συνολικού σκορ.

Sportal Studio Live: Θρυλική βραδιά και μια ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ πρόκριση για τον Ολυμπιακό!
SPORTAL ORIGINALS

00:40 - 15.03.2024

Sportal Studio Live: Θρυλική βραδιά και μια ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ πρόκριση για τον Ολυμπιακό!

Ένας Ολυμπιακός βγαλμένος από τα πιο τρελά όνειρα των οπαδών του, έκανε αυτό που έμοιαζε αδύνατο! Μετά την ήττα 1-4 στο Φάληρο από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, πήγε στη ρεβάνς της Σερβίας, ΔΙΕΛΥΣΕ με σκορ 6-1 τους Ισραηλινούς και έγραψε ιστορία σε μια θρυλική βραδιά! Παύλος Κουστέρης και Γιώργος Περπερίδης από το στούντιο της εκπομπής, με τον Διονύση Βερβελέ LIVE από τη Σερβία σχολιάζουν τον ανεπανάληπτο θρίαμβο του Ολυμπιακού και την πρόκριση του στα προημιτελικά του Europa Conference League.

Εκεί το ξεκίνημα ονειρικό για τον Ολυμπιακό, που έκανε το 1-5 με τον Γιόβετιτς. Στο 90+6’ ο Γιόβετιτς εκμεταλλεύτηκε ένα ριμπάουντ μετά από εκτέλεση φάουλ του Φορτούνη, στέλνοντας την μπάλα στη κλειστή γωνία του Μισπάτι. Όπως ήταν λογικό, η Μακάμπι Τελ Αβίβ μετά από αυτό άρχισε να ψάχνει ένα τέρμα, που θα την έβαζε ξανά στο παιχνίδι. Αντίθετα, ξανά ο σύλλογος του Πειραιά ήταν εκείνος που σκόραρε.

Η άψογη μπαλιά του Έσε έφτασε στον Μασούρα, εκείνος πέρασε στον Ελ Αραμπί και ο τελευταίος έβαλε το «κερασάκι στην τούρτα» (103'). Από εκεί και πέρα άρχισε η διαχείριση, με τους ποδοσφαιριστές του Ρόμπι Κιν να έχουν λυγίσει κανονικά. Άλλο τέρμα δεν σημειώθηκε και ο Ολυμπιακός έφτασε με απίθανο τρόπο στους «8» του Europa Conference League.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ:

Ίσως για πρώτη φορά φέτος ο Ολυμπιακός έδειξε τέτοια ψυχραιμία στο παιχνίδι του. Καμία βεβιασμένη πάσα, άψογες συνεργασίες και γενικά μία εικόνα που δεν θύμιζε καθόλου τα δύο περασμένα ματς. Αντιθέτως, η Μακάμπι πόνταρε στο μοτίβο του πρώτου αγώνα. Δηλαδή να βρίσκεται σε στάση αναμονής πίσω και να χτυπήσει στην κόντρα. Το πλάνο αυτό απέτυχε κατά κράτος, αφού οι «ερυθρόλευκοι» ήταν πιο συγκεντρωμένοι από ποτέ. 

ΜVP:

Ποντένσε! Ποντένσε! Ποντένσε! Τι άλλο να κάνει ο Πορτογάλος που άκουσε πολλά μετά το πρώτο παιχνίδι και τον Παναθηναϊκό. Φρόντισε να αφανίσει τον Σαχάρ, μάρκαρε όπως δεν το έχει κάνει ποτέ, πρόσφερε δύο ασίστ και ολοκλήρωσε την πινελιά του με ένα γκολ. 

TΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ:

Αυτή είναι η μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, ο οποίος πέτυχε για πρώτη φορά έξι γκολ εκτός έδρας. Τελευταία επικράτηση τέτοιου εύρους για τους «ερυθρόλευκους» ήταν τη σεζόν 2010-11, κόντρα στην Μπέσα. Τότε, ο σύλλογος του Πειραιά είχε νικήσει εκτός έδρας την αλβανική ομάδα με 0-5, ενώ το παράδοξο είναι πως στη συνέχεια είχε αποκλειστεί από το Europa League από την Μακάμπι Τελ Αβίβ.

ΟΙ ΕΝΔΕΚΑΔΕΣ: 

Ολυμπιακός (Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα, Έσε, Τσικίνιο, Όρτα, Φορτούνης, Ποντένσε, Ελ Κααμπί.

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Κιν): Μισπάτι, Σαχάρ, Ναχμίας, Σάμποριτ, Ρεβίβο, Πέρετζ, φαν Όβερεεμ, Κανιτσόβσκι, Ντάβιντα, Μίλσον, Ζαχάβι